Home Email Email
april 2000


 

Nyheder for april 2000

Nyheder for uge 17 (24-04-2000 - 30-04-2000)

Nyheder for uge 16 (17-04-2000 - 23-04-2000)

Nyheder for uge 15 (10-04-2000 - 16-04-2000)

Nyheder for uge 14 (03-04-2000 - 09-04-2000)

28-04-2000

Piratkopiering er lovligt i Italien, hvis kopien ikke sælges

En dommer i Torino har frikendt en lokal forretningsmand der brugte piratkopieret software, fordi han ikke solgte kopierne videre men kun brugte dem internt i firmaet. Loven om ophavsret er fra 1941, men er blevet opdateret i 1992. Microsoft, som det gik ud over, er ikke glade for afgørelsen og mener at de vil vinde appelsagen. I Italien er 70 % af al software piratkopieret, og det amerikanske justitsministerium overvejer at putte landet på en liste over tredieverdenslande der ikke beskytter ophavsret godt nok.

28-04-2000

IBM støtter Microsofts SOAP standard

IBM har skiftet mening om SOAP, Simple Object Access Protocol, og vil nu støtte denne standard som er foreslået af Microsoft (beskrevet i denne artikel i MSDN Magazine) SOAP er en standard for objektorienteret RPC (Remote Procedure Calls) baseret på XML, i modsætning til de binære protokoller brugt i DCOM, CORBA og Java RMI. Hvis SOAP bliver alment accepteret som en standard, hvilket er mere sandsynligt efter IBMs støtte, bliver det lettere for disse teknologier at arbejde sammen over Internettet.
Undersøgelser viser at to trediedele af større firmaer foretrækker Java og CORBA frem for Microsofts DCOM, og det er derfor en fordel for Microsoft hvis deres teknologi kan arbejde sammen med konkurrenternes. Sun vil støtte SOAP, hvis det bliver en udbredt standard. Sun har tidligere erklæret at SOAP var overflødig, fordi Java kan gøre det samme, men det gælder kun hvis begge ender er baseret på Java.

28-04-2000

Dårlig kreditkortsikkerhed på Internettet

I den nyeste Netcraft undersøgelse af webservere diskuteres sikkerheden i forbindelse med brug af kreditkort på nettet. Problemet er dårligt sikrede servere, hvor det er alt for let for hackere at bryde ind og stjæle tusindvis af kreditkortnumre. Den manglende sikkerhed skyldes dels dårlig sikkerhed i den software der anvendes, og dels at serverne ikke er korrekt konfigureret, bl.a. på grund af utilstrækkelig viden om (eller interesse for) sikkerhed fra administratorens side. The Register beskriver i denne artikel hvor let det er at stjæle kreditkortnumre fra meget brugte e-handelsprogrammer. Senest har CART32, en udbredt "indkøbsvogn" brugt af mange mindre firmaer, vist sig at indeholde en bagdør med et password der gør det muligt at se alle passwords på serveren.
Ved indbrud i dårligt sikrede webservere er der ved flere lejligheder blevet stjålet tusindvis af kreditkortnumre, og misbrugte kreditkortnumre udgør nu 18 % af Expedias omsætning. Ved misbrug af kreditkort er det lige meget om nummeret er stjålet online eller offline, men det er lettere at anvende stjålne numre på Internettet.
Selv om SET i modsætning til SSL ikke gør det nødvendigt for e-handelsstedet at få kreditkortnummeret overført bruges en nøgle som skal opbevares på brugerens PC, beskyttet af den som regel ikke så stærke sikkerhed på denne. Netcraft spørger om hvad der er lettest, at sikre 100000 usikre handelssteder, eller 100 millioner usikre PCer.

27-04-2000

Dyrt at opgradere R/3

En undersøgelse af omkostningerne ved opgradering af SAP R/3 viser at det kan koste mellem 25 og 33 % af den oprindelige investering at opgradere R/3, hvis der samtidig skal tilføjes funktionalitet og ændres i forretningsprocesser. 20% af de store R/3 kunder og 30 % af de lidt mindre firmaer vil opgradere i år, bl.a. for at integrere R/3 med e-handelsinfrastruktur og udbrede det til flere interne afdelinger.

27-04-2000

Fælles forslag om Microsoft i morgen

Det amerikanske justitsministerium og delstaterne er blevet enige om et fælles forslag om at splitte firmaet op i to dele. Imens diskuteres hvad effekten af en opsplitning vil være. Ifølge denne artikel i Wired kan det blive en fordel for Microsoft, idet konkurrence vil tvinge de to nye firmaer til at lave bedre produkter. Ifølge denne artikel fra CNN vil der ikke nødvendigvis ske så meget, fordi de to nye firmaer beholder monopolerne på henholdsvis Windows og Office. Den vigtigste effekt er ikke straffen men sagen selv, som har givet firmaer som IBM mod til at satse på andre operativsystemer som f.eks. Linux.

27-04-2000

Anmeldelse af DB2 7.1

Infoworld har testet den nye udgave af DB2. Blandt de mange forbedringer er bedre administrationsværktøjer, OLAP-funktioner, og grænsen på 8 tegn i brugernavne ("Administ") er blevet fjernet. Den endelige udgave (men ikke betaen) vil understøtte XML.

27-04-2000

Amazon's underskud mindre end forventet

Amazon's underskud for første kvartal blev på $122 millioner. Selvom det er et stort underskud, er det mindre end forventet. For et år siden var underskudet $36 millioner. Omsætningen steg kraftigt fra $294 for et år siden til $574 millioner. I sidste kvartal var omsætningen $676 millioner. Men her indgik julesalget. 22 ud af 31 analytikere anbefaler stadigt strong buy eller buy. Du kan læse mere her.

27-04-2000

E:kredsen: Behov for E-kompetencer fra top til bund

Størstedelen af de virksomheder, der for alvor er gået i gang med e-handel har opbygget deres kompetencer ved at udvalgte medarbejdere eventuelt i samarbejde med specialistvirksomheder som Presys prøver sig frem og dermed gennem praksis lærer, hvordan det skal gøres. En analyse af virksomhedernes behov for e-kompetencer udført af E-kredsen, som er Forskningsministeriets og Erhvervsministeriets fælles initiativ på e-handelsfronten med Teknologisk Institut som operatør, kommer frem til disse resultater. For Presys har det bevirket, at vi inden for det sidste halve år har fået en stor erfaring indenfor arkitektur, sikkerhed, tuning og performanceoptimering indenfor alle lag. Specielt har Presys opnået spidskompentence og erfaring med udvikling (design/programmering) af store og strategisk vigtige applikationer indenfor Internet og Extranet gennem samarbejde med nogle af Danmarks største virksomheder. Hvis du ønsker yderligere informationer, er du velkommen til at kontakte Presys. Du kan læse rapporten her.

26-04-2000

Oracle lancerer ERP software

Oracle har lanceret to nye softwarepakker som skal hjælpe til hurtig implementering af finansstyring og lønudbetalinger. Pakkerne er baseret på prekonfigurerede Oracle applikationere kombineret med uddannelse og support. Det skulle gøre det muligt at sætte et komplet finansstyringssystem op på kun 5 dage.

26-04-2000

Andersen og Sun danner B2B partnerskab

Andersen Consulting, Sun og iPlanet har dannet et nyt firma der skal fokusere på business to business markedet.

Andersen skal levere 600 eksperter i indkøb, Sun skal levere hardwaren og iPlanet skal levere e-handels infrastruktur og applikationer.

26-04-2000

Ballmer regner ikke med opsplitning

For at opmuntre Microsofts ansatte, som naturligt nok er påvirkede af den seneste tids ballade omkring firmaet, har Steve Ballmer i en email til over 30000 ansatte lovet ekstra aktieoptioner til en god kurs. Ballmer mener ikke at firmaet vil blive opdelt (det er der ingen grund til, mener han) og han lover at Microsoft vil vinde i appelretten.

Microsofts aktier er faldet 42 % siden begyndelsen af året, og det har ramt flere pensionsfonde med store investeringer i firmaet. Flere af fondene regner dog med at bunden er nået, og at Microsoft på langt sigt er et godt papir.

25-04-2000

IBM præinstallerer Linux på Netfinity servere

IBM er begyndt at præinstallere Linux fra Red Hat, TurboLinux og Caldera på Netfinity servere. Det drejer sig først og fremmest om servere i den lave ende. Den nuværende udgave af Linux har stadig problemer med effektiv udnyttelse af multiprocessor maskiner. IBM satser kraftigt på Linux, og ikke kun for Intelbaserede maskiner . For nyligt frigav IBM en Linux til S/390 mainframes. Linux under VM gøre det lettere at køre standard software, programmeret til Unix APIer på mainframes.

25-04-2000

Finansielle problemer hos Corel

Corel har advaret investorer om at firmaet kan løbe tør for kontanter, hvis den planlagte fusion med Inprise ikke går igennem. Corel satser hårdt på at komme ind på markedet for software til Linux, og aktiekursen steg kraftigt sidste efterår, men er nu faldet igen sammen med andre linuxfirmaers.

25-04-2000

Larry Ellison er rigere end Bill Gates

Efter faldet i Microsofts aktier og stigniner i Oracles er Larry Ellison nu rigere end Bill Gates. Oracles aktier er steget 500 % siden maj sidste år.

25-04-2000

Bliver Microsoft splittet?

Mandag faldt Microsofts aktier med omkring 15 % efter analytikere nedgraderede forventningerne til firmaets fremtidige indtjening, og rygter om at firmaet vil blive splittet op i mindst to firmaer. I følge forlydenderne skal Officeapplikationerne og Windows skilles ud i separate selskaber. Faldet i Microsofts aktier trak hele markedet ned, så Nasdaq indekset faldt med 5 %.


Samtidig forsøger Microsofts forsikringsselskab at slippe for at skulle betale omkostningerne i forbindelse med antitrustsagen, som de ikke mener er dækket af forsikringen.

19-04-2000

Godt regnskab fra IBM

I første kvartal tjente IBM 1.52 milliard dollars og slog dermed Wall Streets forventninger. I følge Lou Gerstner ville resultatet have været bedre hvis det ikke var for Y2K problemet, der fik mange kunder til at holde sig tilbage indtil de var sikre på at det var overstået.

19-04-2000

USAs regering vil bekæmpe Trojanske heste

Den amerikanske regering sagde på en sikkerhedskonference sponseret af handelsministeriet at den er bekymret for trojanske heste og bagdøre, som er sluppet ind i systemer som resultat af sidste øjebliks Y2K reparationer. Trojanske heste, der bevidst indsættes af en medarbejder med adgang til kildekoden, kan være næsten umulige at opdage. Det kan være nogle få linier ud af flere millioner, og vil være svært at skelne fra legitime ændringer (som f.eks.Y2K fix).

Regeringen vil bruge 1 milliard dollars på forskning i hvordan man lettere kan opdage den slags problemer.

Regeringen vil inddrage revisorer i arbejdet med at finde sikkerhedshuller, og bruge deres adgang til ledelsen til at skræmme den private sektor til at gøre "the right thing". At tjekke sikkerhedspraksis er ikke for forskelligt fra hvad revisorerne i forvejen laver, men det kan være svært at finde folk med de rette evner.

19-04-2000

Microsoft opgraderer webfunktioner i Visual Studio

Visual Studio 7, som forventes i slutningen af dette år, vil indeholde funktioner der gør det lettere at udvikle webbaserede løsninger.

Visual Basic er endeligt integreret i Visual Studio IDE'et, og sproget er blevet udbygget så det er muligt at lave ægte objektorienteret programmering (inhertance, polymorfi etc.).

Visual C++ vil indeholde nogle sproglige nyskabelser, som bl.a. gør det muligt at angive attributter direkte i C++ koden. Det kan f.eks. være IDL attributer, der kan overflødiggøre separate IDL filer.

Visual J++, der ikke er blevet opgraderet i 18 måneder, vil ikke blive opgraderet. I stedet vil Microsoft gøre det lettere for andre firmaer at integrere deres Javaværktøjer i Visual Studio. Microsoft har også lavet aftaler med andre firmaer om at integrere nye (?) sprog som Fortran og COBOL i Visual Studio.

Microsoft har en hjemmeside for den næste udgave af Visual Studio her. Denne artikel i MSDN Magazine beskriver de nye features i Visual Basic.

19-04-2000

Hvert tredje e-handelssted giver overskud

På trods af et generelt indtryk af at Internetfirmaer ikke giver overskud, viser en undersøgelse af 412 ledende Internet detailhandelssteder, at de 38 % af de rene Internethandelssteder giver overskud. Andelen er endnu større for gammeldags "murstensfirmaer" der er gået på nettet, men de forventes jo i forvejen at give overskud.

Det forventes at detailsalg fra nordamerikanske websteder vil stige 85 % i år, til 61 milliarder dollars. Dette vil være 1.4 % af detailsalget, men 23.4 % af handelen med computerhardware og software.

17-04-2000

Ballade om sikkerhedshul i IIS

Fredag rapporteredes at Microsofts programmører havde indbygget en bagdør i FrontPage extensions til Microsofts webserver, IIS. Det skulle være muligt at komme ind gennem bagdøren ved hjælp af passwordet "Netscape engineers are weeenies!". I første omgang indrømmede Microsoft at det var sandt, men senere har det vist sig at være knap så alvorligt. Microsofts råd var (og er) at slette DLLet dvwssr.dll.

Der er et sikkerhedshul, som giver mulighed for at få adgang til alle websites på en computer hvis man har adgang til en, men hullet er der kun hvis serveren er fejlkonfigureret i en sådan grad at der er direkte adgang, uden at bruge hullet. Sætningen om Netscape ingeniørerne findes i DLLet (skrevet bagfra), men den har (sandsynligvis) ikke noget med hullet at gøre. Microsofts sikkerhedsbulletin om problemet findes her.

Eric Raymond, open source guru, skrev en artikel om hvordan den slags bagdøre ikke kan eksistere i open source programmer. SecurityFocus diskuterer om det nu også er sandt, at open source programmer er mere sikre.

Netscape har dementeret at deres ingeniører er weenies.

14-04-2000

IBM knap så glade for Windows 2000

I oktober fortalte IBM at Windows 2000 ville blive deres standard desktop, og ville blive installeret på 300000 maskiner. Nu er der kommet et internt memo frem hvor IBMs egne ansatte advares mod at tilslutte Windows 2000 til IBMs interne netværk. Problemet er i forbindelse med DHCP, og kan forhindre IBMs globale netværk i at virke som det skal. Hvis det er nødvendigt at demonstrere Windows 2000 for kunder må det kun ske i udviklings- eller demomiljø.

14-04-2000

Ny DB2 integreret med Java og Active Directory

IBM vil lancere DB2 Universal Database 7 i løbet at de næste par måneder. Blandt de nye features er bedre support for Java og integration med Active Directory i Windows 2000. DB2 kører på en lang række operativsystemer. IBM vil bruge 1 milliard dollars på at styrke DB2, men det fremgår ikke klart hvordan. Der er flere detaljer på IBMs website.

14-04-2000

Java GUI

Denne artikel beskriver, hvorledes man kan forbedre GUI for Javaklienter ved hjælp af style sheets for HTML. Den beskriver teknisk, hvorledes man skal gøre. Artiklen er forholdsvis introducerende.

14-04-2000

Sun fik nyt stærkt kvartal

Sun viste, at aktiemarkedets vurdering af IT-aktier bør være mere differentieret, og at man bør være opmærksom på, at der er ved at ske et teknologiskift, således som vi har set adskillige gange i IT-branchen. Det der sker i øjeblikket er, at decentrale løsninger, som oftest kaldes klient/server-løsninger ikke viser sig hensigtsmæssige for Internetløsninger. Her vinder flerlagsapplikationer med integration til virksomheders kernesystemer baseret på applikationsservere frem. Suns overskud voksede fra $292 millioner til $436,2 millioner for tredje kvartal. Det er 49%. Suns omsætning voksede fra $2,95 milliarder til $ 4 milliarder i tredje kvartal. Det er en vækst på 35%. Sun havde dog en vis opbremsning i væksten pga. virksomhedernes fokusering på år 2000-problemer. Du kan læse mere her.

14-04-2000

Regeringen: Fri kryptering

I et brev til IT-sikkerhedsrådet understreger den danske regering den frie ret til at anvende og importere kryptering. Regeringen vil endvidere arbejde for at udbrede stærk kryptering til støtte for sikker kommunikation og handel. Du kan læse mere om regeringens fremtidige politik på krypteringsområdet her.

14-04-2000

BEA afholder stor konference i Paris

BEA vil 17-19 maj afholde en stor konference om e-handel i Paris. 60 forskellige indlæg vil fokusere på områder som e-handelsstrategier, WAP, B2B og hvorledes man kan udvikle og deployer e-handelsløsninger. Blandt andet vil Nokia, British Airways, Deutsche Bank, VIAG Interkom, MeritaNordbanken (Unibank), Airtel, and HSBC fortæller om deres erfaringer.

13-04-2000

Uenighed om straf til Microsoft

Justitsministeriets Joel Klein fortalte onsdag i en høring i kongressen at delstaterne og Justitsministeriet har forskellige ideer til hvad der skal gøres ved Microsoft. Det vil så være op til dommer Thomas Penfield Jackson at beslutte hvad der skal ske. Han vil holde en høring den 24. maj om sagen. Husets justitskomite afholdt høringen for at diskutere antitrust-lov generelt, men det meste kom til at handle om Microsoftsagen. Politikerne kritiserede hinanden for at udnytte sagen politisk.

13-04-2000

Jakob Nielsen kritiserer websteder

Grove bank til Internet Jakob Nielsen var i mandags i Danmark til et seminar om webdesign (læs: Jakob Nielsen: WAP duer ikke til internettet). Politiken bringer idag et interview med ham hvor han fortæller om e-handelssteder hvor "køb" knappen mangler, eller som bare er umulige at finde rundt i. Kunderne vender sjældent tilbage til sådanne steder.

13-04-2000

Sun og IBM i server priskrig

Forbes fortæller at Sun og IBM nu fører priskrig på servere for at vinde markedsandele blandt nye internetfirmaer. Sun har afsat et budget på 300 millioner $, som bruges til at sælge/lease Sun hardware og software til meget lav pris. For eksempel kan en Sun Enterprise server leases for kun 125 $ om måneden. IBM vil give Netfinity-servere med e-handlessoftware til 25 opstartsfirmaer. Spørgsmålet er om de firmaer der modtager gaverne overlever, og om de nogensinde når til at få brug for flere servere til fuld pris. Forbes taler om "the dot-com death march", og at den kan skade ikke blot de nye firmaer selv (og deres investorer) men også dem der leverer serverne.

13-04-2000

Hvad blev der af dem?

Mange har smilet af billedet af Microsofts første 11 ansatte, taget i 1978. Boston Herald har en artikel om hvad der siden er sket med dem. De fleste er millionærer, men kun firmaets grundlæggere, Bill Gates og Paul Allen, er millardærer. Bill Gates er den eneste der stadig er ansat i firmaet.

12-04-2000

Artikel om java udviklingsmiljøer

JavaWorld har en introduktionsartikel om firmastandard for Java udviklingsmiljøer til Java 2 EE og EJB. Artiklen er ret generel og sammenligner ikke specifikke værktøjer, men diskuterer hvilke parametre der er relevante.

12-04-2000

Netscapes nye interface

Brugerinterfacet i den nye Mozilla/Netscape 6 har affødt en del kommentarer. CNN bringer en artikel fra MacWorld, hvor det beklages at det er umuligt at konfigurere interfacet til f.eks. kun at vise tekst på knapperne. Netscape 6 er baseret på Mozilla, hvor problemet er det omvendte: alt kan konfigureres.

Suck har en interessant artikel om skins generelt, med fokus på Mozilla. Skins bruges af programmer der kan konfigureres til at se ud som hvadsomhelst. WinAmp og ICQ er eksempler. Mozilla kan konfigureres til at se ud som man ønsker, undtagen som det operativsystem (Windows, Mac, Linux) den kører under. Suck synes ikke det er en særlig god ide, faktisk er det en katastrofe for brugervenlighed.

MozillaZine har også en artikel om emnet, den er mere positiv men mindre underholdende.

11-04-2000

Jakob Nielsen: WAP duer ikke til internettet

Webguruen Jakob Nielsen var mandag i Danmark til et seminar om fremtidens Internet. Her sagde han at WAP-telefoner ikke duer til at komme på Internettet, da skæmen er alt for lille. Han er stor tilhænger af mobilt Internet, men mener at man skal op på noget på størrelse med en PalmPilot før det nytter noget. Tele Danmark er uenige, de peger på at SMS er en enorm succes, og mener at der er et stort behov for andre former for kommunikation via telefonen.

11-04-2000

Open source Explorer ?

Ifølge The Register kan en del af straffen mod Microsoft blive at de tvinges til at give kildekoden til Explorer væk. Dette vil være mindre voldsomt end at åbne kildekoden til hele Windows, men stadig være nyttigt. Justitsministeriet og de 19 stater vil nu gå efter hårdere sanktioner end hvad de tilbød Microsoft i de mislykkede forhandlinger før dommen. Ud over åbning af stifinderen vil der komme begrænsninger på hvad Microsoft kan integrere i Windows, og hvilke slags aftaler de kan lave med PC fabrikanter.

11-04-2000

IE 5.5 følger ikke standarderne

En uafhængig gruppe kaldet the Web Standards Project (WaSP), har kritiseret Microsoft for ikke at følge standarderne i IE 5.5. Microsoft har ofte sagt at de ville implementere World Wide Web Consortiums standarder fuldt ud, og Internet Explorer er langt foran Netscape 4.x i den henseende. Den nye Internet Explorer 5.0 til Mac understøtter fuldt ud HTML 4 og CSS 1, men ikke DOM 1 og XML. IE 5.5 til Windows understøtter stadig ikke DOM 1, og dele af CSS 1 mangler stadig. WaSP kritiserer Microsoft for at indføre nye opfindelser uden at have implementeret standarderne først. Det tvinger webdesignere til at ignorere standarderne og kode til den dominerende platform.

10-04-2000

GartnerGroup: Analyse af fusionen mellem Corel og Inprise

GartnerGroup har foretaget en analyse af fusionen mellem Corel og Inprise (læs: Corel og Inprise fusionerer). De gennemgår begge virksomheder historisk for at se, hvad der kan opnås ved fusionen. Corel fokuserer på front office-produkter som WordPerfect, Quattro Pro og Paradox. Inprise har tidligere solgt både Quattro Pro og Paradox til Corel. De solgte Quattro Pro via Novell. I de senere år har Inprise fokuseret på udviklingsværktøjer og middleware-produkter som Visigenics ORB. GartnerGroup mener derfor, at fusionen kun giver mening, hvis man ser på deres fælles interesse for Linux, som de da også brugte som begrundelse for fusionen. Ifølge GartnerGroup vil kun ca. 5% af desktop-markedet benytte Linux i 2004. Derfor vil Corel blive ved med at fokusere på Windows, medens de vil søge at få Linuxmarkedet for desktops til at blive større. Inprise's gamle kunder kan derfor føle sig sikre på, at udviklings-værktøjerne stadig vil komme i Windowsversioner. Du kan læse analysen her.

10-04-2000

Microsoft vinder mindre sejr i Javasag

I sagen mellem Sun og Microsoft om Microsofts inkompatible Java har Microsoft fået medhold i et delspørgsmål. Sun mente, at kontrakten mellem de to firmaer forpligtede Microsoft til at følge alle nye versioner af Java som Sun kom med, uanset om de er 100 % bagudkompatible - hvilket de ikke er.

10-04-2000

Hvad betydning får Microsoft-kendelsen for brugerne?

I sidste uge henviste Presys til en artikel fra GartnerGroup om Microsoft-kendelsens betydning (læs: Gartner: Kendelsen mod Microsoft er kun begyndelsen). I denne artikel fra Infoworld fortæller flere af Microsoft's store kunder om, hvad det vil betyde for dem. GartnerGroup siger i artiklen, at Microsoft for nyligt delte sig op i tre områder. De delte sig op i en platformsgruppe med Windows og MS-SQL som forretningsområde, en business-gruppe med Office og back Office-produkter og Internetafdelig. Denne opdeling gør, at Microsoft uden større problemer kan lade sig opdele i flere virksomheder. Hvis de skulle opdeles i flere små Microsoft-kloner, ville opdelingen blive betydeligt mere skadelig. Du kan læse artiklen her.

10-04-2000

Sun-servere forsinkede?

Suns Ultrasparc III processor, som skulle være lanceret sidste år, er først nu i produktion. Dette har ifølge analytikere forsinket Suns nye Serengeti-servere, baseret på denne chip, så de muligvis først er klar mod slutningen af året eller begyndelsen af næste år. Sun siger dog at de ikke er bagefter deres tidsplaner. IBM har på det seneste haft stor succes med deres high-end-servere, som har solgt bedre end Suns, og HP og Compaq er også på vej med nye servere.

07-04-2000

WebLogic 5.1 er nu kommet

BEA's appliaktionsserver WebLogic 5.1 (læs: JavaWorlds læsere kårer Presys´ partnere som verdens bedste) er nu tilgængelig. Den understøtter J2EE. BEA siger i en pressemeddelelse , at de vil understøtte åbne standarder (læs: Flere støtter Suns Java 2EE efter licensændring.). WebLogic understøtter derfor EJB 1.1, Servlets 2.2, JSP 1.1, JDBC 2.0 og JNDI 1.2. Den understøtter også WAP samt XML. Den indeholder også WebGain Studio, der er et integreret udviklingsmiljø som VisualCafé Enterprise Suite (læs: InfoWorld: Sammenligning af Javaværktøjer), Macromedia Dreamweaver og Tendrikk StructureBuilder.

07-04-2000

Gartner: Kendelsen mod Microsoft er kun begyndelsen

Gartner Group vurderer i en rapport, at kendelsen fra d. 3. april kun er begyndelsen til de problemer, som Microsoft står overfor. Der vil komme flere retssager mod dem. F.eks. har Sun allerede anlagt sag (læs: Sun overvejer privat antitrustsag mod Microsoft). De vil få et dårligt ry i IT-verdenen, hvilket vil gøre det vanskeligere at tiltrække personale. De vil også blive mindre aggresive i de næste ti år. Gartner Group mener dog ikke at virksomhederne behøver at foretage sig noget drastisk på nuværende tidspunkt. Du kan læse mere her.

07-04-2000

Artikel om java udviklingsmiljøer

JavaWorld har en introduktionsartikel om firmastandard for Java udviklingsmiljøer til Java 2 EE og EJB. Artiklen er ret generel og sammenligner ikke specifikke værktøjer, men diskuterer hvilke parametre der er relevante.

07-04-2000

Suns Bill Roth forklarer J2EE

På O'Reilly Java konferencen talte Suns Bil Roth om de misforståelser der findes om J2EE, som Sun gerne vil have fjernet. En af misforståelserne er, at Sun forsøger at tjene penge direkte på Javaplatformen. Det er ikke tilfældet, i stedet har Sun en opdeling i 'kirke', som har til formål at sprede budskabet om J2EE trekonologien uden at favorisere Sun selv, og 'stat', som markedsfører specifikke produkter. Det er ikke en misforståelse, at Sun er bekymret for fragmentering af Javaplatformen og har haft nogle problemer med standardiseringsprocessen. Derfor ønsker de at inddrage Javasamfundet så meget som muligt.

06-04-2000

Microsoft sag direkte til højesteret?

For at undgå at Microsoftsagen trækker ud i (endnu) flere år ønsker dommer Jackson at få den sendt direkte til højesteret, uden at den først går gennem en appeldomstol. De føderale appeldomstole er stærkt overbelastede, og det kan derfor tage flere år for en sag at komme gennem.

Microsoft har lovet at komme med deres svar på dommen inden 10 dage, og justitsministeriet kommer med deres forslag til sanktioner inden 30 dage.

06-04-2000

Sun overvejer privat antitrustsag mod Microsoft

Efter dommen i justitsministeriets antitrustsag overvejer Sun at anlægge en privat sag mod Microsoft for mishandling af Java. Jacksons mener at Microsoft har skadet udbredelsen af Java.

Sun har haft mange råd til dommeren undervejs i antitrustsagen, og støttet stort set alle de forskellige sanktioner der har været foreslået, bl.a. at Microsoft splittes op i tre selskaber. I en privat antitrustsag kan Sun kun kræve tredobbelt erstatning for de tab Microsofts handlinger har forårsaget.

06-04-2000

Netscape 6 beta frigivet

Efter års udvikling er der endeligt kommet et (beta)produkt ud af Mozilla projektet. Netscapes browser er blevet skrevet fuldstændigt om, så den er meget mindre, mere modulær, og følger internetstandarderne langt bedre end før, endda bedre end Internet Explorer.

Netscapes layout engine, Gecko, er meget mindre (200 KB) end den tilsvarende i Internet Explorer, hvilket kan være interessant for udviklere der harbrug for at integerere visning af HTML i et program.

Den nye browser indeholder mange funktioner der har været savnet i årevis. Således kan man styre cookies så det er muligt at blokere cookies fra specifikke sites. Installationen giver mulighed for kun at installere de dele man har brug for, så man f.eks. kan fravælge AOL Instant Messenger.

05-04-2000

Dommer Jackson har lagt fælder for Microsofts appel

The Register har nærlæst dommen over Microsoft for dens konsekvenser for det videre forløb af sagen. Jackson har gjort hvad han kunne for at undgå en gentagelse af forløbet omkring integrationen af Internet Explorer i Windows 98, hvor hans dom blev modsagt af appeldomstolen, fordi Microsoft argumenterede at det kunne være en fordel for brugerne. Jackson mener, at det skal kunne sandsynliggøres at en integration, der også fremmer
Microsofts monopol ikke kun potentielt, men også i praksis, er til fordel for brugerne, og henviser til højesteretsdomme på en måde, så højesteret for at give Microsoft medhold skal erklære sig uenig med sig selv.

05-04-2000

Krypteringskode er beskyttet af ytringsfrihed

En føderal appeldomstol har erklæret at kildekode er udtryk for ideer om computerprogrammering, og derfor er omfattet af den amerikanske forfatnings first amendment, som beskytter ytringsfrihed. Sagen var rejst af professor Peter Junger, som ønskede at lægge et kapitel af sin bog "Computers and the Law" på internettet. Dommen sender sagen tilbage til den distriktsdomstol, der tidligere har sagt det modsatte.

Spørgsmålet om kildekode og ytringsfrihed har været oppe i en række sager, ikke kun om hård kryptografi, men også i f.eks. DeCSS sagen om omgåelse af beskyttelse af DVD-film, så de kan afspilles under Linux. I denne sag mente dommeren at ytringsfriheden kun gælder for kommentarer i koden, ikke den kode som kommentarerne henviser til, der kun regnes for henvendt til maskinen.

05-04-2000

Ellison vil sælge komplette løsninger

Oraclechefen Larry Ellison fortalte finansanalytikere at firmaet ønsker at levere samlede løsninger, så kunderne ikke selv skal samle deres systemer af flere dele. "Best of Breed" er ikke godt, siger Ellison, som mener at brugerne bliver behandlet som hobbyister.

Dette svarer dog ikke til hvad mange kunder foretrækker, typisk
vil man f.eks. vælge Oracles database, men måske IBMs eller BEAs applikationsserver.

04-04-2000

Sun og BroadVision udvider samarbejdet

Sun og BroadVision vil udvide deres samrabejde. BroadVision udvikler CRM-systemet One-To-One. BroadVision vil lade One-To-One Enterprise 5.0 understøtte J2EE. De vil lade One-To-One understøtte WAP (Wireless Allpication Protocol). Presys er selv for øjeblikket ved at udvikle applikationer, der understøtter J2EE og WAP, og som indeholder CRM-funktioner. Du kan læse mere her.

04-04-2000

Kreditkortfirmaer satser kraftigt på Internettet

Visa, MasterCard og America Express arbejder alle på at tilbyde bedre betalingssystemer for virksomhederne via Internettet. MasterCard begynder f.eks. at teste B-B (business-to-business) transaktioner mellem mindre virksomheder. De vil også komme med mere detaljerede oplysning om handlen. Det er en facilitet, som Presys godt kan bruge, da vores betaling af regninger samt faktureringen af kunder vil blive lettere, og vi vil kunne opnå omkostningsbesparelser. For i dag skal vi både føre regnskabet i et bogholderisystem og køre betalinger gennem ikke alt for brugervenlige applikationer. Du kan læse mere her.

04-04-2000

Voldsomt fald i Microsofts aktier

I løbet af mandagen, hvor det var ventet at Microsoft blev fundet skyldig, faldt Microsofts aktier med 15 %. Dette sker dog på bagrund af en stigning på 19 % de sidste par uger, hvor det var ventet, at der ville komme et forlig. Hvorvidt faldet er permanent afhænger i følge analytikere af hvilke sanktioner firmaet i sidste ende bliver idømt. Bill Gates har sagt at sagen vil blive appelleret hele vejen til højesteret, og en endelig afgørelse kan tage flere år. Jesse Berst mener at Micorsofts obsternasighed vil koste firmaet dyrt, og at aktionærerne burde fyre Bill Gates. Han peger bl.a. på, at der er anlagt over 100 sager mod firmaet, som vil kunne finde argumenter i den afsagte dom.

04-04-2000

EU kundgør i dag med deres reaktion på Microsoftdommen

EU har for et stykke tid siden iværksat deres egen undersøgelse af, hvorvidt Microsoft har overtrådt EU's konkurrenceregler (læs: EU undersøger Windows 2000). Ifølge reglerne i EU kan Microsoft pålægges en bødestraf svarende til 10% af omsætningen, hvis Microsoft nægter at rette sig efter kommisionens afgørelse. EU vil idag kl. 10 kundgøre sin reaktion. Du kan læse mere her.

04-04-2000

Microsoft skyldig

Efter det viste sig umuligt at nå til et forlig i Microsoftsagen, faldt der igår dom i sagen. Microsoft blev fundet skyldig i overtrædelse af antitrustloven. Dommen giver Justitsministeriet og de 19 stater ret i 23 af 26 punkter. Dommen er en lang opremsning af Microsofts metoder til at sikre sig kontrollen over forskellige markeder. Der er ikke noget nyt i forhold til det, der er hørt under retssagen og i dommerens finding of facts, bortset fra at det nu er fastslået at det var i strid med loven.

03-04-2000

Forligsmuligheder i sagen mellem MS og det amerikanske justitsministerium opgivet

Dommer Thomas Penfield Jackson har tidligere udnævnt Richard Posner til at være forligsmand i sagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsmininsterium samt 19 amerikanske stater. I lørdags opgav forligsmanden i at få de to parter til at finde et forlig. Ifølge Posner brød forhandlingerne sammen fredag nat. Efter mere end 4 måneders forhandling ser det nu ud til at parterne er så langt fra hinanden, at der ikke vil kunne opnås forlig. Bill Gates siger, at Microsoft har strakt sig langt og forhandlet i god tro, men det var umuligt at komme til et fornuftigt forlig. Posner siger at begge parter har forhandlet oprigtig, men de var for langt fra hinanden. Justisministeriet siger, at de tager forhåndsregler for at ungå nye monopoler. Dommer Jackson vil sandsynligvis afgive sin kendelsen i denne uge. Du kan læse mere her.

03-04-2000

Har retssagen mellem MS og det amerikanske justitsministerium mistet betydning?

Siden retssagen mellem Microsoft og det amerikanske justitsministerium samt 19 amerikanske stater blev indledt i maj 1998 har IT-markedet skiftet fokus. På dette tidspunkt var Windows og klient-server-teknologi enerådende. Disse systemer var kun i mindre grad integreret med main frames. Men Internettet har totalt forandret dette scenario. Nu er det en arkitektur baseret på flerlag, der vinder frem. De nye teknologier er applikationsservere, java, WAP, komponenter baseret på J2EE etc. Selvom Linux ikke er særligt udbredt på PC'ere har Linux en stor markedsandel på servere (læs: Linux har 25% af servermarkedet). Microsoft har også selv skiftet strategi, og ser sig som et firma, der sælger software som service. De vil integrere deres klientsoftware med Internettet. På dette punkt er de ikke så langt fremme som Sun, Bea, IBM og Oracle. De har haft svært ved at vinde ordrer indenfor dette område (læs: Microsoft ikke med i B2B applikationer). Senest har Inforworld foretrukket IBM's Websphere Commerce Suite 4.1 for Microsofts Site Server Commerce Edition 3.0. Microsoft har også lovet at komme med en Officepakke, der kan bruges på Internettet (læs: Microsoft programmer via nettet). Du kan læse mere her.

03-04-2000

Anmeldelse af Solaris 8

Solaris 8 er det mest velegnede operativsystem for Internetapplikationer ifølge InfoWorld. Det koster blot $75. Blandt dets mange stærke sider er, at det kan opgradere systemressourcer uden at det skal downloades, da e-handels-forretninger kører 24 timer er det en afgørende funktion. Det er uhyre skalerbart, og hvis man har behov kan det køre på 64 CPU'er samtidigt. Det kan køre både på Intel og Sparc. Det indeholder adskillige funktioner, der ikke findes i Windows 2000. Du kan læse anmeldelsen her.

03-04-2000

Nej til kryptering på dansk

Der er ikke brug for særlige, danske produkter til at kryptere elektroniske meddelelser, når danskerne skal forhindre, at andre kigger med. Det skriver IT-Sikkerhedsrådet i en anbefaling til forskningsminister Birte Weiss. Anbefalingen udspringer af en offentlig høring, som rådet holdt i januar i år. IT-Sikkerheds-rådet vurderer, at der på det danske marked allerede findes en bred vifte af krypteringsprodukter, og at ændringen af de amerikanske eksportregler uden tvivl vil gøre adgangen til krypteringsprodukter endnu lettere. Du kan læse mere her. IT-sikkerhedsrådets samlede anbefaling kan læses her.

03-04-2000

Dansk lovforslag om digitale signaturer

Den 22. marts fremsatte forskningsminister Birte Weiss et lovforslag om digitale signaturer. Du kan læse lovforslaget her.

03-04-2000

Microsoft modificerer Kerberos

Economist har denne artikel om Microsofts anvendelse af Kerberos i Windows 2000. Kerberos blev udviklet på MIT som en åben standard, og har i årevis været brugt i Unix systemer. Nu er Kerberos også i Windows 2000, men Microsoft har vanen tro lavet en lille ændring der gør det inkompatibelt med eksisterende kerberos servere, så det kun er muligt for Windows 2000 klienter at koble op til Windows 2000.

Dette passer fint ind i billedet af Microsoft som det er fremgået af antitrustsagen.

03-04-2000

Internettet og den gamle økonomi.

Presys bragte for nyligt en artikel om den nye økonomi (læs: Den nye økonomi baserer sig på viden). Economist bringer en artikel om Internettet og betydningen for økonomisk vækst i den traditionelle økonomi, som jo fortsat findes. Internettet vil gøre eksisterende virksomheder mere effektive ved at reducere lagre og gøre hele økonomien mere gennemsigtig. Samtidig vil det gøre det lettere at starte nye virksomheder og komme ind på eksisterende markeder.

I følge artiklen er det ikke sikkert at fordelen ved at være først er så stor som det ofte hævdes (hvilket mange Internetfirmaers aktiekurser er baseret på). Andre lande, som f.eks. Japan, vil have mulighed for endnu større vækst end USA, da deres mindre effektive økonomier vil have mere at vinde ved disse ændringer.

03-04-2000

Flere støtter Suns Java 2EE efter licensændring.

Sun har gjort licensbetingelserne for Java 2 Enterprise Edition mere
fleksible
, så licenstagerne ikke er nødt til at implementere hele den meget omfattende standard på en gang, men kan gøre det i mindre bidder. J2EE omfatter 9 forskellige teknologier, som ikke alle er nødvendige i alle projekter.

Foreløbigt har Interworld, Sybase, Hitachi, Compaq og Art technology Group meldt sig efter licensændringen. BEA forventes snart at skrive under. IBM siger at de går helt ind for J2EE, som de selv har været med til at udvikle, men at de ikke går ind for Suns branding program. Dvs. at de ikke mener at have brug for Suns blå stempel for at kunne sælge java.

Den fulde J2EE certificering omfatter mellem 4000 og 6000 kompatibilitetstests. Du kan læse mere om J2EE her.