Home Email Email
januar 1999


 

Nyheder for januar 1999

Nyheder for uge 4 (25-01-1999 - 31-01-1999)

Nyheder for uge 3 (18-01-1999 - 24-01-1999)

Nyheder for uge 2 (11-01-1999 - 17-01-1999)

Nyheder for uge 1 (04-01-1999 - 10-01-1999)

29-01-1999

Yahoo køber GeoCities

For at styrke sin position som den markedsledende portal annoncerede Yahoo i går, at de vil fusionere med GeoCities, der er en website for forskellige interesseområder, hvor man personligt kan deltage indenfor et eller flere af områderne og få sin egen hjemmeside på området. Yahoo har købt aktierne for $3.6 milliarder. Du kan besøge GeoCities her.

29-01-1999

IT-sikkerhedsråd kritiserer krypteringsaftale

Ifølge Jyllands-Posten kritiserer regeringens IT-sikkerhedsråd den Wassenaar-aftale (læs Nye krypteringsregler vedtaget i Wien). Aftalen binder Danmark til at indføre restriktioner på brugen og eksporten af stærk kryptering. De 32 lande, der underskrev aftalen, skal indføre restriktioner på linje med U.S.A., hvor eksporten af strenge krypteringsalgoritmer er underlagt streng kontrol fra myndighedernes side. IT-sikkerhedsrådet mener, at aftalen begrænser den enkeltes mulighed for at beskytte sin private kommunikation. Denne begrænsning er i strid med grundlæggende menneskerettigheder, siger rådet, der anbefaler at regeringen overvejer aftalen igen.

29-01-1999

Digitale dokumenter som juridisk bevis

Ifølge forskningsministeriet har IT-Sikkerhedsrådet i december 1998 vedtaget nogle anbefalinger for, hvordan offentlige institutioner og private virksomheder kan overgå til papirløs sagsbehandling og arkivering uden at sætte den juridiske sikkerhed over styr. Dansk ret vil gerne tillægge et digitalt dokument samme bevisværdi som et dokument på papir, såfremt der er kommet tilstrækkelig sikkerhed omkring det. IT-sikkerhedsrådets anbefalinger findes i publikationen: Digitale dokumenters bevisværdi, introduktion og vejledning, som fåes hos Statens Information (e-mail sp@si.dk). Du kan også downloade den her.

29-01-1999

Interview med Linus Torvald om Linux

For øjeblikket arbejder Linus Torvald for en virksomhed, der hedder Transmeta Corp. i Santa Clara, Californien. Ved hjælp af dygtig marketing er virksomheden blevet kendt i vide kredse. Dens website indeholder en linie 'This Web page is not here yet'. Ingen ved dog præcist, hvad de foretager sig. De fleste mener dog, at der bliver arbejdet på næste generation af hardware og software som er baseret på multiprocesorer. I dette interview fra PC Week fortæller Linus Torvald bl.a. om Linux 2.2, Linux's historie, Linux næste mål, Red Hats og Caldera's betydning for Linux fremtid, betydningen af åben-kode bevægelsen og Linux trussel mod Windows.

29-01-1999

Hvorfor kan Linux konkurrere med NT?

I denne artikel behandles Linux's fordele specielt ud fra prisargumentet. Hvis man skal installere en NT-server, der skal bruges af 25-brugere vil serveren koste $809. Den indeholder 5 licenser. To ti-klient paker koster hver $1.129. Sammenlagt vil det koste $3.067 i USA. I Danmark vil den samme konfiguration koste mere. Hvis man i USA installere en Linux-server fra f.eks. Red Hat bliver prisen $49,95 inklusiv support. Her er antallet af klienter uden betydning. En anden fordel ved Linux er, at den understøtter betydelig flere makiner end NT (læs Windows 2000 beta 3 er frigivet og NT's clustering forbedres).

29-01-1999

SQL Anywhere Studio kommer til Linux

I den stadige strøm af annonceringer af produkter, der vil komme i en Linux-version, er den nyeste annoncering Sybase's SQL Anywhere Studio. Der vil i dette kvartal komme en beta-version. SQL Anywhere Studio består af Adaptive Server Anywhere, Sybase's mobile database og forskelige værktøjer og replikeringsteknologier.

29-01-1999

Retssagen: Microsoft skal udlevere dokument

I går drejede retssagen sig igen mest om Internet Explorer (IE) kan adskilles fra Windows, således som Edward Felten tidligere har sagt i retssagen (læs Justitsministeriet anmoder om lov til at forhøre Allchin fra MS). For hvis det kan lade sig gøre, har Microsoft ulovligt integreret IE med Windows og tvunget OEM'er til bundte IE med deres maskiner på bekostning af Netscapes browser. I forbindelse med denne integration blev en e-mail skrevet af softwareingeniør David D'Souza fra 21. oktober 1998 fremlagt i retten. I denne e-mail fortælles, hvorledes dll'en shdocvw.dll fra IE viser fordelingen og koblingen af funktioner mellem home.microsoft.com og Windows. 1.061 funktioner var fælles, 152 funktioner vedrører access til harddisken og 690 funktioner vedrører access til home.microsoft.com. Der står dog senere i mailen at listen kan bruges til at opdele shdocvW.dll i to komponenter, hvilket kan støtte Edward Feltens argumentation, og det er ikke nyttigt. Dommer Thomas Penfield Jackson bad Microsoft om at overdrage retten til dokumentet, der er et regneark. Denne artikel fortæller om forskellige forsøg på at adskille IE 4.0 og Windows 98Lite. Retssagen drejede sig ellers om, hvorvidt Microsoft var truet af de mange konkurrenter så som Linux og åben-kode-bevægelserne. Derfor måtte Microsoft være om sig ifølge Paul Maritz, der er nummer 3 hos Microsoft.

28-01-1999

Lego vil oprette e-handelsbutik

Lego annoncerede i går på et møde for ca. 300 virksomhedsledere, at de om en måneds tid vil oprette en e-handelsbutik. De vil udnytte og videreudvikle deres mærke gennem denne salgskanal. Der vil også komme dedikerede Lego-butikker. Udover at udnytte Internettet som salgskanal, forventer Lego også, at kunne lette presset fra detailhandlens stramme styring af pladsen på hylderne og den øgede konkurrence fra nye produkter som musik, computere og mode.

28-01-1999

Regeringen: Udviklingen af e-handlen skal være folkelig

På et møde i Dansk Databehandlingsforening kom det frem, at regeringens arbejde for deres e-handelsplan (læs Dansk erhvervsliv kræver e-handelsplan) følger to spor. Det ene spor går ud på at gøre udviklingsprocessen for e-handlen til et åbent og folkeligt projekt. Fuldmægtig i forskningsministeriet William Fellow-Jensen sagde, at det var regeringens mål at oprette en hjemmeside, hvor alle danskere skal kunne give deres mening til kende. Det er også meningen, at regeringens og organisationernes synspunkter skal stå på denne side. Regeringen håber, at denne hjemmeside bevirker, at det ikke kun er organisationerenes synspunkter, der kommer til at dominere debatten og udviklingen. Det andet spor om e-handelsplanens mål er indtil videre hemmeligt. Det skyldes, at regeringen og organisationerne har aftalt at holde kortene tæt ind til kroppen i første fase efter at de har været meget uenige tidligere (læs Detailhandlen vandt første slag i Dankortstriden).

28-01-1999

Microsoft får mere tid til Java

En føderal domstol har givet Microsoft mere tid til at bringe deres applikationer i overensstemmelse med Sun's Java standard. Oprindeligt fik de 90 dage (læs Microsoft tabte slaget om Java). De har allerede bragt deres Visual J++ i overensstemmelse med Javastandarden (læs Microsoft følger nu Javastandarden). Da dommen påvirker tusinder af Microsofts applikationer har Microsoft opnået en forlængelse fra 30 til 90 dage.

28-01-1999

Oversigt over e-handel i USA

I går skrev Presys om den danske udviklingen indenfor den danske e-handel. I dag bringer Presys en oversigtsartikel over e-handel i USA. Den fortæller om udviklingstendenser og regnskaber for forskellige sektorer og virksomheder. For selv om e-handlen virkelig slog igennem under julehandlen i USA (læs Jule-e-handlen blev ca. $3 milliarder i USA), er der stadig mange af virksomhederne, der har underskud. Det gælder f.eks Amazon.com. Aktions-sates som eBay har derimod overskud, og deres aktier er flyvende. Ifølge Jupiter Communications var omsætningen i november og december $3,1 milliarder.

28-01-1999

Inprise fyrer 20% af medarbejderne

I forbindelse med offentliggørelse af deres regnskab for 4. kvartal 1998 oplyste Inprise, at de vil fyre 190 medarbejdere, hvilket er 20% af medarbejderne. De reorganiserer samtidigt Inprise, således at der kommer to divisioner. Inprise.com divisionen vil udvikle software, der kan få forskellige systemer til at kommunikere bedre. Borland.com divisionen vil blive en Internet-forretning, hvor man kan købe Inprise's og andre virksomheders produkter. Inprise's omsætning for 4. kvartal faldt med 3% til $48,1 milllioner. Overskudet steg fra $730.000 i 4. kvartal 1997 til $3.5 millioner i 4. kvartal 1998.

28-01-1999

Den Indonesiske regering stod bag angreb på Internettet

Østtimors Internet gik ned efter ca. en uges angreb fra hackere. Det eneste der fungerede var Internet Service Providers home page, hvorpå der stod "E-Nazis create chaos on the Net". Connect-Ireland har indgivet en formel protest til den Indonesiske Ambasade i London, da alt tyder på at det er den Indonesiske regering der står bag.

28-01-1999

Sun: Beskyttelse af personlige oplysninger er uden betydning

Scott McNealy, der er chef for Sun har ifølge Wired sagt, at forbrugernes personlige oplysninger ikke er vigtige. McNealy's kommentarer blev sagt i forbindelse med Intels Pentium 3 chip (læs Intelchip sætter ID off som default). Sun er medlem af Online Privacy Alliance, der går ind for at det ikke er regeringen men viksomhederne selv der skal stå for sikkerheden af de personlige oplysninger. Denne artikel fra Wired fortæller om forskellige amerikanske forbrugergruppers reaktion på McNealy's udtalelser.

28-01-1999

Linux kommer nærmere de store virksomheder

Efter at Linux 2.2 blev frigivet igår (læs Linux 2.2 er kommet) siger Hewlett-Packard idag, at deres NetServer line, der er en traditionel NT-server vil komme med en version af Linux, og at de har sluttet en supportaftale med Red Hat, som vil gøre det lettere for deres kunder at bruge Linux. IBM arbejder også på at slutte en supportaftale med Red Hat (læs Anmeldelse af DB2 for Linux). Silicon Graphics vil sandsynligvis også bruge Linux på deres workstations. Denne artikel gennemgår de vigtigste hardwareleverandørers forhold til Linux netop nu.

28-01-1999

Retssagen: Maritz om NSP

Den amerikanske regerings advokat David Boies forsøgte igen i går i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater at vise, at Microsoft havde afsluttet aftaler med forskellige partnere for at få konkurrenterne til Windows ud af markedet. Det mest dramatiske eksempel på denne startegi har indtil nu været sagen om Netscape (læs Eftermiddagens afhøring). Afhøringen i går drejede sig om Intels Native Signal Processing (NSP) og Real Networks streaming-media-teknologi. Maritz sagde, at Microsoft havde været imod NSP, fordi det kun var kompatibel med Windows 3.1. Han sagde, at Intel ville have gjort det svært for virksomhederne at skifte fra Windows 3.1 til Windows 95, hvis Microsoft havde støttet NSP. Denne udtaleles blev dog modsagt af e-mails og memo'er om forhandlingerne. Bl.a. fremlagde Boies en e-mail fra Bill Gates dateret d. 18. oktober 1995, hvor han skrev, at Intel føler, at Microsoft har sat alle OEM'er i venteposition med hensyn til NSP. Det gælder f.eks. HP. Bill Gates skriver senere i denne e-mail, at det er godt, at OEM'erne lytter på Micosoft. Steve McGeady har tidligere sagt, at Microsoft truede med at trække understøttelse af Intels MMX tilbage, hvis Intel fortsatte med at forære NSP gratis til PC-fabrikanterne (læs MS vicepræsidents vidneudsagn). Et andet motiv til Microsofts modstand mod NSP kunne være, at de ikke ønskede at Intel skulle komme ind på operativsystem-markedet. Det understøttes af en memo fra d. 15 maj 1995. I den siges det, at Microsoft ikke ønsker, at Intel skal komme ind på systemsoftware-markedet. Angående Real Networks spurgte Boies om, Microsoft havde forsøgt at tvinge Real Networks ud af markedet ved at give dem et godt tilbud, hvis de byggede deres teknologi ovenpå Microsofts streaming-teknologi. Maritz svarede, at Real Networks havde sagt, at de ville bygge ovenpå Microsofts teknologi, hvis Microsofts teknologi var god. I går eftermiddags blev Maritz udspurgt af Microsofts advokat John Warden. Under Wardens afhøring sagde Maritz bl.a., at åben-kode bevægelsen var noget af det nye indenfor de siste par år, og at den kan true status quo.

28-01-1999

Jim Allchin: MS kendte Internettet før Netsacape blev grundlagt

Den 47 årige Jim Allchin, der er Microsoft's senior vicepræsident for Personal and Business Systems hævder i et 139 sider langt skriftligt vidneudsagn, at Microsoft var interesseret i Internettet længe før Netscape blev grundlagt. Han siger også, at alle moderne operativsystemer har Internetfunktioner, og det gælder også platforme udviklet af Apples, IBM, Sun og Novell. Han siger, at hvis man fjernede Internetfaciliterne fra Windows ville man ikke kunne køre applikationer som Lotus, som et svar på Franklin Fishers tidligere indlæg (læs USA's regering vil aflevere 365 dokumenter). Han siger også i vidneudsagnet, at man ikke skal bekymre sig om, hvorvidt operativsystemet og browseren kan adskilles, men om integrationen gavner forbrugerne. Han gentager også Maritz advarsel om ikke at lade regeringen styre udviklingen af software, for det vil føre til en katastrofe i en branche som udvikler sig så hurtigt. Jim Allchins skriftlige vidneudsagn kan læses her. Udover dette skriftlige vidneudsagn vil James Allchin vise forskellige videoklip i retten, som vil blive offentliggjort samtidigt med at de bliver vist.

28-01-1999

SAP's regnskab

Som forventet blev SAP's regnskab i 4. kvartal beskedent. Overskudet blev $423 millioner, hvilket var et fald på 15% i forhold til 4. kvartal i 1997. Omsætningen blev $1,54 milliarder, hvilket er en stigning på 18% i forhold til 4. kvartal 1997. Omsætningen for 1998 steg 41% til $5,05 milliardern. SAP forudser en vækst på 20-25% i 1999.

27-01-1999

Fælles europæisk standard for smart cards

Forskellige europæiske virksomheder er gået sammen for at skabe en standard for specificeringen af kortlæsere til smart cards. Blandt virksomhederne er Visa og Europay International. Projektet støttes af EU, og det kaldes Finread. Med en standard for kortlæsere vil det blive muligt at benytte det samme smart card til e-handel og finansielle transaktioner via Internettet i hele Europa. Europa er længst fremme på smart card-området, og det forventes, at der vil blive brugt $1 milliard på nye projekter i 1999.

27-01-1999

Danmark: Der er kunder til e-handel

Ifølge en ny undersøgelse (se undersøgelse her) foretaget af Foreningen for Dansk Internet (FDIH) er der mange danskere, der gerne vil handle via Internettet, men der er bare ikke nok udbydere. Kunderne vælger derfor at handle i udlandet. FDIH har spurgt 3000 danske Internetbrugere, hvor meget de handler for på Internettet. 44% svarede, at de i gennemsnit handlede for 1894 kr indenfor de seneste tre måneder. Omkring halvdelen af denne omsætning var sket i udlandet. Danmarks Statistik fremlagde også i går en undersøgelse. Den fortæller, at knap halvdelen af dansk erhversliv vil drive e-handel i løbet af året. Halvdelen af virksomhederne mener, at kundepotentialet (se hvem der har adgang til Internet her) er for lille. Denne opfattelse stemmer ikke overens med FDIH's undersøgelse, hvilket tyder på, at store dele af danske virksomheder undervurderer markedet. Halvdelen af danske virksomheder mener også, at der stadig er usikkerhed ved betalingsformidlingen. Ifølge formanden for Dansk Handel & Service Markus Bjørn Kraft ser denne hindring også ud til at forsvinde, da erhvervsministerens lovforslag om en ændring af betalingskortloven ser ud til at glide gennem Folketinget Detailhandlen vandt første slag i Dankortstriden. Det betyder, at Dankortet kan bruges til betalingsmiddel i løbet af foråret. Presys har tidligere skrevet, at der skete ca. 3000 misbrug af e-handel via Internettet på et halvt år i Danmark Senest har Microsoft oprettet en dansk portal.

27-01-1999

A.T. Kearney: Store banker mister markedsandele på Internettet

Det amerikanske managementfirma A.T. Kearney siger i en ny rapport, at de store banker mister markedsandele til mindre og mere dynamiske finansierings-institutioner. De store banker er ikke klædt godt nok på til at kunne konkurrere med mindre og mere innovative virksomheder. F.eks. er kundemassen for E*Trade (læs Bliver forbrugslån næste store hit på Internettet?) vokset fra 20.000 i 1995 til 600.000 i 1998. Ifølge A.T. Kearney er det nødvendigt for de traditionelle finansieringsvirksomheder, at se Internettet som en naturlig forlængelse af deres traditionelle forretningsområde. A.T. Kearney estimerer, at nye firmaer vil få 94% af væksten i transaktionerne fra 1996 til 2001, og at bankerne kun vil udføre 33% af transaktionerne i 2001.

27-01-1999

IBM opdaterer MQSeries

IBM har annonceret en opdateret version af MQSeries messaging-softwaren. Den indeholder integreret publish-and-subscribe messaging og brugervenlige features. Performance er også blevet forbedret. IBM vil markedsføre MQSeries som hjørnestenen i både deres koncept for integration af applikationer og e-handelsystemer ifølge John Swainson, der er general manager for IBM Application and Integration Middleware. IBM vil begynde at levere MQSeries Version 5.1 I andet kvartal.

"Publish-and-subscribe" er indeholdt I kernesystemet, og derfor er messaging-modellen blevet udvidet. Messaging-modellen nu består af send-and-forget, request-and-reply og publish-and- subscribe. MQSeries Version 5.1 vil først komme I en NT-version. Senere vil der komme versioner baseret på Unix, OS/2 Warp og AS/400. MQSeries har idag mere end 5000 kunder på 35 forskellige platforme. IBM vil også komme med MQSeries 2.1 på en OS/390 platform.

27-01-1999

Compaq har udskilt AltaVista

Compaq har oprettet en ny division, som skal stå for udvikling af AltaVista. Compaq erhverved AltaVista, da de købte Digital for $9.6 milliarder. De vil lade den nye divison gå på børsen. Compaq annoncerede også et udveksling program for teknologi med Microsoft, som kan give begge parter stor fortjeneste. Compaq vil oprette en AltaVista-version af Microsoft's Hotmail service, som de vil tilbyde AltaVista-brugere. AltaVista vil også blive den primære søgemaskine for Microsoft Network. Compaq vil selv bruge AltaVista til forbedre shopping.com, som de købte for fjorten dage siden for $220 millioner.

27-01-1999

Linux 2.2 er kommet

Som Presys skrev i mandags er der en ny version af Linux på trapperne. Der er nu officielt frigivet efter 2 års udvikling. Du downloade en version her.

27-01-1999

Eftermiddagens afhøring

Eftermiddagens afhøring drejede sig hovedsagelig om udviklingen og distribueringen af IE. Også mødet mellem Microsoft og Netscape d. 21 juni 1995 blev behandlet. Boies prøvede flere gange, at få Maritz til at udtale sig om, hvorvidt Microsoft havde prøvet at få Netscape til at stoppe udviklingen af deres browser ved at tilbyde Netscape kompensation, men Maritz undveg alle spørgsmål. Til sidst brød dommer Thomas Penfield Jackson ind og bad Maritz svare enten ja, nej eller det ved jeg ikke. Derefter sagde Maritz, at de havde haft diskussioner. Boies introducerede også adskillige interne e-mails, der skulle vise, at Microsoft ville fravriste Netscape lederskabet indefor browsermarkedet. En e-mail fortalte, at formålet med mødet d. 21 juni med Netscape var at få Netscape ud af Win32 Internetklienten. I en e-mail fra 1997 skrev Maritz, at det kunne være fristende at tage betaling for IE, men at det var Microsofts mål var at få 50% af browsermarkedet. Dommeren spurgte Maritz, hvordan Microsoft kunne opsplitte IE og tage betaling for enten brugergrænsefladen eller shell'en, når IE var en integreret del af operativsystemet. Maritz sagde, at de ville kræve, at de udførte et stort reengineering-arbejde, men at den dag var passeret, hvor det var muligt.

27-01-1999

Paul Maritz: Browser-markedet uden betydning

Microsofts vicepræsident Paul Maritz (læs: Maritz afhøres i MS-retssagen) fortsatte med at hævde, at markedsandele på browsermarkedet ikke havde nogen betydning for Microsoft under afhøringen af ham I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Regeringens advokat David Boies lyttede med forundring til denne bemærkning, og han spurgte om Microsoft ikke holdt øje med markedsudviklingen for browsere. Maritz svarede, at det gjorde de, men at det ikke betød, at der var et marked. Som Presys tidligere har skrevet, er det Microsofts strategi at fortælle, at det ikke er let at definere et browser- eller operativsystemsmarked. Denne strategi er et svar på regeringens anklage, at Microsoft har brugt deres dominans indenfor operativsystemer til at påtvinge andre deres browser og derved monopolisere dette marked. Efter denne bemærkning henviste Boies til en stribe af aftaler mellem Microsoft og forskellige Internet Service Providers (ISP), som gik ud på, at ISP'erne skulle distribuere Internet Explorer (IE), samtidigt med at de boykottede Netscapes browser. Derefter spurgte Boies Maritz, om Microsoft ønskede at begrænse distribueringen af Netscapes produkt ? Maritz svarede, at Microsoft hovedsageligt var interesseret I at øge deres eget salg. Boies stillede Maritz dette spørgsmål flere gange på forskellig måde, og til sidst sagde Maritz, at det I visse situationen kunne være ønskværdigt for Microsoft, at ISP'erne begrænsede markedsføringen af Netscapes browser. Derfefter viste Boies et slideshow på 35 sider, som Maritz havde vist for nogle ledere I 1996. I dette slideshow indgik punktet: 'The Problem: Browser Market Share'. Efter flere spørgsmål fastholdte Maritz, at en forøgelse af Microsofts markedsandel ville begrænse Netscapes markedsandel, men Microsoft forsøgte ikke at skade Netscape. Boies viste også en e-mail fra januar 1996 fra Bill Gates, hvor der stod, at det var meget vigtigt at vinde narkedsandele på browsermarkedet. Maritz fastholdt stadig, at Microsoft blot ønskede at flere skulle anvende IE. Ifølge Infoworld klarede Maritz sig mod forventning godt under afhøringen.

27-01-1999

Hvorfor bliver Windows 2000 så forsinket?

Det er ikke kun Microsoft, der har problemer på grund af forsinkelser med Windows 2000, også også deres partnere er ved at blive ramt af forsinkelserne. Et eksempel på problemerne for partnerne kan ifølge ZDNews ses ved Microsoft Windows 2000 Rapid Deployment Program (RDP). Partnere i dette program forpligtiger sig til at bruge Windows 2000 før systemet frigivelse. Mange af partnerne bruger megen tid på Windows 2000 og de synes, at indsatsen er for stor og dyr, når man ser på Windows 2000 nuværende standard. Årsagerne til forsinkelserne skyldes ifølge ZDNews for det første en forholdsvis lav moral hos partnerne og udviklerne. For det andet at Microsofts ledelse er travlt beskæftiget med andre ting end udvikling. F.eks lægger retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater beslag på mange lederes tid. F.eks. er både Poul Maritz og Jim Allchin vidner i retssagen. Som et svar på problemerne vil Microsoft føre nyt blod ind Windows 2000-projektet ved at udskifte Moshe Dunie med Brian Valentine, der er tidligere projektleder for Microsoft Exchange Server. Han er kendt for at være en dynamisk og karismatisk leder.

27-01-1999

Verisigns regnskab

Verisigns omsætning steg 164% i 4. kvartal. Omsætningen blev $13,2 millioner, medens den året før var $5 millioner. Verisign tabte $2,5 millioner. Verisign er førende indenfor digitale certifikater. Blandt deres kunder er Amazon.com, Dell og E*Trade. I hele 1998 tabte Verisign $16,2 millioner. Omsætningen blev $38,9 millioner. Tabet var $15,8 millioner i 1997 og omsætningen $13,8 millioner.

26-01-1999

Interview med Lotus vicepræsident Michael Zisman om Knowledge Management

I sidste uge skrev Presys om Lotus og IBM's nye koncept Knowledge Management (læs Lotus annoncerer Institute for Knowledge Management). I dette interview fra InfoWorld fortæller Lotus vicepræsident Michael Zisman om Knowledge Management (KM). Han fortæller om, hvorfor han synes Knowledge Management er nødvendigt på dette tidspunkt. Han fortæller også, at begrebet er meget bredt, og derfor kan betyde forskelligt for forskellige personer. Han siger, at Knowledge Management kan hjælpe med til at få Lotus og deres samarbejdspartnere til at være markedsledende, for modsat Microsoft, der ifølge Michael Zisman altid først går ind på et marked, når der er modent, er det Lotus kultur at være innovative. Han fortæller om Enterprise Resource Processing (ERP), og Lotus forhold til ERP. Han sammenligner også KM med ERP. Endelig fortæller han, at ideen til KM kom fra IBM's Global Services.

26-01-1999

Suns Jini kommer på gaden

Sun afsluttede i går deres betatest af Jini (læs Anmeldelse af Jini) og den færdige version kommer nu på gaden. Sun forventer med Jini at komme ind på forbrugermarkedet, da Jini er velegnet til indlejrede systemer. De annoncererede også 37 partnere blandt hvilke er America Online, IBM, 3Com Palm Computing, Canon, Motorola, Ericsson, Quantum, Seagate, Xerox, Inprise og Toshiba. Jini er en Javabaseret netværksteknologi, der kan forbinde praktisk talt alle typer af enheder uafhængigt af platform. Det eneste en given enhed behøver, er en Java Virtual Machine (JVM), der er et stykke software, der kan oversætte Java's bytekode til maskinkode. Microsoft er ikke blandt samarbejdspartnerne til Jini. De arbejder kraftigt på deres egen netværksteknologi kaldet Universal Plug and Play. Der findes andre JVM'er end Suns. HP har udviklet en JVM. I sidste uge skrev Presys om valg af standarder (læs HP og MS's Java forkastet). Senest har Mozilla.org (læs Netsapes nye browser), der overvåger udviklingen af Netscape's nye browser ud fra et åbentkode-koncept, frigivet en JVM kaldet ElectricalFire, der ikke indholder Sun-kode. Du kan downloade og læse om den her. I næste version vil Sun forbedre sikkerheden med hensyn til tilgangen. Sun har også indledt et samarbejde med Novell om at integrere Novell Directory Services.

26-01-1999

Sun og Microsoft

Den 7. oktober 1997 sagsøgte Sun Microsystems Inc. Microsoft Corp i en US District Court for at bryde kontraktlige forpligtigelser til at levere produkter, der er kompatible med Sun's Java-teknologi (læs Sun mener Microsoft's Java stadig har store mangler). Der kom d. 18/11 1998 en foreløbig dom (læs Microsoft tabte slaget om Java), der dømte Microsoft til at bringe deres Java-teknologi i overensstemmelse med Suns teknologi i løbet af 90 dage. Microsoft har allerede bragt deres Java i overenstemmelse med Suns Javastandard (læs Microsoft følger nu Javastandarden). Senest har Sun offentliggjort tre dokumenter i sagen. Du kan læse dem her. Microsoft har også sagt, at de vil offentligøre fem dokumenter, som endnu ikke tilgængelige. De vil senere blive offentliggjort her.

26-01-1999

Intelchip sætter ID off som default

Efter forskellige opfordringer og protester med trusler om boykot fra grupper, der støtter den personlige og private sikkerhed har Intel nu annonceret, at de vil levere deres nye Pentium 3 processor med identifikationskoden sat som off. Når koden som default er sat som off, kan kunderne selv bestemme om de vil have have deres systemer til at udnytte ID-koden til e-handel og forsøg på ulovlig adgang til computeren.

26-01-1999

Oracle 8i vil understøtte SQLJ

Oracle har annonceret, at de vil understøtte et nyt Javabaseret API kaldet SQLJ. De vil implementere SQLJ i Oracle8i og JDeveloper 2.0, der er deres Java udviklingsværktøj (læs Oracle's nye strategi omkring Oracle 8i og Oracles JDeveloper 2.0 kommer til november). De forventer, at frigive JDeveloper senere i dette kvartal. Det er en vigtig annoncering, da alle databaser nu må understøtte Internettet. Nogle analytikere som Giga Information Group mener endog, at Oracle kommer lovlig sent med denne annoncering. SQLJ blev anerkendt som en standard i december 1998 af America National Standards Institute (ANSI). Den indlejrer SQL-kommandoer direkte i Java. Udviklerne bliver derfor fri for at skulle benytte JDVC, der kræver flere linier kode, og som er temmelig langsomt. SQLJ er velegnet til at udvikle mindre applikationer, der kun skal have adgang til mindre datamængder. Til mere kraftige applikationer bør man nu bruger Enterprise JavaBeans (læs EJB kan blive forsinket) og specielt den klasse, der hedder 'entity beans'. De bør bruges i mellemlaget i en flerlagsapplikation. Oracle annoncerede også en ny Internetversion af deres viewer Oracle Discover Viewer. Den er velegnet til at få ad hoc analyser og views af databaser og data warehouses. Den kan også bruges som et rapportgenereringsværktøj. Oracle Discover Viewer vil senere kunne downloades.

26-01-1999

Marc Andreessen teknisk direktør for AOL

Marc Andreessen, medstifter og executive vicepresident i Netscape, bliver den første tekniske direktør (CTO) i America Online. Nyheden kommer to måneder efter AOL annoncerede sine intentioner om at købe Netscape. Andreessen skal referere direkte til AOL’s administrerende direktør og bestyrelsesformand Steve Case. Hovedopgaven bliver at træffe beslutninger om AOL's fremtidige teknologier. Andreessen får ikke noget at gøre med hverken den daglige ledelse af virksomhedens tekniske opgaver eller udviklingen af software. Andreessens nye job skal formentlig også tjene det formål at holde på Netscape-medarbejdere når fusionen mellem AOL og Netscape bliver godkendt i løbet af foråret.

26-01-1999

Maritz afhøres i MS-retssagen

I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater var det i går Paul Maritz (læs MS vicepræsidents vidneudsagn), der er en af de mest indflydelsesrige ledere hos Microsoft, og som referer direkte til Bill Gates, der var i vidneskranken. Han blev af Microsofts advokat David Boies udspurgt om de $150 millioner, som Microsoft investerede (læs Microsoft truer Apple) i Apple i 1997. Microsoft er anklaget for at ville tvinge Apple til at bruge Internet Explorer (IE) i stedet for Netscapes browser ved at sige, at de ikke ville udvikle MS Office til Apple, hvis ikke Apple bundtede IE med deres maskiner. Microsofts advokat David Boies spurgte bl.a. Maritz om investeringen i Apple skyldtes ønsket om at få Apple til at bruge IE. Maritz svarede, at det altid var Microsofts ønske at få så mange platforme som muligt til at benytte IE, men hovedårsagen til investeringen var, at de ønskede, at Apple skulle droppe en tvist om patenter. Boies prøvede dog at vise, at browsersagen også var vigtig ved hjælp af forskellige e-mails. En af e-mailene var fra Bill Gates til Maritz. Dennne e-mail fra 1996 siger, at der er to grunde til investeringen. For det første kunne investeringen fremme Microsofts slag af applikationer på Apple-platformen og for det andet kunne det få IE ind på Apple-platformen. Marits svarede til dette, at det var hans opgave at overvåge udvikling og salg af applikationer og ikke at vurdere juridiske aspekter. Richard Schmalensee, der var Microsofts første vidne (læs MS-retssagen handler stadig om Microsofts priser) afsluttede sit vidneudsagn bag lukkede døre. Afhøringen omhandlede detaljer om Microsofts prispolitik.

25-01-1999

W3C gør Jigsaw til åben-Javakode

Efter den succes Linux-miljøet har fået med åben-kode-konceptet, forsøger andre miljøer at udvikle efter samme koncept. Senest har World Wide Web Consortium (W3C) frigivet en åben-Javakode version af Jigsaw Web server. Jigsaw 2.0 tillader brugerne at drage fordel af de nye web-protokoller. Den understøtter HTTP/1.1, der giver en bedre og hurtigere adgang til Internettet. Jigsaw understøtter mange platforme så som Windows 95, NT, Solaris 2.x og AIX. Du kan downloade og se den nyeste udvikling med Jigsaw her.

25-01-1999

Hvordan ser en Hacker ud

I denne artikel fra Wired diskuteres og beskrives en hackers sind, og hvilken socialgruppe, han tilhører. Artiklen bygger på en canadisk psycholog Marc Rogers erfaring. Han inddeler hackere i forskellige grupper. Ander eksperter mener dog, at Marc Rogers inddeling er for firkantet.

25-01-1999

Linux støtten breder sig

Efter kilder for nyligt har sagt (læs Compaq rider med på Linux-bølgen), at Compaq vil bundte Linux med deres servere, vil HP ifølge Infoworld også bundte deres maskiner med Linux. HP's leder for Internet og applikationssystemer Nigel Ball siger, at de vil portere OpenView til Linux. Denne afdeling er en vigtig partner for HP's support af NT. Tivoli vil også blive porteret til Linux, hvis interesse er tilstækkelig stor ifølge Tom Bishop fra Tivoli Systems. Tivoli Systems for Linux vil komme i slutningen af 1999, hvis interessen er til stede.

25-01-1999

Nu kommer Linux 2.2

Der kommer en version af Linux en af de nærmeste dage ifølge denne pressemeddelelse fra Linus Torvald. Det afgørende er dog, om den nye Linux 2.2.0 er stabil. I denne artikel kan du læse om de nye faciliteter i Linux og hvorfor det kan betale sig at opgradere. Den nye version understøtter x86, SPARC, Ultra, Alpha, m68k og PowerPC. Linux understøtter derfor også 64-bit chips. Den undertøtter flere CD-ROM-standarder, grafik-standarder herunder video og filsystemer. Du kan læse mere om den nye kerne her. Det gælder f.eks. faciliteter som undertøttelse af multiproccesing (SMP). Andre faciliter er advanceret network routing og WAN-understøttelse, år 2000-parathed. Streng kryptering med 256-bits algorimer kan fås som add-on.

25-01-1999

MS vicepræsidents vidneudsagn

Microsofts vicepræsident Paul Maritz skriftlige vidneudsagn er kommet. Du kan downloade det her. Paul Maritz er en af de mest indflydelsesrige ledere hos Microsoft, og han rapporterer direkte til Bill Gates. Han overvåger alle Microsofts produker med undtagelse af et. Han er ansvarlig for udviklingen og salg af Windows. I dette 160 siders skriftlige vidneudsagn diskuterer Maritz mødet mellem Microsoft og Netscape d. 21. juni 1995 (læs USA's regerings afhøring af Barksdale), som er et af det amerikanske justitsministriums vigtigste holdepunkter i anklagen mod Microsoft for misbrug af dets monopol. Maritz var ikke selv til stede på mødet, men han havde haft et møde nogle uger tidligere med Netscapes leder Jim Barksdale som var forløbet godt, og de havde ikke talt om at dele markedet. Regeringen fremlagde under retsagen en e-mail fra Maritz's til Bill Gates, hvor han anbefaler, at fjerne Netscape fra Win32/Win95 samt undgå at konkurrere med Netsacape det næste år. Maritz's sagde i sit vidneudsagn, at Dan Rosen, som er Microsofts leder for ny teknologi, senere vil behandle denne sag i sit vidneudsagn. Han omtaler også sagen med Intel (læs MS: McGeady er en prima donna), hvor Intels vicepræsident Steven McGeady anklager Microsoft for at true dem til at stoppe udviklingen af deres Native Signal Processing (NSP) applikation, der kan forbedre en PC's multimedie performance ved at tillade applikationer at kommunikere direkte med hardwaren. Microsoft trussel gik på at tilbagholde understøttelse til Intels's MMX-multimedie-teknologi og 64-bit chippen Merced. Maritz sagde til sit forsvar i det skriftlige vidneudsagn, at NSP var en generation bagefter Windows, og ikke kompetibel med Windows 95. Brugerne ville få problemer, hvis de opgraderede fra Windows 3.1 til Windows 95. Angåede sagen med Apple multimedie-applikation Quicktime (læs MS: Dræb babyen Quicktime), overlader Maritz denne sag til Eric Engstrom, der er leder af Microsofts multimedieafdeling. Han diskuterer også Apple's anklage om, at Microsoft truede med at fjerne MS Office fra Apple PC'ere, hvis ikke Apple gjorde Interenet Explorer til default browser (læs Video med Gates vist i retten) på Apple computere. Marits siger til sit forsvar, at Apple var hårde at forhandle med, og at Apple i den endelige aftale fik lov til at bundte andre browsere med deres PC'ere. Han betegnede aftalen som god begge parter.

25-01-1999

AOL/Netscape-dokumenterne frigives

Dommer Thomas Thomas Penfield Jackson afsagde i fredags kendelse om, at Netscape og AOL skulle overdrage Microsofts advokater de dokumenter, som detaljeret beskriver planer for fælles markedsføring, udvikling etc. i forbindelse med fusionen mellem America Online (AOL) og Netscape. Dokumenterne er klassificeret som 'highly confidential information'. Det amerikanske justitsministerium undersøger for øjeblikket dokumenterne i forbindelse med en afgørelse om fusionen krænker den amerikanske monopol- og konkurrencelovgivning.

25-01-1999

NT's clustering forbedres

Microsoft har forbedret deres clustering for NT 4.0. De har baseret deres clustering på TCP/IP. De har også forbedret deres Load Balancing Service. Disse faciliteter vil også indgå i Windows 2000 (læs Anmeldelse af Windows 2000 (NT 5.0) beta 2). Du kan få opgraderingen her. Du kan også se mere om de nye faciliteter her.

22-01-1999

Microsoft følger nu Javastandarden

Microsoft har i stilhed bragt deres javaudviklingsværktøj i overensstemmelse med den foreløbige kendelse (læs Microsoft tabte slaget om Java), som en distriktsret afsagde i november. Du kan downloade en servicepakke 2 for Visual studio her.

22-01-1999

MS-retssagen handler stadig om Microsofts priser

Richard Schmalensee sagde atter (læs Retssagen: Regeringen udspurgte MS om deres regnskab) i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater, at hvis Microsoft havde været et monopol, ville de havde taget $2000 og ikke $50 for Windows hos leverandørene. Han sagde, at Microsoft havde sænket priserne og øget salgsvolumen og forbedret kvaliteten dramatisk hen ad vejen. Richard Schmalensee svarede stille på de spørgsmål, han fik stillet af Microsofts advokat Richard Urowsky, som prøvede at rette op på de problemer, der var opstået de sidste fire dage under krydsforhøret ledet af regeringens advokat David Boies. Dommer Thomas Penfield Jackson blev dog inspireret af Microsofts advokat til at spørge Schmalensee, hvorfor man skal antage, at et monopol altid vil maksimere prisen? Kunne et monopol ikke tænke på morgendagens priser. Schmalensee var enig, at et monopol kunne tænke på konsekvensen af dagens priser på morgendagens priser. Dommer Thomas Penfield Jackson nævnte, at han godt kunne forestille sig et cigaretfirma, der ville prissætte deres produkt billigt, selvom de var det eneste mærke på markedet. Schmalensee sagde, at Windows ikke var vanedannende. Udenfor retsalen sagde David Boies, at Schmalensee prisanalyse var en dum konklusion.

22-01-1999

IBM's 4. kvartals regnskab

IBM's 4. kvartal oversteg analytikernes forventninger. Overskudet blev $2,3 milliarder. Omsætningen blev $25,1 milliarder, hvilket er en stigning på 6% i forhold til 4. kvartal året før, hvor omsætningen var $23,7 milliarder. For hele året var IBM's overskud $6,3 milliarder og omsætningen $78,5 milliarder.

22-01-1999

Suns 2. kvartals regnskab

Suns overskud steg 22% i 2. kvartal af dets 1999 regnskabsår til $272,3 millioner. Omsætningen steg 14% til $2,784 milliarder.

22-01-1999

Sybase's 4.kvartals regnskab bedre end forventet

Sybase's regnskab for 4. kvartal var bedre end forventet. Overskudet fra 4. kvartal 1998 var $7,9 millioner. Sybase havde dog en restruktureringsomkostning på $25,5 millioner, hvilket medførte, at 4. kvartal 1998 fik et underskud på $14,5 millioner. Omsætningen blev $232,5 millioner. 4. kvartal 1997 havde en omsætning på $223,2 millioner. Omsætningen for hele 1998 blev $867,4 millioner medens omsætningen for 1997 var på $903,9 millioner. Underskudet for 1998 blev $93,1 millioner, medens underskudet i 1997 var $55,4 millioner.

21-01-1999

Er tiden inde til PKI?

På RSA's Data Security Conference har adskillige leverandører, således som Presys skrev i går (læs DES brudt på 23 timer) vist PKI-systemer (public key infrastructure), der kan udføre digital signatur og udstede certifikater til applikationer. Du kan læse mere om det i denne artikel fra PC Week.

21-01-1999

Overtager portalerne PC'ens rolle?

Ifølge Giga Information Group vil portalerne relativt snart overtage den traditionelle Windows PC's rolle. Allerede nu tilbyder adskillige portaler e-mailtjenester. Når portalerne bliver forbundet med bredbåndsnet (læs Microsoft åbner dansk Internet-portal) og digital subscriber line (DSL), således som det praktisk skete gennem fusionen mellem @Home og Excite (læs Portal fusionerer med kabel-Internet) bliver de en virkelig konkurrent til PC'en. For integrationen med bredbåndsnet gør det muligt at køre applikationer som tekstbehandling og regneark fra portalen. Faktisk bliver de en opfyldelse af Larry Ellisons vision om NC'en Du kan læse mere om dette i denne artikle fra CNet.

21-01-1999

IBM annoncerer sikkerhedspakke

IBM annoncerede på RSA's Data Security Conference en softwarepakke, der indeholder alle de nødvendige sikkerhedsværktøjer for at en virksomhed kan udføre e-handel. Pakken, som hedder IBM Integrated Security Solutions, indeholder IBM SecureWay FirstSecure, som yder sikkerhed ved integrationen af historiske og Internetbaserede systemer. Tivoli Availability software til overvågning af netværkerne for at ungå nedbrud, load balancing, backup og datarecovery. Tivoli Administration software for en centraliseret styring af brugere og servere. Tivoli softwaren vil i starten køre som separate produkter, men det vil senere på året blive integreret. Den første release af SecureWay FirstSecure vil focusere på integration af Internettet og de historiske systemer.

21-01-1999

Anmeldelse af Linux til PC'en

Indtil for få år siden var der ikke mange, der havde hørt om Linux. Indenfor det sidste år er Linux popularitet støt vokset indenfor servermarkedet (læs Linux markedsandel stiger 212%). Presys har tidligere bragt anmeldelser af Linux for servere (læs Test af Red Hat Linux 5.2) og Linux for PC (læs Linux på PC'en). Denne nye anmeldelse fra Infoworld ser Linux stærke sider så som det er gratis, det har mange funktioner, det er produktivt at arbejde med. Blandt dets svage sider er, at der mangler et rigtigt stærkt GUI, selvom The K Desktop Environment (KDE) kan minde om en Windows grænseflade (læs Windows 2000 beta 3 er frigivet), og det følger de fleste Windows standarder. Denne artikel går mere i dybden med KDE. Denne artikel beskriver også FVWM2, der er et Windows 95-agtigt grænseflade. Det er dog ikke nær så udbygget som Windows. Artiklen fortæller også om milepæle for kommende nye funktioner og versioner. Den beskriver også, hvilke tekstbehandlingssytemer (læs Strategiske produkter fra Corel og Informix til Linux), der findes til Linux.

21-01-1999

Retssagen: Regeringen udspurgte MS om deres regnskab

I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater spurgte regeringens advokat David Boies Microsofts vidne Richard Schmalensee om han havde set Microsofts regnskaber fra 2. kvartal 1998 (læs Microsoft får rigtigt godt regnskab, hvor fortjenesten var steget 74% på et år. Richard Schmalensee svarede, at man ikke kunne slutte fra regnskabet i et kvartal, til at Microsoft var et monopol. David Boies spurgte derefter, om overskud af den størrelse i en længere varende periode ikke tydede på et monopol. Richard Schmalensee svarede, at en værdifuld interlektuel ejendomsret kunne give en lang række af gode overskud. På et spørgsmål om, hvor stor en del af dette overskud, der stammede fra salg af operativsystemer svarede Richard Schmalensee, at Microsofts interne systemer ikke registrerede dette, da det ikke skelnede mellem operativsystemer og applikationer. Richard Schmalensee holdt stadig fast på, at Microsoft ville have taget $2000 for Windows i stedet for $50, hvis de havde været et monopol. I hans skriftlige vidneudsagn (læs Microsofts første vidne) siger han, at Microsoft ville have taget 40 gange så meget for Windows, hvis de havde været et monopol. Under retsagen var der også en diskussion om en e-mail fra Bill Gates fra d. 5 januar 1996, hvor Bill Gates siger, at han ikke er tilfreds med at leverandøre har placeret ikoner for Netscape's Internet browser 'FAR more prominently' i Windows end ikoner for Internet Explorer. Senere blev leverandører forhindret i dette, da Microsoft ikke tillod, at de ændre i Windows billedsekvens på grund af copyright forhold. Der var en længere dansen rundt om den varme grød fra Richard Schmalensee side, inden han indrømmede, at Internet Explorer (IE) og Netscape's browser i grunden var identiske produkter. Det var en vigtig indrømmelse, da Microsoft havde hævdet, at IE's succes skyldtes, at det var teknisk overlegen, og ikke distributionsaftaler.

20-01-1999

DES brudt på 23 timer

Presys har tidligere skrevet om den konkurrence RSA har udskrevet for at se, hvor hurtigt DES-algoritmen kan brydes, et fælles projekt mellem Electronic Frontier Foundation (EFF) og Distributed Net har sat en ny rekord og brudt den 56-bit lange algoritme kaldet Data Encryption Standard [DES] på mindre end 23 timer. Den tidligere rekord har EFF's 'Deep Crack'. Det er en maskine, der er specielt bygget til formålet.

20-01-1999

Portal fusionerer med kabel-Internet

Excite og At Home Corp. vil fusionere. At Home siger at de vil overtage Excite Inc. ved hjælp af aktieudveksling for ca. $6.7 milliarder. Virksomhederne forventer at styrke deres konkurrenceevne ved at forbinde Excite's portal, som har 20 millioner registrede brugere med At Home's Internet og kabeldistribution. At Home bruges af ca. 60 millioner hustande. På ZD News findes en større analyser af tendenser indenfor portaler, og portalers fusionering med kabeloperatører, der både kan have Internet og TV.

20-01-1999

Lotus sætter damp på Java

Lotus annoncerer eSuite DevPack 2.0 og eSuite WorkPlace 2.0 til Domino. Begge produkter ventes på markedet til april. eSuite DevPack 2.0 er en samling af Java Web applets og hjælpeprogrammer, der hjælper udviklerne med at udvikle interaktive applikationer til Internet, intranet og extranet. Der er bla. beregningsgrids og tekstbehandling. eSuite DevPack 2.0 har god integration til VisualAge for Java. eSuite WorkPlace 2.0 for Domino er en samling af Java applets, som kan bringe forretningslogik til browserer.

20-01-1999

Lotus annoncerer Institute for Knowledge Management

Lotus og dets ejer IBM annoncerede på Lotusphere, at de vil oprette Institute for Knowledge Management (IKM), der skal være et kommercielt forskningskonsortium, som skal udføre anvendt forskning indenfor knowledge management (læs Microsoft på vej med knowledge management). Ved knowledge management forståes udveksling af ekspertise. Instituttet skal blandt andet bruges af IBM og Lotus til at udveksle forskningsresultater. Men også andre virksomheder kan deltage i samarbejdet. For $25,000 om året kan en virksomhed blive associeret medlem. Det indebærer, at man får alle resultater fra forskningen, men man kan ikke deltage i møderne. Fuldgyldige medlemmer skal betale $75,000 om året. De skal være med til at sætte dagsordenen for forskningen, og de kan deltage I alle møderne. De modtager selvfølgelig alle forskningsresultaterne. <

20-01-1999

Informix annoncerer deres produktplan for de kommende år

Informix annoncerer på deres Partner Forum i Las Vegas en produktplan for de kommende to år. Planen indeholder adskillige nye database engines, der skal forbinde de historiske data med online transaktioner og Internettet. På kortere sigt vil Informix frigive Informix Visionary, et grafisk værktøj beregnet til dataanalyse af informationer lagret på deres Dynamic Server product. Visionary tillader brugerne at få direkte adgang til databasen ved hjælp af grafiske værktøjer og wizards. De nye databaser skal hjælpe virksomhederne med at skabe hvad Informix kalder 'smart data federations'. Disse 'data federations' er systemer, der tillader brugerne at få adgang til at analysere data, ligegyldigt hvor de er lagret i virksomheden.

20-01-1999

Gartner Goup: De 10 nye teknologier i 1999

I denne artikel beskrives de 10 mest afgørende nye teknologier i 1999.Blandt de nye teknologier er digital subscriber line (DSL), natural language retrieval, talegenkendelse og chatværktøjer i groupwareprodukter som Notes og virksomhedsextranets.

20-01-1999

JBuilder til Solaris

Ifølge rygter fra Inprise vil Inprise's java-kompiler JBuilder komme i en Solaris-version. Nyheden vil efter sigende blive annonceret om et par uger.

20-01-1999

Linux voksede kraftigst i 1998

Salget af PC-servere, mid- til low-end maskiner med Intelchips, voksede 8% på verdensplan, hvilket er en tilbagegang fra 42% i 1997 og 50% i 1996, ifølge International Data Corporation (IDC). Server operating systemer voksede 25% 1998 mod 15% 1997. 1999 skulle blive et bedre år for PC-servere på grund af Intel's relativelt nye Xeon chip og bedringen af det japanske marked. IGC forventer igen tocifrede tal. Linux voksede 212,5% fra 1997 til 1998. De fik derfor broderparten af den samlede vækst på 25%. De resterende voksede kun 11% til sammen. Ifølge IDC voksede Windows NT Server med 27% til 1,56 million enheder.

20-01-1999

Microsoft stærkt i defensiven

Regeringen fortsatte i går deres krydsafhøring af økonomen Richard Schmalensee (læs Microsofts første vidne) i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Afhøringen drejede sig igår om at Integrationen af Internet Explorer i Windows 98 havde skadet forbrugerne. Microsofts chefadvokat spurgte Richard Schmalensee om man ikke kunne sammenligne denne integration med integrationen af Word i Windows. Richard Schmalensee svarede, at der kunne være fordele, men at Words integration havde gjort, at WordPerfect ikke havde virket så godt, og at det muligvis havde påvirket forbrugerne. Han udtalte:' If in some way I can't do it as well as before, that's a harm'. Dette svar rammer lige ind i sagens kerne. For regeringen anklager Microsofts for, at integrationen af Internet Explorer i Windows skader forbrugerne. Regeringen har tidligere afhørt Boing (læs Retsagen fokuserer atter på integrationen af IE i Windows) for at vise, at denne integration skadede dem (de opgav Netscape) da det blev for dyrt at understøtte to browsere. Ifølge ZD News er Richard Schmalensee's vidneudsagn nærmest en indrømmelse til regeringen. Afhøringen af Richard Schmalensee fortsætter i dag.

20-01-1999

Microsoft får rigtigt godt regnskab

Microsoft's nye regnskab for 2. kvartal 1999 er rigtigt godt. Omsætningen steg 38% i forhold til 2. kvartal 1998. Omsætningen blev $4,94 milliarder mod ca. $3,6 milliarder i 1998. Overskuddet blev ca. $2 milliarder i 2. kvartal 1999 mod $1,1 milliarder i 1998.

19-01-1999

Lotus markedsleder indenfor groupware

Presys har tidligere skrevet om Lotus og Microsofts hårde kamp om at blive markedsleder (læs Giga forsvarer Lotus Notes) indenfor groupware-markedet. Ifølge en undersøgelse foretaget af International Data Corporation (IDC), er Lotus Notes og Domino de førende på groupware markedet, med 13,44 millioner nye brugere i 1998. Microsoft Exchange havde 11,78 millioner nye brugere, mens Novell GroupWise må nøjes med 4.51 millioner nye brugere. IDC mener at softwaremarkedet er vokset til 135 billioner dollars i 1998. Det er den øgede globalisering og integration mellem virksomhederne og deres partnere, der får dette marked til at vokse. Ifølge IDC vil væksten blive 14% inden 2002. Lotos/Domino har et stort forspring på det vesteuropæiske marked. Lotus/Domino har fået 3,72 millioner nye brugere, medens Microsoft Exchange har fået 2,99 millioner nye brugere. Novells Groupwise har fået 941.000 nye brugere. Lotus/Domino samlede antal brugere i vesteuropa er 29,57 millioner, medens Microsoft Exchange er 21,19 millioner. Novell Groupwise er 14,21 millioner. Lotus/Domino står i spidsen i den skarpe konkurrence, men Microsoft Exchange har vundet markedsandele specielt i USA. Men da Europa og Asien er kommende store markeder, er Lotus/Domino godt rustet for fremtiden.

19-01-1999

Lotus markedsleder indenfor groupware

Presys har tidligere skrevet om Lotus og Microsofts hårde kamp om at blive markedsleder (læs Giga forsvarer Lotus Notes) indenfor groupware-markedet. Ifølge en undersøgelse foretaget af International Data Corporation (IDC), er Lotus Notes og Domino de førende på groupware markedet, med 13,44 millioner nye brugere i 1998. Microsoft Exchange havde 11,78 millioner nye brugere, mens Novell GroupWise må nøjes med 4.51 millioner nye brugere. IDC mener at softwaremarkedet er vokset til 135 billioner dollars i 1998. Det er den øgede globalisering og integration mellem virksomhederne og deres partnere, der får dette marked til at vokse. Ifølge IDC vil væksten blive 14% inden 2002. Lotos/Domino har et stort forspring på det vesteuropæiske marked. Lotus/Domino har fået 3,72 millioner nye brugere, medens Microsoft Exchange har fået 2,99 millioner nye brugere. Novells Groupwise har fået 941.000 nye brugere. Lotus/Domino samlede antal brugere i vesteuropa er 29,57 millioner, medens Microsoft Exchange er 21,19 millioner. Novell Groupwise er 14,21 millioner. Lotus/Domino står i spidsen i den skarpe konkurrence, men Microsoft Exchange har vundet markedsandele specielt i USA. Men da Europa og Asien er kommende store markeder, er Lotus/Domino godt rustet for fremtiden.

19-01-1999

HP's krypteringsalgoritme til rådighed for 80% af Internet-brugerne

Hewlett-Packard's VerSecure krypteringsalgoritme, som tillader det enkelte land selv at have rådighedsret over mulighederne for kryptering, har nu opnået tilladelse til at blive solgt i ni nye lande. HP har allerede ret til at sælge VerSecure i 7 lande herunder Danmark, og det er til rådighed for 80% af alle Internetbrugere. Versecure er indlejret i hardware, og det er en 128-bitsalgoritme.

19-01-1999

HP og MS's Java forkastet

I sidste uge skrev Presys om HP's og Microsofts forsøg på at få vedtaget deres egen Javastandard gennem Real-Time Java Working Group (RTJWG) hos National Committee for Information Technology Standards (NCITS). RTJWG stammer oprindelig fra gruppen Real-Time Requirements Group, som bliver ledet af IBM og Sun. HP og Microsoft brød i november med Real-Time Requirements Group og dannede RTJWG. Det amerikanske forsvarsministerium (DOD) er også medlem af NCITS, og har indkaldt de to parter til et møde, da DOD er nervøse for, at der skal komme to standarder. I fredags vedtog NCITS efter to afstemninger, at forkaste HP's og Microsofts forslag. Udover SUN og IBM stemte Sybase, Xeox, Lucent imod. For stemte Apple, AT&T, Compaq, HP og Unisys. Sun har i decemeber annonceret (læs Sun vil mødes med andre sværvægtere for at samordne Javaudviklingen) en mere løs plan for licenspolitikken og en mere åben plan for udviklingen. HP har endnu underskrevet Suns forslag. Du kan se NCITS website her

19-01-1999

Notes/Domino kommer også til Linux

Den næste version af Notes/Domino dvs. R5 vil komme i næste måned. Lotus chef Jeff Papows annoncerede også, at der vil komme en version af Notes/Domino til Linux senere på året. Notes/Domino R5 er blevet forsinket flere gange (læs Notes/Donimo 5.0 bliver forsinket). Blandt forbedringerne i Domino 5.0 er en forbedret brugergrænseflade, forbedret real-time messaging faciliteter og understøttelse af Java-applets. Domino's messaging platform understøtter SMTP Internet-mailstandarden. Du kan læse en anmeldelse af Domino/Notes R5 her.

19-01-1999

Anmeldelse af DB2 for Linux

PC Week har anmeldt DB2 for Linux. Ifølge PC Week viste DB2 for Linux næsten hele DB2's sædvanlige styrke, samtidigt med at det nyder godt af Linux's stabilitet og lave omkostninger. På grund af Linux's manglende modenhed i forhold til store maskiner f.eks. max filstørrelse på 2GB og dårlig performance på highend SMP-systemer, er DB2 for Linux mest egnet til workgroup- og afdelingsløsninger. Linux's multiprocessor skalerbarhed vil blive bedre med Linux 2.2. IBM har porteret hele DB 5.2 til Linux dvs. parallel queries, partitioning af databasen, Java og Internet-understøttelse, låsning på rækker. IBM har endnu ikke fastlagt prisen for DB2 for Linux, som vil komme i 1. kvartal 1999. For øjeblikket kan der kun fås support via en newsgroup. Red Hat og IBM er i forhandlinger om en supportaftale om Linux (læs Linux bliver blå). Compaq vil annoncere (læs Compaq rider med på Linux-bølgen) en supportaftale med Red Hat i næste måned.

19-01-1999

Mere om MS's prispolitik

I den seneste tid er Microsofts prispolitik overfor OEM'erne kommet stadig mere i søgelyset. Senest har et nyt offentligggjort dokument fra det amerikanske justitsministerium vist , at den amerikanske PC-leverandør Gateway, der netop er startet op i Danmark her i januar, betalte mere pr. licens end Dell og Compaq, selvom alle tre virksomheder er Tier-1 partnere. Dokumentet blev offentliggjort ved en fejltagelse. Flere OEM'er siger også anonymt, at den pris de betaler er højere end den pris den amerikanske regering har anslået. De anslår prisen til $50 pr. licens, medens nogle OEM'er siger prisen er $70. Microsoft siger, at den pris OEM'er betaler svarer til $250 i 1989 priser på grund af den forøgede funktionalitet. Et rigtigt monopol ville have taget en pris svarende til dette beløb.

18-01-1999

Anmeldelse ad WordPerfect 2000, Beta 2

I sidste uge bragte vi PC Weeks anmeldelse af WordPerfect 2000, Beta 2. I denne anmeldelse fra InfoWorld roses WordPefects understøttelse af Word og Lotus filformat atter. Også WordPerfects understøttelse af Extensible Markup Language (XML) (læs Parser til XML) er en stærk facilitet. WordPerfect 2000 vil dog ikke kunne håndtere Microsoft's HTML/XML format. Understøttelsen af Visual Basic for Applications (VBA) udover WordPerfects egen PerfectScript anses også for en stærk facilitet. Blandt de svage sider er, at WordPerfects Contact Manager ikke er integreret med e-mail og Webdesigner kun er integreret med WorPerfect. Selvom WordPerfect 2000 bliver billigt, mener InfoWorld ikke, at WordPerfect kan true Microsofts Office 2000 eller Lotus SmartSuite, men det vil være en god opgradering for WordPerfect-brugere.

18-01-1999

Hvor går Lotus/Domino hen?

Lotus udvikling står overfor virksomhedernes hurtige tekniske udvikling på grund af Internettet. Mange analytikere mener at Lotus kan følge med både med hensyn til performance og understøttelse af integrations faciliteter. Lotus R5 bliver også i stadig højere grad brugt som en klient for virksomhedens centrale systemer, som gennem Lotus/Domino bliver integreret med Internettet. Ifølge InfoWorld kan Lotus dog få problemer, når billigere værktøjer kommer på markedet. På Lotusphere brugerkonference i Orlando, Florida, vil nye produkter, der kan øge virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne blive præsenteret. Presys vil senere præsentere nogle produkter.

18-01-1999

Compaq rider med på Linux-bølgen

Compaq vil distribuere og supportere Linux på deres servere. Det forventes, at Compaq og Red Hat i februar vil annoncere at Linux 5.2 vil blive preloaded på Compaqs servere. Indtil nu har Compaq kun distribueret Linux, hvis kunden selv har bedt om det. Compaq er verdens største server-leverandør. Aftalen kan få stor betydning for udbredelsen og gennembrudet for Linux, specielt når man ser på Microsofts problemer med leverancen af Windows 2000 (tidligere NT 5). Red Hat prøver at få en tilsvarende aftale med IBM (Læs Linux bliver blå).

18-01-1999

Microsofts vidneudsagn vil vare til marts

Microsoft forventer , at retsagen mellem dem og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater vil vare til marts, da deres vidner først vil blive færdige til dette tidspunkt. Hvis Microsoft taber retsagen, vil de sandsynligvis appellere dommen. Retsagen, der startede d.10 oktober 1998, kan derfor godt vare hele 1999.

18-01-1999

Ny forsinkelse af Windows 2000

Den tredje og sidste testversion af Windows 2000 vil blive forsinket. Ifølge Microsoft vil den komme til April. Microsoft fastholder, at den endelige version af Windows 2000 vil komme I 1999. Sidste år sagde Gartner Group, at Windows 2000, som dengang hed NT 5.0 først ville komme år 2000 (læs Windows 2000, Beta 3 kommer til februar) .

15-01-1999

MS og HP modarbejder Suns Java og MS appelerer Java-dom

Dokumenter, der er blevet offentliggjort i retsagen mellem Sun og Microsoft (læs Microsoft tabte slaget om Java) om Java, afslører, at Hewlett-Packard (HP) og Microsoft afsluttede en aftale om at holde Java ude for markedet for udvikling af indlejerede systemer. Oplysningen stammer fra et memo fra 3.november sidste år, hvor Microsoft og HP skrev at de ville lave et samarbejde med udgangspunkt i Microsofts Java Virtual Machine (JVM) (læs Microsoft siger de har den bedste JVM). Selve memoen er ikke offentliggjort endnu. Afsløringen kommer på et interessant tidspunkt. For HP og Microsoft har oprettet gruppen Real-Time Java, der i denne uge i San Diego skal møde udviklerne for at overbevise dem, om deres standard. Sun og IBM vil også deltage i mødet for at få deltagerne til at følge Sun's Javastandard. Microsoft har appeleret den foreløbige dom (læs Microsoft appelerer Javadom) om, at de skal følge Sun's Javastandard og herunder Java Native Interface (JNI) eller trække deres Javaprodukter og produkter, som MS kalder Javakompatible, som Internet Explorer og Windows 98, tilbage fra markedet inden 90 dage. Microsoft har i December bedt om forlængelse at tidsrummet (læs Microsoft anmoder om udsættelse af Java-ændringer) for rettelsen/tilbagetrækningen af programmerne.

15-01-1999

RSA's konference vil fokusere på sikkerhed

På RSA's Datasikkerhedskonference i San Diego i næste uge vil der være fokus på værktøjer, der kan hjælpe IT-afdelingerne med at øge sikkerheden. Der vil blive præsenteret værktøjer, som kan hindre medarbejdere og hackere I at få adgang til sensitive data. Du kan læse mere om det i denne artikel fra PC Week Online. Konferencen vil også præsentere vinderne af konkurrencen om, hvem der kan bryde en en kode baseret på DES (læs RSA vil sælge kryptering fra Australien) på en dag.

15-01-1999

RSA's konference vil fokusere på sikkerhed

På RSA's Datasikkerhedskonference i San Diego i næste uge vil der være fokus på værktøjer, der kan hjælpe IT-afdelingerne med at øge sikkerheden. Der vil blive præsenteret værktøjer, som kan hindre medarbejdere og hackere I at få adgang til sensitive data. Du kan læse mere om det i denne artikel fra PC Week Online. Konferencen vil også præsentere vinderne af konkurrencen om, hvem der kan bryde en en kode baseret på DES (læs RSA vil sælge kryptering fra Australien) på en dag.

15-01-1999

Oracle opretter venturefond på $100 millioner

Oracle har annonceret, at de vil oprette en fond på $100 millioner, der vil investere i virksomheder, der udvikler Internetprodukter og andre ydelser baseret på Oracle8i-platformen (læs Oracle's nye strategi omkring Oracle 8i). Oracle forventer, at sætte fart på udviklingen af produkter, der er baseret på Oracle8i. Oracle vil især støtte e-handel, beslutningsværktøjer og Internetrelateret produkter. Oracle vil støtte mindre firmaer, der udvikler i forhold til Internettet. Oracle håber, at dette tiltag vil få dem til at fremstå, som et Internetfirma.

15-01-1999

W3C anbefaler namespaces I XML

The World Wide Web Consortium (W3C) anbefaler namespaces i XML .

15-01-1999

MS's første vidne trængt op i en krog

I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater indrømmede Microsofts første vidne Richard Schmalensee, dean at Sloan School of Management på the Massachusetts Institute of Technology, at Microsoft ikke for øjeblikket var truet af nogle af de firmaer, som de tidligere har listet som konkurrenter. Det skete i forbindelse med, at Schmalensee præsenterede et dokument fra Microsoft kaldet 'Microsoft faces long-run competition from many known and unknown sources'. I dokumentet var et rundt diagram som repræsenterde konkurrenter til Microsoft. Blandt firmaerne var Apple Computer Inc., Red Hat, Corel Corp., Sun Microsystems Inc., Netscape Communications Corp., America Online Inc. og Oracle Corp.. Der var også nogle spørgsmåltegn, som repræsenterede firmaer, der endnu ikke eksisterer. Da Schmalensee blev udspurgt, om hver enkelt specielt med hensyn til, om OEM'er skulle vælge dem i stedet for Microsoft, indrømmede Schmalensee, at det var de ikke. Schmalensee kunne ikke nævne en konkurrent, og han sagde, at den største trussel på nuværende tidspunkt var en ukendt virksomhed. <

14-01-1999

OMG: Afstemning om protokol til udveksling af metadata

På et Object Management Group's (OMG) møde stillede en gruppe af leverandøre et forslag om XML metadata interface (XMI). XMI forener Extensible Markup Language (XML) med Universal Markup Language (UML) og Meta Object Facility (MOF), således at metadata kan beskrives i UML, der er lagret i MOF samt at værktøjer og repositories kan udveksles via XML. Blandt forslagsstillerne er IBM, Oracle, Platinum og Unisys. Disse firmaer har været med til at udvikle XMI. Det forventes, at forslaget vil blive vedtaget i løbet af 10 uger. Microsoft støtter ikke forslaget, og det forventes, at de vil komme med deres eget forslag. Deres specifikation hedder XML Interchange Facility (XIF). De har stillet dette forslag til en gruppe kaldet Meta Data Coalition. Denne gruppe har delvis overlappende medlemmer med OMG. Microsoft er medlem af OMG, men de er temmelig pasive. OMG holder et møde i København d. 26/4 1999 om CORBA. Presys er en af sponsorene for dette møde.

14-01-1999

Aprilsnar-buggen også i Visual C++

I går fortalte Presys om en aprilsnar-bug i Windows, som Microsoft har anerkendt. Men nu viser det sig, at den også findes i Visual C++. Microsoft siger, at buggen forårsager, at applikationer udviklet i Visual C++ ikke vil opdage overgangen til sommertid d. 1. april 2001. Applikationer vil først skifte tid en uge senere dvs. d. 8. april. Microsoft vil komme med en tidplan på deres website efterhånden som de retter fejlen i deres egne appliaktioner. Men fejlen berører selvfølgelig også alle andre appliaktioner, der er udviklet med Visual C++. Fejlen kan blive afgørende for applikationer, der bruger timestamps. Det er ikke nok blot at ændre en tidstabel, da de andre applikationer på PC'en kan opfører sig forkert, hvis de ikke er udviklet med Visual C++. Windows 2000 beta version 2 og 3 har ikke fejlen ifølge Microsoft.

14-01-1999

MS og SAP annocerer R/3 på MS SQL 7.0

Microsoft og SAP har annonceret, at SAP's enterprise resource planning (ERP) system, R/3, kan køre på Microsoft's SQL Server 7.0 (læs Ny anmeldelse af MS SQL 7.0), som er Microsofts nyeste version af deres databasesystem. De to firmaer har tegnet en world wide aftale, som tillader SAP, at sælge SQL Server 7.0 direkte til deres kunder. SQL Server 7.0 er den eneste database, hvor der er aftalt en sådan aftale. Aftalen skyldes, ifølge SAP, at mere end halvdelen af SAP's kunder bruger NT og 1300 MS SQL Server, hvoraf mere end 100 er begyndt at installere version 7.0.

14-01-1999

Microsofts første vidne

Microsofts første vidne Richard Schmalensee, som er dean og professor på Sloan School of Management på Massachusetts Institute of Technology (MIT), startede onsdag eftermiddag sit vidneudsagn i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Hans hovedargument var, at operativsystemer til Intelbaserede PC'ere ikke er noget relevant marked, da Microsoft er truet fra platformsuafhængige teknologier som Java og Internettet. Dette argument er ifølge Infoworld hjørnesten i Microsofts forsvar. For hvis der ikke kan udpeges et relevant marked, kan Microsoft ikke have et monopol, selvom deres software kører på 90% af alle verdenens PC'ere. Derfor kunne Schmalensee også sige, at regeringens argumenter byggede på at sammenligne æbler og appelsiner. Java og Windows er helt forskellige teknologier, sagde Schmalensee. Han sagde , at der fandtes virkelig gode operativsystemer, som i løbet af et par år kunne blive rigtige konkurrenter til Windows. Du kan hente 328 sider og/eller et executive uddrag af Schmalensee's skriftlige vidneudsagn her .

14-01-1999

USA's regering vil aflevere 365 dokumenter

Det amerikanske jusitsministerium vil aflevere 365 dokumenter og videoklip af medarbejdere i Microsofts som bevismateriale i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater. I retssalen tydeliggjorde økonomen Fisher en udtalelse fra onsdag (læs Justitsministeriets konklusioner), om at forbrugerne ikke har lidt skade på grund af Microsofts konkurrenceforvridende tiltag. Han sagde, at de endnu ikke havde lidt skade, da Microsoft indtil videre forærede Internet Explorer (IE) gratis væk, hvilket selvfølgelig var i forbrugernes interesse. Men når konkurrenterne senere var ude af markedet ville de hæve prisen. Han sagde, at Microsoft ved at forhindre Netscape's browser at køre på mange PC'er fik deres priser til at stige, og det skadede forbrugerne. Det lykkedes Microsoft at gøre Netscape til en ubetydelig aktør på browsermarkedet. Udenfor retslokalet sagde Microsoft's talsmand Mark Murray, at justitsministeriet havde sluttet deres del af sagen svagt, og de havde sagt det ene og det andet om forbrugerspørgsmålet. I dag torsdag starter Microsofts vidner i retssagen (læs Nu begynder Microsofts vidner i retssagen) med økonomen Richard Schmalensee.

13-01-1999

Tysk krypteringssoftware kan nu downloades

Et tysk freeware program kaldet GnuPG (GnuPrivacyGuard), som kører på enhver Unixbaseret platform kan nu downloades. GnuPG indeholder en 128-bit krypteringsalgoritme, som ikke er tilladt at eksportere fra USA (læs Nye krypteringsregler vedtaget i Wien). Algoritmen er ifølge udvikleren af programmet Werner Koch, der bor i Düsseldorf lige så stærk som Pretty Good Privacy (PGP). GnuPG er også kompatibel med PGP, Version 5.0 og 6.0, således at den kan sende og modtage PGP krypterede meddelelser. Du kan downloade GnuPG her. I sidste uge annoncerede RSA (læs RSA vil sælge kryptering fra Australien), at de ville flytte et kontor til Australien for at undgå de skrappe amerikanske regler.

13-01-1999

Microsoft investerer $10 millioner i Banyan

Microsoft har annonceret deres første investering i 1999. De vil investere $10 millioner i Banyan Systems. Investeringen skal gå til uddannelse af mindst 500 medarbejdere i Banyan over en treårig periode. Microsoft vil opkøbe aktier i Banyan for $1,75 millioner, hvilket svarer til 7,5% af Banyan. Bayan er bedst kendt for deres Vines TCP/IP-baseret operativsystem, som konkurrerer med Microsoft's NT. De to firmaer vil arbejde for at samordne deres systemer og applikationer.

13-01-1999

MS bekræfter aprilsnar-bug

Microsoft bekræfter, at nogle Windowsapplikationer vil opføre sig som om klokken var en time før. Fejlen vil begynde d. 1. april 2001. Fejlen blev fundet af programmøren Richard Smith fra Massachusetts. Fejlen kan få Windowsbaserede banktransaktioner til at blive en time forkerte. Microsoft siger, at fejlen kan rettes ved at downloade en ny version af NT eller køre patchen MSVCRT.DLL.

13-01-1999

Justitsministeriets konklusioner

Både indenfor og udenfor retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater brugte justitsministeriet tirsdagen på at sammenfatte deres konklusion på retssagens forløb. Udenfor retssalen blev der brugt stærke udtryk. Regerings advokat Joel Klein sagde, at de havde fremført tvingende beviser på, at Microsoft i udstrakt grad havde brugt konkurrenceforvridende metoder, som var designet til at smadre enhver trussel mod deres operativsystem. Han sagde også, at regeringen havde fremlagt et bjerg af beviser på, at Microsoft ikke konkurrerede på deres dygtighed.
Men William Neukom, som er Microsoft's chefadvokat kaldte justitsministeriets sag svag og sagde, at justitsministeriet havde besluttet at gøre konkurrenternes arbejde. Han sagde, at regeringen havde bygget deres sag på e-mails, der var taget ud af deres sammenhæng. Han sagde, at sagen vil komme til at dreje sig om kendsgerninger og fair analyser, når Microsoft's vidner begynder at fremlægge deres vidneudsagn. Indenfor i retssalen førte regeringens advokat David Boies regeringens sidste vidne økonomen Franklin Fisher, gennem en serie af spørgsmål som skulle sammenfatte regeringens argumenter mod Microsoft. Fisher fokuserede igen på Microsofts prispolitik overfor OEM'er (læs Fisher: Vi kommer til at leve i en MS-verden), som kom mere detaljeret frem på mandagens lukkede retsmøde. Fisher fortalte, at OEM'er betalte ca. $50 pr. operativsystem og at Microsoft også kan forventet yderlige salg af andre produkter ved salget af operativsystemer. Fisher sagde også, at Microsofts indflydelse overfor OEM udstrækker sig til hardware. Microsofts advokat Michael Lacovara protesterede mod denne oplysning, og sagde at hardwareaftaler tilhørte beviser, der var fortrolige. Dommer Thomas Penfield Jackson stoppede diskussionen og sagde, at den måske kunne diskuteres senere. Fisher sagde også, at når truslen fra andre browsere var stoppet, ville Microsoft opgive at forære deres browser gratis væk.
Ifølge Wired sagde Fisher dog også, at det var svært at sige om forbrugerne havde lidt tab på grund af Microsofts stærke kampagne mod konkurrenter som Netscape. Fisher vil også blive afhørt i dag på grund af forsinkelser. Microsofts første vidne Richard Schmalensee, som er økonom og dean på the Sloan School of Management, vil derfor først begynde sit vidneudsagn i morgen torsdag.

12-01-1999

År 2000 problemer: Mange bække små

I denne artikel fra Wired siges det, at nu vil år 2000-problemerne virkelig begynde at vise sig. Det vil blandt andet ske ved, at en stribe små år 2000-problemer i kombination forårsager et stort problem. Denne artikel gennemgår forskellige år 2000-problemer, der allerede har vist sig rundt om i verdenen.

12-01-1999

Ny version af Netscape Enterprise Server

Netscape annoncerede mandag, at der vil komme en ny opgradering af Netscape Enterprise Server. Opgraderingens primære fokus er at forbedre performance, pålidelighed og skalerbarhed ifølge John Dawes, der er marketingschef for Netscape's Web og application server produkter. Indenfor området pålidlighed vil Netscape Enterprise Server 3.6 understøtte multiple processes og process monitors samt automatisk fail-over.

12-01-1999

Artikelserie: Er vi parate til e-handel?

I denne artikelserie fra BBC tages adskillige spørgsmål om e-handel op til en dybere behandling. Der behandles emner som, er vi parate til e-handel, hvorledes fungerer e-handel, er e-handel sikker både med hensyn til personlige oplysninger, betalingsmæssige og virksomhedsmæssige forhold, ændring i indkøbsvaner, og fremtidige tendenser i e-handlen. Artikleserien er nyttig både for personer, der har et godt kendskab til e-handel og personer, der vil have en pædagogisk indføring i emnet.

12-01-1999

Sun vil benytte NDS

Sun Microsystems Inc. vil præsentere Jini (læs Anmeldelse af Jini) i San Francisco senere denne måned. Sun vil benytte Novell's Novell Directory Services (NDS) (læs Infoworlds test af Netware 5.0) i forbindelse med Jini. De to virksomheder har i flere måneder forhandlet om Jini, som tillader at administrere objekter i et netværk, som ikke behøver at befinder sig internt i en virksomhed. Aftalen betyder, at Jini vil benytte NDS til håndbårne datamater, telefoner, digitale kameraer og andre enheder, som bliver tilkoblet et netværk. Kilder siger, at NDS vil blive det første bibliotekssytem til Jini, men andre vil følge efter senere. Jini's succes afhænger af Suns evne til at få Javaobjekter accepteret af brugerne.

12-01-1999

IBM: Fremtidens IT og vores hverdag

I dette større interview i San Jose Mercury News med Paul M. Horn, der er senior vicepræsident og leder af IBM Resarch behandles IBM's vision om fremtidens IT, og hvordan IT vil påvirke vores hverdag. Paul M. Horn er leder af 8 laboritorier med 2900 forskere, hvoraf 5 har fået Nobelprisen. Han fortæller bl.a. om begrebet 'deep computing', hvor datamater bruges til at filtrere og ordne den enorme informationsmægde, vi vil blive stillet over for dagligt i fremtiden. Et eksempel på 'deep computing' er at simulere en stor koncern, og derved optimere dens forretnings- og arbejdsprocesser. Et andet eksempel er, at under de olympiske lege i Atlanta, viste arrangørene på grund af datamaternes store regnekapacitet, at et uvejr, der var 1500 m væk, ikke ville ramme stadium under afslutningsceromonien. Han fortæller om usikkerheden ved forudsigelser og vanskelighederne ved visionært at se, hvad de tekniske muligheder fører med sig på blot mellemlang sigt. Han fortæller om TV'ets udvikling i forbindelse med, at TV'et bliver en datamat, der kan konfigureres individuelt. Han fortæller også, hvorledes avanceret talegengivelse vil forandre vores liv.

12-01-1999

Compaq vil købe Shopping.com

Compag bliver en ny aktør i kampen om portalmarkedet. Compaq vil købe Shopping.com for $220 millioner. Det kan sætte Compaq i stand til at konkurrere med Yahoo og Excite, da de også ejer søgemaskinen AltaVista. 12-01-1999

Microsoftretssagen fortsatte for lukkede døre

Som Presys har skrevet flere gange (læs Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen) startede retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater mandag for lukkede døre. Indenfor de lukkede døre blev Microsofts prispolitik overfor OEM'er behandlet. Udover Microsoft ønskede både Dell og Compaq, at disse forhold skulle behandles for lukkede døre. Ifølge Wall Street Journal har Compaq opnået den bedste aftale. Dernæst fulgte Dell. Dommer Penfield Jackson har bestemt, at dele af det lukkede retsmøde skal offentliggøres senere. De konfidentielle dele vil ikke blive offentliggjort.

12-01-1999

Beta-version af BackOffice Small Business Server 4.5.

Microsoft annocerede mandag, at alle VAR's kan få en beta-version af BackOffice Small Business Server (SBS) 4.5. SBS 4.5 indeholder VAR-inspireret forbedringer i forhold til SBS 4.0, siger Steve Brown, der er SBS product manager hos Microsoft. Den nye version forøger antallet af workstations fra 25 til 50, er år 2000-parat og tilbyder en stærk integration med Office 2000. SBS 4.5 indeholder Windows NT Server 4.0 med Service Pack 4, Microsoft Exchange Server 5.5, SQL Server 7.0 og Proxy Server 2.0.

11-01-1999

Anmeldelse af Wordperfect Office 2000

I denne artikel fra PCWeek anmeldes WordPerfect Office 2000 Beta 2. PCWeek mener, at Beta 2-versionen er ca. 75% færdig, bl.a. er understøttelse af OLE og talegenkendelse ikke med i denne version. Der er tilstrækkelig mange nye faciliteter i WordPerfect Office 2000 til, at det vil kunne svare sig at foretage en opgradering. Installations og distribueringsfaciliteterne er forbedret. WordPerfect Office 2000 vil understøtte Visual Basic for Applications. Corel meddeler også, at de vil understøtte MS Office 97 og Smartsuites filformater, men der er dog en del mangler i Beta 2. WordPerfect Office 2000 kan gemme filer i HTML-format. WordPerfect Office 2000 opnår en bedre integration mellem de forskellige kerne-applikationer, men integrationen mellem WordPerfect 9 og Paradox 9 er ikke så god som integrationen mellem Access 2000 og Word 2000. WordPerfect Office 2000's XML (læs Java og XML søskende eller konkurrenter) er overbevisende. WordPerfect Office 2000 kommer i andet kvartal af 1999. Prisen vil svare til WordPerfect 8.

11-01-1999

Hacker trækker krigserklæring tilbage

Efter at en koalition af internationale hackere i torsdags fordømte en krigserklæring fra hackergruppen Legion of Underground, LoU, mod regeringerne i Irak og Kina har LoU trukket deres krigserklæring tilbage. I en fælles erklæring, offentliggjort på flere websteder torsdag, udtrykte koalitionen sin stærke uenighed i brugen af hacking til at true eller ødelægge IT-infrastrukturen i et land uanset grunden. Den fælles erklæring er underskrevet af grupperne Cult of Dead Cow, Lopht Heavy Industries, Phrack, Pulhas, Chaos Computer Club og !Hispahack. D. 29 december erklærede LoU cyberkrig mod Irak og Kina, og krævede ”fuldstændig ødelæggelse af alle computersystemer” i landende. Gruppen sagde, at krigserklæringen var en protest mod de to landes grove brud på menneskerettighederne, og den pegede på den kinesiske regerings dødsdom over to brødre og masseødelæggelsesvåbene i Irak. Men LoU’s aktioner vil ifølge koalitionen ramme de forkerte folk. Selv om vi er enige med LoU, at modbydelighederne i Kina og Irak må stoppe, er vi ikke enige i deres metoder. De er kortsigtede og forkerte. Man kan ikke fremme muligheden for en nations fri adgang til information ved at ødelægge landets datanetværk, siger koalitionen i erklæringen. LoU har legitimeret regeringers forsøg på at gøre cyberspace til en slagmark for deres konflikter, udtaler hackerne.

11-01-1999

Microsoft tog $10 milliarder i overpris

En rapport udarbejdet af CFA, the Media Access Project and the U.S. Public Interest Research Group konkluderer, at Microsoft har taget $ 10 milliarder for meget for deres applikationer. På grund af denne overpris siger forskellige forbrugergrupper som the Consumer Federation of America, at de vil sagsøge Microsoft. CFA siger, at Microsoft har taget $35-$45 pr. computer. En Microsoft talsmand sagde, at han endnu ikke kunne udtale sig. Du kan se CFA's rapport her.

11-01-1999

Sybase afskediger 8%

Databasefirmaet Sybase afskediger 400 medarbejdere eller 8% af medarbejderstaben. Afskedigelserne vil blive fordelt på afdelingerne i hele verdenen. Afskedigelserne kommer, fordi Sybase ønsker at få en positiv bundlinie, og hvis det ikke kan ske gennem omsætning og fortjeneste, må de nedskære på omkostningerne. Sybase vil stadig satse på mobile og indlejrede løsninger samt enterprise- og Internet applikationer (læs Test af Sybase Application Server). Sybase udvikler også PowerBuilder (læs Anmeldelse af PowerBuilder 6.5) og PowerJ (læs Anmeldelse af PowerJ).

11-01-1999

Nu begynder Microsofts vidner i retssagen

Efter at regeringens vidner nu i ti uger har aflagt vidneudsagn i retssagen, er det nu Microsofts tur til at lade vidner give udsagn om deres syn på sagen. Ifølge denne artikel fra ZDNews vil Microsofts forsvar i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater baser sig på tekniske forhold. De vil gøre dette, selvom dommer Thomas Penfield Jackson indtil nu ikke har vist større interesse for tekniske spørgsmål. Årsagen til at Microsoft alligevel vil benytte tekniske argumenter er, at de derved kan appellere sagen, hvis de taber retssagen. Microsofts første vidne vil begynde i retssagen i dag. Det er Richard Schmalensee, som er professor på the Massachusetts Institute of Technology. Han vil blive forhørt af Richard Urowsky, som er en af Microsofts advokater. Schmalensee går ind for en lowprice-model. En af Schmalensee's opgaver er, at gendrive regeringens påstand om, at Microsofts pris for operativsystemer i forhold til PC'ernes pris er steger til det femdobbelte mellem 1990 til 1996. Microsoft siger også, at de planlægger at bruge en undersøgelse med titlen National Policy on Microsoft: A Neutral Perspective af Robert E. Hall, der er økonom på Stanford University. Undersøgelsen kan læses her. Mandagen vil starte med afhøring af Fisher om Microsofts priser og politik overfor OEM'er. Afhøringen vil foregå for lukkede døre (læs Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen).

08-01-1999

Microsoft frigiver år 2000-værktøjer

Som tidligere beskrevet udgiver Microsoft nu en pakke med værktøjer, der kan gøre Microsofts applikationer år 2000-parate. Værktøjerne er bl.a en Y2K Product Analyzer, som scanner harddisken for Microsoft applikationer. Efter scanningen undersøger den om applikationer er 2000-parate. Den henviser brugerne til Internettet for år 2000-parate versioner. Dette produkt er gratis og det kan hentes på Microsoft's website og på en Y2K Resource CD, som Microsoft vil opgradere hvert kvartal for abonnenter. Microsoft frigiver også tre dato-migration plug-ins til Excel 97: en dato-retter wizard, som tillader brugerne at ændre datoformatet fra to til fire cifre, en data-migration wizard, som retter datoer skabt i ældre versioner af Excel og en datoovervåger wizard, som holder øje med tvivlsomme formater og datoer. Microsoft annoncerer også, at de nye værktøjer vil blive integreret i Systems Management Server (SMS) 2.0, som kommer senere i dette kvartal. SMS 2.0 vil indeholde en database engine, som tillader Y2K Product Analyzer at køre i hele virksomheden.

08-01-1999

Dansk erhvervsliv kræver e-handelsplan

Ifølge Børsen er fem af de vigtigste danske erhvervsorganisationer nu klar med deres eget udkast til en national handlingsplan for elektronisk handel på internettet. Planen er et modtræk til et ministerielt udspil, der ikke accepteres i erhvervslivet. Organisationerne- Dansk Handel & Service, Dansk Industri, Det Danske Handelskammer, Finansrådet og IT-Brancheforeningen- var utilfredse med de to ministerier, der havde lagt op til en stærk styring af processen. Derfor gik de fem organisationer sammen om at lave deres eget udspil. I udspillet foreslåes det, at der nedsættes et koordinationsforum med repræsentanter fra både organisationerne samt de to ministerier, som får det overordnede ansvar for handlingsplanen. Der er behov for en ekstraordinær indsats for at fremme brugen af e-handel i Danmark, mener Erhvervsorganisationerne, -ellers risikerer vi at miste konkurrenceevnen. Krav til e-handelsplan: Øget oplysning og afmystificering af e-handel. Sikring af gode rammebetingelser for brug af nettet. Det offentlige bør øge sit brug af nettet til bedring af service og velfærd og som forbillede for resten af samfundet. F.eks. i forbindelse med offentlige indkøb og udbudsforretninger. Dansk EDI-Råds indsats videreføres på de områder, hvor Rådet har særlig kompetence. Awereness-kampagner for business-to-business handel på internettet. F.eks. ved udarbejdelse af et "best practice" katalog. International afklaring om spørgsmål som hvilket lands købelov, markedsføringslov osv. der er gældende ved e-handel. Forenkling af virksomhedernes indberetning til det offentlige via internet. F.eks. ved at gøre det obligatorisk for offentlige myndigheder at være tilkoblet Erhvervs- og Selskabsstyrelsens indberetningsprojekt. Initiativet støttes af Foreningen for Dansk Internethandel og Dansk Dataforening.

08-01-1999

60% af amerikanerne støtter Microsoft

En oponionsundersøgelse foretaget af en gruppe kaldet Citizens for a sound Economy (CSE) har foretaget en oponionsundersøgelse, der skulle undersøge amerikanernes holdning til Microsoft. Resulatet blev, at 60% syntes godt om Microsoft og 81% mente, at Microsoft var en god ting for forbrugerne. Microsofts talsmand Mark Murray, siger at Microsoft ikke kender til CSE eller undersøgelsen, men han er ikke overrasket over resultatet, da alle oponionsundersøgelser har været positive overfor Microsoft siden retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater begyndte. Det er dog ikke alle der enige i CSE's neutralitet. Blandt andet James Love, direktør for the Consumer Project on Technology , der er stiftet af Ralph Nader, stiller spørgmålstegn ved CSE og oponionsundersøgelsen. Han mener, at CSE er en gruppe, der er blevet hyret til at forsvare Microsoft. Denne artikel fra Wired gennemgår undersøgelsen og CSE.

08-01-1999

Fisher: Vi kommer til at leve i en MS-verden

Under retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater, blev der hovedsageligt talt om OEM-priser. Fisher brugte en stor del af formiddagen på at besvare spørgsmål om markedsforhold, som dommer Penfield Jackson havde bedt Microsofts advokat Lacovara at komme med onsdag aften, så Fisher kunne svare konkret på dem torsdag. Et af spørgsmålene drejede sig om hvor mange procent af OEM'er, der havde integreret Netscapes browser. Fisher svarede, at det var ganske få procent. De to parter diskuterede definitioner på 'predatory pricing' og 'predatory acts'. Fisher gav også en beskrivelse af prisfastsættelsen af operativsystemer, men han gik ikke i detaljer, da han forstod, at Microsoft ikke ønskede, at disse informationer skulle tilfalde offentligheden. Det forventes, at disse forhold vil blive behandlet for lukkede døre på mandag. Fisher sagde også, at vi kommer til at bo i Microsoft-verden, og at det kan blive en behagelig verden, men den vil hverken være styret af forbrugerne eller konkurrence. <

08-01-1999

Microsoft trækker stævning tilbage i Caldera-sagen

Microsoft trækker deres stævning mod Caldera for offentliggørelse af konfidentielle oplysninger tilbage. Caldera anklagede (læs: "Microsoft destruerede dokumenter") Microsoft for krænkelse af monopollovgivningen i 1996, i forbindelse med DR-DOS. Da der senere begyndte at komme artikler i pressen om, at Microsoft destruerede bevismateriale, anklagede Microsoft Caldera for at offentligøre interne forhold hos Microsoft, som de havde fået kendskab til gennem en tidligere Microsoft medarbejder i Tyskland, Stefanie Reichel.

08-01-1999

Sun og Microsoft skal tale om Java

Den føderale dommer Ronald Whyte har beordret Microsoft og Sun til at holde møder om, hvordan Microsofts Java kan bringes til at følge Javastandarden. Microsoft er tidligere blevet dømt til bringe deres produkter i overenstemmelse med Javastandarden i løbet af 90 dage , dvs. deres produkter skal følge Sun's Java native interface (JNI). Microsoft har sagt, at de vil appellere denne dom.

07-01-1999

RSA vil sælge kryptering fra Australien

RSA vil åbne et kontor i Australien, hvorfra de vil sælge krypteringsværktøjer til hele verden. Det skyldes, at de ikke må eksportere (læs Nye krypteringsregler vedtaget i Wien) tilstrækkelig stærke krypteringsalgoritmer fra USA. RSA har udskrevet en konkurrence (læs RSA udlover $10.000 for at knække DES), hvor den person, der hurtigst kan bryde en DES-krypteringsalgoritme, kan vinde $10000. Resultatet vil blive offentliggjort d. 18/1-1999 Kontoret bliver åbnet i samarbejde med U.S Department of Commerce, for at sikre, at RSA overholder den amerikanske lov.

07-01-1999

Bliver forbrugslån næste store hit på Internettet?

Efter at e-handlen fik sit gennembrud med julehandlen i USA (læs Jule-e-handlen i USA levede op til forventningerne) med en omsætning på ca. $2.3 milliarder, hvor både AOL (læs Jule-e-handlen blev ca. $3 milliarder i USA) og Amazon.com (læs Amazon.coms salg eksploderer) fik en stor vækst i salget, er spørgsmålet nu, hvilken sektor, der bliver den næste store aktør på Internettet. Denne artikel fra Forbes stiller spørgsmålet om kreditfinasiering bliver det næste store område på Internettet. Forrester Research estimerer, at der blev givet forbrugslån til bilkøb, huse etc. for ca. $2.7 milliarder i 1998 i USA. Dette beløb vil vokse i 1999, men desværre giver artiklen ikke et bud på størrelsen. Artiklen beskriver også, hvordan auktionsystemer for kreditter fungerer. Ekempler på websites hvor man kan få kreditter er Lending tree og GetSmart.

07-01-1999

Bliver business to business e-handel næste store hit?

Efter at e-handlen fik sit store gennembrud med julehandlen i USA er en af de mulige kandidater, som den nye vækstkomet, business to business handel via Internettet. Denne artikel fra PCWeek beskriver tendenserne indenfor dette område. Den fortæller også hvilke værktøjer, der skal bruges for at virkeliggøre disse visioner. Det er application servere (læs Application server analyse), Java/Enterprise Java Beans (læs Nu kommer EJB) og XML (læs Parser til XML). Alle tre områder er og vil fremover blive intensivt dækket på denne website. Eksempler på busisness to business er MetalSite. Det er en markedsplads for metalindustrien. Man se produkter, specifikationer, priser etc. Man kan læse om nyheder, udstillinger etc.

07-01-1999

E-mail fra MS: Platformsuafhængighed en sygdom

Under retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater citerede regeringen adskillige e-mails fra Microsoft om, hvorledes de skulle stille sig med hensyn platformsuafhængighed. Ifølge e-mailene fra bl.a. Jim Allchin, som er vicepræsident hos Microsoft til Bill Gates, var Windows ved at blive forurenet på grund af al den tale om platformsuafhængighed, som konkurrencen fra Netscape skabte. Allchin skrev bl.a., at han anså visionen om platformsuafhængighed for en sygdom hos Microsoft. Dagen gik ellers med, at Microsoft forsøgte at så tvivl om Fishers troværdighed. Microsofts advokat Lacovara henviste til to sager, som Fisher havde tabt. Der blev også vist et klip fra videoen med Bill Gates, hvor Bill Gates udtalte sig om aftalen (læs Intuit intensiverer anklagerne mod MS) mellem Intuit og Microsoft. Gates sagde på klippet, at han ikke viste om Intuit eller nogen anden virksomhed havde indgået en aftale med Microsoft om ikke at markedsføre Netscapes browser. På klippet viser regeringens anklager David Boies Bill Gates en e-mail fra april 1997 som beskriver aftalen og han spørger Bill Gates, om han han kender til aftalen. Bill Gates svarer, at han ikke kan huske, at han blev fortalt noget om aftalen.

07-01-1999

AOL kan blive indkaldt til MS-retsagen

Under retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater spurgte dommer Thomas Penfield Jackson i går, om nogle af parterne havde planer om at indkalde AOL's leder Case. Microsofts advokat Michael Lacovara sagde, at de for øjeblikket ikke havde nogen plan om dette, men at de har ret til to ekstra vidner, udover de 12 vidner, som de kan indkalde senere. Spørgsmålet kom i forbindelse med Lacovara's afhøring af Fisher (læs Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen). Lacovara forsøgte at få Fisher til at bekræfte, at fusionen mellem AOL og Netscape var en konkurrence-trussel mod Microsoft. Han citerede AOL og Netscape fra en pressekonference d. 24 november 1998, hvor de sagde, at de aggressivt ville udvikle og markedsføre Netscapes browser. Fisher stod dog fast på, at Microsofts monopol ikke var så let at true, selvom Java og Netscapes browser var de første tiltag, der på længere sigt kunne true Microsoft. Microsoft havde derfor taget skridt mod disse værktøjer ved at forære Internet Explorer gratis væk og forurene Java ved at gøre deres version Windowsspecifik. Under dette spørgsmål tog dommer Penfield Jackson et nummer af Washigton Post frem, hvor AOL/Netscapes chef Case udtalte, at fusionen mellem AOL og Netscape ikke havde noget at gøre med MS-retsagen, da de ikke ville konkurrere med Microsofts monopol på operativsystemer. Ifølge regeringens talsmand Boies er det muligt, at de vil indkalde Case, da Microsoft har talt meget om at AOL/Netscape er en vigtig konkurrent, men der er mange andre vidner, der også kunne belyse sagen. Microsofts advokaten Bill Neukom sagde, at Microsoft allerede havde afhørt et vidne fra AOL. Det var David Colburn (læs 2 dags afhøring af David Colburn) Du kan læse Washington Posts referat her.

06-01-1999

Sikkerhedsproblemer med Excel

Selvom Microsoft i december opdagede en teoretisk mulighed for et sikkerhedshul i Excel, har de ikke rettet fejlen. Et israelsk firma kaldet Finjan fortalte i går, hvorledes man kan stjæle eller kopiere Excel dokumenter og filer uden at Excel behøver at køre. Finjan kalder hackertricket russisk nytår. Hackertricket er beskrevet her. Mange analytikere mener dog at russisk nytår er mere vand end vodka, og indtil nu er ingen blevet hacket med metoden.

06-01-1999

Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen

Microsoft ønsker lukkede døre i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater. Det skyldes, at den kommer til at dreje sig om Microsofts prispolitik. Blandt andet vil den omhandle Microsofts licenspolitik for Windows. Det amerikanske justistsministeriums sidste vidne er Franklin M. Fisher, der var IBM's cheføkonom i retsagen mellem IBM og USA. Fisher er nu professor på Massachussets Institute of tehchnology (MIT). Du kan læse hans vidneudsagn, der er på ca. 100 sider her. Du kan læse et meget kort sammendrag af vidneudsagnet her. Fisher skriver bl.a., at hvis Microsofts optræden ikke bliver checket, vil Microsoft sandsynligvis skabe en verden, hvor adgangen til browsere bliver vanskelig eller umulig. Det forventes at hans vidneudsagn vil tage tre dage. Microsoft sagde i går, at læserne af hans bog fra 1983 Folded, Spindled, and Mutilated: Economic Analysis and U.S vs. IBM, vil få piskesnerten at mærke. Fisher skrev blandt andet i denne bog, at monopolprofitter tjenes gennem høje priser og ringe produkter. Microsofts forventes at bruge Linux's voksende udbredelse (læs MS: Linux er en trussel), til at tilbagevise, at Microsoft har et monopol, der opretholdes ved hjælp af de mange applikationer, der findes til Windows.

06-01-1999

MS venter stadig på AOL/Netscape-dokumenterne

Microsoft har endnu ikke modtaget dokumenter om fusionen mellem AOL og Nescape, selvom de flere gange har anmodet om at få dem udleveret (læs AOL køber Netscape for $4.2 milliarder og allierer sig med Sun). Microsofts advokat Mark Murray accepterer dog, at juleferien kan undskylde den manglende udlevering. Han sagde dog også, at dokumenterne kunne indeholde oplysninger, som AOL/Netscape og Sun ikke ønskede offentliggjort.

06-01-1999

MS-retsagen: Hvorfor valgte Intuit IE

I går drejede retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater sig om, hvorfor Intuit havde valgt Internet Explorer (IE) og ikke Netscape. Ifølge chefen for Intuit William Harris havde de valgt IE, fordi der var bedst økonomi i IE, og ikke fordi IE var bedre. Microsofts advokat John Warden mente, at Intuit havde valgt IE, fordi de kunne integrere IE i Quicken, som er et personligt regnskabssystem. Harris sagde, at de havde integeret IE med Quicken, fordi de så var garanteret en plads i alle PC'er, således at brugeren kunne købe en version af Quicken ved nogle enkelte tastetryk. Warden fremdrog adskillige e-mails og slides, der skulle underbygge hans udsagn, om at Netscape ikke var tilstrækkeligt godt.

06-01-1999

Amazon.coms salg eksploderer

Amazon.com's 4. kvartals regnskab bliver langt bedre end forventet. Omsætningen var forventet at blive ca. $175 millioner, men den ser ud til at blive ca. $250 millioner. Den årlige omsætning ventes at blive $1 milliard. Amazom.coms salgsfremgang svarer til resten af branchens fremgang, som Presys beskrev i går. (læs Jule-e-handlen blev ca. $3 milliarder i USA). Amazon.com får dog stadig ingen fortjeneste på grund af deres investeringer og prispolitik.

05-01-1999

Jule-e-handlen blev ca. $3 milliarder i USA

E-handlen op til jul levede op til forventningerne, og 1998 blev året hvor handlen for alvor slog igennem. Som Zona siger, så var 1997 en betatest, medens 1998 var første produktionskørsel. Ifølge Zona brugte en gennemsnitsbruger $629 i 1998 mod $216 i 1997. Zona opgiver ikke et samlet tal for e-handlen, men en repræsentant for Zona estimerer salget til at være $3 milliarder. E-handlen gennem AOL blev $1 milliard.

05-01-1999

Oracle 8i forsinket

Oracle 8i (læs Oracle's nye strategi omkring Oracle 8i) er blevet forsinket. Oracle er for øjeblikket igang med en stresstest af Oracle 8i. Oracle forventer, at Oracle 8i vil blive frigivet i dette forår. Oracle 8i skulle være kommet ultimo 1998.

05-01-1999

Lotus frigiver Sametime

Lotus har annonceret et nyt produkt Sametime. Sametime gør det muligt at redigere og dele dokumenter mellem flere brugere i realtid. Produktet findes nu på 10 sprog, og der vil i løbet af kort tid komme 5 nye sprog. Sametime kan bruges sammen med Notes og Domino, med det er ikke nødvendigt, at have disse produkter. Det kan bruges sammen med produkter som understøtter T.120 som f.eks. Microsofts NetMeeting. Prisen bliver $5000 for en server og $20 pr. bruger. Ifølge Lotus bliver det muligt at installere Sametime på en dag. Sametime kører foreløbigt på NT. Lotus har endnu ikke besluttet, om Sametime skal køre på Linux.

05-01-1999

Intuit intensiverer anklagerne mod MS

Efter to ugers pause startede retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater igen. Det første nye vidne i sagen er lederen fra Intuit William Harris. Intuit udvikler og sælger det personlige regnskabssystem Quicken, som har 80-85% af markedet i USA. Microsofts advokat John Warden brugte denne markedsandel samt andre af Intuits produkter til at spørge, om Intuit har monopol på markedet. Harris svarede nej, og han sagde, at Intuit ikke var et uundværligt produkt for brugerne, og at det let kunne erstattes af andre produkter i modsætning til Windows. Harris rejste også to nye anklager mod Microsoft, som begge drejede sig om Microsofts mulige monopol. Harris hævdede, at Microsoft under samtalerne om Intuits fusion med Microsoft i 1994 havde sagt, at Microsoft havde forhandlet med Visa om en eksklusivaftale, hvor Visa skulle afstå fra samarbejdet med Intuit om personlige regnskabssystemer. Microsofts talsmand Mark Murray bekræftede senere udenfor retsalen, at Microsoft for tre år siden havde talt med Visa om en eksklusivaftale, men at Harris havde skildret aftalen helt forkert. Senere omtalte Harris forhandlinger mellem Intuit og Compaq om bundtning af Quicken på deres PC'ere. Disse forhandlinger foregik for to år siden. Microsoft havde på dette tidspunkt forsøgt at få Compaq til kun at bundte deres program Money med Compaqs PC'ere. Intuit havde dog forhindret dette ved en direkte henvendelse til Compaq, hvorefter Compaq kom med begge programmer præinstalleret. Microsofts Murray sagde senere, at han først kunne kommentere anklagerne, når han havde flere oplysninger. Harris hævdede endvidere, at Microsoft gav særlige fordele til forhandlere, der favoriserede Internet Explorer. Microsoft sagde også under krydsforhøret af Harris, at Harris lød som om han ønskede, at en national komite for operativsystemer skulle regulere IT-industrien. Du kan læse Harris skriftlige vidneudsagn her. Microsofts skriftlige svar på Harris vidneudsagn kan ses her. <

05-01-1999

Ny retsag mod MS berammet til 1. juni

En føderal domstol afsagde i går dom om, at retsagen mellem Microsoft og Bristol Technologies skal begynde d. 1. juni 1999. Brisol udvikler et værktøj Wind/U, der kan portere NT-software til Unix. Bristol anklager Microsoft for at forlange urimelige betingelser for at give Bristol adgang til sourcekoden til NT. Microsoft siger, at de har givet Bristols konkurrent Miansoft de samme betingelser. Ifølge dommen skal Microsoft ikke udlevere sourcekoden på nuværende tidspunkt. I forbindelse med retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium er det vigtigt, at Microsofts opfatter tvisten som et spørgsmål om en kontrakt og ikke en monopolsag.

05-01-1999

MS offentliggør Office 2000 prispolitik

Microsoft har annonceret deres prispolitik for Office 2000 (læs Test af Office 2000 premium edition beta 2). Priserne går fra $209 til $799 alt efter version og om det er en opdatering. Du kan se priserne her.

05-01-1999

Ny pris til Windows 2000

Hver december giver Wired en pris til det bedste vaporprodukt, det produkt der er blevet markedsført bedst, uden at der er kommet et rigtigt produkt ud af det. Produktet skal være kendetegenet ved forsinkelser, brudte løfter og tom hype om funktionalitet. Sidste år pegede læserne på mange forskellige produkter, men i år er der heldigvis en klar vinder NT 5.0 (læs Anmeldelse af Windows 2000 (NT 5.0) beta 2) eller som det hedder for øjeblikket Windows 2000. Der er blevet arbejdet på Cairo siden 1996, og Microsoft siger, at den nu kommer ultimo 1999 (læs Windows 2000 beta 3 er frigivet) under navnet Windows 2000. Denne artikel fortæller forskellige læseres begrundelse på, hvorfor de har stemt som de gjorde.