31-01-2002
Microsoft opsplittes i to virksomheder (det er en joke)
Microsoft har accepteret et forlig med 9 amerikanske stater om at blive opdelt i to virksomheder. Den ene del skal udvikle applikationer og den anden del skal producere patches til disse applikationer. Vitsen fortsætter her...
02-01-2002
9 stater ønsker at fremskynde tvisten med Microsoft
De 9 stater, der ikke ønskede at acceptere et forlig med Microsoft ønsker ikke, at Microsoft får medhold i at udsætte høringer. Du kan læse mere her.
11-12-2001
9 amerikanske staters alternativ mod Microsoft
9 amerikanske stater tilbyder et alternativ til forliget mellem det amaerikanske justitsministerium og Microsft. Du kan læse mere her.
21-11-2001
EU afholder høringer 20-21 dec.
EU holder ved i deres undersøgelse af Microsoft. Virksomheden får lejlighed til at gendrive EU's kritik i en høring der afholdes 20 og 21 december i år. Du kan læse mere her.
08-11-2001
9 stater accepterer ikke afgørelsen mod Microsoft
9 stater har nægtet at underskrive afgørelsen i sagen mod Microsoft. Ifølge dommer Colleen Kollar-Kotelly skal der afholdes en række høringer i starten af det nye år - du kan læse mere her.
06-11-2001
Sun overvejer sag mod Microsoft
I går skrev Presys (læs: EU har ikke opgivet undersøgelsen af Microsoft), at EU fortsætter deres undersøgelser mod Microsoft selv efter, at det amerikanske justitsministerium har indgået forlig med Microsoft. Sun har nu meddelt, at de overvejer at anlægge sag mod Microsoft, da de ikke mener forliget er tilfredsstillende. Du kan læse mere her.
05-11-2001
EU har ikke opgivet undersøgelsen af Microsoft
Selvom det amerikanske justitsministerium har opgivet deres sag mod Microsoft, vil EU ikke opgive deres undersøgelse af Microsoft. Du kan læse mere her .
02-11-2001
Ikke alle amerikanske delstater vil acceptere forliget med Microsoft
I går skrev Presys om forliget mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium (læs: Microsoft og den amerikanske regering nærmer sig forlig). Ifølge Infoworld er det dog ikke sikkert, at alle amarikanske delstater acceptere forliget. Du kan læse mere her.
01-11-2001
Microsoft og den amerikanske regering nærmer sig forlig
I tvisten mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium er der ved at blive et forlig. Du kan læse mere her.
15-10-2001
EU vil ikke undersøge XP
EU afviser at de skulle være i gang med at undersøge XP, eller skulle påtænke at indlede en undersøgelse af XP. Den 30 august i år forlød det ellers, at EU ville undersøge XP i forbindelse med EU's konkurrenceregler (læs: EU udvider sin undersøgelse af Microsoft). Du kan læse mere her.
07-09-2001
Microsoft opsplittes ikke
Det amerikanske justitsministerium har fraveget kravet om en opsplitning af softwaregiganten. Iagttagere mener der er tale om en klar sejr til Microsoft, selvom der også kan spores en del undren. Sikkert er det dog, at beslutningen betyder, at retssagen nu kan og vil blive afviklet hurtigere end hidtil antaget. Læs mere her
30-08-2001
EU udvider sin undersøgelse af Microsoft
EU vil udvide sin undersøgelse af Microsoft. De vil undersøge om Microsoft ulovligt bundter deres Media Player med Windows. Du kan læse mere her
20-08-2001
Kendelse mod Microsoft
Den føderale appeldomstol kom i fredags med en kendelse, der gik imod Microsoft, i tvisten mellem firmaet og det amerikanske justitsministerium. Microsoft kunne ikke få udsat deres sag ved appeldomstolen i delstaten Colombia, indtil den amerikanske Højesteret er kommet med kendelsen i deres appelsag. Du kan læse mere her
13-08-2001
Det amerikanske justitsministerium vil fremskynde appelsagen mod Microsoft
Det amerikanske justitsministerium og 18 amerikanske stater vil fremskynde appelsagen mod Microsoft. De mener ikke, at sagen skal stilles i bero indtil den amerikanske Højesteret har set på sagen. Du kan læse mere her
08-08-2001
Microsoft appelerer til højesteret
Microsoft vil have den amerikanske højesteret til at gennemgå monopol-sagen (læs: Microsofts appelsag kan tage fart igen), og anmoder derudover om udsættelse. Læs mere her.
06-08-2001
Bør XP stoppes?
Denne artikel advokerer for, at XP bør forhindres i et blive frigivet. Der listes syv argumenter for hvorfor og hvordan Microsoft overskrider lovgivningen og retssagens (læs: Microsofts appelsag kan tage fart igen) afgørelse.
03-08-2001
Microsofts appelsag kan tage fart igen
Selvom Microsoft i kendelsen fra appelretssagen d. 28 juni (læs: Alt om Microsoft appelsagen) undgik en opsplitning i to selskaber er sagen ikke slut. Kendelsen sagde nemlig også, at den amerikanske regering stadig kunne forlange en opsplitning, hvis Microsoft ikke opfyldte monopollovgivningen. Windows XP (læs: Microsofts XP anklages for at skabe nyt monopol) der kommer 25. oktober kan blive en anledning til at starte en ny appelsag. Du kan læse mere her
02-07-2001
Udvikling af Newsletter baseret på XML/XSLT/JSP
Du kan her læse om udvikling af et Newsletter baseret på XML/XSLT/JSP.
14-03-2001
Dommer Jackson trækker sig fra en Microsoftssag
Dommer Thomas Penfield Jackson har trukket sig fra en sag, hvor en tidligere Microsoftmedarbejder har stævnet Microsoft for racisme. Efter Dommer Jackson's tidligere udtalelser (læs: Appelretten skal ser på dommer Jacksons opførsel) om Microsoft har Microsoft klaget over dommer Jackson. Du kan læse mere her og her.
28-02-2001
Appelretten startede i mandags
Appelsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium startede i mandags. Begge parter har nu udtalt sig mundtligt. Bl.a kom sagen til at dreje sig om, hvorvidt Jacksons var forudindtaget mod Microsoft (læs: Appelretten skal ser på dommer Jacksons opførsel). Sagen kom også til at dreje sig om dommen, hvor Microsoft skal opdeles i to virksomheder (læs: Microsoft skal opdeles i to virksomheder). Du kan læse mere her.
07-02-2001
Appelretten skal ser på dommer Jacksons opførsel
Appelretten i sagen mellem det amerikanske justitsministerium og Microsoft skal se på dommer Thomas Penfield Jacksons opførsel. Dommer Thomas Penfield Jacksons dømte i retssagen. Der bliver sat 30 minutter af til dette formål. Microsoft er utilfreds med ham. Dommer Jackson syn på Microsoft kan bl.a. ses ud fra udtalelserne her (læs: Dommer Jackson: Bill Gates minder om Napoleon). Du kan læse mere her.
02-02-2001
Forliget mellem Sun og Microsoft kan uddybe kløften
Som Presys tidligere har skrevet kan forliget (læs: Mere om Microsoft og Java) mellem Sun og Microsoft øge konflikten mellem de to virksomheder. Presys har tidligere bragt en link om at Microsoft helt kan droppe understøttelse af Java (læs: Ingen Java i næste IE), og denne artikel går dybere ind i emnet.
29-01-2001
Forresters: Udfaldet af Sun's og microsofts forlig
Forrester har skrevet et nyhedsbrev om deres vurdering, hvad forliget mellem Sun og Microsoft (læs: Sun og Microsoft har indgået forlig om Java) kommer til at betyde. De mener, at Java's fremtid kommer til at ligge på serversiden og J2EE. De mener, at Windows får mindre betydning på grund af Internettet, og at XML var den virkelige vinder. Du kan læse mere her.
15-01-2001
Den amerikanske regeringen forsvarer dommer Jackson
I det amerikanske justitsministeriums dokument forsvarer de dommer Thomas Penfield Jackson, og de siger, at han førte en fair og effektiv retssag. Den mundtlige appelsag finder sted d.26-27. februar. Du kan læse mere her og her.
12-01-2001
Det amerikanske justitsministeriums skrivelser kommer i dag
Det amerikanske justitsministeriums skrivelser i appelsagen mellem det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater og Microsoft kommer i dag. Appelsagen vil finde sted d. 26-27 februar. Du kan læse mere her.
12-01-2001
Kritik af dommer Jacksons udtalelser om Microsoft
I sidste uge sagde (læs: Dommer Jackson: Bill Gates minder om Napoleon) Dommer Thomas Penfield Jackson, der dømte i retssagen mellem det amerikanske justitsministerium og Microsoft i et interview til The New Yorker, at Bill Gates minder om Napoleon og Microsoft's ledere optræder som små børn. Der er kommet en del kritik af disse udtalelser. Du kan læse mere her.
28-11-2000
Microsofts indsigelser
I går afleverede Microsofts deres indsigelser til appelretssagen mod det amerikanske justitsministerium. Det var et total angreb på kendelsen fra dommer Thomas Penfield Jackson. Microsoft mener bl.a., at dommeren misforstod de amerikanske love, da han afsagde kendelsen om, at Microsoft skal deles op i to virksomheder. Du kan læse mere her og her
20-10-2000
Appelretten vil afholde høring i MS-retssagen
Appelretten i retssagen mellem Microsoft og det amemerikasnske justitsministerium samt 19 amerikanske stater har besluttet at afholde en høring, så de tekniske aspekter i sagen kan blive afklaret. De har foreslået d. 14 november til afholdelse af høringen. Du kan læse mere her.
12-10-2000
Appelretten har sat terminer for MS-sagen
Appelretten har sat terminer for retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Du kan læse mere her.
04-10-2000
Justitsministriet vil have Microsoft til øge tempoet
Det amerikanske justitsministerium ønsker, at Microsoft skal øge tempoet i sagen mellem justitsministeriet og Microsoft. Justitsministeriet hævder, at Microsoft har haft nok tid til at forberede deres appelsag og de mener at Microsoft ønsker at trække sagen i langdrag. Du kan læse mere her.
28-09-2000
Perspektiver i kendelsen i Microsofts retssag
Presys har dagligt dækket retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium, da vi mener, at den har stor betydning for IT-industriens fremtidige udvikling. Måske kommer selve dommen ikke til at betyde så meget for hverken Microsoft og alle os andre, men den vil fortælle alle virksomheder, at den amerikanske stat ikke ønsker, at en virksomhed skal bestemme hele verdenens fremtidige IT-udvikling. Sun's Java Community Process (læs: Sun kommer med forslag for licenbetingelser for J2EE) og open source-bevægelsen viser helt konkrete eksempler på nye tendenser til større åbenhed og lydhør overfor konkurrenter og markedet, således at vi kan opnå det bedste af to verdener, nemlig standarder og åbenhed for nye markedskrav sat af nye innovative produkter. Denne artikel gennemgår dommer Jackson kendelse ud fra sådanne perspektiver.
08-09-2000
Microsoft's sag kan komme for Højesteret
Den amerikanske Højesteret vil måske i dag afgøre om sagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium skal for Højesteret. Du kan læse mere her.
01-09-2000
Microsoft dømt i Bristol-sag
Microsoft er blevet ramt af endnu et nederlag i en retssag. En forbundsdomstol i Connecticut har dømt Microsoft til at betale en million dollars i erstatning for at have snydt Bristol technologies. Tidligere er de blevet dømt i en civil retssag om samme emne, men da skulle de kun betale 1 dollar. Bristol laver software der gør det lettere at porte Windowsprogrammer til Unix, og efter at Microsoft først havde støttet initiativet, kunne Bristol ikke få licens til sourcekoden til Windows NT 4.0, som skulle konkurrere med Unix. Du kan læse mere her.
30-08-2000
Californien lader Microsoft-retssag fortsætte
Efter at flere staters domstole har stoppet sagsanlæggene mod Microsoft for at benytte deres monopolstilling til at tage overpriser af forbrugerne for deres applikationer, har domstolen i Californien ladet en retssag fortsætte. Du kan læse mere her.
26-07-2000
Microsoft vil bede Højesteret om ikke at høre sagen nu
Microsoft vil bede Højesteret om ikke at høre appelsagen mellem det amerikanske justitsministerium og Microsoft nu. Det har hele tiden været Microsoft's strategi først at få sagen for en lavere ret for derved at få trukket sagen i langdrag, således at de kan undgå en opslitning i to selskaber så længe som muligt eller sågar få dommen ændret pga. en ny regering efter præsidentvalget i USA. Du kan læse mere her.
27-06-2000
EU vil sagsøge Microsoft uanset udfaldet af sagen i USA
Den italienske EU-kommisær Mario Monti fortalte i går, at EU vil sagsøge Microsoft uanset udfaldet af appelsagen i USA. EU har tidligere fortalt, at de selv undersøger sagen (læs: EU's syn på Microsoftdommen) om Microsofts udnyttelse af deres monopol. Du kan læse mere her.
21-06-2000
Dommer Jackson vil sende Microsoft til Højesteret
Dommer Thomas Penfield Jackson vil sende Microsoft's appel direkte til Højesteret. Han vil benytte en lidet brugt lov for få at dette igennem. Han har også givet Microsoft lov til at udsætte forberedelserne til at blive to virksomheder indtil appelsagen er blevet afgjort. Højesteret kan dog beslutte at sende appelsagen tilbage til appelretten U.S Circuit Court of Appeals. Du kan læse mere her.
20-06-2000
Microsoft ønsker at bruge appelretten
I deres skriftlige appelmateriale argumenterer Microsoft stadig for, at deres sag skal for appelretten U.S Circuit Court of Appeals. Justitsministeriet ønsker derimod, at sagen skal direkte for Højesteret. Du kan læse Microsofts appelmateriale, der blev offentliggjort i går her. Appelretten gav også Microsoft en mindre sejr i går, da den gav Microsoft ret til at fastfryse de forholdsregler, som de var blevet tvunget til at foretage af dommer Thomas Jackson Penfield i antimonpoldommen. Dommer Thomas Jackson Penfield kan stadig sende sagen direkte til Højesteret. Du kan læse mere her.
16-06-2000
Microsoft ønsker appelretten skal arbejde hurtigt
Som vi skrev i går ønsker det amerikanske justitsministerium, at Microsoft's appel på dommen i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater skal gå direkte til Højesteret. Microsoft ønsker derimod, at dommen skal for appelretten U.S Circuit Court of Appeals (læs: Microsoft sag direkte til højesteret) hurtigst muligt, således at de kan udsætte de forholdsregler mod deres monopolstilling, som de blev dømt til foretage. Du kan læse mere her.
15-06-2000
Justisministeriet anmoder appeldomstolen om at afvise Microsofts appel
Det amerikanske justitsministerium ønsker, at U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit skal opgive Microsofts appelsag, så den kan gå direkte til Højesteret. I går tilbød U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit at lade et panel på syv personer behandle appellen i stedet for blot tre. Dermed ville de vise deres jurisdiktion og ret til at behandle sagen. Du kan læse mere her.
15-06-2000
Microsoft vandt første retssag om priser
I kølvandet på retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater er der indledt en række retssager, hvor Microsoft anklages for at have taget for høje priser for Windows 98. Den første af disse sager endte til Microsofts fordel, da dommer John Wittmayer i Oregon afviste anklagen og dermed sagen med den begrundelse, at forbrugere ikke kan bruge antimonopolloven til at sagsøge en virksomhed, hvis de ikke har købt produktet direkte af virksomheden. Kendelsen er baseret på en tidligere Højesterets dom. Du kan læse mere her.
14-06-2000
Microsoft appellerede dommen i går
Microsoft appellerede i går dommen i retssagen mod det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. U.S Circuit Court of Appeals bekræftede senere på dagen, at de vil høre Microsofts appel. Det amerikanske justitsministerium forventer, at sagen bliver sendt til Højesteret inden 15 dage. Du kan læse mere her. Bill Gates siger, at Microsoft ikke vil ændre deres parksis før de bliver tvunget af reten, dvs. en højere domstol. Bill Gates forventer, at den endelige dom først vil foreligge om et år. Du kan læse mere her.
13-06-2000
Den amerikanske regering anklager MS for at trække sagen i langdrag
Den amerikanske regering anklager Microsoft for at trække sagen i langdrag. Microsoft forsvarer sig med, at de ikke forstår, hvorfor regeringen svarer med et 17 sider lang indlæg på deres korte indlæg for udsættelse af sagen. Microsoft mener, at regeringens lange svar netop bevirker, at sagen vil blive forsinket. Regeringen mener, at Microsoft med deres ønske om en udsættelse modarbejder en hurtig appelsag for Højesteret. Du kan læse mere her.
09-06-2000
USA's justitsministerium ønsker MS' appel for Højesteret
Det amerikanske justitsministerium antitrustchef Joel Klein ønsker at Microsofts appel på dommen i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater bragt for Højesteret hurtigst muligt, så hele softwareindustrien kan høre, hvilke betingelser, som de arbejder under. Du kan læse mere her.
09-06-2000
EU's syn på Microsoftdommen
EU-kommisæren Mario Moni ville ikke udtale sig om Microsoftdommen, men han lykønskede det amerikanske justitsministerium for deres arbejde. En talsmand for EU Amelia Torres sagde hårdt presset, at udfaldet af retssagen havde en indflydelse på EU's egne undersøgelser (læs: EU kundgør i dag med deres reaktion på Microsoftdommen). Hun sagde endvidere, at de amerikanske foranstaltninger ikke nødvendigvis løste alle problemer for Europa. Du kan læse mere her.
08-06-2000
Det nyeste i Microsoftsagen
Her kan du læse det nyeste i Microsoftsagen.
05-06-2000
Microsoft flygter ikke til Canada
Micorosoft og de Canadiske myndigheder har nu dementeret rygter om at myndighederne i British Columbia, 100 km. nord for Redmond, havde tilbudt Microsoft at de kunne flytte derop hvis det blev for hårdt med antitrustsagen i USA. Microsoft er glade for at bo i Redmond, og de ville alligevel stadig være underlagt amerikansk lov i det omfang de laver forretning i USA. Microsoft er tidligere blevet tilbudt at flytte til Norge, Irland eller Kina.
02-06-2000
Microsoftafgørelse udskudt til næste uge
Dommer Jackson udskød i går beslutningen om straf i Microsoft sagen til næste uge. Det havde været ventet at aførelsen kom igår eller i dag. Det forventes at Jackson vil følge justitsministeriets plan om at splitte firmaet op i to dele, selv om han i sidste uge udtrykte interesse i at dele det i tre dele.
Microsoft er kommet med deres ønsker til ændringer i justitsministeriets forslag. Microsoft vil have justitsministeriet til at definere præcist hvad en webbrowser er, og vil bl.a. have ændret end sætning om at hjælpe konkurrenter med at "interoperate effectively" så ordet effetively fjernes. Microsoft ønsker også at konkurrenterne skal betale licenser hvis de får adgang til Microsofts kildekode, og at kunne inspicere konkurrenternes kode for at undgå at de misbruger adgangen til Microsofts.
26-05-2000
Den amerikanske regering er ikke enig med dommer Jackson
I går skrev Presys, at dommer Thomas Penfield Jackson talte interesseret om et forslag fra en gruppe af Microsofts konkurrenter om en opsplitning af selskabet i tre nye enheder (læs: Skal Microsoft opsplittes i tre selskaber?). Den amerikanske regering ventes dog ikke at ville støtte forslaget. De ønsker kun at opsplitte Microsoft i to selskaber. Du kan læse mere her. Denne artikel fortæller om de videre skridt i retssagen.
25-05-2000
Skal Microsoft opsplittes i tre selskaber?
Dommeren i Microsoft-sagen sagde under retsmødet i går, at det var muligt, at Microsoft kunne opsplittes i tre nye selskaber. Dommer Thomas Penfield Jackson talte i går interesseret om et forslag fra en gruppe af Microsofts konkurrenter om en opsplitning af selskabet i tre nye enheder. Tidligere har det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater ellers foreslået en splitning i to. En deling i to vil i praksis skabe to separate monopoler, sagde dommer Jacksons som svar på sagsøgernes forslag om at dele Microsoft i to firmaer med fokus på henholdsvis styresystemer og applikationer. Forslaget fra Microsofts konkurrenter angav muligheden for et tredje selskab, der skulle koncentrere sig om web-browsere. Microsoft afslog i går at kommentere forslaget. Dommer Jackson virkede utålmodig efter at finde en afslutning på Microsoft-sagen og det ventes, at der kommer en dom i sagen i løbet af næste uge, for da en Microsoft advokater bad om mere tid til at svare på sagsøgernes forslag om opsplitning, og forsøgte at få lov til at indkalde Microsofts to spidser, Bill Gates og Steve Ballmer, afslog dommeren blankt. Under sagen i går viste det amerikanske justitsministerium to nye e-mails, som skulle vise at Microsoft forsøgte at bruge deres monopolmagt for også at monopolisere den nye teknologi. Det ene e-mail var til Palm Computing om at integrere Office bedre med deres PDA. Den anden var til Nokia om i fælleskab at udvikle en web browser til trådløs kommunikation. Du kan læse mere her.
18-05-2000
Microsofts tilbud ikke godt nok
Justitsministeriet har afvist Microsofts forslag til løsning af antitrustsagen. Microsoft mener ikke at en opsplitning af firmaet er den rigtige løsning, men vil gå med til at der bliver lagt begrænsninger på firmaets forretningsmetoder, bl.a. skal Windows have den samme pris for alle hardwarefabrikanter, uanset hvor gode venner de i øvrigt er med Microsoft.
Ministeriet mener ikke at Microsofts forslag indeholder noget der kan reparere den skade firmaets misbrug af sit monopol allerede har forårsaget, og det vil ikke forhindre misbrug i fremtiden. Det påpeger også at Microsofts argument om at det vil være skadeligt at skille applikationer fra operativsystemet ikke stemmer med firmaets påstand under retsagen om at det behandler uafhængige udviklere på lige fod.
Du kan læse mere her.
10-05-2000
Det amerikanske justitsministerium udtaler sig om Microsoftsagen
En af det amerikanske justitsministeriums fremtræende advokater i retssagen mellem Microsoft og Det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater udtalte sig i går om retssagen. Han sagde, at den amerikanske grundlov ikke behøvede at blive ændret mht. til monopoler. Sagen mod Microsoft havde vist, at det var muligt at håndtere monopolsituationer. Han sagde, at Microsoft havde haft et monopol, som de havde udnyttet til at opnå uberettigede fordele. De havde benyttet Windows dominans til at hindre konkurrence på browserområdet. Den manglende konkurrence havde stoppet udviklingen. Han sagde, at sagen ikke skulle ses som et forsøg på at hindre virksomheder i at få succes, men at de ikke måtte bruge deres magt til ulovlige kampagner mod konkurrenter. Han støttede opdeleingen af Microsoft i to virksomheder. Han mente, at den amerikanske lovgivning var velgenet til at håndtere problemerne, der vil opstå med Internettets udbredelse. I dag vil Microsoft udtale sig om retssagen, men allerede nu kan du læse softwareindustriens reaktioner på Microsofts formodede udtalelser. Du kan læse mere om Joel Klein's interview her.
10-05-2000
Microsoft senderes deres sag til Kongressen
Microsoft sender deres sag til den amerikanske Kongres. De siger, at en opdeling af Microsoft vil forsinke nye faciliteter i Windows op til 10 år. Du kan læse mere her.
09-05-2000
Microsoft vandt ny runde i Java-tvisten
I tvisten mellem Microsoft og Sun vandt Microsoft i går. De fik medhold i af dommer Ronald Whyte i del af deres kritik af Sun's hævdelse af copyright. Det er anden gang inden for en måned, at Microsoft har fået delvist ret. Microsoft er tilfredse med at de har fået ret slevom den kun er en delsejr. Sun siger, at den nye kendelse ikke siger noget i forhold til tidligere kendelser. Du kan læse mere her.
03-05-2000
Microsoft sag direkte til højesteret
The Register skriver at justitsministeriet har gode muligheder for at få sendt Microsoft-sagen direkte fra den føderale domstol til højesteret, uden om appelretten. Microsoft satser på at vinde i appelretten, hvilket de har gjort før. På grund af sagens store betydning for Microsoft og resten af computerindustrien vil ministeriet have sagen igennem systemet så hurtigt som muligt.
27-04-2000
Fælles forslag om Microsoft i morgen
Det amerikanske justitsministerium og delstaterne er blevet enige om et fælles forslag om at splitte firmaet op i to dele. Imens diskuteres hvad effekten af en opsplitning vil være. Ifølge denne artikel i Wired kan det blive en fordel for Microsoft, idet konkurrence vil tvinge de to nye firmaer til at lave bedre produkter. Ifølge denne artikel fra CNN vil der ikke nødvendigvis ske så meget, fordi de to nye firmaer beholder monopolerne på henholdsvis Windows og Office. Den vigtigste effekt er ikke straffen men sagen selv, som har givet firmaer som IBM mod til at satse på andre operativsystemer som f.eks. Linux.
26-04-2000
Ballmer regner ikke med opsplitning
For at opmuntre Microsofts ansatte, som naturligt nok er påvirkede af den seneste tids ballade omkring firmaet, har Steve Ballmer i en email til over 30000 ansatte lovet ekstra aktieoptioner til en god kurs. Ballmer mener ikke at firmaet vil blive opdelt (det er der ingen grund til, mener han) og han lover at Microsoft vil vinde i appelretten.
Microsofts aktier er faldet 42 % siden begyndelsen af året, og det har ramt flere pensionsfonde med store investeringer i firmaet. Flere af fondene regner dog med at bunden er nået, og at Microsoft på langt sigt er et godt papir.
13-04-2000
Uenighed om straf til Microsoft
Justitsministeriets Joel Klein fortalte onsdag i en høring i kongressen at delstaterne og Justitsministeriet har forskellige ideer til hvad der skal gøres ved Microsoft. Det vil så være op til dommer Thomas Penfield Jackson at beslutte hvad der skal ske. Han vil holde en høring den 24. maj om sagen. Husets justitskomite afholdt høringen for at diskutere antitrust-lov generelt, men det meste kom til at handle om Microsoftsagen. Politikerne kritiserede hinanden for at udnytte sagen politisk.
10-04-2000
Microsoft vinder mindre sejr i Javasag
I sagen mellem Sun og Microsoft om Microsofts inkompatible Java har Microsoft fået medhold i et delspørgsmål. Sun mente, at kontrakten mellem de to firmaer forpligtede Microsoft til at følge alle nye versioner af Java som Sun kom med, uanset om de er 100 % bagudkompatible - hvilket de ikke er.
10-04-2000
Hvad betydning får Microsoft-kendelsen for brugerne?
I sidste uge henviste Presys til en artikel fra GartnerGroup om Microsoft-kendelsens betydning (læs: Gartner: Kendelsen mod Microsoft er kun begyndelsen). I denne artikel fra Infoworld fortæller flere af Microsoft's store kunder om, hvad det vil betyde for dem. GartnerGroup siger i artiklen, at Microsoft for nyligt delte sig op i tre områder. De delte sig op i en platformsgruppe med Windows og MS-SQL som forretningsområde, en business-gruppe med Office og back Office-produkter og Internetafdelig. Denne opdeling gør, at Microsoft uden større problemer kan lade sig opdele i flere virksomheder. Hvis de skulle opdeles i flere små Microsoft-kloner, ville opdelingen blive betydeligt mere skadelig. Du kan læse artiklen her.
07-04-2000
Gartner: Kendelsen mod Microsoft er kun begyndelsen
Gartner Group vurderer i en rapport, at kendelsen fra d. 3. april kun er begyndelsen til de problemer, som Microsoft står overfor. Der vil komme flere retssager mod dem. F.eks. har Sun allerede anlagt sag (læs: Sun overvejer privat antitrustsag mod Microsoft). De vil få et dårligt ry i IT-verdenen, hvilket vil gøre det vanskeligere at tiltrække personale. De vil også blive mindre aggresive i de næste ti år. Gartner Group mener dog ikke at virksomhederne behøver at foretage sig noget drastisk på nuværende tidspunkt. Du kan læse mere her.
06-04-2000
Microsoft sag direkte til højesteret?
For at undgå at Microsoftsagen trækker ud i (endnu) flere år ønsker dommer Jackson at få den sendt direkte til højesteret, uden at den først går gennem en appeldomstol. De føderale appeldomstole er stærkt overbelastede, og det kan derfor tage flere år for en sag at komme gennem.
Microsoft har lovet at komme med deres svar på dommen inden 10 dage, og justitsministeriet kommer med deres forslag til sanktioner inden 30 dage.
06-04-2000
Sun overvejer privat antitrustsag mod Microsoft
Efter dommen i justitsministeriets antitrustsag overvejer Sun at anlægge en privat sag mod Microsoft for mishandling af Java. Jacksons mener at Microsoft har skadet udbredelsen af Java.
Sun har haft mange råd til dommeren undervejs i antitrustsagen, og støttet stort set alle de forskellige sanktioner der har været foreslået, bl.a. at Microsoft splittes op i tre selskaber. I en privat antitrustsag kan Sun kun kræve tredobbelt erstatning for de tab Microsofts handlinger har forårsaget.
05-04-2000
Dommer Jackson har lagt fælder for Microsofts appel
The Register har nærlæst dommen over Microsoft for dens konsekvenser for det videre forløb af sagen. Jackson har gjort hvad han kunne for at undgå en gentagelse af forløbet omkring integrationen af Internet Explorer i Windows 98, hvor hans dom blev modsagt af appeldomstolen, fordi Microsoft argumenterede at det kunne være en fordel for brugerne. Jackson mener, at det skal kunne sandsynliggøres at en integration, der også fremmer
Microsofts monopol ikke kun potentielt, men også i praksis, er til fordel for brugerne, og henviser til højesteretsdomme på en måde, så højesteret for at give Microsoft medhold skal erklære sig uenig med sig selv.
04-04-2000
Voldsomt fald i Microsofts aktier
I løbet af mandagen, hvor det var ventet at Microsoft blev fundet skyldig, faldt Microsofts aktier med 15 %. Dette sker dog på bagrund af en stigning på 19 % de sidste par uger, hvor det var ventet, at der ville komme et forlig. Hvorvidt faldet er permanent afhænger i følge analytikere af hvilke sanktioner firmaet i sidste ende bliver idømt. Bill Gates har sagt at sagen vil blive appelleret hele vejen til højesteret, og en endelig afgørelse kan tage flere år. Jesse Berst mener at Micorsofts obsternasighed vil koste firmaet dyrt, og at aktionærerne burde fyre Bill Gates. Han peger bl.a. på, at der er anlagt over 100 sager mod firmaet, som vil kunne finde argumenter i den afsagte dom.
04-04-2000
EU kundgør i dag med deres reaktion på Microsoftdommen
EU har for et stykke tid siden iværksat deres egen undersøgelse af, hvorvidt Microsoft har overtrådt EU's konkurrenceregler (læs: EU undersøger Windows 2000). Ifølge reglerne i EU kan Microsoft pålægges en bødestraf svarende til 10% af omsætningen, hvis Microsoft nægter at rette sig efter kommisionens afgørelse. EU vil idag kl. 10 kundgøre sin reaktion. Du kan læse mere her.
04-04-2000
Microsoft skyldig
Efter det viste sig umuligt at nå til et forlig i Microsoftsagen, faldt der igår dom i sagen. Microsoft blev fundet skyldig i overtrædelse af antitrustloven. Dommen giver Justitsministeriet og de 19 stater ret i 23 af 26 punkter. Dommen er en lang opremsning af Microsofts metoder til at sikre sig kontrollen over forskellige markeder. Der er ikke noget nyt i forhold til det, der er hørt under retssagen og i dommerens finding of facts, bortset fra at det nu er fastslået at det var i strid med loven.
03-04-2000
Forligsmuligheder i sagen mellem MS og det amerikanske justitsministerium opgivet
Dommer Thomas Penfield Jackson har tidligere udnævnt Richard Posner til at være forligsmand i sagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsmininsterium samt 19 amerikanske stater. I lørdags opgav forligsmanden i at få de to parter til at finde et forlig. Ifølge Posner brød forhandlingerne sammen fredag nat. Efter mere end 4 måneders forhandling ser det nu ud til at parterne er så langt fra hinanden, at der ikke vil kunne opnås forlig. Bill Gates siger, at Microsoft har strakt sig langt og forhandlet i god tro, men det var umuligt at komme til et fornuftigt forlig. Posner siger at begge parter har forhandlet oprigtig, men de var for langt fra hinanden. Justisministeriet siger, at de tager forhåndsregler for at ungå nye monopoler. Dommer Jackson vil sandsynligvis afgive sin kendelsen i denne uge. Du kan læse mere her.
03-04-2000
Har retssagen mellem MS og det amerikanske justitsministerium mistet betydning?
Siden retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater blev indledt i maj 1998 har IT-markedet skiftet fokus. På dette tidspunkt var Windows og klient-server-teknologi enerådende. Disse systemer var kun i mindre grad integreret med main frames. Men Internettet har totalt forandret dette scenario. Nu er det en arkitektur baseret på flerlag, der vinder frem. De nye teknologier er applikationsservere, java, WAP, komponenter baseret på J2EE etc. Selvom Linux ikke er særligt udbredt på PC'ere har Linux en stor markedsandel på servere (læs: Linux har 25% af servermarkedet). Microsoft har også selv skiftet strategi, og ser sig som et firma, der sælger software som service. De vil integrere deres klientsoftware med Internettet. På dette punkt er de ikke så langt fremme som Sun, Bea, IBM og Oracle. De har haft svært ved at vinde ordrer indenfor dette område (læs: Microsoft ikke med i B2B applikationer). Senest har Inforworld foretrukket IBM's Websphere Commerce Suite 4.1 for Microsofts Site Server Commerce Edition 3.0. Microsoft har også lovet at komme med en Officepakke, der kan bruges på Internettet (læs: Microsoft programmer via nettet). Du kan læse mere her.
03-04-2000
Microsoft modificerer Kerberos
Economist har denne artikel om Microsofts anvendelse af Kerberos i Windows 2000. Kerberos blev udviklet på MIT som en åben standard, og har i årevis været brugt i Unix systemer. Nu er Kerberos også i Windows 2000, men Microsoft har vanen tro lavet en lille ændring der gør det inkompatibelt med eksisterende kerberos servere, så det kun er muligt for Windows 2000 klienter at koble op til Windows 2000.
Dette passer fint ind i billedet af Microsoft som det er fremgået af antitrustsagen.
31-03-2000
Microsoft kommer med indrømmelser
Microsoft er kommet med indrømmelser i forhandlingerne med det amerikanske justitsministerium samt 19 stater om et forlig på monopolretssagen. Bl.a. har Microsoft indvilliget i at holde Internet Explorer og Windows adskilt. Men det kan være svært at vurdere hvor meget betydning indrømmelserne har, og det er en medvirkende årsag til, at der endnu ikke er opnået forlig. Et andet problem er, hvordan det skal kontrolleres, at aftalen overholdes. Læs mere her.
29-03-2000
Microsoft får længere tid til at forhandle
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 stater, har Dommer Jackson givet Microsoft længere tid til at opnå et forlig. Parterne har fået indtil den 6 april. Dommer Jackson har hele vejen gennem retssagen forsøgt at få parterne til at indgå forlig. Læs mere her.
27-03-2000
Justitsministeriet utilfredse med Microsoft forligsforslag
Det amerikanske justitsministerium er så utilfredse med Microsoft forligsforslag at der ikke er planlagt yderligere forhandlinger. Microsoft ser ud til at ville tabe monopolretssagen. Dommeren har antydet at den endelige kendelse vil komme på tirsdag. Læs mere her.
24-03-2000
Rygte: Forhandlinger mellem Microsoft og den amerikanske stat snart afsluttet
I følge rygter er forhandlingerne mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium om et forlig på monopolsagen (læs: Mulighed for forlig i Microsoft-sagen) ved at gå ind i en afsluttende fase. Ingen af parterne vil dog kommentere rygterne. I følge rygterne er tankerne om at dele Microsoft droppet. Det er så godt som sikkert at hvis retssagen fortsætter vil Microsoft blive dømt, hvorefter dommen vil blive appelleret, og sagen vil kunne trække yderligere i langdrag. Læs mere her.
23-03-2000
Der vil blive slået hårdt ned på MS monopol
Den advokat, der leder justitsministeriets side under forhandlingerne mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater, om et forlig i retssagen om Microsofts monopol, lovede i går den amerikanske kongres at ethvert forlig med Microsoft vil stå i forhold til deres overtrædelser af monopollovgivningen. Læs mere her.
08-03-2000
Mulighed for forlig i Microsoft-sagen
Microsoft har været i forhandlinger med det amerikanske justitsministerium om en løsning på monopolretssagen. Ifølge en af forhandlerne skete der fremskridt i mod et forlig under tirsdagens forhandlinger, hvor begge parter gav sig. Der er dog ikke sluppet noget konkret ud om, hvad et eventuelt forlig vil komme til at indeholde. Læs mere her.
23-02-2000
Dommer: Microsoft er som Rockefeller
Ifølge Dommeren i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 stater, er der ingen forskel på Microsoft monopol på software nu, og Rockefeller's monopol på olie i det 19. århundrede. Læs mere om dommerens udtalelser her.
22-02-2000
Microsoft i retten igen på torsdag
Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 stater har sidste chance for at overbevise dommer T.P. Jackson om Microsofts skyld/uskyld på torsdag. Efter at advokaterne har argumenteret for hvilke antitrust love der kan gøre sig gældende i retssagen, vil Dommeren afsige kendelse om hvilke, hvis nogen, love Microsoft har overtrådt. Læs mere her.
02-02-2000
MS-retssag: Microsofts skriflige svar kom i går
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater kom Microsofts med to skriftlige svar på det amerikanske justitsministeriums skriflige indlæg i går. Microsofts hovedtanke er, at justitsministeriet prøver at omskrive de amerikanske antitrustlove, samt at de forsøger at få retten til at implementere nye restriktioner på teknologi. Du kan læse dokumentet Responses to Plaintiff's joint Reply her og Response to States her. Du kan læse en vurdering af dokumenterne her.
26-01-2000
Sun vinder delvist i retssagen mod Microsoft
I retssagen (læs: Sun vs. Microsoft efter 1 år) mellem Sun og Microsoft om Microsoft's brug af Sun's teknologi i deres browsere og operativsystemer - Microsoft indbygger proprietærer klasser i produkterne, således at de ikke kan bestå Sun's kompabilitetstests-, gav dommer Ronald Whyte Sun delvist ret i går. I en foreløbig kendelse (læs: Sun/MS-høring om Java begynder 24. juni) fra 1998 fik Sun dengang ret. Derefter gav en appelret Microsoft ret i nogle af deres indsigelser (læs: Sun tabte delvist i appelretten til Microsoft) mod denne kendelse. Whyte gav i går atter Sun ret i at Microsoft krænker California Business and Professions Code. Han gav dog ikke Sun ret i, at Microsoft krænker den føderale copyright. Både Sun og Microsoft opfatter dommen som en sejr. Microsoft opfatter sagen som et kontraktbrud. De mener dommen i går, giver dem ret i dette, da den bygger på California Business and Professions Code. Du kan læse mere her.
26-01-2000
Det amerikanske justitsministerium tilbagevise Microsofts konklusioner
Det amerikanske justitsministerium finder Microsofts konklusioner i retssagen
mellem det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater misledede. De siger, at Microsoft forsøger at udvande sagen, og at de bruger stråmand til at fremme deres sag. Microsoft hævder, at de ikke har et monopol , således som dommer Jackson fastlog (læs: Analyse af kendelsen i Microsoftretssagen). Du kan læse justitsministeriets papirer mod Microsoft her. Du kan læse mere her.
19-01-2000
Microsoft nægter stadigt at være monopol
På trods af at Dommer Penfields foreløbige kendelse siger at Microsoft er et monopol (læs: Det amerikanske justitsministerium: Vi har ikke besluttet at dele Microsoft), så benægter Microsoft stadigt at de er et monopol, og selv hvis de på nogle områder skulle have monopolagtig status så benægter de at have overtrådt den amerikanske monopollovgivning. Læs mere her eller her. Læs Microsoft juridiske argumenter her.
13-01-2000
Det amerikanske justitsministerium: Vi har ikke besluttet at dele Microsoft
Det amerikanske justitsministerium og 19 stater forhandler med Microsoft, om hvad der skal ske med Microsoft, efter at dommeren kom med en foreløbig kendelse (læs: Analyse af kendelsen i Microsoftretssagen), der sagde at Microsoft er et monopol på operativsystem markedet. De involverede parter overvejer forskellige løsninger, heriblandt at dele Microsoft i 2 eller 3 dele. Ifølge USA Today har justitsministeriet allerede besluttet sig for at kræve Microsoft delt. Dette benægtes dog af ministeriet. Læs mere her.
22-12-1999
MS-retssag: Dommer forkaster indsigelse fra Microsoft
Dommer Thomas Penfield Jackson forkaster Microsoft's indsigelse mod brug af vidneudsagn fra professor Lawrence Lessig fra Harvard Law School i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Microsofts har foretaget indsigelse mod Lessings vidneudsagn, fordi han i en radioudsendelse har sagt, at Microsoft kontrollerer "architecture of cyberspace" og er en trussel mod innovation. Du kan læse mere her
07-12-1999
Mundtlige indlæg i MS-retssagen begynder d. 22. februar
5 dage før Windows 2000 kommer på gaden starter de mundtlige indlæg i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. De mundtlige indlæg begynder d. 22. februar. Microsoft skal senest d. 17 januar, have indleveret de skriftlige indlæg. Du kan læse mere her. Du kan læse justitsministeriets skriftlige indlæg her. Justistsministeriet siger med udgangspunkt i dommer Thomas Penfield Jackson´s kendelse (læs: Analyse af kendelsen i Microsoftretssagen), at Microsoft krænker the Sherman Act på mindst fire punkter. Microsoft har ulovligt opretholdt en barriere på den del af PC-markedet, der er baseret på Intel, ulovligt integreret Internet Explorer med Windows, sluttet ulovlige eksklusivaftaler med PC-fabrikanter og forsøgt at afskære Netscape's adgang til forbrugerne. Du kan læse mere her. Da de enkelte stater har forskellige love, og derfor forskelligt syn på Microsofts krænkelse af monopollovgivningen, har staterne fået deres egen website. Du kan læse staternes syn på sagen her.
01-12-1999
Justitsministiet og MS mødtes med mægler
Efter mødet mellem det amerikanske justitsministerium, Microsoft og mægleren Richard Posner (læs: Forligsmand i MS-retssagen har skrevet om Monica Lewinsky-sagen) fortalte justistministeiets advokat David Boies, at hvis der overhovedet skulle komme noget ud af møderne, skulle de være lukkede. Derfor havde han ingen kommentarer til mødet. Bill Gates deltog ikke på grund af WTO-mødet (læs: WTO) i Seattle. Du kan læse mere her.
01-12-1999
Microsofts sag ved Federal Court
Sagen om Microsoft monopol bliver behandlet i USAs højesteret. Et af de centrale punkter i sagen er Microsofts styring af APIs op mod andre programmer og netværk. Dvs. API i Windows programmer kun kan kommunikere med Microsofts egne operativsystemer. Du kan læse mere her.
22-11-1999
Forligsmand i MS-retssagen har skrevet om Monica Lewinsky-sagen
Dommer Thomas Penfield Jackson har udnævnt en forligsmand, som skal forsøge at få parterne i sagen mellem det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater og Microsoft til at indgå et forlig. Forligsmanden er den 60-årige dommer Richard Posner. Han har skrevet en bog om præsident Clinton's forhold til Monica Lewinsky, og han anses for at have en renæsance i dealer. Du kan læse mere om Posner her. Du kan læse mere om, hvad udnævnelsen af en forligsmand kan betyde for sagen her.
18-11-1999
Ellison: Split Microsoft op i 3 dele
Oracle's adm. dir. Larry Ellison udtaler i denne artikel, at Microsoft bør splittes op i 3 dele. Disse 3 dele skal så konkurrere på lige fod med alle andre. Microsofts nuværende medarbejdere skal deles blandt de 3 virksomheder som man vælger spillere til et basketball-hold, udtaler Ellison. Han nævner også et vigtigt punkt omkring økonomien: der er mange ganske almindelig mennesker "out-there" som har aktier i Microsoft. De vil alle blive ramt hårdt af en eventuel opsplitning, idet dette naturligt vil få aktiekursen til at falde. Dette er et dilemma som den amerikanske regering også må tage i betragtning.
17-11-1999
Sun vs. Microsoft efter 1 år
I onsdags var det 1 års dagen for den foreløbige kendelse i tvisten mellem Sun og Microsft (læs: Microsoft tabte slaget om Java). Siden er der kommet forskellige kendelser i tvisten (læs: Ingen kendelse Javatvisten). Denne artikel opsummerer, hvad, der er sket det første år.
16-11-1999
Microsoft og det amerikanske justitsministerium kal mødes med dommeren i morgen
Advokater fra Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske skal mødes med dommer Thomas Penfield Jackson torsdag. Det er det føste møde efter kendelsen i Microsoftretssagen, som sagde, at Microssoft er et monopol. Mødet vil bl.a. omhandle, hvorledes proceduren skal være i sagens næste fase. Du kan læse mere her.
16-11-1999
Gore forsvarede justitsministeriet i Microsoftsretssagen
Vicepræsident Al Gore forsvarede kendelelsen i Microsoftretssagen på et møde hos Microsoft. Først prøved Al Gore at undvige spørgsmål fra Microsoft's medarbejdere, men efter flere spørgsmål, sagde han, at Microsofts monopol havde mindsket konkurrencen. Du kan læse mere her.
15-11-1999
IT-industrien bliver aldrig den samme efter Microsoftretssagen
Denne artikel fra ZDNet gennemgår, hvad der vil ske, hvis enten Microsoft deles op i flere selskaber eller de skal åbne deres API'er. Mange mener, at et af disse alternativer vil blive udfaldet af Microsoftretssagen efter dommer Thomas Penfields Jackson's kendelse forrige fredag. Du kan læse mere her.
12-11-1999
Bill Gates: Vi vil ikke fjerne IE fra Windows
På et møde for Microsofts aktionærer sagde Bill Gates, at Microsoft kun vil gå med til et forlig, hvis de får lov til at selv at bestemme, hvad et OS skal indeholde. De kan strække sig langt, men de vil ikke forhindres i at integrere Internetfaciliteter som f.eks. browsere i deres OS. Du kan læse mere her.
12-11-1999
GartnerGroup: Kendelsen i Microsoftretssagen bør ikke påvirke virksomhederne
I forbindelse med kendelsen i Microsoftretssagen siger GartnerGroup, at kendelsen ikke bør påvirke virksomhederne, da retssagen langt fra er afsluttet. De siger også, at uanset udfaldet af retssagen kan virksomhederne fortsætte med at bruge Windows. Du kan læse mere her.
10-11-1999
EU ser på Microsoft
I går skrev Presys (læs: EU undersøger Microsoft), at EU undersøgte, om Microsoft også i EU havde krænket antitrustlove. EU-udtalelsen var dog ikke officiel. Nu er udtalelsen blevet officiel. Du kan læse mere her.
10-11-1999
Justitsministeriet kan gå direkte til Højesteret
Ifølge en lidet kendt lov kan det amerikanske justistsministerium gå direkte til den amerikanske Højesteret, hvis Microsoft forsøger at trække sagen i langdrag. Selvom begge parter taler om forlig i øjeblikket, er Microsoft's advokater ved at undersøge mulighederne for en appelsag. I en sådan situation kan det amerikanske justitsministerium bruge 'the Expediting Act' til at gå direkte til Højesteret med sagen Du kan læse mere her.
09-11-1999
EU undersøger Microsoft
EU er ved at undersøge om Microsoft krænker EU's antitrustlove siger en anonym EU-repræsentant. Microsoft Europe siger til denne udtalelse, at det ikke er en officiel repræsentant, der kommer med disse udtalelser. Microsoft vil dog ikke udtale sig mere om sagen ifølge IDG. Du kan læse mere her.
09-11-1999
InfoWorld: Europæsiske IT-eksperter tager kendelsen med ro
Ifølge InfoWorld tager europæiske IT-eksperter kendelsen, i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater, med ro. De ser det ikke som nogen overraskende dom, og de mener, at Microsoft allerede er blevet svagere i markedet på grund af Internettet. Du kan læse mere her.
Computerworld skriver i dag, at Dansk databehandlingsforenings direktør Tony Franke siger: "dommerens tilkendegivelse kan være første skridt mod øget konkurrence. Jeg er glad på IT-chefernes vegne. Konsekvensen af afgørelsen kan blive øget valgfrihed for den enkelte kunde."
09-11-1999
Vindere og tabere ved kendelsen i Microsoftretssagen
Efter kendelsen i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater har ZDNet vurderet, hvem der vinder og taber på kendelsen. De undersøger virksomheder som AOL, Apple, IBM, Dell, Intel, Oracle Red Hat og Sun. Du kan læse vurderingen her. Compaqs leder Michael Capellas sagde i går, at han ikke mente, at kendelsen vill mindske brugernes støtte til Microsofts produkter. Kendelsen ville ikke mindske Compaqs støtte til Microsofts produkter. Du kan læse mere her. Den amerikanske børs reagerede i går på kendelsen ved at lade Microsofts aktier falde 1,34%. Internetmarkedet gik helt amok. Amazon.com steg 13 1/16 og Yahoo 13 3/4. Sun, Red Hat og IBM steg. Compaq og Dell gik selvfølgeligt tilbage. Du kan læse mere her. Denne artikle fra Reuters siger, at kendelsen ikke betyder så meget, da Microsoft alligevel er ved at miste pusten og markedet i forhold til Internettet. Du kan læse mere her.
09-11-1999
Amerikanske jurister: Microsoft risikerer hård dom
Amerikanske jurister mener, at Microssoft kan få en hård dom efter fredagens kendelse om, at de er et monopol. Det kan tage uger eller måneder før retten afgør om Microsoft har deres monopolstilling til at krænke de amerikankse antitrustlove, og det kan føre til en hård dom, hvis de har gjort det. Dommer Jackson 207 sider findings of facts, som du kan læse her peger stærkt i denne retning. Microsoft kan f.eks. blive opdelt i flere selskaber. Presys har tidligere skrevet om denne mulighed (læs: Amerikanske jurister: Microsoft risikerer hård dom), som bl.a. Scott McNealy ikke synes er en god ide. Du kan læse mere her.
09-11-1999
Amerikanske eksperter om Microsofts alternativer
Denne artikel beskriver amerikanske eksperters vurdering af Microsoft's muligheder efter kendelsen, om at der er et monopol. Vi de slå eller gå efter forlig. Nogle mener, at de kan trække tiden ud for derved at lade tiden og ny teknologi herunder Windows 2000 læge alle sår. En appelsag og en sag i højesteret vil tage 2 år. Andre siger, at denne løsning vil give Microsofts konkurrenter fordele, da de vil vinde på usikkerheden om Microsofts fremtid. Hvis Microsoft søger et forlig mener eksperter, at det amerikanske justitsministerium vil kræve spektakulære indrømmelser fra Microsoft, såsom at de bliver delt op i flere virksomheder.
08-11-1999
Linux-miljøets reaktion på kendelse i Microsoftretssagen
I denne artikel fra PC Week analyseres Linuxmiljøets reaktion på kendelsen i Microsoftretssagen. Lige efter afsigelsen af kendelsen var der stor begejstring hos slashdot.org (læs: Interview med CmdrTaco om salget af Slashdot.org), som er den mest prominente Linux website. Men senere kom der en mere blandet reaktion på kendelsen. Bl.a. opdagede Linux-miljøet, at dommer Jackson kaldte Linux for et marginalt (fringe) operativsystem. Det svarer til Microsofts vurdering i Linux Myths (læs: Microsoft svarer på Linux-truslen). Du kan læse mere her. Denne artikel fra ZDNet beskriver, hvad kendelsen kan få af betydning for os brugere.
08-11-1999
IT-miljøets vurdering af kendelsen i Microsoftretssagen
Caledera's chef Ransom Love udbrød hallelujah som svar på kendelsen i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium. Caldera har selv en tvist (læs: Tvisten mellem Caldera og Microsoft kommer for retten) kørende med Microsoft. En repræsentant for Sun siger, at de er tilfredse med fredagens kendelse, og at det nu er slået fast, at Microsoft har et monopol. Du kan læse mere her.
08-11-1999
Analyse af kendelsen i Microsoftretssagen
Infoworld har analyseret kendelsen i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium. Du kan læse analysen her.
08-11-1999
Mulighed for forlig mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium
I går sagde repræsentater for både det amerikanske justitsministerium og Microsoft i forskellige amerikanske tv-shows, at de var interesseret i et forlig. Det afgørende for begge parter er dog, på hvilket grundlag forliget skal baseres. Du kan læse mere her. Du kan læse Microsofts vurdering af kendelsen her.
01-11-1999
Dommen i sagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium blev ikke afsagt i fredags
Både Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater kommer til at vente mindst en uge til, inden dommer Thomas Jackson Penfield afsiger en kendelse i retsagen. Kendelsen vil kunne ses her. Tidligere har dommer Thomas Jackson Penfield sagt (læs: Snarlig afgørelse i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium), at han vil afsige kendelsen en fredag. Du kan læse mere her.
20-10-1999
Snarlig afgørelse i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium
Dommer Thomas Jackson Penfield vil 'en' fredag komme med en afgørelse i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Parterne vil blive informeret kl 16.30 amerikansk tid (ET). Kl. 18.30 vil offentligheden blive informeret. Det er vigtigt at bemærke, at det er en fredag, så det behøver ikke at være nu på fredag. Presys vil selvfølgelig bringe meddelelsen, da vi er den nyhedstjeneste, som vores mange læsere ved, der har dækket retssagen (se eventuelt nyhedsarkivet) grundigst, mest objektivt og seriøst i Danmark. Vi håber, at kunne bringe meddelelsen allerede lørdag morgen. Du kan læse mere her.
18-10-1999
Bill Gates overrasket over retssagen med det amerikanske justitsministerium
Bill Gates sagde i et interview med BBC, at han var overrasket over, at det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater havde anlagt sag mod Microsoft. Han sagde, at Internet Explorer var gratis, fordi den blev betalt gennem markedsføringskontoen. Han benægtede også, at det amerikanske efterretningsvæsen havde en nøgle til Microsoft's programmer, således som det har været hævdet (læs: Microsoft benægter samarbejde med USA's efterretningsvæsen). Bill Gates sagde også, at man i løbet af få år selv kan vælge, hvilken personlighed ens maskine skal have. Han mente også, at det vil vare længe inden, der kommer en tænkende maskine. Du kan læse mere af interviewet her.
18-10-1999
Microsoft forsøger at reducere bevilliger til det amrikanske justitsministerium
Ifølge Washington Post har Microsoft gennem lobbyvirksomhed forsøgt at få den amerikanske kongres til at reducere bevilligerne til det amerikanske justitsministerium. De forsøgte, at reducere beløbet med $9 millioner. Retssagen har kostet (læs: MS-retssagen har kostet regeringen $13 millioner). Målet for Microsoft var at gøre det amerikanske justitsministerium svagere i retssagen mod dem. Microsoft har betalt en af lobbyisterne $40.000 i de sidste seks måneder af 1998. Du kan læse mere her.
18-10-1999
Ingen kendelse Javatvisten
Der var i fredags et nyt retsmøde i tvisten mellem Microsoft og Sun om Java. Der blev ikke afsagt nogen kendelse. Sun hævder, at Microsoft har krænket Sun's copyright, der de ændrede i Java. Microsoft's siger derimod, at det blot er en kontraktmæssig tvist. I november sidste år fik Sun medhold (læs: Microsoft tabte slaget om Java) i en distriktsdomstol i Californien. For nogle måneder siden blev denne foreløbige afgørelse i flere tilfælde ændret i en appelretssag (læs: Sun tabte delvist i appelretten til Microsoft). Du kan læse mere her.
07-10-1999
MS-retssagen har kostet regeringen $13 millioner
Retssagen mellem det amerikanske justitsministerium samt 19? amerikanske stater og Microsoft har foreløbigt kostet den amerikanske stat $13,3 millioner. Du kan læse mere her.
04-10-1999
Hvem vinder retssagen mellem MS og det amerikanske justitsministerium?
Presys har bragt adskillige vurderinger (læs: Afsluttende retsmøder igang i Microsoft sagen) af udfaldet af retssagen mellem det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater og Microsoft. I denne artikel siger Stephen Houck, der repræsenterer det amerikanske justitsministerium, at det amerikanske justitsministerium vil vinde, men da sagen er kompliceret, vil dommer Thomas Penfield Jackson næppe dømme 100% i justitsministeriets favør. Du kan læse mere her.
22-09-1999
Afsluttende retsmøder igang i Microsoft sagen
I retssagen mellem Microsoft og den amerikanske stat samt 19 stater fløj beskyldningerne over bordet i går. Den amerikanske stat hævder, at Microsoft har overtrådt monopollovgivningen på alle områder. Microsoft svarer, at den amerikanske stats beskyldninger er både vildledende, mangelfuldt dokumenteret og direkte forkerte. Microsoft brugte eftermiddagen på at gentage det, der hele tiden har været Microsoft's strategi, nemlig at benægte alle beskyldninger. Retssagen blev indledt i maj 1998, og dommen ventes først i år 2000 (læs: Microsoft retssagen nærmer sig sin afslutning). Læs mere om gårsdagens retsmøde her.
20-09-1999
Microsoft betalte i hemmelighed uafhængige eksperter
En avisannonce for en Californisk sammenslutning af 240 uafhængige akademiske eksperter, der sagde at den amerikanske regerings retssag mod Microsoft (læs: Microsoft ressagen nærmer sig sin afslutning) skadede forbrugerne har nu vist sig at være betalt af Microsoft. New York Times har fået Greg Shaw fra Microsoft til at indrømme at firmaet betalte for annoncen. Microsoft betalte $153868 for annoncen og en rejse til sammenslutningens formand, David Theroux. Theroux siger at pengene ikke ændrede op gruppens arbejde - "Den akademiske proces vi anvender er uafhængig af kilden til pengene". Læs mere her.
13-09-1999
Microsoft retssagen nærmer sig sin afslutning
I fredags sendte både det amerikanske justitsministerium og Microsoft's deres afsluttende indlæg til dommer Thomas Penfield Jackson. Begge parters indlæg er på ca. 1000 sider. Om knapt 14 dage vil begge parters advokater mødes i retten en dag inden dommeren afsiger sin dom. Denne dom kan allerede blive afsagt i oktober. De fleste forventer dog, at dommen vil blive appelleret. Retssagen kan derefter fortsætte i årevis. Microsoft henviser i deres indlæg til den seneste udvikling inden for Linux-miljøet. De siger, at denne udvikling viser, at de ikke har monopol, og at der eksisterer en reel konkurrence. Red Hat har haft en stor succes på børsen (læs: Red Hat-aktionærer tjener milliarder). Microsoft forventes også at henvise til Sun's nye strategi (læs: Mere om tynde klienter), og Sun's succes på den amerikanske børs. Du kan læse mere her og her.
24-08-1999
Sun tabte delvist i appelretten til Microsoft
Microsoft vandt delvist appelsagen om, at de havde 'forurenet' Java. Sun vandt den første sag om, at Microsoft havde krænket Sun's copyright mht. Java (læs: Microsoft og Sun er fortsat uenige om Java). Appelrettens dommer Mary Schroeder sagde, at det ikke var blevet fuldstændigt forklaret, hvorledes hvorledes Microsoft havde krænket Sun's copyright ved at udelade JNI (Java Native Interface) i deres Java-version. Du kan læse mere om dommen her. Men Microsoft vandt ikke så klart, at Microsoft kan føle sig sikre i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Du kan læse en vurdering af dommen her. Du kan læse selve dommen her.
11-08-1999
MS-retssagen: Sagsakter offentliggjort på Internettet
Begge sider i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater (læs: MS-retssagen blev ikke trukket i langdrag) har offentliggjort alle sagsakterne vedrørende retssagen på deres respektive websites. For den amerikanske stat drejer det sig om næsten 800 sider.
Det amerikanske justitsministerium benægter at AOL's opkøb af Netscape har nogen indflydelse på anklagen mod Microsoft, mens Microsoft hævder at det beviser at de ikke har et faktisk monopol. Det amerikanske justitsministerium hævder at Microsoft anvendte sin monopolstilling til ulovligt at presse andre firmaer (heriblandt Netscape, Intel og Apple Computer). Læs mere her.
10-08-1999
MS-retssagen blev ikke trukket i langdrag
Dommer Thomas_Penfield_Jackson siger, at retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater ikke blev trukket i langdrag. Selvom den har strakt sig over et år, har der kun været 76 dage i retssalen. Microsoft vil i denne uge sige, at de 76 dage har vist, at deres integrering af Internet Explorer i Windows har været til gavn for forbrugerne, og derfor har de sejret over Netscape. Du kan læse mere her om hvad Microsoft og det amerikanske justitsministerium vil sige i den kommende tid i deres dokumenter (læs: Retssagen mellem MS og USA fortsætter).
09-08-1999
Retssagen mellem MS og USA fortsætter
Microsoft vil i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater i denne uge komme med et dokument på ca. 400 sider, der fokuserer på vidnernes udtalelser i sagen. Du kan læse mere her. Du kan også læse, hvad dokumentet vil indeholde her.
30-07-1999
Skal Microsoft splittes ?
Som et naturligt led i retssagen mod Microsoft har det amerikanske justitsministerium nu sat kræfter igang for at finde ud af hvordan man bedst kan splitte Microsoft - skulle dette blive udgangen. Afsluttende process i retssagen er sat til september og dommen vil blive afsagt senere i år. Hvis Microsoft erkendes skyldige vil der komme en høring, der skal afgøre hvad "straffen" skal være. En opsplitning af Microsoft er altså indtil videre blot én mulighed. Du kan læse mere om sagen her. Som du vil kunne se af denne artikel er det ikke alle der er enige i at en opsplitning bliver løsningen.
19-07-1999
Microsoft vinder Bristol-sagen
Efter to dages votering vandt Microsoft retsagen mellem Microsoft og Bristol. Ifølge kendelsen havde Microsoft ret til at sætte prisen 4 gange i vejret på sourcekoden til NT efter at en tidligere aftale udløb. Bristol's advokat havde i sit afsluttende indlæg sagsøgt Microsoft for $263 millioner (læs: Bristol sagsøger Microsoft for $263 millioner). Retsagen drejede sig om, at Bristol mente, at Microsoft uberettiget har ladet aftalen angående WIND/U løbe ud i sandet i 1997. Bristol sælger applikationen WIND/U, som kan portere applikationer fra Windows til Unix. Du kan læse mere om kendelsen her. Analytikere
mener ikke, at denne kendelse vil få betydning for Microsofts andre retssager.
15-07-1999
Bristol sagsøger Microsoft for $263 millioner
I retssagen mellem Microsoft og Bristol (læs: Microsoft forsøgte at få Bristolsagen afvist som ubegrundet) afsluttede Bristol's advokat sit indlæg med at sagsøge Microsoft for $263 millioner. Retssagen har drejet sig om, at Bristol anklager Microsoft for at have ladet aftalen angående WIND/U løbe ud i sandet i 1997. Bristol sælger applikationen WIND/U, som kan portere applikationer fra Windows til Unix. Bristol siger, at Microsoft afbrød samarbejdet med Bristol, fordi Microsoft mente, at WIND/U kunne øge interessen for Unix. Microsoft's advokat beskyldte Bristol for at være for grådig i en sag, som Microsoft havde forsøgt at bilægge på en fair måde. Du kan læse mere her. Denne retssag kan blive den første af Microsoft's tre retssager, som finder sin afgørelse.
28-06-1999
Eksperter ser ingen chancer for forlig i Microsoft retssagen
Eksperter ser ingen chancer for forlig i Microsoft retssagen
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 stater ser eksperter ikke nogen chancer for et forlig. Efter at det gang på gang er lykkedes for justitsministeriets advokater at så tvivl om Microsofts vidners troværdighed er det amerikanske justitsministerium ikke tilbøjelig til at indgå forlig, medmindre Microsoft kommer med store indrømmelser. De fleste eksperter forventer at Dommer Jackson vil dømme imod Microsoft. Læs mere her.
25-06-1999
MS-Retssagen er ved at være slut
Retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater er ved at være slut. Retsmødet i går var sandsynligvis det sidste. Det forventes af de to siders advokater vil bruge tiden frem til den 21. september på at forberede deres sidste argumenter, snare end på at forhandle om et forlig. Den 21. september starter advokaternes afsluttende argumenter. Dommer Jackson forventes først at afsige dom engang i november. Du kan læse de vigtigste anklager mod Microsoft her. Du kan læse en vurdering af retssagen indtil nu her.
24-06-1999
Microsoft forsøgte at få Bristolsagen afvist som ubegrundet
I retssagen mellem Bristol og Microsoft (læs: Bristolretssagen: MS brugte Bristol til at opnå monopol) var Microsofts Vicepræsident Jim Allchin det første vidne. Bristol med en årlig indtjening på $8 millioner, anklager Microsoft med en årlig indtjening på $14½ milliard for at udnytte sin monopolstatus til at udradere sine konkurrenter. Jim Allchin sagde at Microsoft anvendte en klassisk Microsoft model - sælg produktet billigt i store volumener for at vinde markedsandele. Men, som Microsoft siger, så er UNIX stadigt i live på trods af Windows påståede monopol. Bristols advokater hævder at Microsoft bare lægger røgslør uden at berøre sagens egentlige emne. Microsoft bad om at få sagen afvist som ubegrundet, men det ville dommeren ikke tage stilling til før Bristol har ført sine vidner. Læs mere her.
24-06-1999
Ny memo fra Bill Gates
I en e-mail fra 2. november 1997 kritiserer Bill Gates vredt Intel's formand Andrew Grove for ikke at have at have forstand på operativsystemer. I en anden e-mail fra næste dag til ledere fra Microsoft modificerer han dog e-mailens indhold. Han siger bl.a., at Grove også angreb ham for, at hans intensivitet var for stærk. E-mailene bliver brugt i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater for at vise forholdet mellem Microsoft og Intel. Deres forhold har tidligere været behandlet i retssagen (læs: Microsoftretsagen handler om MS pres på Intel). I dag vil Microsoft fremlægge tre kasser med dokumenter, der kan have relevans for sagen. Der vil bl.a. være nye e-mails fra Bill Gates.
23-06-1999
Dommer: Microsoft er gavmild despot
Dommeren i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 stater, sammenlignede Microsoft med et kæmpe lavpris supermarked i en lille landsby, og spekulerede på om det gjorde Microsoft til en gavmild despot eller et monopol. Microsofts vidne, økonomen Schmalensee (læs: Dommer fokuserer på Microsoft's formål), sagde at hvis man begynder at tænke som en despot, og der ikke er noget der forhindre konkurrence, så vil konkurrencen hurtigt opstå. Justitsministeriets advokat hævder at der er barriere der forhindre konkurrenter i at komme ind på markedet. Schemalensse hævder at konkurrenterne er der, som eksempel nævnet han Linux. Læs mere her.
22-06-1999
Dommer fokuserer på Microsoft's formål
Retssagen mellem Microsoft og det Amerikanske Justitsministerium samt 19 stater fokuserede på Microsoft's formål med at forære Internet Explorer væk. Dagens vidne var Microsoft's økonomiske ekspert, Richard Schmalensee. Schmalensees klassiske eksempel på en virksomhed der udøver ulovlig prispolitik er at virksomheden starter med at sælge vare til under produktionsprisen, og så senere få pengene tilbage ved at hæve priserne, når der ikke er flere konkurrenter. Dommeren spurgte Schemalensee så om ikke Microsoft er et eksempel på dette, da Microsoft i øjeblikket forære Internet Explorer væk, hvilket har skadet Netscapes indtægter, samtidigt med at Microsoft har øget salget af, og hævet prisen for Windows. Regeringen siger at Microsoft integrerede Internet Explorer med Windows for at konkurrere unfair. Schemalensees svar var, at det er svært at gætte på hensigten af et multiperson firma - og det afholder økonomer sig fra. Til det sagde dommeren at Retten tog stilling til hensigten på daglig basis. For retten kan hensigten være relevant. Læs mere her.
22-06-1999
Microsoft sorte liste frigivet
Listen er en oversigt over de firmaer for hvem Microsoft ikke var villig til at mildne på sine source kode restriktioner i 1997, og den efterlader ingen tvivl om at Microsoft var villig til at spille med musklerne. Listen, der dukkede op under retssagen mellem Microsoft og Bristol (læs: Bristolretssagen: MS brugte Bristol til at opnå monopol), inkluderede seks firmaer som blev identificedere som mulige eller nuværende fjender, det var Borland, Chipware, Integrated Systems, Motorola, NetObjects og Wind River Systems. Borland var en fjende, fordi Microsoft var bekymrede for deres stærke bånd til Netscape og JavaScript. Læs mere her.
17-06-1999
Nye e-mail i centrum i MS-Retssag
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater var det atter en e-mail, der kom i søgelyset. Efter at den tidligere bestyrelsesformand for Symantec havde sagt, at konkurrencen havde det godt indenfor IT-industrien, kom der en del tale om en e-mail fra Bill Gates skrevet d. 1. december 1998 til Microsoft's personale. E-mailen handlede om, hvorfor AOL ville give $4milliarder for Netscape på trods af, at deres browser var gratis. Microsoft's advokat prøvede at få e-mailen til at indgå som bevis, men dommer Thomas Penfield Jackson afviste e-mailen, da den var skrevet efter retssagens start. Du kan læse mere om gårsdagens retsmøde her.
15-06-1999
Microsoft truet af AOL ?
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater søgte Microsoft at vise, at de stod over for en stor konkurrencemæssig trussel fra America Online (AOL) i 1998. I en e-mail fra 20. september 1998 foreslog Steve Case fra AOL, at AOL kastede hele sin styrke ind bag Netscape's browser for at få kontrol med browsermarkedet. De ville kunne opnå 2/3 af markedet igen. David Colburn (læs: 2 dags afhøring af David Colburn) fra AOL sagde under retsmødet, at AOL aldrig havde taget forslaget alvorligt. Denne e-mail er ikke desto mindre det stærkeste bevis på, at AOL overvejede at distribuere Netscape's browser. Justitsministeriets advokat David Boies tvang Microsofts advokat Warden til at læse Case's chef Pittmans's svar på e-mailen. I dette svar skriver Pittman, at han anser Microsoft for at være for stærk til, at AOL kan drive dem ud af browsermarkedet. Du kan læse mere
her.
11-06-1999
Retssagen: Er Microsoft's browser sikker?
Dommer Thomas Penfield Jackson kan have ydet regeringen hjælp ved at spørge datalogiprofessoren Edward Felten om, der er sikkerhedsrisici ved Microsoft's browser Internet Explorer (IE). Edward Felten er blevet krydsforhørt (læs: Dommeren atter utålmodig med Microsoft) tidligere i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater, om IE er en uadskillelig del af Windows 98. Ved at stille spørgsmålet antydede dommer Jackson, at forbrugerne kunne have lidt skade ved at benytte Windows 98. Tidligere har regeringen sagt, at forbrugerne led skade ved, at de fik deres valg begrænset på grund af, at IE kom sammen med Windows 98. Du kan læse mere om gårsdagens retsmøde her.
10-06-1999
Retssagen: Dommeren irriteret over Microsoft's krydsforhør
Dommer Thomas Penfield Jackson blev irriteret over Microsoft advokaten Rick Pepperman's krydsforhør af IBM's Garry Norris. Irritationen kom i forbindelse med et spørgsmål om et white paper kaldet OS/2 vs. Windows 95: A Decisions Maker's Guide to 32-bit Operating System Technology skrevet af IBM. Efter at Norris havde bedt om en kopi af papiret spurgte Pepperman Norris om han nogen sinde havde set papiret. Dommeren bad irriteret Pepperman om at give Norris papiret, hvis han havde det. Du kan læse mere om gårsdagens retsmøde i Retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. her. IBM's Garry Norris var ukendt indtil retssagen begyndte. Hvis du ønsker at vide mere om, hvem Garry Norris er, kan du læse det her.
09-06-1999
IBM afslører hemmelige samtaler med Microsoft
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater sagde IBM's leder Garry Norris, at IBM og Microsoft har haft hemmelige diskussioner, hvor Microsoft forsøgte at presse IBM til at stoppe deres brug af Netscape Navigator. Norris brugte håndskrevne notater for at bevise sit udsagn. Du kan læse mere om gårsdagens retsmøde her.
09-06-1999
Bristolretssagen: MS brugte Bristol til at opnå monopol
I retssagen mellem Microsoft og Bristol sagde økonomiprofessoren fra universitet i Connecticut Richard Langlois, at Microsoft delvist prøvede at opnå monopol gennem dets sourcekode-aftale med Bristol (læs: Ny retsag mod MS berammet til 1. juni). Langlois indrømmede dog også, at konkurrenten Mainsoft's værktøj Mainwin er en temmelig god erstatning for Wind/U.
08-06-1999
Retssagen: IBM blev trynet af Microsoft
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater sagde IBM's leder Garry Norris, at Microsoft stoppede alle forhandlinger med IBM om distribution af Windows 95 på deres PC'ere efter opkøbet af Lotus samt deres planer om at præinstallere SmartSuite på deres PC'ere. Og dette stop var alvorlig for IBM, da det kostede IBM millioner af dollars, da konkurrenterne var i gang med at sælge PC'ere med Windows 95. IBM fik også gentagne gange at vide, at de måtte betale højere priser for Microsoft software fordi de afslog at holde op med at sælge OS/2. Du kan læse mere om retsmødet i går her.
08-06-1999
Bill Gates-video i Bristol-retssagen
I retssagen mellem Microsoft og Bristol (læs: Retssagen mellem Microsoft og Bristol) sagde Bill Gates i en video, der blev vist i retssalen, at Microsoft ikke har skadet det lille firma. Bristol har en omsætning på $8 millioner mod Microsofts$14.5 milliarder.
Han mente, at Microsoft har været mere end fair mod virksomheden, og han sagde, at det aldrig har været Microsoft's intention at fryse det lille firma ud af WISE-markedet (Windows Interface Source Environment). Bristol har en omsætning på $8 millioner mod Microsofts$14.5 milliarder. Advokater for Bristol viste e-mails om hvorfor Microsoft foretrak at handle med Bristol's konkurrent Mainsoft. Bill Gates virkede rolig, velovervejet og venlig i videoen. Du kan læse mere her.
07-06-1999
Regeringen prøver at rehabilitere Barksdale's udtalelser
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater forsøger redde Netsacpe's chef James Barkksdale's udtaleleser hjem om, at Netscape havde haft store vanskeligheder med at distribuere Netscape (læs: Microsoft: Linux slår Windows). Der amerikanske justitsministerium advokat David Boies forsøgte at vise at Microsft havde vanskeliggjort brugernes adgang til at downloade Netscape's browser samtidigt med at Internet Explorer fandtes på PC'erne i forvejen, hvorfor brugerne ikke behøvede at få en anden browser. Du kan læse mere her.
04-06-1999
Retssagen mellem Microsoft og Bristol
Advokater fra Microsoft og Bristol brugte den første dag i deres private retssag om Microsofts monopol til at kridte banen op. Bristol anklager Microsoft for at have optrådt monopolagtig, da Microsoft ikke ville forny Bristol's licens til sourcekoden på NT på fornuftige vilkår. Bristol skulle bruge denne kode for at kunne videreudvikle værktøjet Wind/U, der kan portere Windowsapplikationer til andre operativsystemer som Unix. Bristol hævder, at Microsoft ikke ville forlænge licensaftalen, da Wind/U ikke hjalp Microsoft til at komme ind på workstations- og servermarkedet. Microsoft siger, at aftalen ville give Bristol for store fordele overfor deres konkurrent Mainsoft, der udvikler et tilsvarende produkt. Du kan læse Bristol's version af tvisten her. Du kan læse Microsoft's version af tvisten her.
14-04-1999
Gates beskriver minimumsbetingelserne for et forlig
I en tale på MIT (læs Bill Gates live i dag) udtalte Bill Gates sig om minimumsbetingelserne for et for forlig i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Han sagde, at deres integritet i forhold til Windows samt deres ret til innovation var to nøgleprincipper for Microsoft. På mødet udtalte han sig også om Internettet, og han anså det for en meget vigtigt, at Windows understøtter Internettet.
31-03-1999
Microsoft og den amerikanske regerings forligssamtale
Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater har påbegyndt deres samtaler om et forlig. Ingen af parterne har indtil nu ville udtale sig om, hvorvidt de er nået frem til et fælles udgangspunkt for samtalerne. Repræsentanter for de 19 stater sagde inden mødet, at de tvivlede på, at der ville komme et forlig. Microsoft fortsætter samtidigt med uformindsket styrke deres kamp. I går stævnede de også Sun. De kræver, at Sun udleverer et navn på en ansat, der har dybt kendskab til AOL/Netscape-fusionen samt Suns's rolle i handlen. De vil afhøre ham i retssagen.
30-03-1999
Microsoft vil indkalde AOL's leder i retssagen
Microsoft vil indkalde AOL's chef Stephen Case som vidne i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. De vil afhøre ham om AOL's overtagelse af Netscape for $4.2 milliarder. Microsoft har tidligere fået udleveret materiale om handlen, men de siger, at det ikke kan være alt. De har kun fået tre kasser, og de siger, at der må være udarbejdet meget mere. Case er blevet afhørt før . Microsft ønskede at afhøre syv nye vidner, men dommer Thomas Jackson Penfield har kun tilladt Microsoft at afhøre 4. I morgen starter forligsforhandelingerne mellem regeringen og Microsoft. De vil tage udgangspunkt i et fire siders oplæg fra Microsoft. Regeringen har ytret stor skepsis mod dette oplæg. I denne artikel diskuteres mulighederne for et forlig. Hvis der ikke kommer et forlig, vil sagen kunne komme til at vare i årevis på grund af nye appelsager.
29-03-1999
19 amerikanske stater ønsker Windows sat på aktion
I forbindelse med mødet i morgen om et forlig i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater har staterne foreslået , at Windows sættes på aktion. En anonym talsmand fra Microsoft siger, at denne løsning ikke kan betragtes som et seriøst forslag, og at løsningen første gang dukkede op i en et år rapport. Repræsentanter for staterne siger , at en anden løsning kan være at gøre Windows til åben kode. Microsoft vil stadig have muligheder for at få royalties ved denne løsning.
26-03-1999
Microsoft skal mødes med den amerikanske regering på tirsdag
Microsoft skal mødes med repræsentanter fra det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater om et forlig i retssagen på tirsdag. Som Presys omtalte i går (læs Microsofts forligsforslag er utilstrækkeligt), mener flere stater, at Microsofts forligsforslag ikke er vidtgående nok. Microsoft siger derimod, at de har vist et godt initiativ, og at de vil gå langt i bestræbelserne på at opnå et forlig. Bill Gates siger, at Microsoft har diskussioner med justitsministeriet, men at han ikke vil kommentere mulighederne for et forlig eller noget andet, men at han håber på et forlig.
25-03-1999
Microsofts forligsforslag er utilstrækkeligt
Bill Gates udtalte i går, at han er villig til at indgå forlig i sagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Det forligsforslag, som Microsoft har fremsendt, blev i går af Iowa's advokat i sagen betegnet for utilstrækkeligt. Forslaget går ud på, at Micrsoft skal opbløde deres kontrakter med OEM'er, PC-fabrikanter og ISP'er, så deres kontrakter ikke mere er eksklusiv - eller næsten eksklusiv-kontakter (læs Microsofts chefforhandler angående PC-aftaler er næste vidne). Forliget indeholder ikke noget om retssagens andet hovedpunkt, som er Microsofts bundtning af IE med Windows (læs Ny MS video i retssagen). Derfor betegnes forligsforslaget som utilstrækkeligt.
24-03-1999
Microsoft forventes at foreslå et forlig
Efter de mange rygter (læs Regeringen kender ikke noget til et forlig med Microsoft) om et muligt forlig i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater i går blev manet i jorden, siger en advokat fra en af de 19 stater nu, at han forventer, at de modtager et skriftligt tilbud på forlig fra Microsoft. En advokat siger, at de har modtaget tilbuddet men endnu ikke gennemlæst det. Andre repræsentanter vil ikke kommentere sagen. Hvad forliget går ud på står ikke klart, og det er svært at vide, hvad der har forandret sig siden deres samtaler sidste år i maj.
23-03-1999
Regeringen kender ikke noget til et forlig med Microsoft
Efter at der i går opstod rygter om, at Microsoft skulle have tilbudt regeringen et forslag til forlig, sagde Joel Klein på vegne af den amerikanske regering, at den ikke havde modtaget noget tilbud om forlig fra Microsoft. Rygterne opstod efter, at unavngivne kilder hos Microsoft havde sagt, at Microsoft havde diskussioner med den amerikaske regering. Den amerikanske regering er dog åben for et forlig. Analytikere siger dog, at det ikke er videre sandsynligt, at parterne kan blive enige om et forlig på grund af fundamentale uenigheder. Samtidigt har en forening kaldet Computer and Communications Industri Association (CCIA) opfordret regeringen til at opdele Microsoft i forskellige dele. Foreningen er bange for, at Microsoft vil gøre det samme på backend- og netværksområdet, som de har gjort med Windows og Office, dvs. skabe en monopolsituation, hvor konkurrencen er minimal.
17-03-1999
19 amerikanske stater ønsker Microsoft stærkt svækket
Hvis Microsoft taber retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater ønsker de 19 amerikanske stater, at Microsoft enten bliver opdelt i flere virksomheder eller de overdrager Windows til en anden virksomhed gennem en licensaftale. Ved en opdeling ønsker de Microsoft opdelt i tre virksomheder. De skal henholdvis tage sig af operativsystemer, applikationer og Internet/multimedia. De ønsker, at de tre virksomheder skal konkurrerer mod hinanden. Hvis Microsoft taber sagen ønsker flere af staterne, at give Micccrosoft bøder for deres overtrædelse af konkurrencelovgivningen. Bøderne kan sammenlagt drejer sig om millioner af dollars. Retssagen er i øjeblikket suspenderet (læs Retssagen midlertidigt afbrudt i 6 uger).
11-03-1999
Er Microsoft og USA's justitsministerium ved at lave forlig?
Seattle Times har skrevet, at Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater er ved at udarbejde et forlig. Hverken det amerikanske justitsministerium eller Microsofts ønsker at kommentere meddelelsen. I mandags sluttede Intel og Federal Trade Commission et forlig (læs Intel og FTC har sluttet foreløbig forlig). I denne artikel beskrives Microsofts nye argumenter i en eventuel appelsag. Artiklen siger, at Microsoft vil benytte deres copyright til at forhindre PC-leverandører i at ændre i Windows og dets opstartssekvens. Dette argument blev også behandlet i retssagen (læs Retssagen handler nu om fabrikanternes rettigheder). Artiklen gennemgår også, hvilke tidligere kendelser i USA, som Microsoft kan støtte deres appelsag på.
09-03-1999
Intel og FTC har sluttet foreløbig forlig
Presys skrev igår, at der ville komme en retssag mellem U.S. Federal Trade Commision (FTC) og Intel, da FTC mente, at Intel har tilbageholdt vigtige informationer overfor Intergraph Corp, Digital Equipment Corp og Compaq med den hensigt at beskytte deres monopol på microprocessorer (læs Retssag mod Intel). Nu har FTC og Intel i fællesskab udarbejdet et forslag til forlig. Forliget indeholder sandsynligvis milde restriktioner mod Intel. Intel er tilfredse med forliget. Sagen bliver udskudt, medens forliget behandles i kommisionen. Detaljerne i forliget vil kun blive offentliggjort hvis kommisionen accepterer forliget. Kommisionen kan egenhændigt forkaste, acceptere eller beslutte at genoptage sagen.
08-03-1999
Retssag mod Intel
Nu da retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater er blevet suspenderet i 6 uger (læs Retssagen midlertidigt afbrudt i 6 uger) er der der en ny retssag på vej mod den anden halvdel af Wintel-monopolet. Federal Trade Commision (FDC) har anlagt sag mod Intel for at have tilbageholdt vigtige informationer overfor Intergraph Corp, Digital Equipment Corp og Compaq med den hensigt at beskytte deres monopol på microprocessor- markedet. Retsagen begynder på tirsdag. Presys vil jævnligt dække retssagen. Du kan læse mere om retssagen her.
01-03-1999
Retssagen midlertidigt afbrudt i 6 uger
Retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater blev i fredags midlertidigt afbrudt i seks uger (læs Behandlingen af MS-retssagen vil tage uger). Hverken Justitsministeriet eller Microsoft har endnu afgjort om de ville bruge deres ret til at indkalde 2 ekstra vidner samt deres økonomer. Dommer Thomas Penfield Jackson, som på det sidste har vist stadig mindre tålmodighed med Microsofts vidner, nåede nye højder, da han råbte 'No! Stop!' til Microsofts sidste vidne vicepræsident Bob Muglia. Det skete, da Muglia ikke ville stoppe en diskussionen om en e-mail, han havde skrevet til Bill Gates. Krydsforhøret af Bob Muglia, drejede sig om, hvorfor Microsoft havde udviklet deres egen version af Java. Microsoft har ændret Suns Java Native Interface (JNI) (læs Ny version af NT 4.0 Service Pack med Java VM, der følger JNI), således at Java ikke i deres version er platformsuafhængig. Den kan kun køre på Windows. Microsoft har dog siden på grund af den foreløbige dom i retsagen mod Sun ændret i Visual J++ (læs Rygter siger Microsoft vil droppe Visual J++) samt andre produkter som IE (læs Ny version af IE). Du kan læse Muglias 63 sider lange skriftlige vidneudsagn her.
26-02-1999
Retssagen handler nu om fabrikanternes rettigheder
Efter at Microsofts Eric Engstrom i onsdags havde redegjort for, at Microsoft ikke havde saboteret Apples multimedieapplikation QuickTime, således at QuickTime ikke kunne køre på Windows, blev det Microsofts Joachim Kempins tur til at blive krydsforhørt i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Først viste kempin en ny video, som skulle demonstrere, hvor let det er for PC-fabrikanterne at inkludere Netscapes Navigator eller reklamere for Netscapes browser eller dem selv. Regeringens advokat David Boies sagde, at der var forskel på videoen, der blev afspillet i retten og den som Kempin's skriftlige vidneudsagn byggede på. Boies sagde bl.a. at Compaq var begyndt at bundte Navigator på deres Presario PC'ere. Kempin svarede, at det viste hvor hurtigt udviklingen går i IT-branchen. Om torsdagen kom krydsforhøret af Kempin hovedsagelig til at dreje sig om PC-fabrikanternes (OEM) rettigheder i forhold til Microsoft. Kempin sagde, at Microsoft blot hævdede deres intellektuelle rettigheder, når de pålagde OEM'erne at ændre i deres opstarts billeder og ikke at fjerne ikonet for Internet Explorer (IE). David Boies sagde, at de havde pålagt OEM'erne disse forhold, fordi det kunne skade Netscape. Han citerede blandt andet en e-mail fra Bill Gates fra januar 1996. Boies sagde, at forbrugerne var blevet skadet ved denne praksis. Han citerede e-mails fra PC-fabrikanten Gateway samt HP, der skulle understøtte dette argument. Kempin forsvarede sit vidneudsagn. Også dommer Thomas Jackson Penfield spurgte flere gange Kempin om Microsofts aftaler med OEM'erne og ifølge ZDNews virkede han skeptisk over svarene specielt i forhold til Gateway.
24-02-1999
Rosen genvinder hukommelsen
Efter mandagens krydsforhør af Dan Rosen (læs Regerigen stopper afhøring af vidne efter store selvmodsigelser), hvor han nåede, at modsige sig selv flere gange under ed, blev han i går krydsforhørt af Microsofts advokat Michael Lacovara. Han kunne under dette krydsforhør atter huske, hvad der var sket på forskellige møder i forhandlingerne med Netscape i 1995. Du kan læse mere om afhøringen her. Ifælge ZDNews skulle dommer Thomas Penfield Jackson havde rost Lacovara forsøg på at rehabilitere Dan Rosen. Men Ifølge ZDnews lykkedes det ikke Rosen at genvinde sin troværdighed.
24-02-1999
Microsofts chefforhandler angående PC-aftaler er næste vidne
Nu nærmer retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater sig sin afslutning. Men i dag vil en af Microsofts virkelige topledere senior vicepræsident Joachim Kempin bliver krydsforhørt. Da han står for Microsofts aftaler med PC-fabrikanterne, vil anklagerne mod Microsoft for at afslutte eksklusiv aftaler, der preloader Internet Explorer (IE) og besværliggør brugen af Netscape atter komme i centrum. I sit 33 sider lange skriftlige vidneudsagn skriver Kempin, at der ikke eksisterer klausuler om at preloade IE i Microsofts licenseaftaler. Kemper baserer sin argumentation på, at IE ikke er et separat produkt. Kempin siger også, at PC-fabrikanterne har ret til at preloade andre applikationer, selvom de ikke er udviklet af Microsoft. Der gælder også browsere. Kempin skriver også, at nogle PC-fabrikanter har ret til at ændre på sign-up proceduren til Internettet i deres licensaftaler. De opnåede denne rettighed, da flere af leverandørene under ledelse af Gateway sagde, at de ville benytte deres egne sign-up procedurer i Windows 98 i stedet for Microsofts Connection Wizard. Kempin skriver også, at Microsoft ikke ønskede, at tvinge PC-fabrikanterne til at gøre noget mod deres egen vilje.
24-02-1999
Steve Ballmer har en plan
Microsofts president Steve Ballmer mener Microsoft har nogle problemer, som kan true firmaets position i fremtiden, og på et møde i december for 100 Microsoft direktører fremlagde han en plan for, hvordan firmaet kommer tilbage på det rette spor. Et af problemerne er Microsofts udviklingsmetoder, som ikke kan bruges til de projekter, som Windows 2000, der mere er egnet til mindre projekter. Man har måske været for hurtig til at erklære Windows 9x død, og kan blive nødt til at udsende en eller flere mindre opgraderinger til Windows 98, før man kan lave et Windows 2000 baseret produkt, som kan sælges til forbrugere. På det samme møde fremlagde enten Ballmer eller Bill Gates en hemmelig slagplan med kodenavnet Neptune, som nogen i Microsoft har lækket til John Dvorak fra PC Magazine. Neptune er Windows 2001 til forbrugere. Målet er at gøre alting så let, at alle de, der endnu ikke har en computer, kan bruge den uden træning. Samtidig kommer man PC-fabrikanterne i møde med en mulighed for, at de kan tilpasse startsiden som de vil. John Dvorak mener det ligner Microsofts berømte "Bob" til Windows 95, men uden tegneseriefigurerne. Han er usikker på, om dette system også vil appellere til erfarne computerbrugere.
24-02-1999
Vil retssager vælte ned over Microsoft?
I sidste uge kom der to nye retssager mod Microsoft. De bliver anlagt af brugere, som sagsøger Microsoft for at tage overpris for sine produkter. Denne form for retssger kan ifølge amerikanske eksperter brede sig. IBM var i 70'erne udsat for en bølge af private retssager. En Microsoft talsmand Tom Pilla siger, at disse sager er plagiater af Microsofts retssag med det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Du kan læse mere om disse retssager her.
23-02-1999
Regerigen stopper afhøring af vidne efter store selvmodsigelser
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater krydseksaminerede det amerikanske justitsministeriums advokat David Bois i går Microsofts chef for ny teknologi Dan Rosen. Presys har tidligere bragt hans skriftlige vidneudsagn (læs MS's næste vidne sætter spørgsmålstegn ved Netscapes vidneudsagn). Dan Rosen modsagde sig selv under krydseksaminationen angående mødet med Netscape d. 21 juni 1995. Han sagde først angående en e-mail, der var sendt i 1995, at han ikke havde sendt den. Senere indrømmede han, at han havde sendt e-mailen, og ikke blot skrevet den. Han skrev i e-mailen, at Microsoft skulle slutte en tæt alliance med Netscape for at tage lederskabet fra dem eller som en dansk politiker engang sagde, støtte Netscape som rebet støtter den hængte. Under selvmodsigelserne, som skete under ed, fik han også trukket andre Microsoftledere med ind i selvmodsigelserne. Alt dette skete under høj latter fra publikum. Kl. 2.30 om eftermiddagen afbrød regeringens advokat Davis Boies krydseksaminationen, samtidigt med at han sagde, at vidnets troværdighed nu måtte stå klart for alle. Microsoft sagde efter mødet, at regeringen havde skadet deres sag ved ikke at ville høre størstedelen af Rosens vidneudsagn.
23-02-1999
Behandlingen af MS-retssagen vil tage uger
Retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater vil tage mindst halvanden måned efter afslutningen af afhøringerne sagde dommer Thomas Penfield Jackson i går. Grunden til dette er, at dommeren og regeringens advokat David Boies har andre sager i mellemtiden. De har først tid fra d. 12 april.
19-02-1999
Compaq var bange for Microsoft
I retssagen mod Microsoft krydseksaminerede det amerikanske justitsministeriums advokat David Bois torsdag Compaq direktøren John Rose (læs Compaq mener ikke at Microsoft er bøller), der er Microsofts vidne. Justitsministeriet fremlagde interne e-mails bl.a. et fra 12 november 1996 fra Compaq, der viser at Compaq var bange for Microsofts reaktioner på alliancer med Microsofts konkurrenter. Microsoft var meget utilfredse med, at Netscapes ikon var på den windows version, som kom med Compaqs computere. Et andet punkt, der var oppe i retsagen var fra 1993. Compaq havde på dette tidspunkt et internt møde, hvor man diskuterede, hvad der kunne ske, hvis man lavede pen-baserede computere, der baseret på Go Corporations systemer. Men var på dette tidspunkt også ved at afslutte en 5-årig aftale om Windows med°
18-02-1999
MS's næste vidne sætter spørgsmålstegn ved Netscapes vidneudsagn
Microsofts næste vidne i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater Dan Rosen sætter spørgsmålstegn ved Netscapes' vidneudsagn (læs USA's regerings afhøring af Barksdale) om, at Microsoft forsøger at dele browsermarkedet, således at Microsoft kunne slå markedslederen Netscape på et senere tidspunkt. Dan Rosen, der er general manager for new Technology, siger i sit 90 sider lange skriftlige vidneudsagn, at det ikke er korrekt, at Microsoft truede Netscape, da de afholdte et møde (læs MS vicepræsidents vidneudsagn) d. 21. juni 1995. Dan Rosen siger, at på disse punkter er Netscapes leder Jim Barksdales vidneudsagn enten udtryk for uvidenhed eller bevidst misfortolkning af kendsgerningerne. Rosen beskriver mødet som en vidtrækkende teknologidiskussion, hvor også supportspørgsmål var kommet på banen. Rosen beskriver mødet som hjerteligt og ikke antagonistisk. Han henviser også til en e-mail, hvor Netscapes skaber Jinm Clark skriver, at Netscape gerne vil samarbejde med Microsoft. Han henviser til en serie af e-mails, som blev skrevet kort efter mødet.
18-02-1999
MS: AOL har browsertrumfen
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater sagde Microsofts vicepræsident Brad Chase i går, at America Online (AOL) ikke har skiftet til Netscape fordi det kunne skade justitsministeriets sag mod Microsoft. I kontrakten mellem AOL og Microsoft er der en option, som giver AOL ret til ikke at bruge Internet Explorer (IE). Denne option udløb i december 1999. AOL udnyttede ikke optionen. Chase sagde, at hvis AOL havde udnyttet optionen ville Netscapes markedsandel ikke være faldet til 30% men steget til 70%. Chase sagde, at AOL har trumfen i browsersagen, da de har en aftale med Netscape og Sun om at disse virksomheder skal videreudvikle Netscapes browser (læs Netscapes nye browser). En del af browserudviklingen er henlagt til et åbent kode forum kaldet Mozilla (læs Mozilla fylder snart et år). Når Netscapes browser er blevet tilstrækkelig stærk, kan AOL skifte til den. Senere på dagen blev det Compaqs vicepræsident John Roses tur til at afgive sit vidneudsagn. Presys skrev i går om hans skriftlige vidneudsagn (læs Compaq mener ikke at Microsoft er bøller). Dørene blev lukket for offentligheden, medens justitsministeriets advokat David Boies krydseksaminerede Rose om Microsofts prispolitik.
18-02-1999
Udfaldet af MS-retssagen
Presys har skrevet (læs Microsoft kan blive tvunget til udbyde Windows i licens), hvad der kan ske, hvis Microsoft taber retssagen med det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. I denne artikel fra Wired citeres Washigton Post for at sige, at de fleste iagttagere mener, at chancerne for, at de taber, er store. Microsoft svarer dog, at hvad der er sket i retssalen indtil nu mere har været teater, og deres chancer for at vinde er gode. Artikelen beskriver også, hvad der kan ske, hvis de taber. Den beskriver bl.a. muligheden for at opdele Microsoft i flere virksomheder.
17-02-1999
Justitsministeriets video vist i MS-retssagen
I tirsdags viste justitsministeriets advokat Davis Boies juststitsministeriets video. Denne video viser, hvor vanskeligt det er at downloade Netscape fra America Online (AOL). I sidste uge viste Microsoft i deres video (læs MS's nye video viste Netscape som hurtig), at det er let at installere Netscape, men deres video sprang over store dele af installationen. Den viser også en ikon, som man blot skal trykke på for at installere Netscape. Men i justitsministeriets video viser denne ikon sig ikke, og brugeren skal selv rode rundt på maskinen for at installere downloaden. Microsofts vicepræsident Brad Chase indrømmede under krydseksaminationen, at det er vanskeligt at installere Netsacpe. Han indrømmede også, at det før omtalte ikon ikke viser sig efter en download, selvom han i sidste uge påstod, at den altid kom. Chase forsvarede sig med, at AOLs kunder er vant til at downloade applikationer. Chase sagde også, at vanskelighederne med at downloade Netscape ikke havde noget at gøre med kontrakten mellem AOL og Microsoft. AOL skulle ikke forhindre deres kunder i at bruge andet end Internet Explorer ifølge kontrakten. Boies viste også en del e-mails og memoer, som viste at at de fleste af AOLs kunder brugte IE. Chase fastholdte dog, at 22% af AOLs kunder bruger Netscape, selvom han selv skriver i marts 1998, at højst 10% bruger Netsacape. Boies viste også et 10 år gammelt memorandum fra Microsoft, der klart fortalte, at Microsoft skulle undgå konkurrence med Intuit. Dette memorandum er dog nok for gammelt til at kunne få indflydelse på sagen.
17-02-1999
Compaq mener ikke at Microsoft er bøller
John Rose, direktør for Compaqs Enterprise Computing Group, siger tirsdag i sit skriftlige vidneudsagn i justitsministeriets retssag mod Microsoft at firmaet ikke tvang (læs Gates udspurgt om Microsofts 'tæskehold' overfor IBM) Compaq til at fjerne Netscapes ikon fra Windows desktoppen. Derimod havde Microsoft truet med at fratage Compaq deres licens til Windows, fordi Compaq havde fjernet Internet Explorer ikonet fra desktoppen. Den kunne stadig nås fra startmenuen, men det var i strid med Compaqs og Microsofts aftale. Rose havde ikke hørt om ændringerne i desktoppen, før brevet fra Microsoft kom. Rose støttede også Microsofts påstand om at kunderne forventer, at der følger en browser med operativsystemet. Compaq betragtes som allieret med Microsoft (læs Microsoft vandt første slag). Han siger også, at Compaq/Microsoft forholdet er til gavn for kunderne. Du kan downloade det skriftlige vidneudsagn her. John Rose forventes at skulle afhøres onsdag.
15-02-1999
Microsoft kan blive tvunget til udbyde Windows i licens
Efterhånden er der så mange teorier om, hvad der vil sker, hvis Microsoft taber retssagen mellem dem og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater, at det det kan være svært at se hvilke forholdsregler, man allerede nu bør tage. I denne artikel fra CNET, fremsættes den teori, at Microsoft kan blive tvunget til at at give andre virksomheder licens på Windows. Oplysningerne stammer fra Business Week, der har kontaktet en komité, der er rådgivere for den amerikanske regering. En anden mulighed er, at Microsoft ikke må tilføje nye faciliteter til Windows, og at de skal integrere andre viksomheders produkter.
15-02-1999
Microsoft ønsker tvisten med Caldera stoppet
Microsoft ønsker at deres tvist med Caldera skal stoppe (læs: Microsoft trækker stævning tilbage i Caldera-sagen) . Caldera har anlagt sag mod Microsoft for at forsøge at holde deres DR-DOS, som de købte af Novell ude af markedet. Microsoft siger , at der ikke er nogen sag. Caldera anklager Microsoft for bevidst at have indkorporeret kode i Windows 3.1, så det blev inkompatibel med DR-DOS.
12-02-1999
MS's nye video viste Netscape som hurtig
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater viste Microsoft i går en ny video på 20 minutter. Denne gang viste videoen, hvor let og hurtigt Netscape kan downloades. Det tog kun 10 minutter. Microsoft gjorde dette for at underbygge vicepræssident for marketing og relationer til udviklere Brad Chase's argument om, at det er let at downloade og installere Netscape. Men den amerikanske regerings advokat David Boies forsøgte at presse Chase til at fortælle, om denne situation virkeligt svarede til en almindelig forbrugers oplevelse. Chase sagde, at downloaden var sket på et 10 Mb netværk, og at videoen var redigeret for at få downloaden til at gå hurtigere. Men Boies egentlige pointe var, at mange brugere med 28 Kbps og 56 Kbps ofte oplevede, at en download slår fejl. Chase insisterede på, at mange brugere med succes har downloadet browsere gennem netværk med disse hastigheder. På et tidspunkt sagde Chase, at Microsoft kendte 11 millioner succeser med Internet Explorer (IE). Boies spurgte om han kunne se disse logs, og Chase sagde, at han ville fremskaffe dem, hvis hans advokat gik ind for det. Boies henviste til, at Joe Belfiore, som er programchef for Windows, har sagt, at han fik tonsvis af feed back om, at det var besværligt og langsommeligt at downloade IE, og at det ofte gik galt. Chase svarede, at IE nok burde være mindre, men at Belfiore havde et ekstremt syn på sagen. Denne kommentar fra Wired siger, at sagen nu er ved at trække i langdrag, og dommer Thomas Penfield Jackson i den grad har behov for pauser, at selve retssagen kun varer tre timer om dagen. Udover at vise videoen fremlagde David Boies forskellige e-mails og salgsstatistikker, der viste, at Microsoft godt vidste, at med den tid det tog at downloade en browser, ville deres strategi med at integrere Internet Explorer (IE) i Windows slå Netscape ud af markedet. For det tager ca. 2 timer et downloade en browser, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Microsofts argument om, at der var fuld konkurrence, fordi brugerne blot kunne downloade Netscape, holder derfor ikke ifølge Boies. Senere på eftermiddagen viste Microsoft en nye video. Den skulle vise, hvor let det var at downloade Netscape fra America Online. Microsoft viste denne video for at bevise, at brugerne har et frit valg, selvom Microsofts aftale med AOL (læs MS: AOL fandt IE bedst) lægger restriktioner på deres markedsføring af Netscape. Efter at Netscape er blevet downloadet, stopper videoen, og den viser ikke installationsprocessen, men en speaker siger, at den er enkel. Chase og Boies begyndte nu at diskutere, om det var enkelt at installere Netscape. Til slut stoppede dommeren diskussionen, og videoen blev atter afspillet. Under afspilningen fortalte Boies, hvor mange tekniske ting en bruger skulle svare på. F.eks. om man skal bruge 40-bit eller 128-bit kryptering. Boies vil på tirsdag vise en anden video, der vil vise, hvor svært det er at downloade Netscape.
12-02-1999
Hvordan går Microsoft og Suns tvist om Java
Ifølge Sun afsagde den føderale domstol en korret kendelse, da den sagde, at Microsoft skulle ændre deres operativsystemer og Internet browsere, så de blev kompatible med Suns Javastandard. I november 1998 blev Microsoft ved en foreløbig kendelse (læs Microsoft tabte slaget om Java) tvunget til at ændre alle deres applikationer, så de blev kompatible med Suns Javastand dvs. at de bl a. skal indeholde Java Native Interface (JNI). Microsoft har allerede bragt deres Javacompiler Visual J++ i overensstemmelse med Javastandarden (læs Microsoft følger nu Javastandarden) ved at lade den indeholde JNI. I sidste måned appelerede Microsoft den foreløbige kendelse, men den er stadig gældende. Sun støtter denne kendelse, og siger, at den viser, at Microsft forsøgte at lægge restriktioner på Java, således at det ikke mere blev et platformsuafhængigt sprog. Visual J++ indeholder klasser, som gør at det kun kører under Windows. Senest har Microsoft spurgt dommer Whyte, om den foreløbige kendelse gælder såkaldte clean rooms applikationer, eller om applikationerne skal være baseret på Suns specifikationer.
11-02-1999
MS: AOL fandt IE bedst
Microsofts vicepræsident Brad Chase skriver i sit 77 sider lange skriftlige vidneudsagn, at America Online (AOL) valgte Microsoft's browser Internet Explorer (IE), fordi den var teknologisk overlegen, og ikke fordi AOL ønskede at blive markedsført gennem Windows, således som AOL's vicepræsident David Colburn, selv tidligere har sagt i sit vidneudsagn (læs 2 dags afhøring af David Colburn). Chase deltog i flere møder mellem Bill Gates og David Colburn. Han genfortæller en samtale med Colburn en uge efter, at aftalen var blevet blev afsluttet d. 16. marts 1996. Ifølge Chase kunne placeringen i Windows være vigtig, men Colburn fokuserede på andre emner, og han gjorde det klart, at Microsofts overlegne teknologi var vigtig. Specielt var det vigtigt, at Microsoft kunne give AOL's abonnenter en problemfri opkobling, samt at Microsoft kunne tilbyde AOL værktøjer til at overvåge abonnenternes erfaringer. I vidneudsagnet citererer Chase anmeldelser og diskussioner med AOL's ledere. Du kan læse vidneudsagnet her. Chase bliver næste vidne i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater.
11-02-1999
MS: Vi var for sent ude med IE
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater sagde Microsofts vicepræsident med ansvar for Internet Cameron Myhrvold, at Microsoft var bange for, at brugerne ville vælge Netscape, hvis de blev præsenteret for både Internet Explorer (IE) og Netscape. Derfor sørgede Microsoft for, at der kom restriktioner i forhold til Netscape i deres aftaler med tredieparts leverandører (læs Ny MS video i retssagen). Myhrvold fortalte dommer Thomas Penfield Jackson, at de var Johnny-come-lately (60'er popsang) på Internettet. Microsoft har ellers holdt fast på, at forbrugerne ville vælge IE på grund af dets overlegne teknik (læs MS: AOL fandt IE bedst), så denne indrømmelse kan få betydning for det næste vidne, som er Brad Chase. Indrømmelsen kom på basis af forskellige e-mails, som du kan læse om her.
10-02-1999
Ny MS video i retssagen
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater blev der tirsdag eftermiddag vist en ny video produceret af Microsoft. Dommer Thomas Pennfield Jackson gjorde dog intet for at stoppe showet. Microsofts nye vidne vicepræsident Cameron Myhrvold havde i sit skriftlige vidneudsagn sagt, at forbrugerne vandt ved Microsofts bundtning af Internet Explorer (IE) med Windows. For at understøtte dette argument fremviste han en ny video, som viste, at hastigheden og brugervenligheden af en opkobling mod Internettet var betydelig bedre med Windows 98 end med Windows 3.1 og en selvstændig browser. Regeringens advokat Davis Boies sagde, at denne sammenligning var unfair, og hvis Microsoft virkeligt ønskede at vise en sammenligning, skulle Microsft have vist Windows 95 med en selvstændig browser. Myhrvold indrømmede, at en opkobling med Windows 95 selvfølgeligt ville være hurtigere og mere brugervenlig. F. eks. viste videoen, at en oprettelse af en account på Internet tog 5 minutter med Windows 98 på en Compaq labtop og 14 minutter med Windows 3.1 på samme maskine. David Boies påpegede, at Microsoft i afsnittet med Windows 3.1 havde brugt et 28.8 Kbps modem og ved Windows 98 et 56 Kbps modem Myhrvold sagde, at han mente, at de begge kørte 36.6 Kbps. Udenfor retsalen sagde Microsoft, at det hurtige modem kørte 33.6 Kbps, hvilket svarede til ca. 20 sekunder i hastigheds forøgelse. Retssagen viste også i går gennem fremlæggelse af e-mails, at Microsoft forlangte, at deres partnere skulle garantere 85% brug af IE. Myhrvold sagde dette dog ikke gjaldt online partnere som Compuserve og Prodigy.
10-02-1999
MS: Vores kontrakter ligner Coca Cola's
I går sagde Microsofts William Poole, der er senior direktør for business development for Windows i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater, at Microsofts kontrakter lignede Coca Cola's eller Netsacapes kontrakter. De prøver også at udelukke konkurrenterne. Men hovedpointen som Poole ville have frem i krydseksaminationen, som blev foretaget af Microsofts advokat Richard Pepperman var, at channel bar konstruktionen i Windows 95 og Windows 98 ikke havde haft så stor betydning. Brugerne ønskede at vælge websites via browsere og ikke gennem channel bar. Microsoft forhold til Disney (læs Disney: MS er 1000 punds gorilla) kom også op igen. I en e-mail fra november 1997 har Disney skrevet, at de var oppe mod en 1000 punds gorilla. Poole sagde, at det var ironisk, at King Kong indenfor indholdswebsites bekymrede sig om en 1000 punds gorilla.
09-02-1999
Microsoft indrømmer hård licenspolitik
Microsofts William Poole, der er senior direktør for business development for Windows, blev den første leder fra Microsoft, der indrømmede, at Microsoft placerede Intuits website på Windows 98 channel bar, mod at Intuit begrænsede deres markedsføring af Netscape. Den amerikanske regering har fra starten af retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater hævdet, at Microsoft forsøgte at bruge deres dominans på operativsystemmarkedet til at give forskelige virksomheder en plads på Windows mod at de begrænsede deres samarbejde med Netscape. Poole ville dog ikke give den amerikanske regerings advokat David Boies ret i, at de havde tvunget firmaer til at ophøre med alt samarbejde med Netscape for at få plads på Windows. Kan sagde, at denne politik overfor partnere var standard praksis. Han mente ikke, at det svarede til en eksklusivaftale. Poole indrømmede, at han ikke kendte til andre, der krævede, at anden softwarevirksomhed, skulle ophøre med at samarbejde med en tredie softwarevirksomhed for at få en samarbejdsaftale. Poole sagde også under krydseksaminationen, at han på et tidspunkt havde estimeret channel bar'ens værdi til at være $100 millioner, men at dette estimat havde været forkert, da Microsoft senere havde foræret pladser på den gratis væk. David Boies fremlagde også en e-mail fra Bill Gates til andre ledere i Microsoft, der omhandlede et møde, som Bill Gates havde haft med Intuit's Scott Cook. Bill Gates skrev i e-mailen, at han havde tilbudt Cook en ting, han ønskede sig, noget, der var $1 million, hvis han ville skifte browsere i løbet af de næste par måneder. Poole sagde, at han opfattede e-mailen, som om Bill Gates sagde, at Microsfts browser var bedre end Netscapes. Udenfor retsalen sagde David Boies, at tilbuddet i økonomisk forstand måtte opfattes som bestikkelse og ellers som et lokkemiddel. Microsofts talsmand Mark Murray sagde, at han var chokeret over påstanden, og sagde, at tilbuddet var ment som en kompensation for de udgifter, Intuit havde haft i forbindelse med Netscape.
05-02-1999
Ny video vist i retten
Der blev torsdag vist en 70 minuters video i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Videoen viste vanskelighederne ved at få etableret en dialup forbindelse i Washington. Der var til optagelserne indkøbt 6 nye IBM ThinkPads med det nødvendige software. Allchin viste, at Money 99 og Microsoft Plus Deluxe CD ikke fungerede godt, efter at Feltens program (læs IE kan adskilles fra Windows 98) var blevet kørt. Regeringens advokat David Boies sagde, at det vigtigste videoklip (læs Microsoft opgiver nøgletesten, der handler om hastigheden) manglede. Microsoft havde ikke fået optaget et videoklip, der viste, at Windows 98 blev langsommere efter en kørsel af Feltens program. I retten undskyldte Allchin denne mangel med de dårlige dialup forbindelser i Washington. Han sagde også, at det ikke var hans skyld, at Felten og to af hans hjælpere havde ventet to timer uden for testlokalet. For hans skyld måtte de gerne have været med hele tiden. Sådan sluttede retssagens foreløbige højdepunkt. Om formiddagen blev Rational Software's leder Michael Devlin krydsforhørt en time (læs Rationals chef Michael Devlin afhørt i MS-sagen).
05-02-1999
Microsoft opgiver nøgletesten, der handler om hastigheden
Efter Microsofts to falske og redigerede videoklip (læs Bombe nr. 2 under MS-forsvar), som viste sig at være sammmenklip af flere optagelser, fik de af dommer Thomas Penfield Jacksom lov til at vise et uredigeret videoklip af hvordan Windows 98 kører efter at Feltens program (læs IE kan adskilles fra Windows 98) har fjernet Internet Explorer (IE). De opgav dog at vise en hastighedstest af hvordan Windows 98 kørte, når det forbindes med Microsofts website for at hente nye faciliteter til Windows. Det skyldes ifølge Microsoft, at hastigheden på grund af skiftene baudrate, dvs overførsel af bit pr. sekund hele tiden ændrede sig, alt efter hvilken linie man kørte på. Microsoft mente, at det var ikke var fair at drage konklusioner på denne baggrund, da maskinernes hastighed blev bestemt af liniernes hastighed. Regeringen fik lov til at have observatører til stede ved testen, men de kom først ind efter to timer, og da var maskinerne stillet op. Regeringens anklager David Boies sagde alligevel, at han ikke mente, at der var sket noget forkert.
05-02-1999
Rationals chef Michael Devlin afhørt i MS-sagen
Det var meningen, at Microsofts Senior Director for Business Development William Poole skulle have været afhørt i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Hans vidneudsagn blev offentliggjort i onsdags, du kan se det her. Rationals chef Michel Devlins vidneudsagn kan læse her. Rational udvikler værktøjer, der kan hjælpe andre softwareudviklere med at udvikle programmer, der er platformsuafhængige. Virksomheden har 1800 ansatte og $300 millioner i omsætning. Devlin siger i sit skriftlige vidneudsagn, at Rational udover at arbejde tæt sammen med Microsoft også arbejder sammen med IBM, HP, Oracle. Han indrømmede under krydseksaminationen, at 55% af Rationals omsætning stammede fra produkter udviklet til Microsofts platformen. For fem år siden var det kun 10%. Han sagde, at Microsoft havde ret til at se Rationals sourcekode, og at de måtte udvikle konkurrende produkter. Microsoft sagde efter retsmødet, at disse forhold skyldtes en aftale om teknologi udveksling. Afhøringen varede en time, og var retssagens hurigste vidneafhøring.
04-02-1999
Bombe nr. 2 under MS-forsvar
I føljetonen af afsløringer af falskheden i de Microsoftproducerede videoer til brug i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater skete afsløring nr. 2 i går. Regeringens advokat Boies afslørede, at Microsoft havde brugt flere PC'ere til at filme en episode, som de i retten havde fortalt var en PC's kørsel. Denne gang var det et ikon fra Microsoft Outlook, der var på et billede, og som ikke var der på den næste sekvens. Klippet skulle ligesom det første falske videoklip (læs Der lå en bombe under Microsofts forsvar) vise, at Feltens program (læs Retssagen: Microsoft skal udlevere dokument) førte til at Windows kørte langsommere. Afsløringerne fik James Allchin fra Microsoft til at prøve at fremstamme en forklaring, medens Dommer Thomas Penfield Jackson på et tidspunkt tog sig til hovedet. Dommeren sagde, "hvorledes kan jeg tro på videoerne, hvis du ikke kan fortælle mig, at det er samme maskine. Det er meget bekymrende". Allchin sagde, at han havde udført testen selv. Dommeren svarede, at det er ikke, hvad jeg kan se her. Dommeren sagde på et andet tidspunkt, at modsigelserne såede tvivl om troværdigheden af hele videodemonstrationen. Microsoft har nu aftalt med dommeren, at filme hele sekvensen igen. De skal vise den i morgen. Microsofts advokat William Neukom har indrømmet fejlene. Han sagde, at Microsoft var gode til software, men dårlige til at filme. Men Allchins problemer stopper ikke her. I en e-mail fra 1995 skrev han til Paul Maritz (læs Retssagen: Maritz om NSP), at han ikke forstod, hvorledes Internet Explorer kunne vinde. Han skrev: 'My conclusion is we must leverage Windows more'. Da regeringen har bundet deres argumentation op på, at Microsoft har integreret IE med Windows for at udkonkurrere Netscape gennem Microsofts monopol på operativsystemer på PC'ere, er det en vigtig e-mail.
04-02-1999
Microsoft arbejder på højtryk men dommeren anser MS for utroværdig
Efter Microsofts uheldige optræden (læs Der lå en bombe under Microsofts forsvar) i går i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium kom hele Microsofts organisation til at arbejde på højtryk for at udrede situationen. Onsdag morgen mødte Allchin op med en ny forklaring på modsigelserne på videoklippet. Allchin sagde, at han havde mødtes med sit team om natten, og de havde kørt nogle test tidligt om morgenen. Hvor tidligt spurgte dommer Thomas Penfield Jackson. Meget tidligt sagde Allchin. Allchin sagde, at Microsoft under testen af Feltens program (læs Justitsministeriet anmoder om lov til at forhøre Allchin fra MS) havde installeret og fjernet forskellige programmer. Når Prodigy bliver fjernet fra maskinen sætter det titlemenuen tilbage til default, hvilket er en anden tekst end der er under kørslen af Feltens program, og det var årsagen til modsigelserne. Allchin insisterede på at Windows 98 blev langsommere, efter at man har kørt Feltens program. Han sagde også, at han havde overset skiftet i titelmenuen. Udenfor Retssalen sagde regeringens advokat, at Allchin forklaring i sidste sekund ikke ændrede på troværdigheden af videoklippene. Boies sagde også, at det var uklart om Microsoft havde brugt en 'jomfruelig maskine' eller ej. Dommer Thomas Penfield Jackson udtrykte også tvivl om troværdigheden af videoklippene ifølge PC Week. Onsdagens krydseksamination drejede sig også om, hvorvidt Microsofts beslutning om at integrere Internet Explorer i Windows skyldtes frygten for konkurrence fra Netscapes browser. Boies spurgte også Allchin, om Windows var det eneste system, som forhindrede kunderne i at fjerne en browser. Allchin svarede, at det gjorde Be's system også. Boies var uenig. Allchin sagde også, at Microsoft havde været meget innovative angående integrationen. De havde gjort det for kundernes skyld, selvom ikke alle kunder blev tilfredse. Du kan læse Microsofts version af modsigelserne i videoklippet her.
03-02-1999
Der lå en bombe under Microsofts forsvar
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater viste Microsoft i mandags(læs MS og regeringen strides om ord), et videoklip, hvor de kørte Edward Feltens program, der er skrevet for at fjerne Internet Explorer (IE) fra Windows 98 (læs Retssagen: Microsoft skal udlevere dokument). Microsoft kørte Edward Feltens program for at vise, at det ville ødelægge funktioner i Windows 98. Efter kørslen af Feltens program forsøgte en bruger at bruge funktionen Windows Update. Windows 98 kørte meget langsomt og en speaker sagde, at det tog lang tid for Windows 98, ja usædvanlig lang tid at få adgang til denne website. Tirsdag morgen viste regeringens advokat David Boies sine egne screen-dumps af episoden. Medens titelmenuen i Microsofts version stadig viste 'MS Internet Explorer' efter kørslen af Feltens program, skiftede den til 'Win98' i Boies version. Derefter spurgte Boies James Allchin, om den video, han havde vist retten og aflagt vidneudsagn om, ikke var opdigtet til lejligheden. Allchin indrømmede med et efter sigende skræmt blik, at han heller ikke mente, at Feltens program var blevet kørt. Så spurgte Boies om Windows langsomme afvikling ikke skyldtes Windows 98 selv? Allchin svarede, at selvom han ikke havde undersøgt titelmenuen godt nok, så viste han personligt, at problemerne med Feltens program eksisterede. Boies spurgte så, hvorledes kan dine folk have kørt Feltens program? Uden at afvente et svar fortsætte Boies, om Allchin ikke vidste, at han talte under ed. Dette øjeblik er indtil nu retssagens mest dramatiske situation. Hvad der nu vil ske i retssagen er ganske spændende, og der er mange bud. Infoworld mener, at dommer Thomas Penfield Jackson måske vil sætte spørgmålstegn ved både James Allchins vidneudsagn og hele videoen. For Allchin indrømmede også, at der havde været andre programmer på maskinerne, selvom han tidligere havde sagt, at de var 'jomfruelige' dvs. at der ikke var andre programmer end Windows 98 på den.
02-02-1999
Nyt dokument fra MS modsiger deres hovedargument i retssagen
Der dukkede i går et nyt dokument op, der vil blive brugt i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Dokumentet hører sammen med en patentsag fra august 1998. I dette dokument skriver jurister fra Microsoft, at det er klart for dem, der ved noget om browsere, at webbrowsere som Netscape og Internet Explorer er adskilt fra operativsystemet. Regeringens advokat Boies siger, at dokumentet viser, at microsoftjurister, der ikke arbejder med Microsoftretssagen, godt ved, at browsere og operativsystemer er selvstændige produkter. Mark Murray, der er advokat for Microsoft siger, at patentjuristerne taler om en alternativ browser beregnet til Macintosh og Unix. David Boies siger, at han sandsynligvis vil bentytte dokumentet i dag.
02-02-1999
MS og regeringen strides om ord
Retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater startede i går med at Microsoft viste videoklip, hvor forskellige Microsoft ledere fortalte om fordelene ved at integrere Internet Explorer (IE) med Windows. De viste også videoer om, hvorledes konkurrenterne Be og Caldera benyttede integrerede browsere til at manipulere filer på harddisken og netværket. David Boies, der er regeringens chefadvokat sagde udenfor retssalen, at Be og Calderas browsere kunne fjernes af brugerne. Senere på dagen blev det Microsofts vicepræsident James Allchins tur til at afgive vidneudsagn. Han indrømmede under krydseksaminationen, at forbrugerne kan opnå de samme fordele ved at købe IE og Windows hver for sig, som ved at købe dem integreret. Dette udsagn modsiger Microsofts hovedargument. Microsofts teknikere kom senere Allchin til hjælp ved at sige, at hvad Allchin mente var, at en seperat browser var en forbedring til et program. David Boies fatholdte dog, at Allchins vidneudsagn viste, at Microsoft ulovligt havde bundet IE sammen med Windows. Store dele af krydseksaminationen drejede sig om, at de ikke tidligere havde været selvstændige produkter. Man havde kunne købe Windows 95 og IE hver for sig i enhver forretning. Allchin svarede til dette, at også på dette tidspunkt havde IE været en opgradering til Windows. Boies gennemgik de 19 forhold, der var behandlet i videoklippene, og hver gang svarede Allchin, at IE ikke var et separat produkt.
01-02-1999
Hele videooptagelsen af Bill Gates skal offentliggøres
The U.S. Court of Appeals forkastede i fredags enstemmigt Microsofts appel for at få ændret dommer Thomas Penfield Jackson's dom, om at hele videooptagelsen på 20 timer skal offentliggøres. Indtil nu er der kun vist klip under retssagen mellem Mirosoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. De 20 timers optagelse blev foretaget sidste sommer.
29-01-1999
Retssagen: Microsoft skal udlevere dokument
I går drejede retssagen sig igen mest om Internet Explorer (IE) kan adskilles fra Windows, således som Edward Felten tidligere har sagt i retssagen (læs Justitsministeriet anmoder om lov til at forhøre Allchin fra MS). For hvis det kan lade sig gøre, har Microsoft ulovligt integreret IE med Windows og tvunget OEM'er til bundte IE med deres maskiner på bekostning af Netscapes browser. I forbindelse med denne integration blev en e-mail skrevet af softwareingeniør David D'Souza fra 21. oktober 1998 fremlagt i retten. I denne e-mail fortælles, hvorledes dll'en shdocvw.dll fra IE viser fordelingen og koblingen af funktioner mellem home.microsoft.com og Windows. 1.061 funktioner var fælles, 152 funktioner vedrører access til harddisken og 690 funktioner vedrører access til home.microsoft.com. Der står dog senere i mailen at listen kan bruges til at opdele shdocvW.dll i to komponenter, hvilket kan støtte Edward Feltens argumentation, og det er ikke nyttigt. Dommer Thomas Penfield Jackson bad Microsoft om at overdrage retten til dokumentet, der er et regneark. Denne artikel fortæller om forskellige forsøg på at adskille IE 4.0 og Windows 98Lite. Retssagen drejede sig ellers om, hvorvidt Microsoft var truet af de mange konkurrenter så som Linux og åben-kode-bevægelserne. Derfor måtte Microsoft være om sig ifølge Paul Maritz, der er nummer 3 hos Microsoft.
28-01-1999
Retssagen: Maritz om NSP
Den amerikanske regerings advokat David Boies forsøgte igen i går i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater at vise, at Microsoft havde afsluttet aftaler med forskellige partnere for at få konkurrenterne til Windows ud af markedet. Det mest dramatiske eksempel på denne startegi har indtil nu været sagen om Netscape (læs Eftermiddagens afhøring). Afhøringen i går drejede sig om Intels Native Signal Processing (NSP) og Real Networks streaming-media-teknologi. Maritz sagde, at Microsoft havde været imod NSP, fordi det kun var kompatibel med Windows 3.1. Han sagde, at Intel ville have gjort det svært for virksomhederne at skifte fra Windows 3.1 til Windows 95, hvis Microsoft havde støttet NSP. Denne udtaleles blev dog modsagt af e-mails og memo'er om forhandlingerne. Bl.a. fremlagde Boies en e-mail fra Bill Gates dateret d. 18. oktober 1995, hvor han skrev, at Intel føler, at Microsoft har sat alle OEM'er i venteposition med hensyn til NSP. Det gælder f.eks. HP. Bill Gates skriver senere i denne e-mail, at det er godt, at OEM'erne lytter på Micosoft. Steve McGeady har tidligere sagt, at Microsoft truede med at trække understøttelse af Intels MMX tilbage, hvis Intel fortsatte med at forære NSP gratis til PC-fabrikanterne (læs MS vicepræsidents vidneudsagn). Et andet motiv til Microsofts modstand mod NSP kunne være, at de ikke ønskede at Intel skulle komme ind på operativsystem-markedet. Det understøttes af en memo fra d. 15 maj 1995. I den siges det, at Microsoft ikke ønsker, at Intel skal komme ind på systemsoftware-markedet. Angående Real Networks spurgte Boies om, Microsoft havde forsøgt at tvinge Real Networks ud af markedet ved at give dem et godt tilbud, hvis de byggede deres teknologi ovenpå Microsofts streaming-teknologi. Maritz svarede, at Real Networks havde sagt, at de ville bygge ovenpå Microsofts teknologi, hvis Microsofts teknologi var god. I går eftermiddags blev Maritz udspurgt af Microsofts advokat John Warden. Under Wardens afhøring sagde Maritz bl.a., at åben-kode bevægelsen var noget af det nye indenfor de siste par år, og at den kan true status quo.
28-01-1999
Jim Allchin: MS kendte Internettet før Netsacape blev grundlagt
Den 47 årige Jim Allchin, der er Microsoft's senior vicepræsident for Personal and Business Systems hævder i et 139 sider langt skriftligt vidneudsagn, at Microsoft var interesseret i Internettet længe før Netscape blev grundlagt. Han siger også, at alle moderne operativsystemer har Internetfunktioner, og det gælder også platforme udviklet af Apples, IBM, Sun og Novell. Han siger, at hvis man fjernede Internetfaciliterne fra Windows ville man ikke kunne køre applikationer som Lotus, som et svar på Franklin Fishers tidligere indlæg (læs USA's regering vil aflevere 365 dokumenter). Han siger også i vidneudsagnet, at man ikke skal bekymre sig om, hvorvidt operativsystemet og browseren kan adskilles, men om integrationen gavner forbrugerne. Han gentager også Maritz advarsel om ikke at lade regeringen styre udviklingen af software, for det vil føre til en katastrofe i en branche som udvikler sig så hurtigt. Jim Allchins skriftlige vidneudsagn kan læses her. Udover dette skriftlige vidneudsagn vil James Allchin vise forskellige videoklip i retten, som vil blive offentliggjort samtidigt med at de bliver vist.
27-01-1999
Eftermiddagens afhøring
Eftermiddagens afhøring drejede sig hovedsagelig om udviklingen og distribueringen af IE. Også mødet mellem Microsoft og Netscape d. 21 juni 1995 blev behandlet. Boies prøvede flere gange, at få Maritz til at udtale sig om, hvorvidt Microsoft havde prøvet at få Netscape til at stoppe udviklingen af deres browser ved at tilbyde Netscape kompensation, men Maritz undveg alle spørgsmål. Til sidst brød dommer Thomas Penfield Jackson ind og bad Maritz svare enten ja, nej eller det ved jeg ikke. Derefter sagde Maritz, at de havde haft diskussioner. Boies introducerede også adskillige interne e-mails, der skulle vise, at Microsoft ville fravriste Netscape lederskabet indefor browsermarkedet. En e-mail fortalte, at formålet med mødet d. 21 juni med Netscape var at få Netscape ud af Win32 Internetklienten. I en e-mail fra 1997 skrev Maritz, at det kunne være fristende at tage betaling for IE, men at det var Microsofts mål var at få 50% af browsermarkedet. Dommeren spurgte Maritz, hvordan Microsoft kunne opsplitte IE og tage betaling for enten brugergrænsefladen eller shell'en, når IE var en integreret del af operativsystemet. Maritz sagde, at de ville kræve, at de udførte et stort reengineering-arbejde, men at den dag var passeret, hvor det var muligt.
27-01-1999
Paul Maritz: Browser-markedet uden betydning
Microsofts vicepræsident Paul Maritz (læs: Maritz afhøres i MS-retssagen) fortsatte med at hævde, at markedsandele på browsermarkedet ikke havde nogen betydning for Microsoft under afhøringen af ham I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Regeringens advokat David Boies lyttede med forundring til denne bemærkning, og han spurgte om Microsoft ikke holdt øje med markedsudviklingen for browsere. Maritz svarede, at det gjorde de, men at det ikke betød, at der var et marked. Som Presys tidligere har skrevet, er det Microsofts strategi at fortælle, at det ikke er let at definere et browser- eller operativsystemsmarked. Denne strategi er et svar på regeringens anklage, at Microsoft har brugt deres dominans indenfor operativsystemer til at påtvinge andre deres browser og derved monopolisere dette marked. Efter denne bemærkning henviste Boies til en stribe af aftaler mellem Microsoft og forskellige Internet Service Providers (ISP), som gik ud på, at ISP'erne skulle distribuere Internet Explorer (IE), samtidigt med at de boykottede Netscapes browser. Derefter spurgte Boies Maritz, om Microsoft ønskede at begrænse distribueringen af Netscapes produkt ? Maritz svarede, at Microsoft hovedsageligt var interesseret I at øge deres eget salg. Boies stillede Maritz dette spørgsmål flere gange på forskellig måde, og til sidst sagde Maritz, at det I visse situationen kunne være ønskværdigt for Microsoft, at ISP'erne begrænsede markedsføringen af Netscapes browser. Derfefter viste Boies et slideshow på 35 sider, som Maritz havde vist for nogle ledere I 1996. I dette slideshow indgik punktet: 'The Problem: Browser Market Share'. Efter flere spørgsmål fastholdte Maritz, at en forøgelse af Microsofts markedsandel ville begrænse Netscapes markedsandel, men Microsoft forsøgte ikke at skade Netscape. Boies viste også en e-mail fra januar 1996 fra Bill Gates, hvor der stod, at det var meget vigtigt at vinde narkedsandele på browsermarkedet. Maritz fastholdt stadig, at Microsoft blot ønskede at flere skulle anvende IE. Ifølge Infoworld klarede Maritz sig mod forventning godt under afhøringen.
26-01-1999
Maritz afhøres i MS-retssagen
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater var det i går Paul Maritz (læs MS vicepræsidents vidneudsagn), der er en af de mest indflydelsesrige ledere hos Microsoft, og som referer direkte til Bill Gates, der var i vidneskranken. Han blev af Microsofts advokat David Boies udspurgt om de $150 millioner, som Microsoft investerede (læs Microsoft truer Apple) i Apple i 1997. Microsoft er anklaget for at ville tvinge Apple til at bruge Internet Explorer (IE) i stedet for Netscapes browser ved at sige, at de ikke ville udvikle MS Office til Apple, hvis ikke Apple bundtede IE med deres maskiner. Microsofts advokat David Boies spurgte bl.a. Maritz om investeringen i Apple skyldtes ønsket om at få Apple til at bruge IE. Maritz svarede, at det altid var Microsofts ønske at få så mange platforme som muligt til at benytte IE, men hovedårsagen til investeringen var, at de ønskede, at Apple skulle droppe en tvist om patenter. Boies prøvede dog at vise, at browsersagen også var vigtig ved hjælp af forskellige e-mails. En af e-mailene var fra Bill Gates til Maritz. Dennne e-mail fra 1996 siger, at der er to grunde til investeringen. For det første kunne investeringen fremme Microsofts slag af applikationer på Apple-platformen og for det andet kunne det få IE ind på Apple-platformen. Marits svarede til dette, at det var hans opgave at overvåge udvikling og salg af applikationer og ikke at vurdere juridiske aspekter. Richard Schmalensee, der var Microsofts første vidne (læs MS-retssagen handler stadig om Microsofts priser) afsluttede sit vidneudsagn bag lukkede døre. Afhøringen omhandlede detaljer om Microsofts prispolitik.
25-01-1999
MS vicepræsidents vidneudsagn
Microsofts vicepræsident Paul Maritz skriftlige vidneudsagn er kommet. Du kan downloade det her. Paul Maritz er en af de mest indflydelsesrige ledere hos Microsoft, og han rapporterer direkte til Bill Gates. Han overvåger alle Microsofts produker med undtagelse af et. Han er ansvarlig for udviklingen og salg af Windows. I dette 160 siders skriftlige vidneudsagn diskuterer Maritz mødet mellem Microsoft og Netscape d. 21. juni 1995 (læs USA's regerings afhøring af Barksdale), som er et af det amerikanske justitsministriums vigtigste holdepunkter i anklagen mod Microsoft for misbrug af dets monopol. Maritz var ikke selv til stede på mødet, men han havde haft et møde nogle uger tidligere med Netscapes leder Jim Barksdale som var forløbet godt, og de havde ikke talt om at dele markedet. Regeringen fremlagde under retsagen en e-mail fra Maritz's til Bill Gates, hvor han anbefaler, at fjerne Netscape fra Win32/Win95 samt undgå at konkurrere med Netsacape det næste år. Maritz's sagde i sit vidneudsagn, at Dan Rosen, som er Microsofts leder for ny teknologi, senere vil behandle denne sag i sit vidneudsagn. Han omtaler også sagen med Intel (læs MS: McGeady er en prima donna), hvor Intels vicepræsident Steven McGeady anklager Microsoft for at true dem til at stoppe udviklingen af deres Native Signal Processing (NSP) applikation, der kan forbedre en PC's multimedie performance ved at tillade applikationer at kommunikere direkte med hardwaren. Microsoft trussel gik på at tilbagholde understøttelse til Intels's MMX-multimedie-teknologi og 64-bit chippen Merced. Maritz sagde til sit forsvar i det skriftlige vidneudsagn, at NSP var en generation bagefter Windows, og ikke kompetibel med Windows 95. Brugerne ville få problemer, hvis de opgraderede fra Windows 3.1 til Windows 95. Angåede sagen med Apple multimedie-applikation Quicktime (læs MS: Dræb babyen Quicktime), overlader Maritz denne sag til Eric Engstrom, der er leder af Microsofts multimedieafdeling. Han diskuterer også Apple's anklage om, at Microsoft truede med at fjerne MS Office fra Apple PC'ere, hvis ikke Apple gjorde Interenet Explorer til default browser (læs Video med Gates vist i retten) på Apple computere. Marits siger til sit forsvar, at Apple var hårde at forhandle med, og at Apple i den endelige aftale fik lov til at bundte andre browsere med deres PC'ere. Han betegnede aftalen som god begge parter.
25-01-1999
AOL/Netscape-dokumenterne frigives
Dommer Thomas Thomas Penfield Jackson afsagde i fredags kendelse om, at Netscape og AOL skulle overdrage Microsofts advokater de dokumenter, som detaljeret beskriver planer for fælles markedsføring, udvikling etc. i forbindelse med fusionen mellem America Online (AOL) og Netscape. Dokumenterne er klassificeret som 'highly confidential information'. Det amerikanske justitsministerium undersøger for øjeblikket dokumenterne i forbindelse med en afgørelse om fusionen krænker den amerikanske monopol- og konkurrencelovgivning.
22-01-1999
MS-retssagen handler stadig om Microsofts priser
Richard Schmalensee sagde atter (læs Retssagen: Regeringen udspurgte MS om deres regnskab) i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater, at hvis Microsoft havde været et monopol, ville de havde taget $2000 og ikke $50 for Windows hos leverandørene. Han sagde, at Microsoft havde sænket priserne og øget salgsvolumen og forbedret kvaliteten dramatisk hen ad vejen. Richard Schmalensee svarede stille på de spørgsmål, han fik stillet af Microsofts advokat Richard Urowsky, som prøvede at rette op på de problemer, der var opstået de sidste fire dage under krydsforhøret ledet af regeringens advokat David Boies. Dommer Thomas Penfield Jackson blev dog inspireret af Microsofts advokat til at spørge Schmalensee, hvorfor man skal antage, at et monopol altid vil maksimere prisen? Kunne et monopol ikke tænke på morgendagens priser. Schmalensee var enig, at et monopol kunne tænke på konsekvensen af dagens priser på morgendagens priser. Dommer Thomas Penfield Jackson nævnte, at han godt kunne forestille sig et cigaretfirma, der ville prissætte deres produkt billigt, selvom de var det eneste mærke på markedet. Schmalensee sagde, at Windows ikke var vanedannende. Udenfor retsalen sagde David Boies, at Schmalensee prisanalyse var en dum konklusion.
21-01-1999
Retssagen: Regeringen udspurgte MS om deres regnskab
I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater spurgte regeringens advokat David Boies Microsofts vidne Richard Schmalensee om han havde set Microsofts regnskaber fra 2. kvartal 1998 (læs Microsoft får rigtigt godt regnskab, hvor fortjenesten var steget 74% på et år. Richard Schmalensee svarede, at man ikke kunne slutte fra regnskabet i et kvartal, til at Microsoft var et monopol. David Boies spurgte derefter, om overskud af den størrelse i en længere varende periode ikke tydede på et monopol. Richard Schmalensee svarede, at en værdifuld interlektuel ejendomsret kunne give en lang række af gode overskud. På et spørgsmål om, hvor stor en del af dette overskud, der stammede fra salg af operativsystemer svarede Richard Schmalensee, at Microsofts interne systemer ikke registrerede dette, da det ikke skelnede mellem operativsystemer og applikationer. Richard Schmalensee holdt stadig fast på, at Microsoft ville have taget $2000 for Windows i stedet for $50, hvis de havde været et monopol. I hans skriftlige vidneudsagn (læs Microsofts første vidne) siger han, at Microsoft ville have taget 40 gange så meget for Windows, hvis de havde været et monopol. Under retsagen var der også en diskussion om en e-mail fra Bill Gates fra d. 5 januar 1996, hvor Bill Gates siger, at han ikke er tilfreds med at leverandøre har placeret ikoner for Netscape's Internet browser 'FAR more prominently' i Windows end ikoner for Internet Explorer. Senere blev leverandører forhindret i dette, da Microsoft ikke tillod, at de ændre i Windows billedsekvens på grund af copyright forhold. Der var en længere dansen rundt om den varme grød fra Richard Schmalensee side, inden han indrømmede, at Internet Explorer (IE) og Netscape's browser i grunden var identiske produkter. Det var en vigtig indrømmelse, da Microsoft havde hævdet, at IE's succes skyldtes, at det var teknisk overlegen, og ikke distributionsaftaler.
20-01-1999
Microsoft stærkt i defensiven
Regeringen fortsatte i går deres krydsafhøring af økonomen Richard Schmalensee (læs Microsofts første vidne) i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Afhøringen drejede sig igår om at Integrationen af Internet Explorer i Windows 98 havde skadet forbrugerne. Microsofts chefadvokat spurgte Richard Schmalensee om man ikke kunne sammenligne denne integration med integrationen af Word i Windows. Richard Schmalensee svarede, at der kunne være fordele, men at Words integration havde gjort, at WordPerfect ikke havde virket så godt, og at det muligvis havde påvirket forbrugerne. Han udtalte:' If in some way I can't do it as well as before, that's a harm'. Dette svar rammer lige ind i sagens kerne. For regeringen anklager Microsofts for, at integrationen af Internet Explorer i Windows skader forbrugerne. Regeringen har tidligere afhørt Boing (læs Retsagen fokuserer atter på integrationen af IE i Windows) for at vise, at denne integration skadede dem (de opgav Netscape) da det blev for dyrt at understøtte to browsere. Ifølge ZD News er Richard Schmalensee's vidneudsagn nærmest en indrømmelse til regeringen. Afhøringen af Richard Schmalensee fortsætter i dag.
19-01-1999
Mere om MS's prispolitik
I den seneste tid er Microsofts prispolitik overfor OEM'erne kommet stadig mere i søgelyset. Senest har et nyt offentligggjort dokument fra det amerikanske justitsministerium vist , at den amerikanske PC-leverandør Gateway, der netop er startet op i Danmark her i januar, betalte mere pr. licens end Dell og Compaq, selvom alle tre virksomheder er Tier-1 partnere. Dokumentet blev offentliggjort ved en fejltagelse. Flere OEM'er siger også anonymt, at den pris de betaler er højere end den pris den amerikanske regering har anslået. De anslår prisen til $50 pr. licens, medens nogle OEM'er siger prisen er $70. Microsoft siger, at den pris OEM'er betaler svarer til $250 i 1989 priser på grund af den forøgede funktionalitet. Et rigtigt monopol ville have taget en pris svarende til dette beløb.
18-01-1999
Microsofts vidneudsagn vil vare til marts
Microsoft forventer , at retsagen mellem dem og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater vil vare til marts, da deres vidner først vil blive færdige til dette tidspunkt. Hvis Microsoft taber retsagen, vil de sandsynligvis appellere dommen. Retsagen, der startede d.10 oktober 1998, kan derfor godt vare hele 1999.
15-01-1999
MS's første vidne trængt op i en krog
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater indrømmede Microsofts første vidne Richard Schmalensee, dean at Sloan School of Management på the Massachusetts Institute of Technology, at Microsoft ikke for øjeblikket var truet af nogle af de firmaer, som de tidligere har listet som konkurrenter. Det skete i forbindelse med, at Schmalensee præsenterede et dokument fra Microsoft kaldet 'Microsoft faces long-run competition from many known and unknown sources'. I dokumentet var et rundt diagram som repræsenterde konkurrenter til Microsoft. Blandt firmaerne var Apple Computer Inc., Red Hat, Corel Corp., Sun Microsystems Inc., Netscape Communications Corp., America Online Inc. og Oracle Corp.. Der var også nogle spørgsmåltegn, som repræsenterede firmaer, der endnu ikke eksisterer. Da Schmalensee blev udspurgt, om hver enkelt specielt med hensyn til, om OEM'er skulle vælge dem i stedet for Microsoft, indrømmede Schmalensee, at det var de ikke. Schmalensee kunne ikke nævne en konkurrent, og han sagde, at den største trussel på nuværende tidspunkt var en ukendt virksomhed. <
14-01-1999
Microsofts første vidne
Microsofts første vidne Richard Schmalensee, som er dean og professor på Sloan School of Management på Massachusetts Institute of Technology (MIT), startede onsdag eftermiddag sit vidneudsagn i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Hans hovedargument var, at operativsystemer til Intelbaserede PC'ere ikke er noget relevant marked, da Microsoft er truet fra platformsuafhængige teknologier som Java og Internettet. Dette argument er ifølge Infoworld hjørnesten i Microsofts forsvar. For hvis der ikke kan udpeges et relevant marked, kan Microsoft ikke have et monopol, selvom deres software kører på 90% af alle verdenens PC'ere. Derfor kunne Schmalensee også sige, at regeringens argumenter byggede på at sammenligne æbler og appelsiner. Java og Windows er helt forskellige teknologier, sagde Schmalensee. Han sagde , at der fandtes virkelig gode operativsystemer, som i løbet af et par år kunne blive rigtige konkurrenter til Windows. Du kan hente 328 sider og/eller et executive uddrag af Schmalensee's skriftlige vidneudsagn her .
14-01-1999
USA's regering vil aflevere 365 dokumenter
Det amerikanske jusitsministerium vil aflevere 365 dokumenter og videoklip af medarbejdere i Microsofts som bevismateriale i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater. I retssalen tydeliggjorde økonomen Fisher en udtalelse fra onsdag (læs Justitsministeriets konklusioner), om at forbrugerne ikke har lidt skade på grund af Microsofts konkurrenceforvridende tiltag. Han sagde, at de endnu ikke havde lidt skade, da Microsoft indtil videre forærede Internet Explorer (IE) gratis væk, hvilket selvfølgelig var i forbrugernes interesse. Men når konkurrenterne senere var ude af markedet ville de hæve prisen. Han sagde, at Microsoft ved at forhindre Netscape's browser at køre på mange PC'er fik deres priser til at stige, og det skadede forbrugerne. Det lykkedes Microsoft at gøre Netscape til en ubetydelig aktør på browsermarkedet. Udenfor retslokalet sagde Microsoft's talsmand Mark Murray, at justitsministeriet havde sluttet deres del af sagen svagt, og de havde sagt det ene og det andet om forbrugerspørgsmålet. I dag torsdag starter Microsofts vidner i retssagen (læs Nu begynder Microsofts vidner i retssagen) med økonomen Richard Schmalensee.
13-01-1999
Justitsministeriets konklusioner
Både indenfor og udenfor retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater brugte justitsministeriet tirsdagen på at sammenfatte deres konklusion på retssagens forløb. Udenfor retssalen blev der brugt stærke udtryk. Regerings advokat Joel Klein sagde, at de havde fremført tvingende beviser på, at Microsoft i udstrakt grad havde brugt konkurrenceforvridende metoder, som var designet til at smadre enhver trussel mod deres operativsystem. Han sagde også, at regeringen havde fremlagt et bjerg af beviser på, at Microsoft ikke konkurrerede på deres dygtighed.
Men William Neukom, som er Microsoft's chefadvokat kaldte justitsministeriets sag svag og sagde, at justitsministeriet havde besluttet at gøre konkurrenternes arbejde. Han sagde, at regeringen havde bygget deres sag på e-mails, der var taget ud af deres sammenhæng. Han sagde, at sagen vil komme til at dreje sig om kendsgerninger og fair analyser, når Microsoft's vidner begynder at fremlægge deres vidneudsagn. Indenfor i retssalen førte regeringens advokat David Boies regeringens sidste vidne økonomen Franklin Fisher, gennem en serie af spørgsmål som skulle sammenfatte regeringens argumenter mod Microsoft. Fisher fokuserede igen på Microsofts prispolitik overfor OEM'er (læs Fisher: Vi kommer til at leve i en MS-verden), som kom mere detaljeret frem på mandagens lukkede retsmøde. Fisher fortalte, at OEM'er betalte ca. $50 pr. operativsystem og at Microsoft også kan forventet yderlige salg af andre produkter ved salget af operativsystemer. Fisher sagde også, at Microsofts indflydelse overfor OEM udstrækker sig til hardware. Microsofts advokat Michael Lacovara protesterede mod denne oplysning, og sagde at hardwareaftaler tilhørte beviser, der var fortrolige. Dommer Thomas Penfield Jackson stoppede diskussionen og sagde, at den måske kunne diskuteres senere. Fisher sagde også, at når truslen fra andre browsere var stoppet, ville Microsoft opgive at forære deres browser gratis væk.
Ifølge Wired sagde Fisher dog også, at det var svært at sige om forbrugerne havde lidt tab på grund af Microsofts stærke kampagne mod konkurrenter som Netscape. Fisher vil også blive afhørt i dag på grund af forsinkelser. Microsofts første vidne Richard Schmalensee, som er økonom og dean på the Sloan School of Management, vil derfor først begynde sit vidneudsagn i morgen torsdag.
12-01-1999
Microsoftretssagen fortsatte for lukkede døre
Som Presys har skrevet flere gange (læs Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen) startede retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater mandag for lukkede døre. Indenfor de lukkede døre blev Microsofts prispolitik overfor OEM'er behandlet. Udover Microsoft ønskede både Dell og Compaq, at disse forhold skulle behandles for lukkede døre. Ifølge Wall Street Journal har Compaq opnået den bedste aftale. Dernæst fulgte Dell. Dommer Penfield Jackson har bestemt, at dele af det lukkede retsmøde skal offentliggøres senere. De konfidentielle dele vil ikke blive offentliggjort.
11-01-1999
Nu begynder Microsofts vidner i retssagen
Efter at regeringens vidner nu i ti uger har aflagt vidneudsagn i retssagen, er det nu Microsofts tur til at lade vidner give udsagn om deres syn på sagen. Ifølge denne artikel fra ZDNews vil Microsofts forsvar i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater baser sig på tekniske forhold. De vil gøre dette, selvom dommer Thomas Penfield Jackson indtil nu ikke har vist større interesse for tekniske spørgsmål. Årsagen til at Microsoft alligevel vil benytte tekniske argumenter er, at de derved kan appellere sagen, hvis de taber retssagen. Microsofts første vidne vil begynde i retssagen i dag. Det er Richard Schmalensee, som er professor på the Massachusetts Institute of Technology. Han vil blive forhørt af Richard Urowsky, som er en af Microsofts advokater. Schmalensee går ind for en lowprice-model. En af Schmalensee's opgaver er, at gendrive regeringens påstand om, at Microsofts pris for operativsystemer i forhold til PC'ernes pris er steger til det femdobbelte mellem 1990 til 1996. Microsoft siger også, at de planlægger at bruge en undersøgelse med titlen National Policy on Microsoft: A Neutral Perspective af Robert E. Hall, der er økonom på Stanford University. Undersøgelsen kan læses her. Mandagen vil starte med afhøring af Fisher om Microsofts priser og politik overfor OEM'er. Afhøringen vil foregå for lukkede døre (læs Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen).
08-01-1999
Fisher: Vi kommer til at leve i en MS-verden
Under retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater, blev der hovedsageligt talt om OEM-priser. Fisher brugte en stor del af formiddagen på at besvare spørgsmål om markedsforhold, som dommer Penfield Jackson havde bedt Microsofts advokat Lacovara at komme med onsdag aften, så Fisher kunne svare konkret på dem torsdag. Et af spørgsmålene drejede sig om hvor mange procent af OEM'er, der havde integreret Netscapes browser. Fisher svarede, at det var ganske få procent. De to parter diskuterede definitioner på 'predatory pricing' og 'predatory acts'. Fisher gav også en beskrivelse af prisfastsættelsen af operativsystemer, men han gik ikke i detaljer, da han forstod, at Microsoft ikke ønskede, at disse informationer skulle tilfalde offentligheden. Det forventes, at disse forhold vil blive behandlet for lukkede døre på mandag. Fisher sagde også, at vi kommer til at bo i Microsoft-verden, og at det kan blive en behagelig verden, men den vil hverken være styret af forbrugerne eller konkurrence. <
08-01-1999
Microsoft trækker stævning tilbage i Caldera-sagen
Microsoft trækker deres stævning mod Caldera for offentliggørelse af konfidentielle oplysninger tilbage. Caldera anklagede (læs: "Microsoft destruerede dokumenter") Microsoft for krænkelse af monopollovgivningen i 1996, i forbindelse med DR-DOS. Da der senere begyndte at komme artikler i pressen om, at Microsoft destruerede bevismateriale, anklagede Microsoft Caldera for at offentligøre interne forhold hos Microsoft, som de havde fået kendskab til gennem en tidligere Microsoft medarbejder i Tyskland, Stefanie Reichel.
08-01-1999
Sun og Microsoft skal tale om Java
Den føderale dommer Ronald Whyte har beordret Microsoft og Sun til at holde møder om, hvordan Microsofts Java kan bringes til at følge Javastandarden. Microsoft er tidligere blevet dømt til bringe deres produkter i overenstemmelse med Javastandarden i løbet af 90 dage , dvs. deres produkter skal følge Sun's Java native interface (JNI). Microsoft har sagt, at de vil appellere denne dom.
07-01-1999
E-mail fra MS: Platformsuafhængighed en sygdom
Under retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater citerede regeringen adskillige e-mails fra Microsoft om, hvorledes de skulle stille sig med hensyn platformsuafhængighed. Ifølge e-mailene fra bl.a. Jim Allchin, som er vicepræsident hos Microsoft til Bill Gates, var Windows ved at blive forurenet på grund af al den tale om platformsuafhængighed, som konkurrencen fra Netscape skabte. Allchin skrev bl.a., at han anså visionen om platformsuafhængighed for en sygdom hos Microsoft. Dagen gik ellers med, at Microsoft forsøgte at så tvivl om Fishers troværdighed. Microsofts advokat Lacovara henviste til to sager, som Fisher havde tabt. Der blev også vist et klip fra videoen med Bill Gates, hvor Bill Gates udtalte sig om aftalen (læs Intuit intensiverer anklagerne mod MS) mellem Intuit og Microsoft. Gates sagde på klippet, at han ikke viste om Intuit eller nogen anden virksomhed havde indgået en aftale med Microsoft om ikke at markedsføre Netscapes browser. På klippet viser regeringens anklager David Boies Bill Gates en e-mail fra april 1997 som beskriver aftalen og han spørger Bill Gates, om han han kender til aftalen. Bill Gates svarer, at han ikke kan huske, at han blev fortalt noget om aftalen.
07-01-1999
AOL kan blive indkaldt til MS-retsagen
Under retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater spurgte dommer Thomas Penfield Jackson i går, om nogle af parterne havde planer om at indkalde AOL's leder Case. Microsofts advokat Michael Lacovara sagde, at de for øjeblikket ikke havde nogen plan om dette, men at de har ret til to ekstra vidner, udover de 12 vidner, som de kan indkalde senere. Spørgsmålet kom i forbindelse med Lacovara's afhøring af Fisher (læs Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen). Lacovara forsøgte at få Fisher til at bekræfte, at fusionen mellem AOL og Netscape var en konkurrence-trussel mod Microsoft. Han citerede AOL og Netscape fra en pressekonference d. 24 november 1998, hvor de sagde, at de aggressivt ville udvikle og markedsføre Netscapes browser. Fisher stod dog fast på, at Microsofts monopol ikke var så let at true, selvom Java og Netscapes browser var de første tiltag, der på længere sigt kunne true Microsoft. Microsoft havde derfor taget skridt mod disse værktøjer ved at forære Internet Explorer gratis væk og forurene Java ved at gøre deres version Windowsspecifik. Under dette spørgsmål tog dommer Penfield Jackson et nummer af Washigton Post frem, hvor AOL/Netscapes chef Case udtalte, at fusionen mellem AOL og Netscape ikke havde noget at gøre med MS-retsagen, da de ikke ville konkurrere med Microsofts monopol på operativsystemer. Ifølge regeringens talsmand Boies er det muligt, at de vil indkalde Case, da Microsoft har talt meget om at AOL/Netscape er en vigtig konkurrent, men der er mange andre vidner, der også kunne belyse sagen. Microsofts advokaten Bill Neukom sagde, at Microsoft allerede havde afhørt et vidne fra AOL. Det var David Colburn (læs 2 dags afhøring af David Colburn) Du kan læse Washington Posts referat her.
06-01-1999
Microsoft ønsker lukkede døre i MS-retsagen
Microsoft ønsker lukkede døre i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater. Det skyldes, at den kommer til at dreje sig om Microsofts prispolitik. Blandt andet vil den omhandle Microsofts licenspolitik for Windows. Det amerikanske justistsministeriums sidste vidne er Franklin M. Fisher, der var IBM's cheføkonom i retsagen mellem IBM og USA. Fisher er nu professor på Massachussets Institute of tehchnology (MIT). Du kan læse hans vidneudsagn, der er på ca. 100 sider her. Du kan læse et meget kort sammendrag af vidneudsagnet her. Fisher skriver bl.a., at hvis Microsofts optræden ikke bliver checket, vil Microsoft sandsynligvis skabe en verden, hvor adgangen til browsere bliver vanskelig eller umulig. Det forventes at hans vidneudsagn vil tage tre dage. Microsoft sagde i går, at læserne af hans bog fra 1983 Folded, Spindled, and Mutilated: Economic Analysis and U.S vs. IBM, vil få piskesnerten at mærke. Fisher skrev blandt andet i denne bog, at monopolprofitter tjenes gennem høje priser og ringe produkter. Microsofts forventes at bruge Linux's voksende udbredelse (læs MS: Linux er en trussel), til at tilbagevise, at Microsoft har et monopol, der opretholdes ved hjælp af de mange applikationer, der findes til Windows.
06-01-1999
MS venter stadig på AOL/Netscape-dokumenterne
Microsoft har endnu ikke modtaget dokumenter om fusionen mellem AOL og Nescape, selvom de flere gange har anmodet om at få dem udleveret (læs AOL køber Netscape for $4.2 milliarder og allierer sig med Sun). Microsofts advokat Mark Murray accepterer dog, at juleferien kan undskylde den manglende udlevering. Han sagde dog også, at dokumenterne kunne indeholde oplysninger, som AOL/Netscape og Sun ikke ønskede offentliggjort.
06-01-1999
MS-retsagen: Hvorfor valgte Intuit IE
I går drejede retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater sig om, hvorfor Intuit havde valgt Internet Explorer (IE) og ikke Netscape. Ifølge chefen for Intuit William Harris havde de valgt IE, fordi der var bedst økonomi i IE, og ikke fordi IE var bedre. Microsofts advokat John Warden mente, at Intuit havde valgt IE, fordi de kunne integrere IE i Quicken, som er et personligt regnskabssystem. Harris sagde, at de havde integeret IE med Quicken, fordi de så var garanteret en plads i alle PC'er, således at brugeren kunne købe en version af Quicken ved nogle enkelte tastetryk. Warden fremdrog adskillige e-mails og slides, der skulle underbygge hans udsagn, om at Netscape ikke var tilstrækkeligt godt.
05-01-1999
Intuit intensiverer anklagerne mod MS
Efter to ugers pause startede retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater igen. Det første nye vidne i sagen er lederen fra Intuit William Harris. Intuit udvikler og sælger det personlige regnskabssystem Quicken, som har 80-85% af markedet i USA. Microsofts advokat John Warden brugte denne markedsandel samt andre af Intuits produkter til at spørge, om Intuit har monopol på markedet. Harris svarede nej, og han sagde, at Intuit ikke var et uundværligt produkt for brugerne, og at det let kunne erstattes af andre produkter i modsætning til Windows. Harris rejste også to nye anklager mod Microsoft, som begge drejede sig om Microsofts mulige monopol. Harris hævdede, at Microsoft under samtalerne om Intuits fusion med Microsoft i 1994 havde sagt, at Microsoft havde forhandlet med Visa om en eksklusivaftale, hvor Visa skulle afstå fra samarbejdet med Intuit om personlige regnskabssystemer. Microsofts talsmand Mark Murray bekræftede senere udenfor retsalen, at Microsoft for tre år siden havde talt med Visa om en eksklusivaftale, men at Harris havde skildret aftalen helt forkert. Senere omtalte Harris forhandlinger mellem Intuit og Compaq om bundtning af Quicken på deres PC'ere. Disse forhandlinger foregik for to år siden. Microsoft havde på dette tidspunkt forsøgt at få Compaq til kun at bundte deres program Money med Compaqs PC'ere. Intuit havde dog forhindret dette ved en direkte henvendelse til Compaq, hvorefter Compaq kom med begge programmer præinstalleret. Microsofts Murray sagde senere, at han først kunne kommentere anklagerne, når han havde flere oplysninger. Harris hævdede endvidere, at Microsoft gav særlige fordele til forhandlere, der favoriserede Internet Explorer. Microsoft sagde også under krydsforhøret af Harris, at Harris lød som om han ønskede, at en national komite for operativsystemer skulle regulere IT-industrien. Du kan læse Harris skriftlige vidneudsagn her. Microsofts skriftlige svar på Harris vidneudsagn kan ses her. <
05-01-1999
Ny retsag mod MS berammet til 1. juni
En føderal domstol afsagde i går dom om, at retsagen mellem Microsoft og Bristol Technologies skal begynde d. 1. juni 1999. Brisol udvikler et værktøj Wind/U, der kan portere NT-software til Unix. Bristol anklager Microsoft for at forlange urimelige betingelser for at give Bristol adgang til sourcekoden til NT. Microsoft siger, at de har givet Bristols konkurrent Miansoft de samme betingelser. Ifølge dommen skal Microsoft ikke udlevere sourcekoden på nuværende tidspunkt. I forbindelse med retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium er det vigtigt, at Microsofts opfatter tvisten som et spørgsmål om en kontrakt og ikke en monopolsag.
23-12-1998
Justitsministeriet anmoder om lov til at forhøre Allchin fra MS
Det amerikanske justitsministerium anmoder dommer Thomas Penfield Jackson om tilladelse til at afhøre James Allchin fra Microsoft, angående vidneudsagnet fra Edward Felten ,der er en datalog fra Princeton University. Felten hævdede under afhøringen, at Microsoft uden nogen problemer kunne fjerne Internet Explorer (IE) fra Windows 98, hvilket ville give brugerne friheden til selv at vælge den browser, som de ønsker. Justitsministeriet ønsker at udspørge Allchin om Microsofts test af Feltens software, som er en prototype på et stykke software, der kan fjerne IE fra Windows 98. Under en tidligere afhøring af Allchin undgik Allchin at udtale sig, da han sagde, at han ikke havde facts om sagen med denne dag. <
23-12-1998
Hvor står sagen mellem MS og justistsministeriet?
Presys dækker dagligt retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Du kan læse Presys dækning her .
17-12-1998
Microsoft vil undersøge Netscape/AOL-handlen
Dommer Thomas Penfield sagde i går, at America Onlines (AOL) køb af Netscape (læs AOL køber Netscape for $4.2 milliarder og allierer sig med Sun) for $4 milliarder kunne få en afgørende betydning for markedet og hermed også retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater. Dommeren tillod derfor Microsoft at gennemlæse de dokumenter, som Netscape og AOL har sendt til justitsministeriet for at få godkendt handlen. Måske vil dommer Jackson ifølge Associated Press tillade Microsoft at se flere konfidentielle dokumenter. Jim Whitney fra AOL sagde, at det endnu ikke var afgjort, hvordan AOL vil forholde sig til dommen.
17-12-1998
Microsoft appelerer Javadom
Microsoft sagde onsdag, at de vil appelere den foreløbige dom om, at de om 90 dage ikke må levere applikationer, der er inkompatible med Sun's Java (læs Microsoft tabte slaget om Java). Den foreløbige dom gælder bl.a. Windows 98 og Internet Explorer 4.0. Microsoft vil genudvikle deres produkter, så de er i overensstemmelse med den foreløbige dom, selvom de har appeleret dommen.
17-12-1998
MS tabte appelsag om forskningsresultater
For anden gang tabte Microsoft en retsag om adgang til to professorers noter og bånd med interviews med ledere fra Netscape. I september stævnede Microsoft forskning udført af Michael Cusumano, som er professor på Massachusetts Institute of Technology's Sloan School of Management, og David Yoffie, som er professor på Harvard Business School, som en del af deres forsvar i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater. Denne sag tabte Microsoft i oktober, hvorefter de applerede dommen. I går tabte de appelsagen, der foregik i Boston. Mange opfatter dommen som en sejr for den frie forskning, og forskeres ret til at beskytte deres kilder.
17-12-1998
Tvivl om Microsofts licenspolitik
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistsministerium samt 19 amerikanske stater blev der onsdag vist videoklip, hvor fire vidner fra IT-industrien satte spørgsmål ved Microsofts licenspolitik. De sagde, at der ikke var behov for den skrappe kontrol Microsoft udøvede ovenfor licenshavere af deres operativsystem. Du kan læse om de fire IT-virksomheders erfaringer her. Packard Bell NEC blev tvunget til at lade hele Internet Exploerer (IE) følge med deres maskiner, selvom de kun ville bruge 1%. Caldera sagde, at Microsofts næsten havde et markedsmonopol, som gjorde det næsten umuligt at sælge Linux. Uden at give eksempler, sagde Caldera, at Microsoft havde brugt konkurrenceforvridende metoder. Santa Cruz Operation Inc sagde, at de ikke følte behov for at udføre restriktioner overfor licenshavere af deres Unix-version mht. browsere og brugergrænseflade. Network Computing Inc. sagde at deres forenklede operativsystem på NC'ere uden tvivl ville få problemer, hvis Microsoft fik mere kontrol med browser- og Javamarkedet. Udenfor retsalen sagde Microsoft som svar på en artikle i Wall Street Journal, at de ikke havde tvunget Intuit til at bruge IE. De sagde, at Intuit havde valgt IE, fordi den var bedre.
16-12-1998
Gates udspurgt om Microsofts 'tæskehold' overfor IBM
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistministerium samt 19 amerikanske stater blev der tirsdag formiddag vist nye videoklip med Bill Gates. I klippet diskuterede Gates og regeringens advokater begredet 'killer application' og Microsofts udnyttelse af deres dominans på operativsystemmarkedet. Et af de mere interesante klip drejede sig om en e-mail fra marts 1994 afsendt af Joachim Kempin, der er senior vicepræsident for OEM salg og marketing til Bill Gates og Steve Ballmer om IBM's overtagelse af Lotus. Kempin foreslog et ww hit team (tæskehold), der skulle angribe IBM ved at presse deres OEM'er. Gates blev spurgt om, hvad ww stod for, og han svarede world wide. Du kan se videoklippene her.
16-12-1998
Disney: MS er 1000 punds gorilla
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justistministerium samt 19 amerikanske stater blev der tirsdag formiddag viste et klip med Bill Gates og Steve Wadsworth fra Disney-koncernen, hvor Steve Wadsworth sagde, at forhandlingerne med Microsoft var som at forhandle med industriens 1000 punds gorilla. Han sagde også, at Microsoft ikke var bange for at bruge deres styrke indenfor operativsystemer til at tvinge partnere og konkurrenter til at forandre deres måde hvorpå de driver forretning. Du kan se videoklippene her.
15-12-1998
Dommeren atter utålmodig med Microsoft
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater mistede dommer Thomas Penfield Jackson tålmodigheden med Microsofts advokat David Heiner, og han bad ham om at holde op med at spørge Edward Felten, en datalog fra Princeton University, om hvilke filer, der var en del af Internet Explorer (IE). David Heiner havde på det tidspunkt bedt Felten et dusin gange fortælle hvilke filer, der indeholdte IE-kode i det håb, at Felten ville komme til at sige en fejl. Microsoft afsluttede deres krydsforhør af Felten mandag, og det var en dag før forventet. (Læs IE kan adskilles fra Windows 98) En del analytikere er allerede begyndt at spekulere over, hvad årsagen til dette kan være.
15-12-1998
IE kan adskilles fra Windows 98
I den 9. uge af retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater blev punktet om Internet Explorers (IE) adskillelse fra Windows 98 atter sat på dagsorden. Edward Felten, som er datalog på Princeton University fortalte ligesom David Farber i sidste uge (læs Microsoft: IE er en selvstændig applikation), at IE i al væsentlighed er et selvstændigt produkt og ikke en integreret del af et operativ system. Krydsforhøret af Felten startede med en halv times video, som demonstrede en uninstall-applikation på 600 liner, som han havde udviklet sammen med to studerende. Denne applikation, der blev loadet ind i Netscape Communicator, var i stand til at undertrykke IE's funktioner. På et spørgsmål fra Microsofts advokat senere under krydsforhøret holdt Felten fast på, at det er to forskellige produkter, og at han ikke kunne se, hvorfor Microsoft blev ved med at hævde, at de hørte sammen. Han sagde også, at han ikke forstod, hvorfor Microsoft ikke havde leveret en uninstall-applikation med IE og Windows, når han sammen med to studerende kunne skrive en sådan applikation. Du kan læse Feltens skriftlige vidneudsagn her. Microsoft og regeringen blev også i går enige om at afslutte regeringens del af retsagen midt i januar. Efter afhøringen af Felten, der forventes afsluttet i dag, vil der blive en pause i sagen indtil d. 4. januar på grund af ferie. Regeringen forventes at indklade to vidner efter ferien.
11-12-1998
MS: Sun kendte vores plan
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater konfronterede Microsofts advokat Tom Burt i går Sun's James Gosling, der har skabt Java med en e-mail fra april 1996. I denne e-mail stod der, at nogle ledere fra Sun var bekendt med, at Microsoft planlagde, at udvikle Windowsspecifikke udvidelser til deres Java to måneder før de to virksomheder indgik en licensaftale. På trods af denne viden fastholdt Gosling, at Microsoft prøvede at skade Sun. Han sagde, at det var Suns synspunkt, at Microsoft ofte have en kniv i ærmet, som det var meningen, at Sun skulle skære sig på. Han sagde også, at Microsoft kunne havde udviklet en Windowsegnet version, der ikke brød licensaftalerne. I en privat retsag mellem Microsoft og Sun, som også drejer sig om, hvorvidt Microsofts Java er i overensstemmelse med reglerne i licensaftalen, er Microsoft forløbigt blevet påbudt (læs Microsoft tabte slaget om Java) at ændre deres Javasoftware, da det ikke er i overensstemmelse med licensaftalen. Det var derfor vigtigt for Gosling, at grundlaget for dette påbud ikke blev draget i tvivl. Han sagde derfor også, at Microsoft let kunne have udviklet en Java, der var i overensstemmelse med licensaftalen, hvis de havde ønsket det. Han sagde, at da han erfarede, at Microsoft begyndte at planlægge at lave tilføjelser til Java, troede han ikke, at disse ændringer ville skabe retslige problemer. Han sagde også, at Microsofts påstand om, at det ville blive vanskeligt at få deres version i overensstemmelse med licensaftalen var forkert. Microsoft ville let kunne inkludere Java Native Interface (JNI) i deres Javaprodukter. Udenfor retsalen sagde Mark Murray fra Microsoft, at de flere gange havde tilbudt at samarbejde med Sun, så deres versioner blev kompatible, men Sun havde afslået tilbudet, da Sun var interesseret i bruge Java til et 'knock out' af Windows. I retsagen sagde Tom Burt det samme, og han nævnte Suns ændring af navnet på JDK 1.2 til Java 2 (læs Java 2 præsenteret på Java Business Expo) som et eksempel. Gosling svar til dette var, at disse ændringer var sket efter en debat indenfor et fælleskab. Krysforhøret af Gosling kan vare til mandag. Der er ingen retsag i dag. Næste vidne er Edward Felten, som er professor i datalogi. Presys vil senere bringe oplysninger om ham, og komme med en link til hans skriftlige vidneudsagn.
10-12-1998
MS: Sun har to typer standarder
Microsofts advokat Tom Burt sagde i sit krydsforhør af Suns James Gosling, at Sun har to typer standarder. Han underbyggede denne påstand med, at Sun havde anlagt sag mod Microsoft for ikke at understøtte visse Java-faciliteter som Java Native Interface (JNI), medens de havde behandlet Netscape som en allieret selvom, at de heller ikke havde opfyldt dette krav. I en e-mail fra september beklager Eric Schmidt fra Sun sig til Jon Kannegaard fra Java Group over Netscapes 'luskede' metoder. Netscape er ifølge Schmidt totalt utroværdig, og det er lettere at handle med Sadaam Hussein end Netscape. Burt spurgte James Gosling, om det ikke er rigtigt, at Netscape ikke understøtter JNI. James Gosling bekræftede dette, samtidigt med at han sagde, at de arbejdede seriøst på at understøtte JNI i modsætning til Microsoft. Udenfor retsalen sagde Suns talsmand Lisa Poulson, at Netscape ikke er i uoverensstemmelse med Javastandarden, da de på grund af deres problemer ikke har en Java virual machine (JVM) i deres browser.
10-12-1998
Microsoft: IE er en selvstændig applikation
I Microsoft's 1997 Computer Dictionary defineres Internet Explorer (IE) som en webbrowser, og en webbrowser defineres som en applikation. Definitionen af et operativsystem indeholder ingen referencer til webbrowser funktioner, således som Microsoft nu hævder på grund af, at de findes i Windows 98. IT-forskeren David Farber, sagde i sit vidneudsagn i forgårs, at definitionen af et operativsystem ikke indeholdte webbrowser funktionalitet (læs Regeringsvidne går imod bundtning). David Farber blev igår spurgt af regeringes advokat, om han var enig i Microsofts definition, og han svarede bekræftende, at den blev brugt i de fleste lærebøger. Som konklusion på sit vidneudsagn, at Microsoft godt kan gøre Windows 98 mere modulært, således at brugere og PC-fabrikanter kan vælge de funktioner, som de ønsker at bruge. Han mente, at en sådan politik ville fremme konkurrencen. Han sagde også, at han havde haft problemer med Netscape, da IE poppede op på de mærkeligste tidspunkter. Microsofts advokat Steven Holley forsøgte at drage David Farbers kompetence i tvivl ved at sige at Farber ikke vidste, hvorledes han skulle installere IE, og ved at spørge om Farber havde en PhD. Farber svarede, at det havde han ikke, og det vidste Holley godt. Microsoft sagde uden for retsalen, at regeringen ikke skulle blande sig i designproblemer og at 70 millioner brugere af Netscape på en Windows platform var godt tilfredse med den måde Netscape kørte på Windows. David Farber's vidneudsagn kom midt i James Goslings vidneudsagn (læs Microsoft angriber Java og James Gosling: Java egner sig ikke til alt). James Gosling forventes at fortsætte senere.
09-12-1998
Regeringsvidne går imod bundtning
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 amerikanske stater (læs South Carolina trækker sig fra retsagen) forsvarede David Farber, der er professor i telekommunikationssystemer ved University of Pennsylvania og et vidne for regeringen sit synspunkt, at operativsystemer bør begrænse sig til relativt dybe funktioner som ressource allokering og schedulering. Han har i et skriftligt 15 siders vidneudsagn (som kan læse her) sagt, at det er uhensigtsmæssigt at kombinere apllikationer og oprativsystemer. Det kan skade performance. Microsofts advokat Steven Holley skildrede Farber som en, der har et ekstremt synspunkt om operativsystemer. Han citerede andre akademikere for at vise dette. Faber sagde til dette, at andre kunne skrive anderledes, men hans synspunkt var bredt accepteret blandt akademikere.
08-12-1998
South Carolina trækker sig fra retsagen
South Carolina trak sig i går fra retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og nu nitten amerikanske stater. South Carolina trak sig fordi de mener, at konkurrencen har det godt i USA, hvilket fusionen mellem America Online og Netscape er et bevis på. En talsmand fra Microsoft sagde, at han var glad for beslutningen, og han håbede andre stater ville følge South Carolinas eksempel. En talsmand for de andre 19 stater Tom Miler fra Iowa sagde, at de andre stater ikke ville opgive søgsmålet, og sagen skulle fortsætte med fuld fart derudad.
08-12-1998
Bill Gates angriber regeringen
Ien tale i Washington i mandag's angreb Bill Gates regeringen og sagde, at den ville ødelægge Microsofts gode omdømme. Advokaten John Warden sagde, at regeringen prøver at opdele sagen i to dele. Den ene foregår i retsalen, og den anden er at påvike den offentlige mening mod Microsoft og i særdeleshed Bill Gates. Microsoft har også offentliggjort et dokumenet, som i detaljer forklarer deres position og som ser på de forskellige vidneudsagn. Dokumentet der hedder 'A Case Of Trial In Error' kan ses her. Retsagen fortsætter i dag.
07-12-1998
Calderasagen må ikke bruges i MS-retsagen
Dommer Thomas Penfield Jackson bestemte i en lidet omtalt dom i sidste uge, at regeringen ikke må benytte materiale fra to tidlige ansatte hos Microsoft (læs Microsoft destruerede dokumenter). Dette materiale må først benyttes i Microsofts retsag mod Caldera, der er berammet til at starte i juni. Dog kan noget af det bruges, hvis Calderasagen kommer op i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium i samarbejde med 20 amerikanske stater.
07-12-1998
Java kan blive hovedemnet i MS-retsagen
Som Presys skrev i fredags (læs Microsoft angriber Java) vendte Microsofts argumentation om Java fra, at Java var en trussel for Microsoft til, at Java er et nyt programmeringssprog med mange begrænsninger, og at det ikke kan leve op til reklamesloganet 'write once, run anywhere'. Denne artikel fra ZD News går dybere ind i problematikken, og den vurderer, at retsagen vil gå fra browserprobelmatikken til Java.
04-12-1998
Microsoft angriber Java
Tingene går hurtigt i Microsoftretsagen. I onsdags var Microsofts hovedpointe, at Java kunne ødelægge Microsoft. Senere om onsdagen og torsdagen var hovedpointen, at Java ikke var godt nok. James Gosling fra Sun måtte indrømme under krydsforhøret, at der er problemer med Sun's slogan 'write once, run anywhere'. Microsofts advokat Tom Burt angreb Sun og deres markedsføring af Java ud fra at Java ikke opfyldte det lovede. Derfor var Java ikke nogen trussel mod Microsoft. Udenfor retsalen sagde Tod Nielsen fra Microsoft, at Microsoft først havde anset Java for at være en trussel, men nu indså at det ikke levede op til forventningerne. Han sagde, at Suns løfte om platformsufhængighed er teknisk umuligt Mar Murray fra Microsoft sagde at sloganet kun var hype. I retsalen gentog Gosling, at der var problemer med Java Foundation Classes (JFC), men at det var et spørgmål om tid før det blev bedre. Burt var ikke enig i dette, og han brugte eksempler fra en bog om C fra 1978 til at vise, at man da havde brugt de samme slogans om C. Gosling var ikke enig med Burt på dette punkt. For Gosling var C et utroligt stærkt eksempel på, hvordan forsøget på at opnå en fælles standard kunne gå galt, da de forskellige operativsystemer fik forskellige compilere. Gosling sagde, at han netop havde udviklet Java med henbik på at undgå de fejl han selv havde oplevet med C mht. portabilitet. Sun havde arbejdet hårdt på at bibeholde portabiliteten og derfor havde lagt sag an mod Microsoft.
03-12-1998
Nyt videoklip med Bill Gates om Java afspillet i retsagen
I retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater viste regeringen et videoklip af Bill Gates. I klippet fra d. 28 august afslører Bill Gates ikke at vide noget om detajlerne om retsagen mellem Sun og Microsoft vedr. Java. Gates sagde, at han ikke mindes, at han have fået at vide, at Netscapes browser var en vigtig brik i udbredelsen af Java foundation classes (JFC) på trods af, at regeringens advokat Boies viste en e-mail fra juli 1997 til Bill Gates fra Microsofts senior vicepræsident Paul Maritz, som sagde, at hvis JFC er den største trussel, så er Netscape den vigtigste brik i distributionen. En af sekvenserne i videoen fik tilhørerne til at gøre store øjne. Sekvensen drejede sig om en diskussion mellem Bill Gates og Boies om betydningen 'pisse på'. Diskussionen var centreret om en e-mail som en programmør skrev til Gates i maj 1997, hvor det blev fastslået, at Microsoft ved enhver lejlighed skulle pisse på JDK [Java Development Kit] 1.2 som indeholdte JFC. Der blev også fremdraget andre e-mails, som fortalte at Microsoft skulle lægge hindringer i vejen for Sun's Java.
03-12-1998
James Gosling: Java egner sig ikke til alt
I går begyndte krydsforhøret af Sun James Gosling, der er skaberen af Java. Krydsforhøret tog udgangspunkt i Goslings 35 sider skrevne vidneudsagn, som du kan læse her. I dette dokument siger James Gosling, at Microsoft truer Java ved at oversvømme markedet med en version, der følger Microsofts specifikationer i forhold til Windows, dvs. den proprietær. Under krydsforhøret sagde han, at der er opgaver, hvor Java ikke egner sig. "Derfor findes der andre programmeringssprog som svar på spørgsmål Burt". Burt er en af Microsoft's advokater.
02-12-1998
MS: Netscape, en komplet konkurrent
Microsoft hævdede i et udskrift som blev offentliggjort tirsdag, at Netscape var en komplet konkurrent fordi deres browser kunne erstatte Windows, hvis det fik en bred accept. Udtalelsen kom fra Jim Allchin, der er senior vicepræsident hos Microsoft. For selvom Navigator kørte under Windows, kunne det erstatte Windows, hvis udviklerne begyndte at udvikle apllikationer til Navigator ifølge Jim Allchin. Udtalelserne kom samtidig med at økonomen Warren-Boulton blev afhørt for femte dag i træk i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater. Microsoft betragtede virkeligt Netscape som en konkurrent og en trussel til deres oprativsystem fortalte Warren-Boulton retten. De opfattede Navigator som en trussel ikke blot på et alternativt interface, men også fordi det kunne blive en igangsætter for udbredelsen af Sun's Java. Disse udtalelser kridter banen op for Sun's James Goslings vidneudsagn, der sandsynligvis begynder i dag. Warren-Boulton brugte også kræfter på at tilbagevise indvendinger fra Microsoft om, at de ikke har et monopol. Han sagde som tidligere, at de selv kunne sætte prise. Han sagde, at prisen for Windows havde været 0,5% af en PC i 1991, 2% i 1996 og at det kunne stige til 10% ifølge beregninger foretaget sidste december af Joachim Kempin fra Microsoft. Ifølge en pressemeddelelse fra CNET var Warren-Boultin i betydelig bedre vigøre fordi han blev afhørt af regeringens advokat.
01-12-1998
Microsoft-retsagen fortsatte som en dans på stedet
Dommer Thomas Penfield Jackson var klart utålmodig, da retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater mandag gik ind i sin 7. uge. Microsofts advokat Michael Lacovara angreb økonomen Warren-Boulton's vidneforklaring i stort og særligt småt. F.eks. tog han fat på, at Warren-Boulton havde skrevet 'she' i stedet for 'he'. Ifølge Infoworld skrev dommer Thomas Penfield Jackson næsten intet ned, men så nærmest ud til, at han kun ønskede, at Lacovara skulle stoppe sit krydsforhør af Warren-Boulton. Mandagens krydsforhør af Warren-Boulton drejede sig om Microsofts konkurrenceforvridende handlinger. Lacovara forsøgte, at undergrave Warren-Boulton's vidneudsagn ved at anklage han for at ignorer afgørende beviser i sit nedskrevende materiale, men som fortalt ovenfor kom der ingen afgørende nye ting frem under mandagens retsag.
01-12-1998
Microsoftretsagen skifter fokus til Java
Microsoft retsagen vil skifte fokus når krydsforhøret af Suns James Gosling starter. Det kan allerede begynde senere i dag. Gosling har allerede vidnet i en privat retsag mellem Microsoft og Sun om Java (læs Vidneudsagn fra Sun's Gosling), hvor han sagde, at Microsoft forurenede Java ved at tilføje egne faciliteter til deres Java. Den foreløbige dom i denne sag påbød Microsoft, at ændre deres Java så den fulgte Javastandarder (læs Microsoft tabte slaget om Java). James Gosling har afleveret et 30 siders vidneudsagn til retten. Microsoft planlægger stadigt at få retsagen stoppet på grund af America Onlines (AOL)'s køb af Netscape (læs AOL køber Netscape for $4.2 milliarder og allierer sig med Sun). Nogle hævder, at Microsoft allerede tale om at appelere sagen, da de under appelsagen kan undgå videoklippene af Bill Gates.
26-11-1998
Regeringen vil ikke stoppe retsagen
Microsoft har anmodet om at få stoppet retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium efter America Onlines (AOL) køb af Netscape (læs AOL køber Netscape for $4.2 milliarder og allierer sig med Sun). Men justitsministeriets advokat David Boies sagde, at regering ikke havde nogen intention om at stoppe retsagen. Retsagen er på grund af Thanksgiving holiday sat i bero indtil mandag.
25-11-1998
Microsoft vil have retssagen stoppet
Microsoft kalder America Online's $4.2 milliarder aftale om køb af Netscape en "seismic change" i hele softwareindustrien. Rettens diskussion om betydningen af AOL/Netscape-handlen følger en offentliggørelse af interne dokumenter verørende Microsofts relationer med Internetudbyderer (ISP'er) og Walt Disney Online. Walt Disney Online skulle eksklusivt bruge Internet Explorer. Men om tirsdagen var der fokus på AOL/Netsacpe handlen. David Boies, som er det amerikanske justisministeriums chefadvokat sagde, medens han nedtonede handlen, at handlen nok ville påvirke dommer Thomas Penfield Jackson's domsudmåling, hvis regeringen vandt. Nyheden om AOL/Netscape-aftalen blev introduceret på dramatisk stil i retsagen under den tredie dags afhøring af økonomen Warren-Boulton, (læs AOL/Netscape-handlen påvirker Microsoft-retsagen) da Microsoft advokat Lacovara spurgte, medens de talte om Microsofts forsøg på at begrænse Netscapes ressourcer, om han ikke også troede, at Sun ville begrænse Netscapes ressourcer. Dommer Thomas Penfield Jackson, der på dette tidspunkt var uvidende om handlen, spurgte Lacovara om hvorfra han kendte til handlen, og han svarede fra en pålidelig kilde. Warren-Boulton sagde, at han ikke kunne besvare spørgsmålet, da han ikke kendte nærmere til handlen.
24-11-1998
AOL/Netscape-handlen påvirker Microsoft-retsagen
America Onlines (AOL) mulige overtagelse af Netscape påvirker Microsofts retsag mod det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater. Microsoft's advokat Michael Lacovara udspurgte regeringens vidne økonomen Frederick Warren-Boulton, som var Ronald Reagans cheføkonom vedr. Monopolanliggender, om denne handel siger noget om konkurrence indenfor softwareindustrien. Han spurgte om markedet hastige forandring ikke siger noget om konkurrencen indenfor softwareindustrien. Warren-Boulton svarede, at han ville se sagen på en anden måde. Han så det som en uheldig situation, at et af USA's mest lovende nye firma bliver tvunget til at lade sig opkøbe på grund af Microsofts ekslusiv kontrakter og andre handlinger. Udenfor retsalen brugte Microsoft også sagen til at vise hvor hurtig og hård konkurrencen er indenfor softwareindustrien, og at den mulige handel trækker gulvtæppet væk under regeringens sag. Regeringens advokat David Boies svarede, at Microsoft efterhånden havde sagt at tæppet var blevet trukket væk så mange gange, at alle burde ligge på gulvet nu. Nogle analytikere mener dog, at AOL/Netscape handlen vil gavne Microsoft.
20-11-1998
MS: Linux er en trussel
Microsofts sagfører Lacovara forsøgte, igår i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater at påvise, at Linux var en trussel mod Micrisoft. Det skete under krydsforhøret af økonomen Warren-Boulton (læs Økonom: Microsoft følte sig truet). Lacovara sagde, at Linux var blevet distribueret i 7-10 millioner kopier siden 1991, og de fleste af dem var gratis. Microsofts operativsystemer har 140-200 miliioner brugere. Lacovara viste forskellige nyheder for Linux fra firmaer som Oracle, IBM og Netscape, som også Presys har bragt (læs om Linux her). Lacovara spurgte om ikke disse firmaer var en trussel for Microsoft. Warren-Boulton svarede, at Linux var et godt niche-produkt, og at dets succes har været på serverområdet. Han ville ikke betragte det som en konkurrent før måske nu, og det havde ikke haft nogen betydning for prissættelsen af Microsofts operativsystemer. Warren-Boulton sagde også, at finansmarkedet viste Microsofts evne til at tjene penge. Deres price/earning viste, at finansmarkedet mente, at Microsoft ville vokse dobbelt så hurtigt som resten af markedet. Angående monopolers evne til innovation sagde Warren-Boulton, at monopoler godt kunne være innovative, men i Microsofts tilfælde var det ikke innovation men bundtning.
20-11-1998
Økonom: Microsoft følte sig truet
Økonomen Frederick R. Warren-Boulton, som under Reagan administrationen var regeringens cheføkonom i antitrust-sager, sagde, som det 7. vidne i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater, at han troede, at Microsoft følte deres monopol truet af både Netscapes browser og platformsuafhængige teknologi. Presset af Microsoft's advokat Michael Lacovara begyndte han at citere et dokument skrevet af Microsoftlederen Joachim Kempin, som han kaldte "Kempin On Pricing". Ifølge dette dokument var den første trussel Netscape/Sun kombinationen samt Netscapes browser. Den anden trussel var, at en gruppe af OEM'er gik sammen om at mene, ar de betalte for meget for operativsystemet. Compaq betalte på et år $ 750 millioner for operativsystemet. Den tredie trussel var, at Intel skulle trænge ind på softwaremarkedet. En talsmand fra Microsoft Mark Murrray sagde, at han forventede, at Warren-Boulton ville blive krydsforhørt de næste tre til fire dage. Han sagde, at Microsoft stod godt efter det foreløbige krydsforhør, fordi Warren-Boulton havde defineret et monpol, som et firma, der kunstigt kunne sætte en pris. Det kunne Microsoft ikke på grund af den hårde konkurrence, og at konkurrenterne ville erobre markesandele fra dem.
20-11-1998
Bill Gates vil komme til retsagen
Ifølge det amerikanske justitsministeriums advokat David Boies antyder Bill Gates mere og mere, at han vil lade sig afhøre i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater. <
19-11-1998
Microsofts svar på påbudet i Sunsagen
Efter det foreløbige påbud om at enten at få rettet op på forskellige produkter mht. Java eller stoppe salget af produkterne om 90 dage (læs Microsoft tabte slaget om Java) svarer Microsoft nu igen. Under krydsforhøret af John Soyring (læs Microsoft skifter strategi i retsagen) i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater blev Jonh Soyring spurgt, hvorfor Lotus brugte Microsofts Java-værktøjer i udviklingen af eSuite, når Microsofts Java skulle ødelægge platformsuafhængigheden. Microsofts advokat Steve Holley besvarede selv spørgsmålet ved at sige, at benchmark undersøgelser hos Lotus viste, at Microsofts Java virtual machine var hurtigere end Netscapes. Soyring sagde, at han ikke kendte til sagen. Steven Holley introducerede også en ny e-mail under krydsforhøret. E-mailen var skrevet af IBM's vicepræsident John Thomson til Sun's leder Scott McNealy. Thompson foreslår i e-mailen, at de arbejder sammen for at minimere Microsofts Java Virtual Machines bedre performance i forhold til Suns, der er udviklet i 100% Java (læs Java Vitual Machines bliver hurtige). Thompson foreslår, at der oprettes et tuning center for Java. De skal også forsøge at inddrage andre partnere som Oracle, Novell og Apple (læs Java partnere går sammen). Holley spørger Soyring hvad han mener om, at seks af de største softwareleverandører går sammen mod Microsoft.
19-11-1998
Microsoft skifter strategi i retsagen
Efter at Microsoft tabte den indledende runde af retsagen om Java til SUN (læs Microsoft tabte slaget om Java) har de nu skiftet strategi. De prøvede i krydsforhøret af John Soyring, som er tidligere leder af OS/2, at vise, at IBM benyttede den samme taktik i deres markedsføring af OS/2 som Microsoft benyttede ved Windows.
19-11-1998
Økonom vidner i retsagen
Retsagen mellem Microsoft, justitsministeriet og 20 amerikanske stater tog onsdag et afgørende skridt, da en økonom begyndte sit vidneudsagn. Økonomen Frederick R. Warren-Boulton, som under Reagan administrationen var regeringens cheføkonom i antitrust-sager, sendte sit 89 sider lange vidneudsagn til retten. I vidneudsagnet sagde han, at Microsoft har et monopol på PC-operativmarkedet. Hvis Microsoft bibeholder dette monopol samtidigt med, at de skaber et nyt på browsermarkedet gennem eksklusivaftaler vil forbrugerne få store omkostninger.
19-11-1998
MS: OS/2 tabte på grund af MS's monopol
IBM Lederen John Soyring, som er tidligere leder af OS/2, sagde i et nedskrevet vidneudsagn i tirsdags, at Microsofts restrektive licensepolitik var skyld i at OS/2' ikke kunne komme ind på markedet. Den retiktive licenspolitik viste sig bl.a ved, at Microsoft ikke ville tillade IBM at bruge moduler udviklet af Microsoft til at bringe applikationer skrevet for Windows over til OS/2. Der er dog ikke alle, der mener, at det er den rigtige forklaring på OS/2's fiasko. En af regereingens advokater sagde i følge ZD News, at IBM selv var skyld I OS/2' fiasko. IBM forstod ikke at sælge systemet og de sluttede en dårlig aftale med Microsoft med hensyn til marketing. Så vidt det er Presys' bekendt var Danmark en undtagelse for dette, og OS/2 fik en god markedsføring og et godt salg i Danmark.
19-11-1998
Microsoft tabte slaget om Java
Microsoft Corp. led et afgørende nederlag i retten i går. Microsoft blev dømt til indenfor 90 dage at ændre deres Windows 98 og andre software produkter som Internet Explorer 4.0 og Microsofts Java Development Kit. Microsofts produkter skal kunne bestå Suns test for Java-produkter, ellers skal de stoppe med at sælge dem. Dommer Ronald M. Whyte tager i det store og hele Sun's side i det 30 sider lange foreløbige afgørelse. Han skriver i sin afgørelse, at mange af Microsfts licenser konstituerer unfair forretningspraksis. Microsoft kalder dommen skuffende, og de vil nu gennemse den for at se, hvad de kan gøre. Afgørelsen er midlertidig, men alligevel meget alvorlig, fordi den gælder lige så længe, som sagen kører. Afgørelsen kan også få betydning for retsagen mellem Microsoft, justitsministeriet og 20 amerikanske stater. Du kan læse uddrag af afgørelsen her. Denne artikel fra Wired beskriver de muligheder Microsoft har for at imødegå dommen. Denne artikel fra Infoworld beskriver, hvad Microsoft kan gøre.
18-11-1998
Retsagen fokuserer atter på integrationen af IE i Windows
Retsagen mod Microsoft handler for øjeblikket om det opridelige anklagepunkt, at Microsoft ville integrere Internet Explorer med Windows 95 og 98. Justitsministeriets anklager bragte i tirsdags vidneudsagn fra konsulenten og IT-forfatteren Glenn Weadock samt videoklip fra PC-producenter og Boing som skulle vise, hvilken betydning denne integration ville få på markedet og forbrugernes valg af browse. Fra Boing vidnede Scott Vesey, som er Windows product manager hos Boing. Hans vidneudsagn understøttede Glenn Weadock vidneudsagn om at firmaer selv ønsker at vælge hvilke produkter, som de vil bruge, men Microsofts integration gør nogle løsninger meget besværlige. Vesay sagde dog, at integrationen kunne have visse fordele.
17-11-1998
Dommeren grinte under Bill Gates videoen i retsagen
Mandag blev der igen i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater vist klip fra videon med Bill Gates. Størstedelen af spørgsmålene vedrørte e-mails om opdeling af browsermarkedet. Under det 50 minutters lange uddrag diskuterer Bill Gates med justitsministeriets advokat David Boies spidsfindigt e-mails og memoer om delig af browsermarkedet og han nægter, at Microsoft især fokuserer på Netscape. Under diskussionen rystede dommeren på hovedet og grinte ifølge InfoWorld. Det næste vidne bliver softwarekonsulenten Glenn Weadock, som i et nedskrevet dokument til retten, har oplyst at brugerne ikke fik nogle fordele ved en integration af Internet Explorer i Windows.
13-11-1998
MS: McGeady er en prima donna
Microsoft's advokat Holley svarede torsdag igen på Intel's vicepræsident Steven McGeady's vidneudsagn om Microsoft,(læs tidligere artikel) ved at skildre ham, som en prima donna , som så Microsoft som 'Satan'samtidig med at han lækkede historier til pressen. Microsoft's advokat gjorde alt hvad han kunne for at miskreditere McGeady, og anklage ham for at overdrive. Under hele afhøringen forblev McGeady ifølge Infoworld rolig med glimtvis udbrud af tør humor. Som svar på en note fra august 1995, hvor Intel reorganiserede Intel Architecture Labs (IAL), der står for udviklingen af its NSP (native signal processing), sagde han, at reorganiseringen ikke skyldtes afdelingens teknologiske formåen, men dens dårlige udformning af strategi og marketing.
13-11-1998
Snart afgørelse I Java-retsagen
Medens retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater kan fortsætte i måneder, ser det ud til at sagen mellem Sun og Microsoft kan afsluttes med en dom I løbet af ganske kort tid. Udfaldet af denne sag kan ifølge juridiske eksperter få stor indflydelse på Microsoft/justistsministerium-sagen. Du kan læse mere om det her.
12-11-1998
Gates til aktionærene: Vi Vinder
Bill Gates sagde til ca. 2000 aktionærer ifølge Washigton Post, at Microsoft vil vinde antitrust sagen mod USA's justitsministerium og 20 amerikanske stater, da regeringen har en tynd sag. Han sagde, at regeringen truede med at skade innovationen i en af USA's mest dynamiske industrier.
11-11-1998
Microsofts krydsforhør af McGeady
Microsofts advokat Steven Holley begyndte tirsdag eftermiddag sit krydsforhør af McGeady. Holley's spørgsmål drejede sig om forholdet mellem de to virksomheder og kvaliteten af Intel's software. McGeady har tidligere under afhøringen sagt, at Intel havde stoppet udviklingen af deres signal processing software (NSP) efter pres fra Microsoft, og at denne software ville forøge ydeevne og hastighed for multimedie applikationer. Holley prøvede under krysforhøret gentagne gange at få McGeady til at indrømme, at NSP var dårligt software, men McGeady stod fast. Dernæst diskuterede de markedsforholdene for NSP, og hvorfor Intel ikke havde fortalt Microsoft om NSP. McGeady sagde, at Intel var bange for, at Microsoft ville tale dårligt om NSP til underleverandørerne, hvis de for tidligt fortalte Microsoft om NSP. Holley gennemgik også forskellige interne Microsoft dokumenter, som evaluerede NSP. <
11-11-1998
Microsoftretsagen handler om MS pres på Intel
Også andendagen af vidneafhøringen af Intel lederen Steve McGeady drejede sig om Microsofts pres på Intel for at få dem til at stoppe udviklingen af deres Internet-software. På spørgsmål fra regeringens anklager David Boies afdækkede McGeady et antal tilfælde, hvor Microsoft prøvede at presse Intel til at stoppe softwareudviklingen. Ifølge InfoWorld var et af de stærkeste øjeblikke i Boies forsøg på at vise, at Microsoft forsøgte at stoppe Intel, da Bois afspillede et klip af videoen med Bill Gates. I dette klip bliver Bill Gates spurgt, om Microsoft forsøgte at overbevise Intel om at afstå fra at hjælpe Sun og Java. Bill Gates reagerede på spørgsmålet ved at rokke stille frem og tilbage i 30 sekunder, medens han kiggede ned i bordet. Derefter sagde han:" ikke såvidt jeg ved ". Senere under vidneafhøringen intoducerede Boies et memo fra april 1996, hvor Paul Maritz, Microsofts senior vicepræsident skriver til Bill Gates, at ActiveX er modpolen til Sun/Java, og at Microsoft må overbevise Intel om dette. McGeady sagde, at Microsoft anså Intels Javaudvikling som en trussel.
10-11-1998
Gates: Intels Internetsoftware var dårlig kvalitet
På et nyt 15 minutters klip af Bill Gates video benægter han, at ville tvinge Intel til at opgive at udvikle Internetsoftware, men han beskriver Intels software til at være en dårlig kvalitet og inkompetibel med Windows. Han fastholdte hele tiden, at han ikke skulle have forsøgt at presse Intel til at opgive softwaren. Han benægter også, at han skulle forsøge at hindre Intel i at hjælpe Sun og Netscape. Du kan se videoen her. Når retten træder sammen igen forventes det, at den amerikanske regering vil afhøre Steven McGeady, vicepræsident hos Intel. Han stod i spidsen for Intels Internetsoftware og deres applikationer udviklet i Java. Han forventes at hævde, at Microsoft forsøgte at få Intel til holde sig væk fra udvikling af software. Modsat de andre vidner er McGeady's vidneudsagn ikke blevet offentliggjort før krydsforhøret på grund af et ønske fra Intel. Denne afhøring forventes at blive dramatisk på grund af Microsoft/Intel-samarbejdet. Tidligere på dagen afrundede Apple's senior vicepræsident for software udvikling, Avie Tevanian, sin vidneudsagn. Han insisterede på, at den eneste grund til at Apple havde indgået aftalen af 5. August 1997 hvor Internet Explorer blev default browser på Mac'en, var at Microsoft havde truet med at stoppe udviklingen af Microsoft Office for Mac. Som svar på dette afspillede Microsofts advokater en video hvor Apple's ledere Jobs annoncerede aftale på MacWorld. Han fortalte her, at aftalen kom i stand på grund af tvister om patenter. På MacWorld piftede publikum af annonceringen.
06-11-1998
Microsoft appellerer Netscapedom
Microsoft har ikke opgivet at få frigivet de tapes , som to professorer har brugt til at skrive en bog om Netscape. De har overfor en domstol gentaget deres krav om at få tapene udleveret.Det akademiske miljø i USA ser Microsoft krav, som en trussel mod den frie forskning.
06-11-1998
MS og Sun frigiver dokumenter
Både Microsoft og Sun frigiver mere en 2000 sider dokumentation, der skal bruges i sagen mellem dem om Java (læs mere om Microsoft/Sun retsagen).
06-11-1998
MS: Dræb babyen Quicktime
Under torsdagens krydsforhør af Apples Avie Tevanian fortalte han, at Christopher Phillips en mellemleder i Microsoft under et møde i august 1997 havde sagt til Peter Hoddie fra Apple, at Microsoft ønskede at Apple dræbte babyen dvs. Apple's multimedia playback program QuickTime, som modydelse for at dele Internet-multimediemarkedet. Senere under krydsforhøret konfronterede Microsofts advokat Theodore Edelman Tevanian med et Apple dokument kaldet 'What to do about Microsoft ' fra d. 21 august 1996, hvor Apple ville bruge truslen med at gå til justitsministeriet for at opnå indrømmelser fra Microsoft. Tevanian sagde nej til denne udlægning af dokumentet. Apple ville ikke gå til justitsministeriet for at presse Microsoft, de ville kun gøre det, hvis nogen startede med mobbe dem. Under onsdagens afhøring kom det frem, at Apple ville presse Microsoft for $1.2 milliarder for krænkelse af patentrettigheder. Apple overvejede også, at presse Microsoft til at gøre Quicktime til en multimediestandard. Under krydsforhøret præsenterede Edelman Tevanian for en pressemeddelse for Mac OS 8.5, hvor Mac OS 8.5 blev præsenteret som det mest kløgtige operativsystem mht. Internettet, da det tillod brugeren at søge på hardiske, netværk og Internettet uden at bruge en browser ved hjælp af faciliteten Sherlock. Som svar på dette kom Tevanian med en længere forklaring på, at han tidligere havde brugt at bundte og indbygge i flæng. Han ville ikke indbygge denne facilitet i operativsystemet, men bundte det med operativsystemet. Og ved bundte forstod han nu, at den let kunne fjernes. Desuden sagde han, at man ikke kunne sammenligne Micosofts fremfærd på grund af Windowsmonopolet med Apples fremfærd.
05-11-1998
Apple: Microsoft saboterede Quicktime
Avie Tevanian fra Apple fastholdte i krydsforhøret i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater, at Microsoft saboterede multimediaprogrammet Quicktime ved at introducere et antal inkompetibiliteter i Internet Explorer (IE) 4.0, som gjorde, at Quicktime gik ned. Avie Tevanian gentog under en hurtig affyring af spørgsmål fra Microsofts advokat Ted Edelman, at Microsoft med vilje havde skadet Quicktime. Ted Edelman spurgte om man kunne kalde det sabotage. Avie Tevanian svarede, at det lød helt rigtigt for ham. Tevanian sagde, at han havde skrevet til Bill Gates, for at han skulle hjælpe. Det betød, at Microsoft rettede et problem ved filformater, men andre problemer blev ikke rettet. En Microsoft talsmand sagde, at disse beskyldninger så godt ud på papiret, men at de ikke holdt i retten.
03-11-1998
Video med Gates vist i retten
Efter at have hørt argumenter fra både regeringen og Microsoft, Microsoft truer Apple). Uddragene af afhøringen af Bill Gates drejede sig om de dele, der omhandlede Microsoft og Bill Gates. Ifølge InfoWorld virkede Bill Gates under afhøringen skiftevis trykket af situationen, kampberedt og usikker. Gates benægtede, at ville tvinge Apple til at give Internet Explorer (IE) fordele, og at det var hensigten med samtalerne med Apple. Han mindes heller ikke, at have sendt eller modtaget forskellige e-mails. Dokumenterne angående Avadis Tevanian's vidneudsagn og dermed Microsoft/Apple kan læses her. I en e-mail fra d. 8. August skrev Bill Gates, at Microsoft og Bill Gates skulle indgå en aftale, hvor Apple skulle gøre IE til default browser på Mac'en. Applr skulle modtage $150 millioner som betaling for dette. Disse penge skulle bruges som investering i Apple, som på dette tidspunkt havde økonomiske problemer. Gates fastholdt under afhøringen, at aftalen med Apple skyldtes, at de ønskede at få krydslicenser fordi Apple havde anklaget Microsoft for at krænke deres licenser. Men i en mail fra 25 juni 1996 skrev Gates at formålet med samtalerne med Apple var, at bibeholde applikationer på Apple-platformen og få dem til at bruge IE. Den nyeste udvikling i sagen og en vurdering af indholdet i videoeuddraget kan læses her.
02-11-1998
Microsoft truer Apple
Microsoftretsagen vil i denne uge komme til at dreje sig om krydsforhøret af Avidas Tevanian, Apple's senior vice president for software engineering. Han siger, at Microsoft brugte sin monopolmagt til at true Apple til at gå sammen med Microsoft for at ødelægge Netscape. Han siger, at Microsoft tvang Apple til at tilbagetrække multimedieprodukter fra Windowsplatformen. Det fik han allerede at vide af en udvikler, da han startede hos Apple og 18 måneder senere forstod han det profetiske i denne udtalelse. Han siger, at Microsoft begyndte at presse Apple til at forlade Windows multimediemarkedet i april 1997, og da Apple afslog dette, begyndte Microsoft at introducere tekniske problemer og misledende fejltekster for QuickTime for Windows. Han sagde også, at Microsoft truede med at stoppe udviklingen af Office for Mac hvis ikke Internet Explorer blev default på alle Mac'ens operativsystemer. Ifølge den officielle version betalte Microsoft Apple $150 millioner for at gøre Internet Explorer til default for alle Mac'ens operativsystemer samtidigt med, at Microsoft lovede at fortsætte med at producere Office for Mac'en. Microsoft siger, at Avidas Tevanian mistolker handlen, og at Apples teknikere ikke helt forstod at udvikle setup-programmer til Windows. Dokumenterne angående Avadis Tevanian's vidneudsagn kan læses her.
30-10-1998
2 dags afhøring af David Colburn
På anden dagen af krydsforhøret af David Colbburn, der er senior vice president for business affairs hos American Online (AOL), udspurgte Microsofts advokat John Warden David Colburn om en eksklusiv aftale mellem AOL og Netscape. Aftalen som tillod brugere, der var tilkoblet Internet at tale i real time forbød AOL at bringe reklamer, der kunne forårsage at Netscape mistede kunder. Aftalen blev offentliggjort torsdag morgen. Microsoft brugte aftalen for at vise at Netscape også havde en eksklusivaftale med AOL. Ifølge Microsofts talsmand Mark Murray er denne form for aftale ganske almindelig i branchen og helt lovlig. Men regeringens advokat David Boies sagde, at denne aftale ikke kunne sammenlignes med Microsofts aftale med AOL (læs AOL valgte Microsoft på baggrund af deres markedsdominans), da Netscape ikke havde Microsofts monopol.
29-10-1998
Washinton Post's løbende dækning af Microsoftsagen
Du kan på denne adresse læse det nyeste af Microsoftretsagen. Da indholdet løbende bliver opdateret af Washington Post, skriver Presys ingen referat af artiklen.
29-10-1998
MS: AOL og Netscape konspirerer
Microsofts advokater har vendt regeringens anklager på hovedet, og de siger, at det er American Online (AOL) og Netscape, der konspirerer mod Micosoft. Microsofts advokat John Warden introducerede forskellige dokumenter i retten, der skal vise at AOL og Netscape har sluttet en aftale om at dele markedet for Internet-software. Aftalen indebar, at AOL skulle betale $10 millioner for licens på Netscapes software. Desuden skulle netscape afstå fra Internetforretninger, der konkurrede med AOL. En anden e-mail forslog, at AOL skulle ophøre med at sælge server-produkter, der konkurrede med Netscape. 'Er det ikke at opdele markedet' spurgte Warden AOL's David Colburn under krydsforhøret. Du kan læse Microsofts skriftlige svar på David Colburns vidneudsagn her.
29-10-1998
AOL valgte Microsoft på baggrund af deres markedsdominans
Under krydsforhøret af America Onlines (AOL) David Colburn, som er senior vice president for business affairs kom det frem, at årsagen til at AOL havde valgt Internet Explorer (IE) er Microsoft havde tilbudt AOL at anbringe AOL på Windows skærmen. David Boies, som er USA justitsministeriums advokat sagde, at Microsoft havde benyttet deres monopol over hvem der har adgang til PC'en til at få AOL til eksklusivt at bruge deres browser. Microsofts talsmand Mark Murray sagde, at AOL I forvejne var i en gunstig position, da deres ikon var på 90% af alle hjemmecomputere på grund af kontrakter med PC-producenterne. Han sagde desuden, at intet i aftalen mellem AOL og Microsoft stoppede AOL fra at samarbejde med Netscape. Colburn sagde, at efter forhandlinger med både Netscape og Microsoft i løbet af 1995 sluttede AOL aftaler med begge firmaer i 1996. Colburn sagde da han blev krydsforhørt af Microsofts advokat John Warden, at den væsentligste faktor i deres valg af browser var konkurrencen fra Microsoft Network online service (MNS), hvis ikon blev markedsført gennem Windows. Han gentog senere, at der var fem faktorer, der afgjorde valget af software. Den vigtigste var konkurrencen fra MNS. Dernæst kom i rækkefølge pris, browserens samarbejde med Windows, fleksibilitet mht. at tilbyde andre browsere og endelig hvor god den var. Netscape's leder Barkesdale har tidligere under retsagen sagt, at det var AOL's valg af IE, der var vendepunktet for Microsoft i konkurrencen med Netscape. Det var her Microsoft sejrede. Colburn fortalte også, at de ikke måtte markedsføre Netscapes browser på en synlig måde. Brugeren skal lede efter deres ikon. Colburn kaldte det virtuel ekslusivitet.
29-10-1998
James Gosling skal afhøres af Microsoft
Dommer Thomas Penfield Jackson har tilladt, at en af Microsofts egne advokater Tom Burt skal afhøre James Gosling. Tom Burt er ledende medarbejder i Microsoft og kender derfor deres forretningsstrategi. Sun har tidligere sagt, at en sådan afhøring kan betyde afsløring af forretningshemmeligheder.
28-10-1998
USA's regerings afhøring af Barksdale
USA's regerings advokat David Boise startede i dag sin afhøring af Netscapes chef Barksdale. I et hurtigt tempo gennemgik han mængder af memoer, som lagde op til at vise at Microsoft ville smadre Netscape. Boise søgte at bevise at mødet d. 21 juni 1995 ikke var et baghold (læs Microsoft: Juni-mødet 1995 var en fælde), og at Microsoft og Netscape havde et godt forhold til hinanden. Barksdale fortalte, at han var nervøs for hvad Microsofts pris for et samarbejde var, men der kom aldrig en pris. Regeringen hævdede, at Microsoft løfter med at dele kritiske API'er og marketingsforhold sluttede, da Netscape forkastede en plan om ikke at udvikle en browser for Windows 95. Barksdale hævdede, at Microsoft ville stoppe Netscape som en konkurrent, og de ville dele markedet med Netscape for på et senere tidspunkt at tage hele markedet tilbage. Boies bakkede Barksdale's beretning op med et memoraandum af Paul Maritz, vice president for Microsoft consumer systems division, til Bill Gates. Dette memorandum diskuterede hvorledes de kunne komme af med Netscape indenfor Windows 32-bit området. Medens han citerede memorandumet spurgte Boies Barksdale om Netscape på en eller anden måde var kommet indenfor Microsoft for opfinde eller fabrikere dette memorandum? 'No sir"' svarede Barksadle. Barksadle sagde, at selvom Microsoft ikke have givet dem API'er til Windows 95, havde de ikke gjort meget ud af det, for hvem turde lægge sig ud med Microsoft. Mark Murray, der er talsmand for Microsoft sagde tirsdag, at sagen ikke drejede sig om at dele markedet men om konkurrence.
28-10-1998
David Colburn's vidneudsagn
Du kan downlaoade David Colburn's vidneudsgn. David Colburn er senior vice president for business affairs hos America Online Inc her. Han vil blive regeringens næste vidne i sagen Microsoft mod det amerikanske justsistsministerium.
28-10-1998
E-mails som understøtter Barksdales vidneudsagn
Du kan downloade 150 sider med e-mails, der understøtter Barksdale's vidneudsagn her.
27-10-1998
Microsoft: Juni-mødet 1995 var en fælde
Microsoft-advokaten John Warden sagde i går, at mødet den 21. juni 1995 (læs 3. dags afhøring af Barksdale) var en fælde med henblik på at få USA’s regering til at gribe ind og forhindre Microsoft i at konkurrere med Netscape. Warden fremvise en postliste, der viser, at de noter, Netscapes medgrundlægger Marc Andreesen tog under mødet, blev videresendt dagen efter til virksomhedens advokat og derpå til det advokatfirma, som Netscape havde engageret med henblik på monopolsagen. Den 23. juni sendte en af advokaterne fra det pågældende advokatfirma noterne til advokater i det amerikanske justitsministerium, herunder også til lederen af monopol-kontoret, Joel Klein. Noterne blev sendt sammen med et brev, som opfordrede regeringen til at gribe ind over for Microsoft. Det brev fik Microsoft først kendskab til lørdag. John Warden konfronterede Netscape-chefen Jim Barksdale med postlisten i et forsøg på at bevise, at Netscape brugte mødet til af få Microsoft underkastet en regeringsundersøgelse. Barksdale svar til denne anklage var: 'Det er absurd. På retsmødet blev Netscapes forhold til America Online AOL også behandlet. Netscape og regeringen hævder, at AOL valgte Internet Explorer fordi den kunne køre under Windows. Microsoft siger, at det var på grund af den var modulerbar og let kunne indpasses i AOL's software. Barksdale bekræftede, at AOL var interesseret i Internet Explorer fordi den var opbygget af komponenter og ikke var monolitisk. Derefter sagde Barksdale, at Netscape selvfølgeligt ville omforme deres browser til en modulær browser, hvis det var det kunderne ønskede. Warden bragte også Intuits software Quicken på banen. Warden sagde, at de havde valgt internet Explore fordi Netscapes browser ikke kunne konfigureres tilstrækkeligt. Regering sagde, at Intuit havde valgt Internet Explorer fordi Microsoft tilbød at promote web siten Quicken.com i Windows. Barksdale holdt også fast på at Intuit havde valgt Internet Explorer på grund af, at visse af Quickens funktioner blev integreret i Windows. I slutningen af retsmødet citerede Warden forskelle interne mails fra Netscape, som stillede dem i dårligt lys. F.eks. Netscape var hurtigere end en hund uden ben. Efter retsmødet sagde Microsofttalsmanden Mark Murray: - Det store spørgsmål er, om denne sag er designet til at hjælpe Netscape og en håndfuld konkurrenter, eller om den er designet til at hjælpe den amerikanske forbruger - han svarede selv: - Kendsgerningerne synes at vise, at denne sag er blevet startet for hjælpe Netscape og en håndfuld af Microsofts konkurrenter. I dag vil justitsministeriets advokat David Bois for første gang udspørge Barksdale.
26-10-1998
Gates' video kommer i fjernsynet
Bill Gates blev i sommer afhørt ca. 20 timer af den amerikanske regerings advokater. Gates vejede under denne afhøring hvert et ord omhyggeligt inden han svarede regeringens to advokater. Regeringens advokater har nu planlagt at vise videoen af afhøringen for retten for siden at offentliggøre den i TV. Ifølge denne pressemeddelelse fra Associated Press, kan offentliggørelsen af denne video for millioner af tv seere blive til stor skade for Bill Gates image, selvom han ikke har gjort noget forkert. For blot det, at han sidder og skal svare på ubehagelige spørgsmål, kan virke negativt.
26-10-1998
2. uge af Microsoftretsagen
Microsoftretsagen går i dag ind i sin anden uge. I sidste uge blev Netscapes chef James Barksdale krydsforhørt i tre dage af Microsofts advokat John Warden. På grund af at det gik for langsomt, har dommeren Thomas Penfield Jackson bedt Warden om at afslutte krydsforhøret i dag. Microsoft havde planlagt, at få Barksdale til at kommentere ca. 4000 e-mails fra egne medarbejdere. Disse E-mails stammer fra firmaets egne forums 'bad attitude' og 'really bad attitudes'. De omhandler alt fra kantinens madstandard til markedsføring af produkter. Det var Wardens plan at vise, at Netscapes problemer var selvforskyldte gennem disse e-mails.
23-10-1998
Usikkerhed om hvem næste vidne er
Det var tidliger hensigten at næste vidne i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske Justitsministerium/ 20 amerikanske stater skulle være Apples Avie Tevanian (læs Apple er det næste vidne i Microsoftsagen), men på grund af at krydsforhøret af Netscapes chef James Barksdale har trukket ud bliver næste vidne David Colburn, som er vicepræsident hos America Online.
23-10-1998
3. dags afhøring af Barksdale
For 3. dag i træk er Netscapes chef James Barksdale blevet krydsforhørt af Microsofts advokat John Warden. Ved afhøringen i går fastholdt Barksdale, at Microsoft havde foreslået at dele markedet mellem Microsoft og Netscape på mødet d. 21 juni 1995. Barksdale fortalte også, at han på mødet d. 21 juni vredt havde spurgt Microsoft, hvor grænsen går, og hvad der kunne få Microsoft til at lade være med at flytte grænsen konstant. Efter disse bemærkninger, var der der opstået en diskussion, hvor Microsoft havde endt med at sige, at de ville lade deres browser være gratis, når den kom sammen med Windows. Efter disse udtalelser fra Barksdale om mødet d. 21 juni spurgte Warden, om der var nogen større forskel på Netscapes og Microsofts grænser, hvortil Barksdale svarede, at Microsoft overskred grænsen ved at gøre Internet Explorer gratis, når den kom sammen med Windows. For at vise at Netscape ikke var bedre end Microsoft, prøvede Warden at bevise at Netscape selv havde planer om at forære deres browser gratis væk allerede i 1994. Han henviste til et memo skrevet af Marc Andreesen d. 24. november 1994, hvor han skrev at at Navigator skulle foræres gratis væk. Barksdale sagde, at Andreesen ikke talte på Netscapes vegne i dette memo, men det var en meget ung og uerfaren Andreesens egne tanker. Microsoft har også fremdraget noter fra et andet møde i juni 1995. Dette møde var før mødet d. 21 juni. Barksdale skrev d. 2 juni til forskellige chefer i Netscape, at møde foregik i en venlig og ikke-truende atmosfære, og at Microsoft sagde, at de ville finde nogle samarbejdsformer, der var gode for begge parter. Den 3. juni skrev han til Andreesen at Microsoft ikke ville købe Netscape, men at de ville finde en måde at investere i Netscape. Disse noter er vigtige for justitsministeriet, for de viser, at ikke blot ville Microsoft dele markedet med Netscape, men de ville også invitere i Netscape for at få plads i deres bestyrelse. <
22-10-1998
Fortsat afhøring af Barksdale
Afhøringen af Netscapes chef Jim Barksdale fortsatte onsdag. Microsofts advokat John Warden's strategi blev efterhånden, som dagen gik mere klar. De ville så tvivl om justitsministeriets udlægning af mødet mellem Microsoft og Netscape d. 21 juni 1995 (læs USA's regering startede angrebet i går). Waren begyndte derfor med at fortælle, at det faktisk var Netscape, der først havde henvendt sig, og de havde henvendt sig før d. 21. juni. Warden henviste til en e-mail fra Netscapes stifter Jim Clark til Microsofts leder for ny teknologi Dan Rosen fra 29. december 1994. Jim Clark prøvede i e-mailen at overtale Dan Rosen til at opgive et samarbejde med Spyglass der producerede browseren Mosaic. Efter at have citeret forskellige passager fra memoen, der viste at det var Netscape, der ville tale med Microsoft, spurgte Microsofts advokat Warden Barksadle, om der på d. 21 juni blev talt om at dele markedet. Barksdale indrømmede, at ingen har brugt sætningen at dele markedet, men han fastholdt, at det under hele mødet havde været den skjulte dagsorden. Et andet punkt på mødet var hvornår Barksdale fandt ud af Microsofts planer med at give Internet Explorer (IE) gratis væk og integrere IE i Windows. For på den ene side sagde Barksdale at han ville gøre Netscape gratis i 1994 pga. Microsofts planer og på den anden siden fastholdte han at han ikke kendte til Microsofts planer før senere i 1995. Warden gennemgik også Barksdales skriftlige vidneudsagn på 126 sider paragraf på paragraf for at så tvivl om Barksdales troværdighed. Warden fremhævede f.eks. hvordan Microsoft kan have monopol på browsermarkedet, når Netscape stadig har en stor markedsandel af browser-markedet, og brugerne frit kan downloade Netscape Communicator fra Netscapes hjemmeside. Barksdale svarede, at de fleste hjemmebrugere ikke gør dette, når de får IE med på deres maskinen. Krydsforhøret af Barksdale fortsætter i dag. I går begyndte Warden også at antyde, at Netscape havde talt med justitsministeriet før juni 1995. Justitsministeriet gav på dette tidspunkt gode råd om, hvorledes de kunne bruge antitrustproblemer i deres videre markedsføring mod Microsoft.
22-10-1998
Apple er det næste vidne i Microsoftsagen
Når krydsforhøret af Netscapes James Barksdale slutter, kommer vicepræsidenten for Apple Avie Tevanian i krydsforhør. Denne gang kommer afhøringen til at dreje sig om, at Microsoft tvang Apple til at stoppe markedsføringen af QuickTime for Windows, som konkurrerer med Microsofts NetShow. Det er multimedie palyer produkter.
22-10-1998
Microsofts angreb på Java detaljeres
Nu begynder der at komme memoer om, hvorledes ledere i Microsoft forsøgte at stoppe Java, som de så som en stor trussel, selvom de overfor offentligheden gav indtryk af et være tilhængere af Java. E-mailene og andre dokumenter er i løbet af det sidste år blevet samlet af Sun, og de vil bruge dem i deres retsag mod Microsoft. Microsoft benægter, at de har modarbejdet Java, og de vil sikkert under retsagen forsøge at vise, at denne sag er et forsøg fra Sun på at standse deres succes. Men det kan blive svært, når man ser de indtil nu frigivne memoer. F.eks siger John Ludwig, som er leder af Microsofts Javaudvikling, i et memo, at 'subversion altid har været vores bedste taktik. Det gør vores konkurrenter forvirret, og de ved ikke hvor de skal skyde mere'. I denne artikel fra San Jose Mercury News stammer dette citat, og den indeholder en del andre citater fra memoer, som blev frigivet i onsdags. Memoerne har hidtil været opbevaret af San Jose Mercury News og Ziff-Davies (læs Ziff-Davies uddrag her), som indtil nu ikke måtte viderebringe dem, da virksomhederne har kaldt dem handelshemmeligheder. Nogle af lederne i Sun har ifølge de frigivne memoer nærmest accepteret, at Microsoft har lov til at udvikle deres noget begrænset Java (den kan kun køre på Windows) på markedet, for 'Microsoft var smartere end os (Sun), da vi sluttede kontrakt'.
21-10-1998
Microsoft svarede aggressivt på USA's regering's anklager
Microsofts advokat John Warden begyndte i går sit svar til den amerikanske regerings advokat David Boies indledende bemærkninger. Han opfordrede dommer Jackson til at se bort fra justitsministeriets indledende udtalelser, da regeringens anklager er retorik uden indhold, og han fortsatte med at sige, at regeringens forsøg på at dæmonisere Bill Gates i sine indledende udtalelser er et tydeligt eksempel på dette. Warden vendte derefter tilbage til regeringens tidligere centrale anklage, at Microsoft bandt Internet Explorer til Windows, for at vinde markedsandele. Han hævdede, at regeringen nu nedtonede dette punkt for i stedet at sætte fokus på Microsofts konkurrenceforvridende praksis. Warder sagde, at han stadig ville holde fast i det føste punkt, da det er godt for forbrugerne, at de får Internet Explorer sammen med Windows. Warden tog derpå fat på mødet med Netscape i juni 1995 henvisning, hvor de skulle have aftalt at dele markedet. Warden sagde, at Netscape udlægning af mødet var fantastisk, og at Microsoft aldrig havde forsøgt at få Necscape til opgive at deres browser skulle komme ind på Windowsmarkedet. Han sagde, at det var ironisk, at henvise til Microsofts monopol, når Netscape i 1995 havde ca. 90% af markedet for browsere. Siden da er Netscapes markedsandel faldet til ca. 50% henvisning, og Netscape forærer nu browseren gratis væk. Warden fortalte også om en Netscape-kampagne, hvor målet er at forære 100 millioner browsere væk. Det er 3,5 browsere pr. Internetbruger. Warden sagde også, at det er ren nonsens, når Java skulle være en Windows-killer, da Microsoft er den største distributør af Java Virtual Machines. Problemet er blot her, at Microsoft ikke understøtter Java Native Interface (JNI) (læs Vidneudsagn fra Sun's Gosling), hvorfor kun 10%-30% af applikationer skrevet i Java kan køre under Windows. Microsoft/sun-retsagen vil gå dybere ind på dette emne. Microsoft Warden præsenterede en e-mail-meddelelse fra Gates til Intel-bossen Andy Grove. Meddelelsen skulle bevise, at Microsoft aldrig har forsøgt at presse Intel ud af markedet for mulitmedie-software, sådan som justitsministeriet fremhæver det i sin anklage henvisning. I meddelelsen skriver Gates tværtimod, at han er bekymret for en mulig mangel på kompatibilitet mellem Windows og Intels Native Signal Processing (NSP) multimedie-teknologi. I en senere e-mail-meddelelse skriver Gates, at Intels tradition for at holde forretningshemmelighederne helt ind til kroppen, til tider gjorde det svært at samarbejde med Intel.
21-10-1998
Barksdale afhørt i Microsoftsagen
Netscapes leder Barksdale blev i går krydsforhørt i sagen mellem det amerikanske justitsministerium plus 20 amerikanske stater og Microsoft. Microsofts advokat John Warden hævdede, at Netscape havde henvendt sig til jusutitsministeriet, fordi kunderne var på vej væk fra dem til Microsoft. Derfor kom meget af krydsforhøret til at dreje sig om hvornår og hvor mange gange Barksdale havde haft møder med det amerikanske justitsministerium. Barksdale indrømmede, at han havde haft en 5-6 møder med assistant attorney Joel Klein i sit eget hjem. Barksdale kunne ikke rigtig huske, hvem der arrangerede disse møder. Han sagde, at han havde brugt 10-12 timer på møder med justitsministeriet og ca. 24 timer på at forberede sit skriftlige indlæg (læs Netscape: adskil IE fra Windows). Han indrømmede, at have opfordret America Online til deltage i sagen mod Microsoft. I et forsøg på at vise, at også andre bundtede applikationer, nævnte Microsofts advokat John Warden, at IBM ville bundte mainframe-applikationer i 70'erne. Det slap han dog ikke så godt fra, da Barksdale havde arbejdet hos IBM fra 1965-72, og netop derfor kunne fortælle, at IBM opgav denne praksis efter pres fra den amerikanske regering.
20-10-1998
Netscape: adskil IE fra Windows
Netscapes leder Jim Barksdale udtalte efter den første dag i Microsoftretsagen, at han mener, at Internet Explorer bør adskilles fra Windows. Desuden mener han, at Microsoft skal forhindres i at slutte bundtaftaler. Barksdale vil blive afhørt i retsagen på onsdag, hvor han vil udtale sig om Microsoft forslag om at dele markedet mellem dem (læs USA's regering startede angrebet i går). Der er kommet et 120 sider langt dokument fra ham.
20-10-1998
USA's regering startede angrebet i går
USA's regerings første angreb mod Microsoft drejede sig om Microsofts forsøg på at få Netscape til at dele browsermarkedet med Microsoft, således at Netscape fik ikke-Windowsmarkedet og Microsoft Windowsmarkedet. En sådan aftale blev diskuteret mellem Microsoft og Netscape d. 21 juni 1995 ifølge regeringen. Bill Gates sagde i en tidligere optaget video , at han var overrasket over denne udlægning, og at han først var blevet opmærksom på den efter at have læst en artikel i Wall Streeet Journal. Regeringen sætte Bill Gates udtalelse i relief med en memo, som var skrevet 5 dage før mødet i juni, hvor han anerkender Netscape som dominerende på Internet-markedet, og at Netscapes browser kan true Windows. I en udtalelse til en repræsentant fra America Online (AOL) sagde Gates , da han tilbød dem Internet Explorer gratis: ' Hvor meget ønsker I af os for at droppe (screw) Netscape? Det her må være din lykkedag. Senere i retsmødet viste anklageren David Boies forskellige memoer fra Bill Gates og andre repræsentanter fra Microsoft, hvor de diskuterede, hvorledes de kunne få Apple til at bruge Internet Explorer i Macintoshens operativsystem. Blandt andet truede Microsoft med at stoppe udviklingen af Office til Apple. Microsoft bad også Intel om at stoppe deres Internet Thenology Laboratory, da Microsoft ikke ønskede indblanding på markedet. Antimonopol-advokaten Steve Houck fra staten New York foreslog dommer Jackson, at Bill Gates blev kaldt i retten for, under ed, at blive afhørt om sin rolle i anklagerne om overtrædelse af den amerikanske konkurrencelov. Houck sagde endvidere, at Gates modvilje mod at vidne viste hans mangel på mod. Justitsministeriets fremlægning af sagen fik Microsofts advokater til at sige, at der var tale om en unfair personalisering af sagen. - Det er endnu et bevis på, at regeringen ikke tror på substansen i sin egen sag, udtalte Microsofts Mark Murray efter den første dag i retten i går. Microsoft begynder deres forsvar i dag. Ifølge Microsoft er memoerne revet ud af deres sammenhæng. Microsoft vil endvidere vise, at de er en innovativ virksomhed, der forstå at give brugerne bedre og billigere software. Presys vil envide henvise til San Mercury News. Læs I dag begynder Microsoftretsagen.
19-10-1998
I dag begynder Microsoftretsagen
I dag begynder 'århundredets retsag' indenfor software, retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium, samt 20 amerikanske stater. Du kan hos Presys dagligt læse om retsagen, da vi bringer referater fra de mest anerkendte amerikanske nyhedsburauer. I dette arkiv findes hele den foreløbige sag. Hvis du ønsker at se, hvorledes en af de vigtigste amerikanske aviser (San Jose Mercury News) behandler sagen, kan du trykke her . De har f.eks. læserafstemninger om sagens udfald.
15-10-1998
Microsofts retsag begynder på mandag
Microsofts anmodning om en udsættelse af retsagen mod det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater er af dommer Penfield Jackson blevet nægtet. Retsagen skal derfor begynde mandag d. 19. oktober. Microsoft fik lov til at udskifte to vidner.
14-10-1998
Microsoft's forsvar er ved at tage form
Microsoft har få dage før retsagen mod det amerikanske justitsministerium udgivet en detaljeret rapport på 43 sider med navnet 'Setting the Record Straight'. Rapporten beskriver de vanskeligheder, som retsagen giver Microsoft ved ændringer i anklagepunkter og udskiftning af vidner.
13-10-1998
EU og Microsoft diskuterer stadig
EU diskuterer stadig med Microsoft om de kontrakter, som forskellige europæiske Internet leverandører skulle underskrive for at handle med Microsoft. EU har tidligere tvunget Microsoft (læs EU vil ikke ændre Microsofts kontrakter) til at ændre kontrakterne da de favoriserede Microsofts Inter Explorer. Retsagen mellem det amerikanske justitsministerium og Microsoft ser ikke ud til at skade Microsofts virksomhed i Europa. Det skyldes bl.a., at EU afventer udfaldet af retsagen i USA.
12-10-1998
Microsoftretsag udskudt til 19. oktober
Sagen mellem det amerikanske justitsministerium og Microsoft er udskudt til den 19. oktober. Microsoft ønsker yderligere udsættelse i to uger. Microsoft er blevet dømt til at skulle åbne deres databaser for statens økonomer og jurister, således at de kan bruge dem i sagen mod Microsoft. Databaserne er centrale for justistsministeriet, da de indeholder tilbud, prispolitik etc. Microsoft har beskyldt justisministeriet for at udvide sagen, da den nu også kommer til at omfatte Java og Microsofts forsøg på at isolere Apple.
09-10-1998
Justitsministeriets vidner i Microsoftsagen
Både Microsoft og den amerikanske justistsministerium har ændret deres vidnelister til monopolsagen, der er berammet til 15. oktober. Microsoft har valgt at udskifte firmaets marketingschef og en computerekspert fra MIT med Jeff Raikes, der er chef for Microsofts salg på verdensplan og Thomas Reardon, der deltog i et meget omtalt møde i 1995, hvor myndighederne mener, at Microsoft ulovligt forsøgte at dele browsermarkedet. Myndighederne har udskiftet en økonomisk ekspert og chefen fra Boeing med James Gosling fra Sun og og Avie Tevanian fra Apple. Avie Tevanian vil sandsynligvis vidne om Microsofts forsøg på at tvinge Apple til at opgive en Windows-version af QuickTime til udveksling af video og lyd via Internettet. Denne artikel oplyser hvem alle vidner i sagen er, og den beskriver deres baggrund. Både Microsoft og Justitsministeriet har anmodet om at få udsat sagen til den 19. oktober. Dommeren har endnu ikke udtalt sig om dette ønske.
09-10-1998
Netscapedokumenter skal ikke udleveres til Microsoft
En føderal dommer bestemte, at Microsoft ikke får adgang til de båndoptagelser, der er indgår i to professorer's research til en bog om Netscape. Professorerne har nægtet at udlevere båndene til Microsoft, dels fordi de har lovet Netscape, at båndene vil blive behandlet fortroligt, og dels fordi de mener, at en udlevering vil betyde, at de og andre forskere fremover ville få sværere ved at få adgang til fortroligt materiale, skriver Reuters.
07-10-1998
Ønske om udsættelse af Microsoft-justitsministeriumsagen
Både Microsoft og det amerikanske justitsministerium ønsker at udsætte retsagen til 19. oktober. Dommer Jackson vil senere tage stilling til anmodningen. Hvis Justistsministeriet vinder sagen mod Microsoft vil de gå videre mod Microsoft i følge en bulletin fra ZDNNews.
30-09-1998
Oracle skal ikke udlevere alt til Microsoft
En føderal domstol har bestemt , at Oracle ikke skal udlevere alle de interne dokumenter, som Microsoft hævder, at de behøver for at kunne forsvare sig. Oracle er glad for dommer Jackson's dom, da de havde forventet at skulle udlevere mere.
30-09-1998
Microsoft i kamp med MIT og Harvard
MIT og Havard vil kæmpe for at Microsoft ikke får udleveret to professorers forskning om Netscape. Microsoft ønsker at bruge materialet i retsagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 20 amerikanske stater, der begynder d. 15. oktober. Universiteterne sendte deres indvendinger mod udleveringen af materialet til den føderale ret i Boston. <