Home Email Email
juli 2000


 

Nyheder for juli 2000

Nyheder for uge 31 (31-07-2000 - 06-08-2000)

Nyheder for uge 30 (24-07-2000 - 30-07-2000)

Nyheder for uge 29 (17-07-2000 - 23-07-2000)

Nyheder for uge 28 (10-07-2000 - 16-07-2000)

Nyheder for uge 27 (03-07-2000 - 09-07-2000)

31-07-2000

InterBase bliver alligevel ikke et selvstændigt firma

Tidligere har Borland/Inprise annonceret, at databasen InterBase vil blive solgt og vedligeholdt fra et selvstændigt firma. Det ser nu ud til at det alligevel ikke bliver tilfældet. Forleden kom der en open source-version 6.0 (læs: Interbase 6.0 frigivet som open source). Den skulle have været vedligeholdt af InterBase Software (ISC), der ikke er et Borland/Inprise-firma, men et selvstændigt firma. Denne ide har Borland/Inprise nu opgivet, da den ikke var i deres aktionæres interesse. ISC er et helt lille firma, hvor en person Ann Harrisson er aflønnet på kosuntbasis af Borland/Inprise. Matt Larsen og Poul Beach, der er andre ledende folk hos ISC har arbejdet gratis. Hos Borland/Inprise har færre end et dusin arbejdet med InterBase. Borland/Inprise siger, at InterBase stadig er et strategisk produkt. Du kan læse mere her.

31-07-2000

USA forsvar ministerium headhunter hackere

På Def Con i Las Vegas, der er en konference for hackcere, forsøgte det amerikanske forsvarsministerium at få hackere til at arbejde for dem. Du kan læse mere her.

31-07-2000

Microsoft kommer med service Pack til Windows 2000

Microsoft vil komme med en service pack 1 (SP 1) til Windows 2000. Du kan en af de nærmeste dage downloade den her.

28-07-2000

IBM vil ændre prisstsrategi for software til mainframes

IBM har annonceret, at de vil ændre prisstrategi for software til S/390. De vil gøre prisstretgien mere lig Unix. De vil også lade Linux komme ind på S/390. IBM er selv blevet ovverrasket over den succes deres første Linuxversion til mianframes fik. Der er allerede blevet downloadet mere end 4000 eksemplarer. Du kan læse mere her.

28-07-2000

Teknisk: XML ved hjælp af JSP

I denne arikel vises gennem et eksempel, hvorledes man kan danne XML-filer gennem brug af JSP. XML-filen dannes ud fra applikationens data. XML-filen omformes via Extensible Stylesheet Language Transformation (XSLT) til HTML. Du kan læse artiklen her.

28-07-2000

Anmeldelse: iPlanet Web ServerWeb Server, Enterprise Edition 4.1

Java Report har anmeldt Suns nye webserver iPlanet Web ServerWeb Server, Enterprise Edition 4.1. Den bruges til at afvikle kørsel af servlets og JSP, og den er ifølge anmeldelsen et solidt produkt. Den bruger Jasper til at kompilere servlets. Jasper er en del af Tomcat, der udvikles under Apache Software Foundation's Jakarte projekt. Ifølge anmeldelsen er den trods dette dog knap så stærk i en udviklingsfase som driftsfasen. Den benytter Access Control Lists (ACL) til at opnå stærk sikkerhed.. Det er ikke en applikationsserver som WebLocig og Websphere, der også kan køre EJB'er. Du kan læse mere her.

28-07-2000

Ny Version af MS Office

Microsoft viste i går et preview af deres nye Office. Det skal indgå i deres nye .NET-strategi (læs: Microsoft- den nye generation). Det vil bl.a. blive i stand til at benytte webdele fra andre produketer herunder Lotus. Det er strategien, at det skal kunne benytte globale eller afdelingsdata alt efter behov. Det er Microsofts hensigt, at MS Office skal blive en tjeneste, som man kan abonnere på hos en APS. Man skal derfor ikke have det konstant på sin egen maskine. Det forventes at være produktionsklart i 2001. Du kan læse mere her. Staroffice er ligeledes ved at blive gjort til komponenter, som kan integreres løbende i andre applikationer. Det er desuden open source. Du kan læse mere om StarOffice her (læs: StarOffice er blevet open source).

28-07-2000

Nye betaversioner af Windows til efteråret

Microsoft har annonceret, at der vil komme nye betaversioner af Windows til efteråret. Det nye software, der har kodenavnet Whistler vil bla.a gøre, at alle Windowsversioner bygger på NT-teknologi. Det gælder også de mindre versioner til hjemmebrug. Det betyder, at alt DOS-kode forsvinder fra Windows. Den nye kode vil også blive integeret med Microsofts nye .NET-strategi. Du kan læse mere her.

27-07-2000

USA: Forslag om en stramning af brug af personlige oplysninger

En gruppe af senatorer vil fremsætte et forslag om en stramning af brug af personlige oplysninger. De ønsker, at websites skal offentliggøre klart og præcist, hvorledes de bruger personlige oplysninger. Disse oplysninger skal ligge på deres website. De skal fortælle, hvem der opsamler disse oplysninger, hvad de bruges til, hvilken type oplysninger der gemmes og om det er nødvendigt at oplyse om personlige oplysninger. Du kan læse mere her.

27-07-2000

Hvornår slår trådløs kommunikation igennem?

Der har på det seneste været meget tale om WAP og trådløs kommunikation. Mange mener, et der vil gå et par år inden denne teknologi bliver virkelig brugbar. På dette tidspunkt vil hastigheden blive bedre (læs: JavaOne begynder i dag), og der vil komme bedre udstyr. I denne artikel http://www.zdnet.com/sp/stories/issue/0,4537,2605011,00.html?chkpt=zdnnp1ms kan du læse mere om udviklingstendenser.

27-07-2000

Internettets achilleshæl

En gruppe amerikanske forskere fra Notre Dame University har undersøgt, hvor Internettets svage punkter er. De fandt ud af, at man kan isolere Internettet i forskellige segmenter ved at angribe de noder, hvorigennem det meste af kommunikationen foregår. Selvom 3% af Internettet er nede dagligt betyder det ikke så meget for Internettet set som en helhed, da de noder der er nede, ikke alle er flaskehalse. Men hvis man angriber alle flaskehalse samtidigt vil Interrnettet opløse sig i isolerede enkeltdele. Du kan læse mere her.

27-07-2000

Teknisk: Logning af fejl ved J2EE

Desværre findes der ingen standard for logning af fejl under debugging af n-lags applikationer i J2EE. IBM og Sun har heldigvis stillet forslag om logning af fejl ved J2SE. Denne artikel af Todd Launinger kommer med forslag til løsning af problemet, og der en ramme af software, som man selv kan arbejde videre med. Du kan læse mere her og her.

26-07-2000

Interbase 6.0 frigivet som open source

Interbase 6.0 frigivet som open source. Den kan køre på Linux, Solaris og Windows. Dens performance er belvet forbedret og SQL'en følger mere SQL92. Der er desuden kommet en længe savnet replikeringsmaskine. Du kan downloade den her.

26-07-2000

Microsoft vil bede Højesteret om ikke at høre sagen nu

Microsoft vil bede Højesteret om ikke at høre appelsagen mellem det amerikanske justitsministerium og Microsoft nu. Det har hele tiden været Microsoft's strategi først at få sagen for en lavere ret for derved at få trukket sagen i langdrag, således at de kan undgå en opslitning i to selskaber så længe som muligt eller sågar få dommen ændret pga. en ny regering efter præsidentvalget i USA. Du kan læse mere her.

26-07-2000

Interview med Kaplan

I dette interview med Sprint's leder Marty Kaplan diskuteres betydningen af trådløs kommunikation. både for arbejdsprocessen, infrastukturen for IT og verdenen mere generelt. KapLan fortæller også, hvilket udstyr, han mener, vil blive udbredt de kommende år. Du kan læse interviewet her.

26-07-2000

Mere om IBM's lederskift

I går skrev Presys om udnævnelsen af den af 48-årige Sam Palmisano til chief operating officer (COO) og John M. Thompson til ny viceformand. I dag annonceres det, at Dave Thomas, der indtil nu her været leder af PC-afdelingen forlader IBM. Han afløses af vicepræsident Robert Moffat. Det er 7 år siden, der sidst var større ledelsesændringer hos IBM i USA. Du kan læse mere her.

26-07-2000

Inprise/Borland har overskud

Inprise/Borland har overskud i 2.kvartal af deres finansår 2000. Overskuddet er $4 millioner. Underskuddet var i 2. kvartal 1999 $9,5 millioner. Omsætningen steg fra $40,2 millioner til $46,7 millioner. Sidste år fik Inprise/Borland $105,1 millioner i licensindtægter fra Microsoft. På et aktionærmøde vedtog aktionærene, at Inprise/Borlands ledelse skal fortsætte. De vedtog endvidere at udvide medarbejdernes muligheder for at købe aktier.

26-07-2000

StarOffice er blevet open source

StarOffice er blevet open source under GNU og General Public License (GPL). Fra d. 14 oktober vil det være muligt at downloade StarOffice 6, der er den nye version af StarOffice. Læs mere her. Det overordenede projekt håndters af Collab.Net, der en organisation, der kombinerer open source-miljøet med almindelige forretningsmæssige principper. Her vil sourcekoden, XML-baseret filformater, og API'er blive samlet og nye versioner vil blive styret herfra.

26-07-2000

IBM vil investere $1 milliard i europæisk mobil-Internet

IBM meddelte tirsdag, at de vil investere $ 1 millard i det trådløskomminikation til Internettet. De forventer at ansætte 2500 nye medarbejdere. De vil prøve at få 500 nye partnere i Europa. Nokia og Ericsson. Du kan læse mere her.

26-07-2000

EU advarer USA mod at stoppe Deutsche Telekom AG

EU advarer USA mod at stoppe Deutsche Telekom AG køb af VoiceStream Wireless. I et brev til U.S. Trade Representative Charlene Barshefsky skriver EU's trade chief Pascal Lamy, at EU ønsker, at Clinton ikke modsætter sig senator Ernest Hollings forslag. Dette forslag går ud på at benytte en regel om, at udenlandske telekommunikationsselskaber, hvor staten ejer mere end 25% af aktierne ikke må købe amerikanske selskaber. EU siger, at hvis USA benytter denne regel, er det et brud på aftaler i WTO (World Trade Organization), og at det vil være mod europæsiske firmaers interesser. Du kan læse mere her.

25-07-2000

IBM får ny adm. direktør

IBM får ny adm. direktør (præsident) og chief operating officer (COO). Det er den 48-årige Sam Palmisano. John M. Thompson er blevet ny viceformand og han leder nu IBM's Internetdel. Både Sam Palmisano og John M. Thompson har været i mange år hos IBM. De nye udnævenelser kan ses som et skridt for et vagtskifte hos IBM, hvor Lou Gerstner kommer til at arbejde tættere sammen med andre. Du kan læse mere her.

25-07-2000

Den amerikanske stat har mistet mange skattekroner pga. Internettet

Den amerikanske stat har mistet mange skattekroner pga. Internettet viser en rapport fra U.S. General Accounting Office (GAO). Raporten konkluderer, at den amerikasnke stat kan miste mellem $300 millioner til $3,8 milliarder i år 2000. Tallene er behæftet med stor usikkerhed, men hvis staten mister $3.8 milliarder svarer det til ca. 2% af statens samlede skatteindtægter. Du kan læse mere her.

25-07-2000

IDC: Linux tager markedsandele fra Microsoft

Linux tager markedsdele fra Microsoft på serverområdet ifølge en rapport fra IDC. Rapporten siger dog også, at Linux på ingen måde kan komme op på Microsofts salgstal. Linux salgstal blev i 1999 større end Netware's. Linux er derfor nr. 2 nu. Linux forventes at stige fra fra 1,3 millioner kopier i 1999 til 4.7 millioner i 2004. Det er en stigning på 28% pr. år. Du kan læse mere her.

25-07-2000

Coffee fortæller om sin tale på Inprise seminar

Peter Coffee der skriver i PCWeek fortæller om sin tale på Inprise seminar i denne artikel. Han beder i denne forbindelse programmører om at komme med et bud på, hvorledes man kan skrive konkurrencemæssig kode til de nye applikationer, der skal udvikles de næste par år til Internettet og trådløs kommunikation.

24-07-2000

Microsofts overtagelse af Visio gik godt

Microsoft købte sidste år Visio (læs: Miscrosoft køber Visio), der verdens 16. største IT-virksomhed. De fleste af Visio's 650 medarbejdere ønskede at fortsætte i Microsoft efter overtagelsen. Du kan læse mere om, hvordan det er gået her.

24-07-2000

Sun vil købe Gridware

Sun vil købe Gridware, der fremstiller software, der kan fordele og prioritere programafvikling mellem forskellige maskiner. Gridware's produkter bruges bl.a. af IBM, Cisco Systems og the U.S. Army. Du kan læse mere her.

24-07-2000

EU-pakke for elektronisk komminikation

Den 12. juli 2000 fremlagde Kommissionen en pakke af forslag til bindende regulering på området for elektronisk kommunikation. Pakken ligger i forlængelse af en række meddelelser, som Kommissionen har offentliggjort i 1999 under den generelle overskrift 99-reviewet. Du kan læse mere her. Forslagene kan ses her.

24-07-2000

EU ser på B-to-B-monopol

EU vil undersøge om business-to-business websiten MyAircraft.com har monopol på salg af reservedele og motorer til flyindistrien. MyAircraft.com er oprettet af Honeywell International Inc., United Technologies Corp. og i2 Technologies Inc. Også andre brancher som automobilbranchen står over at blive undersøgt for at oprette mopoler gennem business-to-business websites. Du kan læse mere her.

24-07-2000

Mere om digital signatur

For et stykke tid siden skrev Presys om vedtagelsen af en lov der godkendte digital signatur som en juridisk bindende i USA (læs: Digitale signaturer sætter gang i e-handel). Denne artikel fra Infoworld går dybere ind i emnet. Den fortæller, at selvom en e-handel mellem to parter hele tiden har været bindende og loven nærmest har symbolsk værdi, vil den nye lov være et vigtigt skridt for udbredelsen af e-handel. Der vil komme store besparelser med indførelse af digital signatur-teknologien bl.a. på grund af nedgang i svindlen, der koster e-forretningerne dyrt. I Danmark har Forskningsministeriet udsendt specifikationer på digital signatur , der følger EU's anbefalinger og Folketinget har vedtaget loven om digital signatur (læs: I USA sidestilles digital signatur med almindelig underskrift). Du kan se disse specifikationer her. Du kan læse mere her.

21-07-2000

Rekordkvartal for Sun

I kvartalet der sluttede 30. juni tjente Sun 659.5 million dollars, ud af et salg på over 5 milliarder. Det er det bedste kvartal nogensinde for firmaet, og i følge Scott McNealy er Sun nu den ledende leveradør af åbne server systemer (dvs. Unix). Du kan læse mere her.

21-07-2000

Endnu et hul i Outlook

Der er fundet endnu et sikkerhedshul i Outlook, som i følge eksperter er lige så farligt som det der blev fundet i Internet Explorer forleden. Hullet, der ikke kræver at man læser en mail for at blive ramt, men blot modtager den, skyldes et buffer overrun. Buffer overruns er den mest almindelige form for sikkerhedshul, og skyldes manglende tjek for længden af en streng der kopieres til en buffer. De er meget almindelige i programmer skrevet i C. Foreløbigt er den eneste måde at sikre sig at installere enten IE 5.5 eller IE 5.01 SP1. Du kan læse mere her.

19-07-2000

E-handelens dødssynder

ZDNet har en artikel om to typeske fejl der begås af mange e-handelssteder. Den ene er ikke at gå ud fra kundens behov, men i stedet strukturere siten efter firmaets interne organisation, f.eks. produktlinier. På den måde ender man med noget der kan være mindre brugbart end et papirkatalog. Som et eksempel nævnes Suns website, et firma der ellers har ganske godt tjek på Internettet og e-handel. Den modsatte fejl er at overlæsse med smarte features, som kommer i vejen for brugbarheden. Eksemplet her er hedengangne boo.com.

19-07-2000

Endnu en fejl i Internet Explorer

Microsoft har udsendt et fix til en fejl i Internet Explorer, der giver mulighed for at hackere kan køre fjendtlig kode i Access 97 eller Access 2000. Microsofts løsning er at sætte et password på Access databasen. I følge SANS Institute er det den farligste fejl fundet i Windows hidtil, men andre eksperter siger det er en fjollet påstand og peger på fejlen i Outlook der gør det muligt at køre scripts i emails uden at åbne emailen. Du kan læse mere her.

18-07-2000

Clinton liberaliserer export af kryptografi (igen)

Den amerikanske regering har igen liberaliseret reglerne for eksport af hård kryptografi. Det er nu muligt for amerikanske firmaer at eksportere kryptografi til EU, Norge, Polen, Australien m.fl. uden at skulle have en tilladelse. I februar blev reglerne lempet så den nyeste udgaver af Netscape og Internet Explorer nu understøtter 128 bits kryptering, men det var stadig nødvendigt for amerikanske eksportører at søge om en tilladelse for hvert produkt. Det er det ikke for europæiske firmaer, og for at kunne konkurrere med Europa er kravet derfor frafaldet.

18-07-2000

Sikring af hjemmenetværk

Med den stigende udbredelse af DSL er flere og flere hjemme-PCer nu koblet på internettet mere eller mindre permanent, med en fast IP adresse. Det gør dem sårbare over for hackere, som scanner subnets for PCer med for ringe sikkerhed. Selv om man mener der ikke er noget på ens PC som nogen kan være interesseret i, kan hackere have brug for "uskyldige" computere som kanonføde i DDoS angreb, som de der ramte CNN, EBay og andre store sites i foråret. Denne artikel fra SecurityPortal handler om hvad man kan gøre for at sikre sig. Først og fremmest kan man installere en firewall, og artiklen beskriver de forskellige muligheder for Windows og Linux.

17-07-2000

Lawrence Lessig advarer mod softwarepatenter i Europa

Lawrence Lessig, Juraprofessor ved Stanford og ekspert i ophavsret, advarer i The Irish Times mod EUs planer om softwarepatenter. EUs nye regler er baseret på en antagelse om at software er lige som alle andre teknologier, ikke på en konkret vurdering af om de faktisk vil fremme innovation (hvilket er formålet med patenter). Det gør patenter generelt ikke på områder hvor innovationer er inkrementelle og komplementære, og amerikanske studier har vist, at softwarepatenter har reduceret innovation i stedet for at fremme den. Lessig advarer også om at patenter vil skade udviklingen af Open Source, som er i hastig vækst i Europa.

17-07-2000

StarOffice blive Open Source

ZDNet citerer "kilder tæt på Sun" for at firmaet planlægger at gøre StarOffice til Open Source under General Public License. Sun er blevet kritiseret for at deres sourcekodelicenser ikke var ægte open source, men favoriserede Sun selv for meget. GPL, som er samme licens som Linux og GNU programmerne bruger, giver brugerne ret til at lave hvilke som helst modifikationer de ønsker, men kræver at ændringerne offentliggøres, hvis den modificerede version distribueres, hvorved den oprindelige udvikler sikrer sig mod at blive udnyttet af konkurrenterne.

14-07-2000

Microsoft vil udleje software

Microsoft har planer om at Office i fremtiden skal udlejes hos ASPer (Application Service Providers), i stedet for at købes med en computer eller på CD-ROM. Prisen pr. måned bliver 1/24 del af den almindelige licenspris. Microsoft arbejder på at lave Office om, så programmerne kan køre over Internettet gennem Internet Explorer.

14-07-2000

Smash virus hærger (ikke?) idag

Sikkerhedseksperter advarer mod en ny farlig Windows 95 virus, der går i aktion den 14 juli (altså idag, fredag). Virusen simulerer en BSOD (Blue Screen Of Death) med en advarsel om at en virus har inficeret maskinen, og efter genstart hærger den forskellige filer. Alle antivirusprogrammerne er blevet opdateret, men den væsentligste hindring for virusen er nok at det er en "zoo virus", der er blevet sendt til anti-virus industrien, men aldrig er set uden for laboratoriet.

13-07-2000

IBM annoncerer "Middleware War"

IBM mener at efter browsere er det næste slag Internet middleware, og har annonceret en lang række produkter i WebSphere application server familien. Blandt de nye produkter er WebSphere 3.5, som nu understøtter Java 1.2, og en transcoding publisher, der oversætter HTML til XML eller WML (WAPs sprog). Du kan læse mere her.

13-07-2000

Microsoft vil ikke styre Internettet

Steve Ballmer sagde i sin tale på Comdex Canada at Microsoft ikke var ude på at dominere Internettet, men blot opnå en betydelig markedsandel - ligesom de har på PC markedet. Ballmer sagde også at der endnu ikke var konkurrence til Microsofts .Net strategi, men at han regnede med at Oracle, Sun og AOL ville blande sig. Ballmers tale indeholdt også et forsøg på en demonstration af .Net, som endnu ikke helt virker.

12-07-2000

Microsoft dropper J++

På grund af Suns retsag bliver J++ ikke en del af Visual Studio.NET, den næste udgave af Visual Studio. I stedet vil Microsoft bundle Java værktøjer fra Rational Software, og prioritere deres nye Java-lignende C# sprog. Visual Studio.NET vil ud over Microsofts egne sprog understøtte 17 trediepartssprog, ud over Rationals Java bl.a. PERL og Python fra ActiveState. Microsofts Javalicens udløber i marts 2001. Visual Studio.NET kommer om lidt mindre end et år. Det er så næsten 3 år siden Visual Studio 98 kom. Du kan læse mere her.

12-07-2000

Microsoft forbedrer integration med NetWare

Microsoft vil lancere Services For NetWare 5, som skal forbedre integrationen mellem NetWare og Windows 2000 og gøre det lettere at migrere fra NetWare til Windows. SFN5 indeholder bl.a. Microsoft Directory Synchronization Services, der synkroniserer Active Directory med NDS eller NetWare 3 binderies, og File Migration Utility, der flytter filer incl. adgangskontrol fra Netware til Windows. Du kan læse mere her.

11-07-2000

Tvivl om sikkerhed ved trådløst internet

Internettet er hurtigt ved at blive trådløst, men på grund af hastværk er der risiko for at sikkerheden bliver overset en gang til. Ud over alle de problemer der er kendt fra internettet er der nye problemer der er specifikke for mobile apparater. F.eks. er det lettere at miste en mobiltelefon end en computer, og den begrænsede processorkraft i apparater med lavt strømforbrug passer dårligt med processorintensive krypteringsalgoritmer. Du kan læse mere her.

11-07-2000

Microsoft er bagefter med 64 bits Windows

Microsoft kan komme sidst i kapløbet om et operativsystem til Itanium, Intels 64-bit processor. 64 bits Windows kommer først efter Windows 2000 Datacenter Server, som forventes til efteråret, og derefter vil det tage midnst 6 måneder at stabilisere koden. I mellemtiden vil IBMs Monterrey og Itanium udgaven af Linux være parat fra begyndelsen. Du kan læse mere her.

11-07-2000

Internettet ændrer softwarelicenser

Mange softwareudbydere er på grund af Internettet blevet nødt til at ændre den måde deres softwarelicenser fungerer på. For eksempel var Microsofts SQL Server licens tidligere en serverlicens plus en brugerlicens for hver ekstra bruger. Det fungerer dårligt på Internettet, hvor der kan være et vilkårligt og uforudsigeligt antal brugere, og Microsoft har derfor ændret deres politik så deres DNA produkter (bl.a. SQL Server 2000) nu koster efter hvor mange processorer de kører på. Samtidig bliver priserne mere forudsigelige fra land til land, og Oracle har f.eks. lovet at indføre en global prisliste. Du kan læse mere her.

11-07-2000

JBuilder til Mac OS X

Inprise/Borland har annonceret at JBuilder vil køre på Apples næste operativsystem, Mac OS X. JBuilder er skrevet i rent Java, og kører i forvejen på Windows, Solaris og Linux. JBuilder til Mac vil understøtte de specielle brugerinterface features i Mac OS X. Du kan læse mere i Borlands pressemeddelelse her.

07-07-2000

Kritik af Microsofts smartcards

Smartcards er en central del af Microsofts .net strategi (tidligere Next Generation Windows Services), men deres Windows for smartcards bliver nu udsat for hård kritik. I følge Ovum er sikkerhedsmodellen i Windows for Smartcards god nok til kopimaskinekort, men ikke til finansielle applikationer. Du kan læse mere her.

07-07-2000

Microsofts transaktionsrekord annulleret

Siden lanceringen af Windows 2000 har Microsoft gjort et stort nummer ud af de fantastisk flotte TPC-C benchmarks, som er opnået med SQL Server på en Compaq cluster med 12 computere. Nu er de blevet annulleret af Transaction Processing Council, fordi de ikke opfylder alle betingelser. Transaction Processing Council er et konsortium af databaseleverandører, og de finder jævnligt fejl i hinandens målinger.

Microsofts rekord er i øvrigt blevet slået af IBM, med DB2 på Windows 2000 i en cluster af Netfinity servere. Databaseservere på clustere er en del mere besværlige at have med at gøre end almindelige SMP systemer, som de fleste brugere derfor foretrækker hvis de kan dække behovet.

07-07-2000

Europaparlamentet kritiserer amerikansk datasikkerhed

Europaparlamentet mener ikke at det amerikanske system for beskyttelse af personoplysninger er tilstrækkeligt godt til at man kan autorisere fri bevægelighed af data fra Europa til USA. Parlamentets beslutning er ikke bindende, men kan heller ikke ignoreres helt af kommisionen. I USA er reglerne noget anderledes end i Europa, f.eks. kom det fornyligt frem at nogle fejlslagne dot-com firmaer sælger deres kundeoplysninger til højestbydende for at betale deres kreditorer, uanset hvilke garantier de har givet.

06-07-2000

Endnu et sikkerhedshul i Internet Explorer

Microsoft har lukket et hul i Internet Explorer, der gør det muligt for websteder at overskrive vilkårlige systemfiler og derved gøre brugerens maskine ubrugelig. Problemet er at filer (f.eks. ActiveX) signeret af Microsoft kan installeres automatisk, uden brugerens godkendelse, og det er samtidigt muligt at specificere hvor på brugerens harddisk de skal lægges. Problemet findes i Internet Explorer 4.01, 5 og 5.01

06-07-2000

.EU kommer snart

EU kommisionen vil inden for et par dage registrere .eu som TLD (Top Level Domain) hos ICANN, på linie med de nationale domæner (f.eks. .dk). Det skal dels styrke Internettets image og infrastruktur i Europa, og dels afhjælpe trængslen i .com domænet. Du kan læse mere her.

06-07-2000

Fejl giver nethandlende gratis varer

Tekniske fejl hos flere store e-handlessteder har givet brugerne mulighed for at købe varer til meget lav pris, eller endda få dem gratis. F.eks. har rabatkuponer på 50 dollars fra buy.com, der kun skulle kunne bruges ved køb over $500, virket ved alle køb, hvorved varer til under 50 dollars blev gratis, og kuponer fra amazon.com har kunnet genbruges mange gange. Du kan læse mere her.

03-07-2000

Hackere bragte astronauter i fare

En hacker brød i 1997 ind host NASA og overbelastede systemerne, mens en runfærge var ved at koble sig på Mir. Det gik bl.a. ud over kommunikationen om atronauternes medicinske tilstand (hjerteslag mm.), og NASA blev tvunget til at skifte system og kommunikere med rumfærgen via Mir. NASA har i alt været udsat for over 500000 hackerangreb. Du kan læse mere her.

03-07-2000

Oracles nr. 2 går

Oracles president og Chief Operating Officer, Ray Lane, er trådt tilbage. Oracle har ikke umiddelbart en erstatning parat. Lane har sagt nej til mange gode jobtilbud i tidens løb, bl.a. som chef hos Hewlett-Packard og Compaq. Oracle har ikke sagt hvorfor han er trådt tilbage nu, men han beholder sin plads i bestyrelsen. Du kan læse mere her.

03-07-2000

IBM får J2EE licens

Sun og IBM har sluttet fred i striden om IBMs Java 2 Enterprise Edition licens. IBM mente ikke at de havde brug for en licens til J2EE, men var dækket af deres eksisterende licens til Java. Det førte til mange spekulationer om fragmentering af Java, selv om IBM sagde at de ville implementere al teknologien, men ikke ville bruge varemærket.

Nu har IBM fået en licens, men det er ikke klart præcist på hvilke betingelser. Angående årsagen til ændringen spekuleres på at den manglende licens skadede salget af IBMs WebSphere applikationsserver, eller at det er Microsofts nye C# sprog der har fået Sun og IBM til at rykke tættere sammen.