Home Email Email
februar 2000


 

Nyheder for februar 2000

Nyheder for uge 9 (28-02-2000 - 05-03-2000)

Nyheder for uge 8 (21-02-2000 - 27-02-2000)

Nyheder for uge 7 (14-02-2000 - 20-02-2000)

Nyheder for uge 6 (07-02-2000 - 13-02-2000)

Nyheder for uge 5 (31-01-2000 - 06-02-2000)

29-02-2000

Intel sænker priser på chips

Intel sænker priserne på deres Xeon, Pentium III og Celeron chip til desktopcomputere med mellem 10 og 29%. AMD forventes snart at følge efter, for ikke at tabe markedsandele. Dette sker også for at forberede vejen for introduktionen af nye chips. Intel forventes at frigive en 850-MHz og en 866-MHz version af Pentium III i marts, og en 933-MHz i årets andet kvartal. Læs mere her.

29-02-2000

Backup og dankortterminaler med skuddagsproblem

En fejl i Novell's netværk operativsystem (NOS), betyder at system-backup vil køre d. 29. feb. 1936. Fejlen findes på NetWare 3.12 og 3.2. Brugere vil se fejlen "e0139-failed to retrieve job from d5,". Novell har fået en del opkald om fejlen, bl.a. et sted hvor 20 servere gik ned. Læs mere her. Også Japan er ramt af Y2K skuddagsfejl (læs: Y2K advarsel...igen). 1200 VISA-/Dankort-terminaler gik ned på de Japanske posthuse. Læs mere her.

29-02-2000

Oracle og partnere med Business-to-Business site

Sears, Roebuck & Co. og Carrefour Group går sammen med Oracle om at lancere et Internet-baseret markedssted, kaldet GlobalNetXchange. Det nye site skal bruge af forhandlere indenfor alle forretningssektorer. Læs mere her. Samtidigt er et andet firma, kaldet i2 Technologies Inc. ved at oprette et tilsvarende site, men kun rettet mod tøj-, tæppe- og møbelindustrien. Læs mere her.

29-02-2000

Rygte: Sun i partnerskab med Palm Computing

Sun vil i dag annoncere et partnerskab med Palm Computing på Wireless 2000 showet i New Orleans. På længere sigt vil det gøre det nemmere, at bruge Palm's håndholdte computere, end mobiltelefoner, bærbare computere og pagere, til at gå trådløst på Internettet. Læs mere her

28-02-2000

Microsoft stoppet i Java udvikling

I retssagen mellem Sun og Microsoft om Sun's Java teknologi (læs: Sun vinder delvist i retssagen mod Microsoft), har en dommer afgjort at Microsoft ikke selvstændigt må udvikle deres Java, indtil den endelige dom falder. Sun har anmodet om at få Microsoft dømt til at følge 1995 Java licensaftalen med Sun, indtil sagen bliver endeligt afgjort. Læs mere her.

28-02-2000

Bilproducenter skaber internt netværk

General Motors og Ford har sluttet sig sammen i et joint venture projekt. De vil i fællesskab danne et e-handelssite for bilforhandlere. De to bilproducenter har tidligere været ved at oprette hvert deres eget sites, men forhandlerne var ikke glade for udsigten til at hver bilproducent havde sit eget site (læs: GM og Ford allierer sig med AOL og Yahoo). Også DaimlerChrysler forventes at slutte sig til projektet indenfor kort tid. Læs mere her.

28-02-2000

Søg viden via nettet

LiveKnowledge har annonceret et nyt værktøj, der sender brugernes spørgsmål videre til en gruppe eksperter, i stedet for at komme med en liste af uforståelige links. Det hele er baseret på en Oracle database. Systemet kan både bruges på Internettet og Intranet. Læs mere her.

28-02-2000

Gør klar til m-handel

Det store hit på CeBit er, at den trådløs teknologi snart vil være klar til den næste bølge i e-handel, den såkaldte m-handel (mobil e-handel). e-handels store problem er sikkerhed, i m-handel regner producenterne med at løs problemet med smartcards med biometrics, dvs. smartcards der er i stand til at genkende brugere på basis af stemme, iris, ansigtstræk eller fingeraftryk. Læs mere her.

25-02-2000

CIA: Kina og Rusland udvikler hackerværktøjer

Ifølge CIA er USA meget sårbar overfor cyberangreb fra en voksende gruppe af Internet aktive terrorister og fremmede lande, inklusiv Rusland og Kina. CIA støder på flere og flere offensive cyberkrigsprogrammer i deres arbejde. Cyberkrig er blevet et attraktivt alternativ for lande, der ikke har råd/ressourcer til en konventionel krig med USA. Angreb vil kunne lamme transport, elforsyning, kommunikation og mange andre vitale funktioner, der nu koordineres via Internettet. Læs mere her.

25-02-2000

Windows maskiner hacket

Som Presys skrev igår (læs: Nye Hackerværktøjer), er der kommet nye værktøjer til DoS- angreb. Meget tyder nu på, at der forberedes nye storstilede angreb med Windows maskiner som basis. James Madison University har opdaget at 16 af deres Windows maskiner var inficeret med Hackerværktøjet Wintrinoo (Windows variant af Trinoo). Også andre har rapporteret om tilsvarende infektioner. Læs mere her. Her er en vejledning til hvordan man bekæmper Denial of Service Attacks.

25-02-2000

Y2K advarsel...igen

USA gør sig endnu engang klar til det store sammenbrud, der ikke kom d. 1. januar. Denne gang er det skuddagen, d. 29 feb. der er årsagen. En del systemer vil have glemt, at år 2000 er et skudår. Denne fejl vil dog (formodentligt) kun påvirke systemer, der skal regne med datoer. Læs mere her.

25-02-2000

IBM tester talende computere

IBM er i gang med at teste flere prototyper på talegenkendelses-interfaces, inklusiv et instrumentpanel til en Chrysler, der kan fortælle chaufføren, hvordan bilen har det. Første udgave af IBM's nye teknologi vil være i handlen i løbet af få måneder. Læs mere her.

25-02-2000

Første Windows 2000 virus

Den første virus, der er specifik for Windows 2000, er allerede ude kun en uge efter, at det nye styresystem havde officiel premiere. Virusen kan kun spredes mellem brugere der er på nettet, og er logget på med administrators privilegier. Bemærk dog at de fleste 32-bit vira, udviklet til Windows 95/98 også er Windows 2000 kompatible. Læs mere her.

24-02-2000

Sun og Microsoft investerer i samme firma

Sun og Microsoft har tilsammen investeret $25 millioner i det samme nye firma, BroadBand Office. BroadBand Office udbyder en bred vifte af services til amerikanske firmaer, såsom lokal og fjern telefoni, Internetadgang og Webhosting. Firmaet anvender Sun-maskiner med Java-programmer til nogle af sine services, og Microsoft til andre. Sun og Microsoft er kendt som rivaler, og der er ingen sammenhæng mellem de to investeringer, ud over tilfældigheder. Læs mere her.

24-02-2000

Instant messaging på mobiltelefonen

Firmaerne @Mobile og Tribal Voice er gået sammen om at forene computer-brugere med brugere af mobiltelefoner.

24-02-2000

Nye Hackerværktøjer

Hackerne har udsendt nye værktøjer, der gør det endnu nemmere at foretage angreb, som dem der ramte Amazon.com, Yahoo og e-bay (læs: Portaler er under angreb). De nye værktøjer anvender computere med Windows 95/98/2000 eller Windows NT til at foretage massive angreb på websites. De tidligere værktøjer anvendte computere med Solaris til deres angreb. Windows maskiner er nemmere at anvende til angrebene, og der er flere af dem på nettet. Læs mere her.

24-02-2000

Ny hackersag

En ung universitetsstuderende, Ikenna Iffih, kan se frem til en dom på op til 10 års fængsel og $250.000 bøde, i givet fald at han bliver dømt for sit hackerforsøg. Ikenna Iffih har iflg. anklageren skaffet sig adgang til en webserver hos NASA, hvor Ikenna Iffih fik held til at læse, slette og ændre filer. Han kunne desuden læse login navne. Anklageren - Donald Stern - udtaler dog, at webserveren ikke indeholdte noget klassificeret materiale, ligesom den ikke blev brugt til styring af satelitter etc. Ikenna skulle efter sigende også have skaffet sig adgang til en af forsvarsministeriets computere samt en internetudbyders website. Her skulle Ikenna have forvoldt "betydelig skade, med forretningsmæssig tab til følge". Du kan læse mere om sagen her.

24-02-2000

Microsoft afværgede hackerangreb

Microsoft siger, at hackere angreb deres site i onsdags, med et forsøg på Denial-of-Service angreb. Angrebet lykkedes dog ikke, da Microsoft's site har en ekstrem overkapacitet. Der var lidt længere ventetider på at hente sider fra Microsoft, men deres site fungerede hele tiden. Læs mere her.

24-02-2000

Linux til non-computer enheder

Firmaet Lineo har nu taget de første skridt i retning af "Linux software på andre enheder end PC'en". Det er Lineo's ide, at Linux software skal benyttes i TV set-top boxes (noget á la TeleDK Selector), men også senere i mobiltelefoner, digitale kameraer og biler. Lineo sælger allerede nu produktet "Embedix", der er en kompact Linux med web-browser til brug for enheder der ikke lige har PC'ens maskinkraft. Du kan læse mere her.

23-02-2000

Sun-Netscape kommer med portal platform

På tirsdag kommer Sun-Netscape alliancen med sin e-handels fokuserede, oprettelses- og deployment platform, kaldet iPlanet Portal Server. Ifølge John Fanelli fra Sun-Netscape, er portaler et nødvendigt grundlag for e-handelsløsninger. En af de ting der adskiller en portal fra et almindeligt website er at en portal opdateres og tilpasses efter brugerne behov. iPlanet Portal Server kommer i tre varianter: Service Provider Edition, Custom Netcenter Hosted Service og Enterprise udgaven. Læs mere om den nye iPlante Portal Server her.

23-02-2000

Red Hat kommer med Enterprise udgave af Linux

I et forsøg på at øge brugen af Linux i Enterprise systemer, har Red Hat nu annonceret en Enterprise udgave af Linux, der er tilpasset til at kunne køre sammen med ledende applikationer som Oracle 8i for Linux, Computer Associates systemer, lagerstyringssystemer, og RealNetworks videonetværk. I fremtiden vil Enterprise udgaver af Linux også inkludere ERP (Enterprise Resource Planning). Læs mere her.

23-02-2000

Oracle bliver trådløs

Oracle har afsløret planer for en trådløs Internetportal. Samtidig øger Oracle deres samarbejde med Motorola om at udvikle talegenkendelse og datasystemer til trådløs computerbrug. Portalen vil bl.a. tilbyde e-mail til mobiltelefoner, og andet trådløst udstyr. Læs mere her

23-02-2000

Dommer: Microsoft er som Rockefeller

Ifølge Dommeren i retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium og 19 stater, er der ingen forskel på Microsoft monopol på software nu, og Rockefeller's monopol på olie i det 19. århundrede. Læs mere om dommerens udtalelser her.

22-02-2000

Microsoft i retten igen på torsdag

Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 stater har sidste chance for at overbevise dommer T.P. Jackson om Microsofts skyld/uskyld på torsdag. Efter at advokaterne har argumenteret for hvilke antitrust love der kan gøre sig gældende i retssagen, vil Dommeren afsige kendelse om hvilke, hvis nogen, love Microsoft har overtrådt. Læs mere her.

22-02-2000

Gør Internetudbyderne nok for sikkerheden

Efter de mange hackerangreb i den sidste tid, er det på sin plads at vurdere sikkerheden hos udbyderne af Internetadgangen. Mange sikkerhedseksperter og brugere af højhastigheds-internetadgang mener ikke at udbyderne gør nok for at sikre brugernes data. En ekspert siger: "Tag ikke sikkerheden for givet, gør det selv. Flere udbydere er dog ved at øge deres tilbud om hjælp med sikkerheden til brugerne. Læs mere her.

21-02-2000

Tilfredshed med Oracle 8i

Internet-firmaer tilfredse med Oracle 8i. Oracle 8i fungerer godt i krævende web-applikationer. I denne artikel fremhæves "materialized views" og "summary management", som giver hurtigere svar og mindre datavedligeholdelse. Læs mere her.

21-02-2000

Forældede regler hæmmer e-handel

- De nugældende regler for sikring af elektronisk kommunikation er ude af trit med den teknologiske udvikling og erhvervslivets behov. Dermed komplicerer og begrænser reglerne de muligheder, som informationsteknologien rummer for international samhandel og samarbejde, mener Dansk Industri.
I en artikel i Ugemagasinet Industrien kræves liberalisering af de internationale eksportkontrolreglers begrænsning på 64 bit-kryptering. Læs mere
her.

21-02-2000

Forsikringsselskaber går på Internettet

I følge industrianalytikere er forsikringsbranchen begyndt at anvende Internettet. Det skyldes begyndende konkurrence fra forsikringsselskaber der kun findes på Internettet. De traditionelle forsikringsselskaber har oplysninger om kunder liggende i mange forskellige systemer, hvilket går det svært at skabe et hurtigt overblik, samtidigt med at deres salg tidlgere er foregået gennem lokale forsikringsagenter, der ikke er meget for at se deres salg forsvinde til Internettet. Læs mere om problemerne med salg af forsikringer via Internettet her.

18-02-2000

Første patch til Internet Explorer

Samme aften som Windows 2000 blev lanceret frigav Microsoft den første patch, som lukker sikkerhedshuller i Internet Exploreren. Så er der åbenbart kun 62999 fejl tilbage i Windows 2000.

18-02-2000

GartnerGroup: Win2000 koster dyrt

GartnerGroup har i årevis kritiseret Microsofts licenspolitik. Nu vurderer de, at 90% af alle store virksomheder rammes af væsentlige prisstigninger ved at
benytte Windows 2000. Læs også her.

18-02-2000

Bill Gates villig til at åbne Windows???

Bill Gates åbner muligheden for at Microsoft lægger Windows ud som open source for at bilægge monopol-retsagen. Historien benægtes dog af en talsmand for Microsoft.

17-02-2000

Svenske netbanker vil indtage Danmark

To svenske banker, der slår det danske marked flere længder på antallet af netkunder, kan blive hårde konkurrenter for de danske banker. Peter Straarup fra Den Danske Bank tror dog stadig på, at filialnettet er afgørende og spiller måske hasard med aktionærernes penge. Læs mere her. Også flere amerikanske analytikere påpeger, at netbanker kan blive nødt til at oprette "fysiske" filialer for at få fat i kunderne. Læs mere her. Kombinationen af fysisk og virtuel tilstedeværelse kan altså blive afgørende. Presys har tidligere omtalt at IT-teknologien er drivende, når bankerne skal vinde eller blot bevare de nuværende markedsandele. Læs mere her.

17-02-2000

Gratis C++ compiler fra Inprise

Borland® C++ 5.5 Compileren med den seneste ANSI C/C++ compiler-teknologi kan downloades gratis fra Inprise. Compileren er den samme, som benyttes i C++Builder 5. Læs mere her.

17-02-2000

Microsoft afviser 63000 fejl i Win2000

En marketingsdirektør i Microsoft afviser at Windows 2000 indeholder 63000 fejl. Han bekræfter dog at oplysningen stammer fra en original intern memo. Hvem vil være de første til at installere Windows 2000? På servere med kritiske applikationer vil det være en god ide i hvert fald at afvente service pack 1. Læs mere her.

16-02-2000

Intel vil producere 1.5GHz chip

I tirsdags afslørede Intel at deres næste chip, den såkaldte "Willamette", vil køre 1.5GHz. Den er beregnet til desktop computere, og inkluderer en 400 MHz bus, hvilket er 4 gange hurtigere end den nuværende Pentium III bus. Derudover inkluderer den nye instruktioner, der vil øge hastigheden på video-komprimering og afspilning, samt på data-kryptering og financielle beregninger. Læs mere om Intels planer på chipmarkedet her.

16-02-2000

Intel vs. Sun

En truende krise mellem Intel og Sun er nu brudt ud. Intel siger, at Sun ikke har ofret nok resourcer på samarbejdet med Intel om de nye Itanium chips (læs: Solaris 64-bit kører nu på Intel og Intel: nyt navn til Merced). Intel vil derfor reducere de resourcer de anvender på at understøtte Sun Solaris på deres nye Itanium chips, den første chip af den nye IA-64 generation. Sun er overraskede over Intels træk, og gætter på at Intel er bange for konkurrencen fra Sun's egne UltraSparc chips. Læs mere her.

16-02-2000

Microsoft holder fast i Visual Basic

Trods den rivende udvikling indenfor internettet holder Microsoft fast i at "der er en spændende fremtid for pc'en".
- Microsoft forbliver hardcore, 100% forpligtet overfor udviklerne og vi har spændende planer for at Visual Basic-miljøet kan drage fordele af Internettet, sagde Steve Balmer på en VB-konference i tirsdags. Læs mere
her.

16-02-2000

Sverige er førende på IT

Sverige har nu overhalet USA, som det dominerende land inden for IT-økonomien. Det viser en undersøgelse foretaget af IDC. På top ti listen er Danmark placeret på en femteplads. Læs mere her. En mere uformel måling af de enkelte landes brug af internettet kan ses her, hvor annoncører giver tilskud til FN's World Food Program (WFP) for hvert klik. I forhold til befolkningstallet halter Danmark langt efter både Norge og Sverige, da langt færre danskere besøger sitet. Konklusionen er, at enten er danskerne mindre velgørende eller også benytter vi ikke nettet lige så intensivt.

16-02-2000

Flere operativsystemer med WMWare

VMWare har lanceret VMWare 2.0 til Windows 2000. VMWare emulerer en PC med en rimelig hastighed, så man kan køre forskellige operativsystemer oven på hinanden, forbundet med et emuleret netværk. De forsøger at sælge programmet på inkompatibiliteter i Windows 2000, som giver problemer med programmer der kører fint under Windows 95. Man skal derfor køre programmerne under Windows 95 i et VMWare vindue under Windows 2000.

16-02-2000

Clinton diskuterer Internet-sikkerhed på Topmøde i Washington

I et topmøde med teknologichefer tirsdag sagde President Clinton at sidste uges hacker-angreb på de mest besøgte web sites (læs: Sidste uges angreb kan have kostet $1,2 milliarder) og (læs: Ddos-angrebene kom fra Californien), var alvorlige, men dog ikke yderst alvorlige. Læs mere her.

16-02-2000

Amazon omsatte for halv milliard i 4. kvartal i Europa

E-handelen vinder markedsandele. Amazon i Europa solgte for 71 mio.$ (=530mio. DKR) i 4. kvartal.

16-02-2000

Vurdering af Win2000 vs. Linux/Unix

Mens Win2000 har ligget på tegnebrættet de sidste 5 år er der sket meget indenfor operativsystemer. Oppefra bliver Windows presset af Linux- og Unixsystemer, som Sun's Solaris. Og på trods af sin kendte grænseflade, kan Windows få svært ved at kæmpe med det gratis Linux. Nedefra presses Windows CE af tilsvarende Linux-systemer til håndholdte computere. Fordelen ved Linux-systemerne er blandt andet at de er langt mindre ressourcekrævende end det tilsvarende Windows CE. Læs mere her.
Microsoft siger selv at med deres DataCenter Server, der udkommer senere på året, vil Microsoft være billigere end tilsvarende Unix-systemer. Win2000 kan køre med op til 8 processorer, mens Win2000 DataCenter Server kan klare op til 32 processorer. Bob Young fra Red Hat, siger derimod, noget arrogant, at Windows blot er endnu et fartdæmpende bump på teknologivejen. Læs mere her.

15-02-2000

e-lykønsknings-sites belastede på Valentine´s dag

Blue Mountain Arts, Egreetings.com og Hallmark.com er blevet hårdt belastede og har store forsinkelser på deres service, da der er kommet enorme mængder af online-lykønskningskort. Læs mere her.

15-02-2000

Intel investerer $100 millioner i trådløst firma

Intel vil invistere $100 millioner i Symbol Tecnologies. Virksomhederne vil sammen bygge trådløs network-produkter for virksomheder. Læs mere her.

15-02-2000

HP sørger for en Internet-forsikrings-pakke efter DoS-angreb

Efter angrebet i sidste uge (læs: Ddos-angrebene kom fra Californien) og (læs: Sidste uges angreb kan have kostet $1,2 milliarder) som lammede e-handlen tilbyder Hewlett-Packard en ny "revenue protection"-forsikringspakke. Læs mere her.

15-02-2000

Microsoft benægter Novell`s påstand om Windows 2000 bug

Novell retter anklager mod en komponent-teknologi i Microsofts nye operativsystem, som reducerer salg af Novell`s hovedprodukt. Læs mere her.

14-02-2000

Se på mobiltelefonen om bussen er forsinket

HT vil forbedre service for københavnere, der lader bilen stå og vælger at køre med bussen. Hovedstadens Trafikselskab, HT har sat sig som mål, at der skal installeres en pc med Windows 2000 i alle busser i København, dvs ca 1000 busser. Denne skal ikke kun bruges til at opsamle data, der kan bruges til kvalitetskontrol af busdriften. Den skal også gøre det muligt for den enkelte passager at følge med i eventuelle forsinkelser - for eksempel ved hjælp af en ganske almindelig mobiltelefon. Projektleder i HT, Stefan Fjällemark siger: 'Vi har lagt en ambitiøs IT-strategi for HT, og det er et langsigtet mål for busdriften i København, at vores passagerer skal have mulighed for at modtage informationer om afgangstider og eventuelle forsinkelser, uanset hvor de befinder sig. Hvis du er på vej ud af døren på din arbejdsplads, skal du kunne slå op på Internet eller tage din mobiltelefon og se, om den bus, du plejer at køre med, eventuelt er forsinket. Du skal i det hele taget kunne bruge moderne kommunikationsløsninger til at finde ud af, hvornår bussen kører'. HT har på indeværende tidspunkt afprøvet et system med Windows-pc'er i 9 busser. Og denne første fase af projektet er forløbet så godt, at HT i løbet af året udvider systemet til 85 busser og alle 21 garageanlæg. I førets omgang vil HT kun benytte systemet til statistik, men om et års tid vil det nye system kunne holde kunderne orienteret om afgangstiderne.
Du kan læse mere
her.

14-02-2000

Linux har 25% af servermarkedet

Ifølge IDC har Linux 25% af servermarkedet. Men hvis man ser på omsætning i kroner, har de en lille procentdel, da Linus er praktisk talt gratis. NT har 38% af markedet, medens Novell har 19%. Resten af Unix-markedet har 15%. Da markedet vokser stærkt har alle leverandører fremgang. IDC tror stadig, at Windows 2000 vil være det dominerende operatissystem i 2003 på servere. De forventer, at Windows vil have 88% af markedet på PC'ere. Det er det samme som i dag. Du kan læse mere her.

14-02-2000

Sidste uges angreb kan have kostet $1,2 milliarder

Sidste uges angreb på blandt andet Yahoo og eBay kan have kostet ca. $1,2 milliarder ifølge marketingsfirmaet Yankee Group. Dette beløb indeholder omkostninger til nyt sikkerhedssoftware og manglende handel i den forløbne uge. Dertil kommer at forbrugerne kan have mistet noget af tilliden til disse handelssteder. Mange mener dog, at forbrugerne godt vidste at sådanne angreb kunne komme, og angrebene derfor ikke betyder noget. Analyser fra USA viser det også, at angrebene ikke stoppede salget over Internettet. Du kan læse mere her. Du kan i denne artiklen læse om sikkerhedsperspektiverne i DDoS (distributed denial-of-service), hvor serverne nærmest bliver zombier, som hackerne kan styre. Artiklen give nogle råd, så sikkerheden kan blive større.

14-02-2000

Ddos-angrebene kom fra Californien

Ifølge BBC kom DDoS (distributed denial-of-service) fra Californien. To computere på universiteter i Californien har været brugt i angrebene. Du kan læse mere her.

14-02-2000

På torsdag d. 17 februar kommer Windows 2000

Udviklingsteamet vil få travlt, da der for nuværende kendes ca. 63.000 fejl og uhensigtsmæssigheder. Du kan læse mere her.

10-02-2000

EU undersøger Windows 2000

EU sagde i går, at de har påbegyndt en præliminær undersøgelse af Windows 2000. EU undersøger, om Windows 2000 indeholder elementer, der begunstiger Microsoft, således at de kan udbrede deres dominans fra PC'er til servere. EU siger, at de har modtaget oplysninger fra slutbrugere, ISP'er og konkurrenter om, at det er tilfældet. Med udgangspunkt i disse oplysninger sendte EU Microsoft en række forskellige spørgsmål i sidste uge. På basis af Microsoft's svar om fire uger, vil EU afgøre om de vil indlede en formel undersøgelse. Du kan læse mere her.

10-02-2000

Linux salg overhaler UNIX og Novell

Linux var det andet mest populære operativsystem til Servere sidste år. Med 1,35 millioner kopier står Linux for 25% af salget af operativsystemer til Servere (totalt 5,4 millioner kopier). Salg af Linux indbragte kun $32 millioner, mindre end 1% af $5,7 million markedet. Windows NT er det mest solgte system med 2,1 million solgte kopier (38% af markedet), og en samlet indtjening på $1,7 milliard. Læs mere her.

10-02-2000

Cisco er det 2. mest værdifulde firma i USA

Takket være positive årsregnskaber fra Cisco Systems har firmaet nu overhalet General Electrics som USA's andet mest værdifulde firma. Cisco System har en markedsværdi på $455 milliarder, mod GE's $449 milliarder. Kun Microsoft er mere værd, med sin markedsværdi på $559 milliarder.
Det øvrige aktiemarked for EDB firmaer faldt lidt i går, efter de vedvarende hackerangreb på Yahoo, Amazon (læs:
Portaler er under angreb).

10-02-2000

XML er fremtiden for Webpublishing

På Seybold Seminars Publishing 2000 konferencen er XML (læs: Sun og Inprise vil ikke forhaste XML-udviklingen) gang på gang blevet fremhævet som fremtidens standard til udveksling af data over Internettet. Det sker især fordi XML kræver ikke-standardiserede interfaces eller specifikke programmer for at blive fortolket. Med tiden vil XML kunne føre til en reduktion på 30-50% i tid og pris på oprettelse af websites. Læs mere her.

09-02-2000

Unibank vælger StarOffice

Unibank vil spare millioner ved at gå over til StarOffice ved at bruge gratis software. Derfor planlægger Unibank ifølge Jyllandsposten at installere den gratis kontorpakke StarOffice på alle computerne ude i sine bankfilialer. Unibank bliver dermed den første danske virksomhed, som henter millionbesparelser ved at vælge gratis software til tekstbehandling, fremstilling af regneark med mere, da de undgår at købe softwarelicenser fra Microsoft, Corel eller IBM. Unibank kan blive den rambuk, som for alvor får gratis software til at brede sig ud i dansk erhvervsliv. Ifølge Jyllandsposten siger Unibanks EDB-chef Kurt Nørrisgaard 'Vi har foretaget nogle testkørsler, og de virker meget lovende. Til alle praktiske formål fungerer det som Microsoft Office 97. Så jeg regner med, at vi i løbet af tredje kvartal vil have StarOffice installeret hos de 6000 medarbejdere ude i vore filialer'. Du kan læse mere her.

09-02-2000

Hvad betyder fusionen mellem Corel og Inprise?

I denne artikel fra Infoworld analyseres fusionen mellem Corel og Inprise. Der stilles spørgsmål ved synergieffekten af denne fusion. For vil Corel, der ikke har ry for den bedste support, kunne løfte opgaven at understøtte mere komplekse værktøjer som compilere, applikationsservere og ORB'er baseret på bl.a. CORBA. Hvad vil der på længere sigt ske med alle de licenser, der er givet på Inprise/Visegenic's middleware produkter? Hvad vil der på længere sigt ske med Oracle's JDeveloper, der er en licens af JBuilder? Artiklen siger, at fusionen kan vise sig at blive en fordel for os kunder, da Inprise får den nødvendige økonomi til at videreudvikle deres produkter. For Inprise's tekniske formåen er der ingen, der vil stille spørgsmåltegn ved. Artiklen siger også, at mange kunder er glade for den nye virksomheds commitment til Linux. Det vil sikre kundernes investeringer i appliaktioner udviklet i det virkelig gode produkt JBuilder, der nu kører på tre platforme, nemlig Solaris, Linux og Windows. For hvis Windows ikke mere bliver det markedsledende operativsystem, så har kunden flere udgange ligesom den kloge ræv. For det kan jo sagtens tænkes, at Windows ikke vil blive brugt på servere og ydre enheder som mobiltelefoner og fjensyn på lidt længere sigt. Derfor kan det også få betydning, at IAS (applikationsserver), Delphi og C++Builder er kommer over i en virksomhed, der virkelig satser på Linux. Du kan læse mere i denne artikel, der også beskriver Corel's og Inprise's historiske udvikling. Denne artikel også om analytikeres vurdering af fusionen mellem Corel og Inprise.

09-02-2000

Hvor langt vil Sun gå med åben kode?

Partnere og åbenkodevægelsen (læs: Åbenkode Guru roser Sun) presser på for at få Sun til at åbne deres kode. Denne artikel fortæller om Sun's planer for deres forskellige produkter som Java, Network File System (NFS) (læs: Sun løsner grebet om NFS) og Solaris 8 (læs: Solaris 8 komme primo marts). Artiklen fortæller f.eks., at Sun har planer om at atter at henvende sig til ECMA (læs: IBM maner rygter om de ikke vil følge Sun's Java i jorden) for at få en godkendt standard for Java. En talsmand fra Sun siger om åbenkodebevægelsen, at "They are well-intentioned and ethical people, and we think there's room for them and for us". Du kan læse artiklen her.

09-02-2000

Portaler er under angreb

I går skrev Presys, at Yahoo havde været nede i tre timer på grund af hackerangreb. Indenfor de sidste tredive timer viser det sig, at både Amazon, eBay, Buy.com og CNN er blevet angrebet. Sikkerhedseksperter mener, at angrebene er koordineret. Du kan læse mere her.

08-02-2000

IBM planlægger nye PC'ere

IBM planlægger nye PC'ere i forbindelse med deres Edge of Network (EON) strategi. Du kan læse mere om deres nye produkter her.

08-02-2000

Interview med John Carmack

Den 29-årige John Carmack, der er medstifter af id software, der introducedere spil som Comander Keen, Doom og Quake giver her et interview til Firingsquad.

08-02-2000

Yahoo nede i 3 timer pga af angreb

Yahoo blev i går udsat for et angreb på et af deres californiske datacentre, og det medførte at de var nede 3 timer. Visse af deres ydelser var dog til rådighed under angrebet. Ifølge Yahoo blev ingen private eller e-mail-oplysninger berørt af angrebet. Yahoo er tit udsat for fosøg på at få dem til at gå ned, men normalt sker der intet pga. Yahoo's sikkerhedsforanstaltninger. Du kan læse mere her.

08-02-2000

Sun køber Trustbase

Sun køber det engelske firma Trustbase. Sun.Netscape Alliance vil lade det engelske krypteringsfirmas software indgå i deres applikationer som iPlanet (læs: iPlanet Application Server 6.0 kommer snart). Trustbase's software kan bruges til at identificere en person eller organisation, således at hans transaktioner kan blive juridisk bindende. Deres software bruges af bl.a. ABN AMRO, Bank of America, Barclays Bank, Chase Manhattan, Citigroup, Deutsche Bank og Hypo Vereinsbank, da disse banker samarbejder gennem identrus . Identrus benytter Trustbase's software. Du kan læse mere her.

07-02-2000

Infoworld: Specialrapport om Windows 2000

I sidste uge bragte Presys ZDNews' artikler om Windows 2000 Professional. InfoWorld bringer nu en tilsvarende artikelsamling. Artiklerne beskriver planer for migrering, anmeldelser etc. Infoworld fortæller også, at det kan blive dyrt at migrere til Windows 2000 specielt for advanced server edition. Mange af konkurrenterne som Solaris (læs: Solaris 8 komme primo marts) og Linux er gratis. Du kan se den her.

07-02-2000

Den nye vending for IT-arkitekturen

Både IBM, Microsoft og Sun ved at redefinere deres koncept for IT-arkitektur. Den nye arkitektur bliver beskrevet i denne artikel (læs: Gartner: Fra høtyv til klik og mørtel) fra Gartner Group. Det nye koncept baserer sig på en flerlagsarkitektur. Yderst mod brugerne er der tynde klienter baseret på XHTML (læs: Nye specifikationer for XML) eller applets. Dernæst kommer et webserverlag med servlets. Dette lag taler med et applikationsserver-lag. Dette lag administerer enterprise javabeans (EJB) (læs: EJB'er og de 3 D'er). Dette lag indeholder også transaktionsmanagere som CICS, TUXEDO, MTS og MQSeries. Det er dette lag, der kaldes middleware. Dette lag kommunikerer med virksomhedens legacysystemer, direkte med virksomhedens databaser, flere virksomheders databaser og/eller en selvstændig database. Du kan i denne artikel læse mere om IBM's, Microsoft's og Sun's strategi og produkter.

07-02-2000

Åbenkode Guru roser Sun

Bruce Perens der er en af guruerne indenfor åbenkode, siger at Sun er ved at være på rette vej. Han mener, atr Sun's nye Industry Standards Source License, der er en udbygning af Sun Community Source Licensing program er en forbedring af licensbetingelserne. Bruce Perens siger, at nu skal betingelserne blot blive forstået af programmørene, der ikke er juridiske eksperter. Du kan læse mere her.

07-02-2000

Corel og Inprise fusionerer

Corel og Inprise fusionerer for at styrke begge virksomheders Linuxengagement. Corel har migreret deres Officepakke til Linux. Det gamle Borland/Inprise er bl.a ved at udvikle en version af Delphi og C++Builder til Linux. Deres JBuilder findes allerede i en Linux-version. Deres database Interbase findes ligeledes i en Linux-version. Det nye firma vurderes til at være US$2.44 milliarder værd. Den samlede omsætning for 1999 ville være US$418 millioner. De likvide aktiver beløber sig til US$200 millioner. Du kan læse mere her.

04-02-2000

Vodafone og Mannesmann fusioner

Det britiske mobiltelefonselskab Vodafone og det tyske mobiltelefonselsakab Mannesmann indgår verdens største fusion. Vodafone overtager for 1515 milliarder kroner aktiemajoriteten i den tyske koncern. Det svarer ifølge dagbladet børsen til den samlede værdi af Danmark. Virksomheden bliver verdens 4. største virksomhed. Mannesmann's direktør Klaus Esser har været modstander af fusionen, som han på alle måder har prøvet at undgå, men hans bestyrelse gik ind for fusionen. Fire dage før det britiske mobilselskab Vodafones bud på køb af tyske Mannesmann udløb faldt handlen på plads. Dermed er verdens ultimativt største fusion en realitet - ikke mindst fordi Vodafone skal betale 1515 milliarder kroner for at få aktiemajoriteten i Mannesmann. Det gør det til verdens dyreste overtagelse, da den overgår AOL´s nylige køb af Time Warner for 1275 milliarder kroner.

04-02-2000

IBM bakker op bag om Linux

På LinuxWorld gav IBM deres fulde støtte til Linux. IBM sagde, at de vil gøre deres Journaled Filed System til åben kode. Du Kan læse mere her.

04-02-2000

370.000 ansatte får meget billig Internetadgang

Ford tilbyder deres 370.000 ansatte fuld adgang til Internettet på PCére og printere fra Hewlett-Packard og service fra UUnet og PeoplePC til månedlig pris af $5. Læs om det her.

04-02-2000

Metodetyper i Java

Denne artikel fra Java Report Online gennemgår forskellige metodetyper i Java. Disse metoder kan f.eks. være Query methode, Command metode og Factory metode. I denne artikel præsenteres tre kategorier af metodetyper og ni kernemetoder, som ofte bliver brugt. De præsenteres gennem et kodeeksempel. Gennem forståelse af mønstret i disse kategorier bliver det ifølge forfatteren lettere at kommunikere med andre udviklere. Det bliver også lettere at skrive mere effektive applikationer.

04-02-2000

Anmeldelse: Det er fornuftigt at opgradere C++Builder 5.0

C++builder 5.0 er blevet anmeldt i PCWeek. C++Builder er blevet velegnet til at udvikle multi-tier'sapplikationer. Den understøtter XML ligesom Delphi. C++Builder understøtter Microsoft's nye standard ADO (ActiveX Data Objects). PCWeek mener, at det er en god ide at opgradere. Presys, der i årevis har udviklet i C++Builder mener det samme. Du kan læse anmeldelse her.

03-02-2000

Linus Torvalds talte på LinuxWorld

Linus Torvalds talte i går på LinuxWorld (læs: Linuxworld foregår i denne uge). Han sagde bl.a., at han ikke brød som at tale, men mere opfattede sig selv som programmør. Men han var klar over, at han var blevet galionsfigur for Linux og åbenkode, selvom han egentlig ikke kunne tage æren for det. Han sagde, at Linux var blevet så stærkt pga. af dets modulære opbygning. Det kan bruges fra supercomputere til køleskabe. Han sagde også, at Linux blev opfattet som anti-kommercielt. Han mente ikke, at det var dets styrke, men at dets styrke var dets anvendelighed. Han sagde, at han i det sidste år havde arbejdet på den nye Linuxkerne 2.4 (læs: Hvad får Linux af nye faciliteter i 1999?). Den ville sandsynligvis komme til sommer, hvilket er noget forsinket. Du kan læse mere her og her.

03-02-2000

Sagsanlæg på $8 milliarder mod AOL

AOL har fået et sagsanlæg på $8 milliarder. Sagsanlægget mod AOL er indgivet i Alexendria Virginia. Det baseres på, at AOL 5.0 har forårsaget, at andre ISP'er ikke kan kaldes (læs: AOL 5.0 kan monopolisere Onlineydelser) efter installation af AOL 5.0. Det første sagsanlæg er på $1000 for en enkelt abonnent, men da det er 8 millioner abonnenter bliver det samlede beløb $8 milliarder. Du kan læse mere her.

03-02-2000

Sun løsner grebet om NFS

Sun løsner sit greb om Network File System (NFS). Sun tillader udviklere at ændre i kildeteksten, og tredjeparts leverandører får lov til at integrere NFS i deres egne applikationer. Det nye initiativ kører under en ny licensaftale kaldet Sun Industry Standards Source License. NFS og specielt Transport Independent Remote Procedure Call (TI-RCP) protokollen vil kunne downloades fra denne adresse i løbet af 30 dage. Sun forøger også deres investering i Linux's NFS-projektet.

03-02-2000

Alt om Windows 2000

På denne website fra ZDNews anmeldes Windows 2000 Professional. Ifølge anmeldelsen er Windows 2000 bedre end Windows 98 på faktisk talt alle områder, dvs. sikkerhed, filhåndtering, print, administration og Internet infrastruktur. Det er også hurtigere og mere stabilt. Websiten indeholder også vejledning om, hvem der bør opgradere, og hvem der bør vente. Der er rådgivning om, hvorledes man skal foretage opgraderingen. Der er også fora, hvor man kan udveksle erfaringer. Det vil senere blive muligt at downloade Windows 2000.

03-02-2000

Ny bug i IE

Ifølge D. Hiromitsu Takagi fra det japanske handelsministerium er det muligt at få adgang til andres filer, hvis de bruger Internet Explorer 4.5 eller 5.01. Det skyldes problemer med Microsofts Java Virtual Machine (JVM). Du kan læse mere her. Hiromitsu Takagi anbefaler, at man enten downloader Java plug-in fra Sun eller skifter til Netscape indtil Microsoft kommer med en patch. Microsoft siger, at de ser på sagen.

03-02-2000

CERT advarer mod falske HTML tags

CERT Coordination Center, DoD-CERT, the DoD Joint Task Force for
Computer Network Defense (JTF-CND), the Federal Computer Incident Response Capability (FedCIRC) og the National Infrastructure Protection Center (NIPC) advarer om, at en website kan indeholde falske HTML tags eller scripts fra en dynamisk allokeret page, der kommer fra en upålidelig kilde. Det betyder, at brugerne kan blive præsenteret for falsk HTML eller at der eksekveres forkerte scripts. Du kan læse en dybdegående beskrivelse af problemerne
her.

03-02-2000

Linux parat til Intel's kommende Chips

Linux er parat til de nye versioner af Intel's chips. Det siger Linux -sammenslutningen Trillian. De har også testet Linux i forhold til Itaniumchipen IA-64. Om to uger vil der komme software på Intel Developer's Forum til at udvikle software til IA-64.

02-02-2000

MS-retssag: Microsofts skriflige svar kom i går

I retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater kom Microsofts med to skriftlige svar på det amerikanske justitsministeriums skriflige indlæg i går. Microsofts hovedtanke er, at justitsministeriet prøver at omskrive de amerikanske antitrustlove, samt at de forsøger at få retten til at implementere nye restriktioner på teknologi. Du kan læse dokumentet Responses to Plaintiff's joint Reply her og Response to States her. Du kan læse en vurdering af dokumenterne her.

02-02-2000

Sun-Netscape's iPlanet Web Server understøtter Linux

Sun-Netscape alliancen sagde i går, at iPlanet Messaging Server og iPlanet Web Server nu understøtter Red Hat's Linux. iPlanet Web Server understøtter udover Linux også Solaris, Windows NT og HP-UX. Det næste produkt, der vil understøtte Red Hat's Linux er iPlanet Calender Server. Du kan læse mere her.

01-02-2000

Sun-Netscape alliancen annoncerer WAP

Sun-Netscape alliancen tilbyder snart iPlanet Wireless server. Den vil håndtere e-mails, kalenderfunktioner, bibliotekstjenester baseret på trådløs kommunikation (WAP) og XML. En plug-in medl iPlanet Messaging Server vil muliggøre kommunikation med mobiltelefoner baseret på SMS (Short Message Service). SMS er afgørende for udbredelsen af kommunikationen mellem applikationsservere (EJB'er) og mobile enheder, da mobiltelefoner allerede benytter denne protokol. Du kan læse mere her. I sidste uge annocerede BEA, at deres applikationsserver WebLogic vil understøtte WAP (læs: BEA og Nokia samarbejder om WAP).

01-02-2000

IBM vil standardisere kontrakter på basis af XML

IBM har indleveret forslag til OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) på specifikationer baseret på XML, der skal standardisere kontrakter mellem virksomheder. Forslagene bygger på TPA (trading partner agreement), som er en standard for dokumenter, der beskriver aftaleforhold som betalingsbetingelser, rollefordeling, kommunikation og sikkerhed. Sun har tidligere i samarbejde med amerikanske banker (læs: Sun og Netscape samarbejder med ledende amerikanske banker om betalingsstandard) udviklet tilsvarende specifikationer for banker. Du kan læse mere her.

01-02-2000

Microsft udskyder ny version af IE

Microsoft er ved at omlægge deres strategi for Einows og Internet Explorer (IE). I sidste uge fortalte de om deres nye planer for Windows 2000 kaldet Whistler (læs: Microsoft annoncerer NT-baseret OS som Windows 2000 opgradering), der skal baseres på NT. Nu har de også meddelt, at de har udskudt den den nye version af IE der hidtil er blevet kaldt Haley. Den nye version, der ikke kommer foreløbigt, da Microsoft vil gennemtænke de grundlæggende principper for IE, kommer til at hedde Mars. Mars er beregnet for hjemmebrugere. Du kan læse mere her.

01-02-2000

Sun vil sælge alt via Internettet

Sun vil fra juni begynde at sælge alle deres produkter via Internettet i USA. De vil derfor restrukturere deres salgskanaler. Du kan læse mere her.

01-02-2000

Artikel om ophavsrettigheder

Denne artikel The Sap and the Syrup of the Information Age:
Coping with Database Protection Laws af Andy Oram beskriver retslige problemstillinger angående ophavsretten, patentrettigheder etc.